Как се възпитава жена в самоуважение и достойнство?

• 71 970
  • 997
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Картинката може да се окаже не по негова вина или желание
А ако жената има достатъчно акъл, трябва сама да се сети такива неща. Вкл. за възможността да се разведат и да й се наложи да се справя сама

# 631
Ох, то все жената трябва да се справя. И да лавира и комбинира как хем да задоволи критерия за домакиня, хем и да е във форма с адекватни доходи...и какво става, ако той е много омайващ и настоятелен Тя да не работи? Има и такива случаи. Може и до натиск да се стигне.

# 632
  • София

Добре,ето хипотетична ситуация.
Мъжът заболява сериозно,и не само не е в състояние да подсигури всичко финанси за дома си,но и спестяванията заминават за лечението му.
Тогава "правистката" как следва да постъпи?
Да тропа с крачка,че ще работи само по специалността си,и макар да не намира позиция,да не не е склонна на компромис дори и в името на децата си?

Ми, това беше моята ситуация, съвсем реална.
И химичката стана кръчмарка, а после почна от нулата като брокер към фирма, а после сама си стана шеф, за да може да се грижи за мъжа си едни 10 години.

Само че, за това си трябва хъс и дупе, а не да тропаш с краче, че дори и на 4 часа да работиш, пак трябва мъжът ти да ти свърши наполовина прословутата домакинска работа.

# 633
Въпросът ми е към rosy и sombra - искам да разбера какви бяха вашите семейства в които сте израснали?
Като ви чета сега се сещам вкъщи какво беше. Майка ми го играеше жертва

Нещо такова като при теб беше при майка и татко. Майка прави всичко, той абсолютно нищо. Но майка не ни е натяквала, мърморела, просто тихичко си вършеше всичко, а ние със сестра ми се скатаваме. Полека лека стана, като поотраснах, като идваха приятелки, исках да е оправено, подредено, чисто. Аз сама го исках, пък и ми стана интересно да се фукам с готвене, ама не просто боб,  а нещо по- така... Наистина от самосебе си.
Когато създадох свое семейство обаче, знаех как не трябва да допускам да повторя слугинстването на майка си и взех мерки. Ама децата от много малки, от 2-3 годишни, когато е като игра, после с разговори от типа: нашето семейство е като отбор, всичко може да постигнем, ако се обичаме и си помагаме, бла бла 😂
При големия има и точкова система - изхвърляне на боклук 2 т. примерно, като събере 50 т. има право да поиска играчка до 10 лв или да му опростя 1 ден от наказание тип Без устройства 😂
Голям стимул е.
Пък дребния е толкова лесен - хайде да приберем играчките и ще играем на криемица, искаш ли ?

# 634
....

Само че, за това си трябва хъс и дупе, а не да тропаш с краче, че дори и на 4 часа да работиш, пак трябва мъжът ти да ти свърши наполовина прословутата домакинска работа.

Аз все си мисля, че ако ситуацията е такава относно домакинската работа, то тя е такава във всяка една друга сфера, засягаща семейното съжителство.
Пример: щом ходим на 2 пъти месечно у вашите, искам 2 пъти седмично у нашите, ама за по- дълго, че са далече...
Друг пример:  Щом не решаваш задачи с детето, ще наемем частна учителка, че поне да схване.
Нагледала съм се на лИбов на кантар, пресметливи хора има и ще има винаги.

# 635
  • София
Ох, то все жената трябва да се справя. И да лавира и комбинира как хем да задоволи критерия за домакиня, хем и да е във форма с адекватни доходи...и какво става, ако той е много омайващ и настоятелен Тя да не работи? Има и такива случаи. Може и до натиск да се стигне.
Промени някои дреболии и може спокойно да го каже мъж.
И да лавира и комбинира как хем да задоволи критерия за свестен мъж, който участва наравно в домакинството, хем и да осигурява основната издръжка на семейството...и какво става, ако тя е много омайваща и безпомощна
Тя милата искала да работи, ама за нея работа все не се намира, местата за принцеси са кът

# 636
Хем да е с адекватни доходи, хем да помага равностойно в битовизмите, хем да е мъжкарски тип характер, хем да не ти противоречи...

Не, това си е нормален мъж, не е нещо космическо.

