Как се възпитава жена в самоуважение и достойнство?

• 72 012
  • 997
  •   1
Отговори
# 525
A защо има условие мъжът да се приема за авторитет изначално? Ако е умен и адекватен, да го приемеш - особено ако се е доказал. Но а приори да смяташ, че щом е мъж, трябва да ти е авторитет? Това е странно, и жените сме грамотни все пак и можем да мислим. Да не говорим, че отношенията търпят еволюция и ако за едни времена е действало това мъжът да е авторитетът, то сега има и друг подход и е напълно възможно жената също да е автономна в мислене и решения.

# 526
Бианка, звуча така, защото се опитвам да синтезирам и да кажа с 3 изречения цялата ретроспекция на събитията в живота си, за която съм отделила години работа да стигна до някои прозрения. А сега искам да го кажа с няколко думи, защото не искам да узурпирам темата.
Има едно друго нещо, което се проявява при дете израсло в нездраво семейство. То...не просто мечтае да създаде свое добро семейство. то има фикс идея на тази тема. Проявява се компенсаторно поведение. Нещо като - при мен не се получи, но аз няма да постъпя така! Аз ще ИМАМ добро семейство! Аз ЩЕ НАМЕРЯ добър баща на децата си!!! При мен ще е различно!! Това също е детско обещание и опасността при такава фикс идея е че това дете се втурва презглава да го осъществи без да прецени дали е готово за подобно нещо! То е обладано от тази фиксация и не може да се остави на нормалните неща за възрастта си през които трябва да мине - първо да изгради личността си, да мине през детските, младежките периоди с техните си неща - да разбере какво харесва и какво не, изпробване на различни занимания, избор какво да учи...учене...гаджета...и т.н. За това дете тези неща сякаш са маловажни - важно е то да създаде съмейството, което не е имало! От там става мазало.....
Та дали моето момче е било идеално. Може би е щяло да бъде, ако беше узряло достатъчно....но и то, както и аз бяхме още деца.

# 527
Да, хвърлянето рано презглава да се създава семейство рядко свършва добре. Но има и двойки, заедно от 14 годишни, които са си щастливи и след 30 години. Както се случи Simple Smile

# 528
Фикс идеите и компенсаторното поведение са опасни, а не самият факт че нещо се е случило на ранна възраст. Винаги когато има фикс идея ...това означава несъразмерно отдаване на вниманието само на това нещо за сметка на подценяване на всичко останало. Само посебе си това крие огромно неравновесие, което няма как да свърши добре. Всичко, което си подценил в името на фикс идеята си рано или късно ще дойде да ти чука на вратата.....няма как да го прескочиш. Няма как да се качиш на покрива без да минеш стъпало по стъпало до него...А фикс идеята е именно това - опитваш се да скочиш на покрива прескачайки всички стъпала. да, ама няма как да слезеш от там...освен със свободен полет надолу.

# 529
  • София
Но има и двойки, заедно от 14 годишни, които са си щастливи и след 30 години. Както се случи Simple Smile
Значи са се намерили добре - да се допълват един друг.

pandorina, с времето може мъжът да се окаже добър баща на децата, но нетърпим съпруг. Лесно е, ако е само лош или добър, ами ако е нещо смесено?

# 530
Аз понеже уча сина си да бъде отговорен и да помага за домакинството,в един момент също си помислих,дали не му правя мечешка услуга?
После обаче,започнах да обяснявам повече,и му казах,че е длъжен да дели домакинство и обгрижване на децата,но само ако жена му работи и то по цял ден.В случай,че той успее да подсигури семейството си и жена му не работи,или пък се фърцка нейде за по 4 часа,щото инак и е скучно,то тогава тя трябва да се грижи изцяло за дома,а не да го чака да се прибере от работа ,за да му връчи прахосмукачката
Но,ако и двамата работят наравно,тогава и другите задължения и отговорности ще трябва да делят и той трябва да участва във всичко
Според мен, така го настройваш към изключително грозно отношение към жените. Фръцкала се, скучно й е на 4 часа! Дори за 4 часа човек може да работи изключително натоварваща  и отговорна работа, как пък ще се прибера смачкана и ще чуя от маминият, че работя на 4ч и той има изконното право да цъка с дистанционното на дивана с вирнати крака.
Как едно дете може да отсее, кога жена му е ДЛЪЖНА да се грижи на 100% за домакинството, защото се фръцка или работи на 4ч. Едно дете ще разбере само "тя се фръцка, значи всичко у дома е нейно задължение"

# 531
И аз смятам, че Какво? възпитава бъдещ женомразец. С такъв пресметливец никоя нормална няма да иска да излезе. Да не говорим каква свекърва се очертава...

За първи път да видя на живо генезиса на тоя сорт мъже...

Как едно дете може да отсее, кога жена му е ДЛЪЖНА да се грижи на 100% за домакинството, защото се фръцка или работи на 4ч. Едно дете ще разбере само "тя се фръцка, значи всичко у дома е нейно задължение"
Едно дете ще разбере че "светът е страшно и лошо място, а жените са коварни, но МАМА е тук за да ми помага и предпазва"

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 11:11 от Анонимен

# 532
  • София
Между другото познавам едно момиче, което се сърдеше на родителите си, че не са го подготвили, че има и лоши мъже. Нямам лични наблюдения над семейството и само нейни разкази. Твърди, че родителите и са перфектни, страхотни отношения помежду им, хармония и любов между тях и към децата. И тя попада на насилник, който я бие. Момичето е изключително слънчево и обичливо същество, предполагам, че да посегнеш на такова същество трябва да не си много с всичкия си или под влияние на някакви вещества. Та и това го има де. Всичко у дома идеално, страхотен образец на мъжката фигура, съответно пълно доверие към мъжете по-късно и притъпена бдителност.
Оф, да... Наистина, че и този вариант го има. С две думи оправия няма.

