Банята - 27-ма тема

• 129 938
  • 796
  •   1
Отговори
# 135
  • Wonderland
Имам проблем. Банята ми е готова в новото жилище, но все още не сме се нанесли. Скоро забелязахме, че една плочка се е спукала от самосебе си. Направихме обстоен преглед- няма друга, но на две от стените плочките почукват на кухо, все едно ще паднат всеки момент. Обадихме се на майстора, който не повярва първоначално. Но днес дойде и се хвана за главата. Казва, че трябва да събори двете стени и да ги лепи наново.

# 136
  • ГОре на черешата...
Леле майко ooooh!! И какво обяснение ви даде?

# 137
Мисля, че сме дотук относно всякакви съмнения за качеството на плочките от предния случай!

Sly Red Fox, това е ужасно! Shocked Как е възможно?!

# 138
  • Wonderland
Мисля, че сме дотук относно всякакви съмнения за качеството на плочките от предния случай!

Cry това най-много ме притеснява. В майстора не се съмнявам. Виждала съм много негови бани. Човекът беше адски притеснен. Казва, че такова нещо вижда за първи път. Ще сваля двете стени и ще ги лепи наново безплатно. Много ми е криво    Cry

# 139
Олеее като ви слушам ме втриса, така да мразя ремонти... и с тия некачествени боклуци Sad

# 140

Cry това най-много ме притеснява. В майстора не се съмнявам. Виждала съм много негови бани. Човекът беше адски притеснен. Казва, че такова нещо вижда за първи път. Ще сваля двете стени и ще ги лепи наново безплатно. Много ми е криво    Cry
А плочките плътно до тавана (плочата) ли са лепени?

# 141
Вече започвам да си мисля, че масово самото ново строителство е кофти. Не може просто ей-така през ден плочки да се пукат, колкото и да са качествени или некачествени - чак пък толкоз!... Тъпа история! Sad

А какви са плочките?

# 142
  • Wonderland

А плочките плътно до тавана (плочата) ли са лепени?
не, няколко см. преди плочата.

# 143
  • Wonderland
Вече започвам да си мисля, че масово самото ново строителство е кофти. Не може просто ей-така през ден плочки да се пукат, колкото и да са качествени или некачествени - чак пък толкоз!... Тъпа история! Sad

А какви са плочките?

Ето ги http://baniastil.com/плочки-за-баня/halcon/плочки-за-баня-style-(17)-3872.html

Последна редакция: нд, 06 ное 2016, 22:02 от Sly Red Fox

# 144
Съвсем различни...  Thinking

Ами, честно, не мисля, че е от плочките, вече твърдо съм на това мнение. И тук, и в предния case - не може просто ей така, няма начин! Или качеството на строителство е много ниско или майсторът не си е свършил както трябва работата. Това е за мен! Confused

# 145
. Скоро забелязахме, че една плочка се е спукала от самосебе си. Направихме обстоен преглед- няма друга, но на две от стените плочките почукват на кухо, все едно ще паднат всеки момент.

Според линка, който сте дали, то облицовъчните плочи са гранитогрес.
Водопропускливостта му клони към 0%, т.е. лепилото трябва да е флексово (CM 11 PLUS).
http://www.ceresit.bg/bg/products/tiling/%D0%9B%D0%B5%D0%BF%D0%B … tile-mortar1.html
Лепило за плочки - видове и предназначение