При жената изискването е по-скоро ролята на майка и домакиня да е приоритет и там да се раздава много, но пак някъде от ръкава да извади кариерни успехи, но без много шум.

А истината е, че ако на жената са й впрегнати силите за дома, просто е джентълменско мъжът да предложи курсове, преквалификация, помощ и рамо за намиране на добра и удобна работа, не да чака жената сама в кьошенцата от малко останало време да стане супер успешна.

Защото за мъжа критериите, ако и високи, са зададени предварително, докато в случая за жената може да е подвеждащо - мила, работи си леко, лесна работа, аз ще издържам семейството...упс, айде сега отивай яко на тръстиката, че не стана работата. Ми да беше казал в началото, да не се занимава жената с перденца, а да се развие адекватно и да й е по-лесно после. Не може да проповядваш как ролята на жената е у дома, а после да я юрнеш да вади хляба изведнъж.

Последна редакция: ср, 17 апр 2019, 14:27 от The Siren of Titan

# 637
  • София
Впрягането се извършва от двама. Ще ме впрегнат, ако си дам вратлето.
Както жената с нормални доходи и нормално домакинстване не е нещо космическо.
Ти поне имаш И син, би трябвало да си по-балансирана. Не я разбирам тази всеобща жалба за тежката женска съдба.
Жената има дребния проблем, че все още е прието мъжът да предлага брак.
И разбира се, отговорността да роди и износи, но не е длъжна на всяка цена.

# 638
Да, ама доходите за издръжка на цяло домакинство с деца не са "нормални", а ако трябва 1 човек да ги изкара, са високи до амбициозно високи.

# 639
  • София
Затова се прави сметка - дали ще си заделя пари от заплатата известно време, ако не е осигурена реално, дали ще си промени стандартите по време на майчинството, дали ще хване да работи нещо надомно, дали ще се върне рано на работа, а детето на ясла/градина/баба.
Или ще зависи финансово от мъжа си, което обаче си има подводните камъни.
Както и другия вариант, де, никой не гарантира, че мъжът, довчера подкрепян И финансово от жена си, няма да си бие камшика заради някоя по-млада и лъсната, която се е грижила само за себе си

# 640
  • Наблизо
Аз затова поизчаках с децата,за да може да поработя малко и да направя база ,на която да се подпра по-нататък.Отделно,че с детето ще съм много по-малко навита на ""започващи работи" където има развитие,ама се бориш здраво и често на разположение.Този период го минах вече.
Мъжът ми изкарва добрите пари,но и моята заплата не е за изхвърляне,като смятам да имам доходи да си покривам личните нужди и докато гледам детето.
Не мога да разбера жени,които осъзнато се поставят в зависима ситуация и после реват ако им се повреди нещо идилията.

# 641
Защо да не реват? Никой не мисли задължително за кофти варианти предварително. Или поне не смята, че на него ще му се случат. Имат навика да идват неочаквано. Аз например ама никога не съм си мислила, че може да се наложи да се развеждам, и то със съвсем малки деца. Никога. Всичките ми родинини, познати и т.н. не са го допускали също никога и бяха мега изненадани. Реално нямаше никакви индикации за подобно приключение, докато то не се появи. Не ми се мисли, ако бях домакинствала само... Но аз съм си работила не за да се застраховам, а защото така ми идва отвътре.

# 642
  • Наблизо
Но си работила и не си се поставила в подчинена позиция.Мисля,че на повечето умни съвременни жени им е ясно че нищо сигурно няма и се стараят да не са зависими.

# 643
Би трябвало, макар че има и случаи като моята майка, които са дълги години издържани от мъжете си. Имам и приятелка, която се омъжи за чужденец и никога след това не е работила. Но това са по-скоро изключения.

# 644
Аз пък знам за случаи за жена, попаднала във фамилия, която смята, че жената НЕ трябва да работи. Да, ама на нея й се работи и се опитва да пробие...изненада - фамилията я саботира (буквално имат връзки и се обаждат да я уволняват). Накрая й казали - ти не разбра ли, че няма да работиш...та всякакви случаи има.

Обаче пак стигаме до конкретния въпрос, на който в ента поредна тема няма отговор: дали работещата жена печели достатъчно, та да замени мъжа си и да покрива всички семейни разходи без помощ. Или работи по-скоро символично...

Общи условия

Активация на акаунт