Това е доказателство, че видял-не видял, характерът, е в основата на всичко.
Ако всичко опираше само до примера, момичето би уловило разликата в държанието и реакциите на насилника, спрямо образеца- бащата.
Дори и да изтърве първите премигвания на ламБата, много бързо би отчело разликата.

# 533
  • Агент под прикритие
Не знам кой, какво и как бил възпитал, но за детето в последствие със сигурност трябва да е ГОЛЯЯЯЯЯЯМА ЧЕРВЕНА ЛАМПА жена, която най-напред започва да говори за това какво е ДЛЪЖНА и какво не. Всеки нормален мъж бяга от такива с колкото може.
Ей, то това беше по-скоро за темата с "лампите"... Sunglasses

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 11:21 от AgentProvocateur

# 534
  • София
Скрит текст:
Аз понеже уча сина си да бъде отговорен и да помага за домакинството,в един момент също си помислих,дали не му правя мечешка услуга?
После обаче,започнах да обяснявам повече,и му казах,че е длъжен да дели домакинство и обгрижване на децата,но само ако жена му работи и то по цял ден.В случай,че той успее да подсигури семейството си и жена му не работи,или пък се фърцка нейде за по 4 часа,щото инак и е скучно,то тогава тя трябва да се грижи изцяло за дома,а не да го чака да се прибере от работа ,за да му връчи прахосмукачката
Но,ако и двамата работят наравно,тогава и другите задължения и отговорности ще трябва да делят и той трябва да участва във всичко
Според мен, така го настройваш към изключително грозно отношение към жените. Фръцкала се, скучно й е на 4 часа! Дори за 4 часа човек може да работи изключително натоварваща  и отговорна работа, как пък ще се прибера смачкана и ще чуя от маминият, че работя на 4ч и той има изконното право да цъка с дистанционното на дивана с вирнати крака.

Чакай да помисля, каква работа може да те изцеди и умствено, И физически за 4 часа?
Не се сещам, честно.
Но, тъй като нямам двоен аршин, съм възпитала и дъщерята, и сина, да не се правят на подлоги, колкото и да са влюбени, а да имат самоуважение.
Та, ако "милото" е на 4 часов работен ден, ще си поеме останалите 4 вкъщи, за да си "изравни", образно казано и натоварването, и ангажимента към семейството.

И да, колкото ти, толкова и благоверния има право да вирне крака и да цъка с дистанционното, но след като си е отработил своята част на тръстиката. Simple Smile

# 535
Първо, всички знаем, че в 8-часов работен ден се вършат 4 часа ефективна работа, останалото е разтъкаване. Така че може да се окаже, че 4 часа работа + 4 часа домакинстване товарят повече. При това товарят по-слабия член на семейството.

Освен това в домакинската работа няма скатаване - та може да се окаже, че ако единият има единствена задача "работа", вторият има допълнителната задача да прави 2 съвсем различни неща, да си разпредели енергията. Накрая излиза нечестно за жената, плюс обвинение, че се примотава.

Да не отварям темата колко може да се домакинства, докато се гледат деца у дома - гледането е основната задача, другото ако стане, колкото стане.

# 536
И аз смятам, че меренето на кантар, особено по количествени показатели е грешка. Как ще сравниш работата на една майка и домакиня с работата в офис! Майката гради ново човешко същество, създава уют, качествена храна, атмосфера в която и мъжът да може да се презареди, и децата да растат здрави....За тая цел тя трябва да има страшно много енергия, настроение, мотивация....изобщо...за какво говорим...кой колко часа и пр.

# 537
  • Агент под прикритие
Първо, всички знаем, че в 8-часов работен ден се вършат 4 часа ефективна работа, останалото е разтъкаване. Така че може да се окаже, че 4 часа работа + 4 часа домакинстване товарят повече. При това товарят по-слабия член на семейството.
Това иди да го обясняваш на фронт офисите в администрацията, особено на места, където са от кампания в кампания за прием на документи.... Sunglasses

Освен това, в момента се мерят краставици с домати, натоварването на работа и вкъщи нямат нищо общо, освен това, че по същност са пак комбинация от физическо и психическо натоварване.

# 538
...и стигаме до въпроса, който никога не трябва да се задава - "А ти какво прави цял ден".

Ако работата те натоварва, винаги може да я смениш - но домашната работа си е все такава, не може да махнеш децата, нито храната се готви сама.

# 539
Да не забравяме, че много от пишещите в темата добре знаят какво е напрежение на работното място и сигурно са заемали позиции, свързани с много отговорност.
И въпреки всичко, стресът на работното място е по-премерен и предсказуем от гледането на дете и много пъти съм казвала, че предпочитам да работя, отколкото да гледам дете. По-леко е.

Общи условия

Активация на акаунт