Скрит текст:
"В много голям процент от случаите причината за напукването не е в самите плочки, а в материалите,  с които са поставяни. Поради достъпния и лесен начин на производство на пазара има много голямо предлагане на лепила. Основна съставка в лепилото за плочки е циментът. Когато циментът надхвърля допустимите норми, сместа става по- "силна". Преди да се появят лепилата, плочките се лепяха само с цимент. Преди лепенето с цимент плочките се киснат във вода около 24 часа. Напояването на плочката с вода спомага за по-бавното засъхване на цимента, което от своя страна предпазва плочките от напукване. Високото съдържание на цимент в разтворите обикновено води до напукване, това най-вече касае фаянсовите плочки за баня. Независимо дали ще бъде испански фаянс, италиански фаянс или български, всичко опира до лепилото. В съвремените лепила има добавки, които задържат водата в разтвора и спомагат за по-бавното засъхване. Завишено съдържание на цимент в лепилото може да се получи при производството на продукта - прави се с цел "икономия на средства". Друг начин, който е познат- добавяне на цимент от страна на майстора - прави се с цел "икономия на средства" и "разтворът не се свилича по стената".
Затова използвайте лепила за плочки, които са утвърдени на пазара ( лепила Ceresit, Weber, Mapei и други).
Ето значението на някои маркировки и особености, които са важни да знаем, когато купуваме лепило за плочки.
C1 – Лепило за плочки на циментова основа;
C2 - Лепило за плочки на циментова основа с подобрени характеристики;
C1T - Лепило за плочки на циментова основа без свличане;
C1E - Лепило за плочки на циментова основа с по-голямо отворено време за работа;
C1F - Лепило за плочки на циментова основа за по-бързо втвърдяване;
C1TE - Лепило за плочки на циментова основа без свличане и с по-голямо отворено време за работа;
C1FT - Лепило за плочки на циментова основа, бързовтвърдяващо се, без свличане;
C1FE - Лепило за плочки на циментова основа, бързовтърдяващо се, с по-голямо отворено време за работа;
C2T - Лепило за плочки на циментова основа с подобрени характеристики , без свличане;
C2E - Лепило за плочки на циментова основа с подобрени характеристики и по-голямо отворено време за работа;
C2F - Лепило за плочки на циментова основа - бързовтвърдяващо се;
C2TЕ - Лепило за плочки на циментова основа, подобрени характеристики и по-голямо отворено време за работа, против свличане;
C2FT - Лепило за плочки на циментова основа , бързо втвърдяване, подобрени характеристики, устйчивост на свличане;
Често допускана грешка е да се използват едни и същи класове лепила за различни видове плочки, пространства, основи, темепературни влияния и др. Най-погрешно е да се изпозва циментово лепило за полагане на гранитогрес на открито. Тъй като структурата на гранитогреса се доближава до порцелана, при него трябва да се използват флексови лепила с повече химически добавки (например Cerеsit CM16, Cerеsit CM17, Weber Flex, Isomat AK12, Isomat AK25 и др.). При стенните и теракотни плочки е допустимо използването на лепила с по-високо съдържание на цимент, тъй като слепването става като сместа попива в самата плочка. При гранитогреса това е невъзможно, тъй като неговата водопоглъщаемост е почти 0%. Винаги ще се намери някой майстор за фаянс и теракота, който да каже :" Е, колко плочки съм налепил, нито една не се е разлепила". Да , но особено на открити места, има плочки, които „хлопат”, защото са се разлепили от температурните разлики. Трябва да знаете, че фугата от 3мм е почти задължителна на открито. Дори и налепени, плочките изменят своите размери при промяна в температурата. Ако нямате оставена фуга, то има вероятност плочките да се напукат или разлепят при резки промени в температурите."
http://ceramicbg.com/page/polezni-suveti

Последна редакция: пн, 07 ное 2016, 09:26 от Анонимен

# 146
PAV1, CM11 plus не е флексово лепило, но на закрито се ползва за лепене на гранитогрес. Няма проблем. Даже от инфото, което много точно си постнала пише кога трябва да се лепи с флексово лепило: „ Най-погрешно е да се изпозва циментово лепило за полагане на гранитогрес на открито. Тъй като структурата на гранитогреса се доближава до порцелана, при него трябва да се използват флексови лепила с повече химически добавки (например Cerеsit CM16, Cerеsit CM17), но това е за открито или при подово отопление. Флексово означава еластично и позволява разтягане и свиване, характерни при промени в температурите. В банята няма причина да се появи пукнатина дори ако не е ползвано флексово лепило, още повече гранирогрес спукан не съм виждала освен ако не е механично нанесена повреда. Говори се обаче само за 1 плочка и съм склонна да вярвам, че си е била повредена по някаква причина от удар...
Като свалят плочките обаче вижте дали са лепени на гребен, важно за доброто залепване е и стените да са обработени (измазани) предварително, за да дърпа равномерно лепилото.
Какви са стените, където бият на кухо плочките? Тухла, бетонна шайба, картон?

Последна редакция: пн, 07 ное 2016, 09:50 от drago_2008

# 147
drago_2008,
Мда, СМ12 е флексово.
Обаче, Sly Red Fox се оплаква и от "кънтене на кухо",
което както Вие предполагате има проблем  с мазилката.
Някои майстори слагат в нея гасена вар, за да залепва по-добре с основата (тухла),
което води до хим. реакция с лепилото за плочки, ако не е изсъхнала добре.  newsm78
(пък ако водопровода e метален варта "разяжда" тръбите)

# 148
Здравейте,
От миналата седмица мога да се похваля с нова баня - чудна е! За сега нямам забележки - не съм видяла и никакъв зор с майсторите (като гледам какви спорове се водят тук ... ).
Имам обаче следното питане - душа, който си поставихме е вграден - система IdealStyle на Идеал стандарт. След къпане обаче явно остава минимално количество вода в тръбите, и от душ слушалката прокапва в продължение на няколко  часа - само да питам нормално ли е това? Крана затваря перфектно - няма теч от питата горе, прокапването е от слушалката. Понеже досега сме били с най-обикновен душ и не сме имали такива модерни душове, да разбирам ли че това прокапване е част от екстрите?
Ето това е душ системата, за която питам:
http://jordy22.com/%D0%B4%D1%83%D1%88-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D … 33-%D0%B0%D0%B0-4

Последна редакция: пн, 07 ное 2016, 10:20 от tanu-to

# 149
  • София
Момичета,

как да разбера дали на даден смесител за мивка може да се прикрепи ръчен душ? Ето нещо такова визирам. Трябва ли да е упоменто нещо в описанието на продукта? Задължително ли трябва да вървят душчето и смесителя заедно?

Общи условия

Активация на акаунт