Домашни в почивните дни

• 34 120
  • 408
  •   1
Отговори
# 390
За съжаление, има и неадекватни препоръки на учители. Но, от друга страна, много малко родители са достатъчно компетентни и отговорни, за да преценят това правилно.

# 391
  • Варна
Втория срок се учи таблицата, но не разбирам какво пречи да се знае наизуст предварително? Според мен това може само да бъде от полза.
Аз се доверих на учителката и на системата. Тя изрично ни каза да не учим децата вкъщи на таблицата, те щели да я вземат по интересен и лесен начин в училище. Толкова интересно я взеха, че дъщеря ми изобщо не я научи. Цяло лято след втори клас се наложи да се занимаваме с таблица, само че тя вече не беше настроена положително и с любопитство да научи нещо ново, а с ужасен негативизъм, който преборих с триста хиляди зора.
Беше ми ужасно тежко, защото точно тогава бяха последните седмици на трудната ми втора бременност и вместо да се настройвам за бебето, аз се карах с каката ежедневно и я тормоазех да зубри проклетата таблица за умножение, а тя макар да повтаряше и повтаряше до откат, си беше затворила ума и всичко отскачаше с рикошет от него.
Аз съм с две ръце за предварителното учене.

О ти ако мислиш,че предварително я учат с песен,лъжеш се Laughing
Трудна им е.Дори сега го виждам,че се запъва на моменти,например на 7х8 или 6х4

# 392
  • Ямбол
...
Като се запъне, го питай колко е 7х7, което обичайно се запомня по-бързо заради квадрата, а след това просто да си добави още седем, когато се случи да забрави 7х8.

# 393
  • Варна
...
Като се запъне, го питай колко е 7х7, което обичайно се запомня по-бързо заради квадрата, а след това просто да си добави още седем, когато се случи да забрави 7х8.

Ами така го уча уж,но след ден-два и пак забравил.

# 394
  • Ямбол
...

Ами така го уча уж,но след ден-два и пак забравил.
Няма проблем, че е забравил, важното е да знае как да си помогне, когато забрави. И ето тук е ролята на домашните. В десетина задачи (примерчета) като му се наложи да употреби таблицата, няма да му се налага да я учи като стихотворение.

# 395
  • София
Късно я намерих тази тема, но сега знам че не съм луда - честно момичета Благодаря Ви.  bouquet
Изчетох я на един дъх, защото дъщеря ми вече отказа да учи ма тотално. Вече асимилирам, че и аз имам вина, но няма къде да я преместя. А и може тук да ми помогнете и да ми кажете къде бъркам, вече приемам предложения всякакви.  Hug
Нкаратко от София съм, в квартала училищата са много зле и я записах в "елитно" училище - държавно е. Дъщеря ми обичаще да учи до 4-ти клас /сега е 5-ти/, домашни, книги за ваканцийте по 20 на брой -Пипи беше най тънката, уроци частни по матаматика, БЕЛ, Англ.език ма всикчо + танците и. Прибираше се скапана повече и от мен и живееше за събота и неделя, за да пътуваме. Справяше се, макар и трудно, но знаеше в събота мама става отваря картата на България и я пита накъде? Тя посочва тук и тръгвахме с колата. Тя обожава да пътуваме, претендирам, че познавам историята на България, макар и като любител, и е много забавно. Карам тя ми задава въпроси, обяснявам това е било така, това е станало инак... Водя я по всякакви обекти... До заветен ден мамо искам да видя Мадарския конник и аз ок. София-Шумен си е далчеко, ма решавам Царевец, Дряново, Ястребино, Шумен.
Водя я до Ястребино на паметника, разказвам и историята за 6-те ястребинчета и тя остава супер впечатлена, прибрахме се и зпочва училище. Учителката ги кара да напишат преразказ как са изкарали лятото, какво са видяли и какво им е харесало. Малката въодушевена пише за Яатебино и получава 4-ка, с упрек от госпожата тези пък кои са  ooooh!
Учителката е на 55 години, аз съм на 40 и съм учила за партизаните /предполагам и вие/, че имаше и стихче и беше задължително да го знаем на изуст. Малката се прибра и каза мамо на какво ме учиш?!
Като каза това дете, че не я интересува повече училището... ела се дръжте сега. Не ми ти уроци, не ти наказания, ма нищо. Заплашват я, че ще повтаря годината - отговора не ми пука - Вие и без това нищо не знаете!
Матурите ги взе с отличен, първия срок бе добре, завърши с 5. Аз не съм супер болна майка на тема училище и не искам 6-ци. Казвала съм и го милион пъти, за мен е по важно да разбираш материала не да го назубриш, оценката не е критерий за незнание. НО тя се бунтува и казва, мамо учат ни на грешни неща, не ми е интересно. Не е глупава, говорих с учителите - те го казват няма как да и задържим вниманието в час, разсейва се, не пише, не пречи на другитв деца обаче. Чете много, купих и Дръндьото, 4 книги ги прочете за 1 седмица? Вярно, че шрифта е голям и има и картинки, но са си дебели книжки. Макс и Мориц- за 1 ден, чете и История на България??? Хора това и аз не съм го чела, нищо че ги имам всички томове!! ПИтам я учи Историята от учебника, тя казва учи си я ти..
Ейй такива домашни имат понякога, че и чичко Гугъл не се справя, не знам само аз ли съм толкова глупава или тия  учебници за нищо не стават?
Всяка година давам по минимум 100 лева за помагала, така са написани, че аз вече си мисля, че съм била на училище в друга държава, а може би и  преди 300 години.
Не иска да учи и това си е, всяка вечер уча с нея до 22- 23, да де ма ми идва в повече. Спрях я от танци, взех и телефона с тъч, дадох и най обикновен с копчета / че не го и носи, така пък не мога да я намеря?/. Къде сбърках не знам, отчаях се вече. Мисля да я преместя, но къде ли ще е добре? Давайте предложения, моля ви.  Praynig

# 396
О ти ако мислиш,че предварително я учат с песен,лъжеш се Laughing
E, точно на тези двете ли се запъва  newsm78 6х4 = 24 има рима и е едно от най-лесно запомнящите се, а 7х8 = 56 е съставено от последователните числа 5, 6, 7 и 8.

Иначе всяко нещо, което не е задължително, има поне 50% по-голям потенциал да бъде по-интересно, особено ако го учиш предварително. За децата да знаят повече, отколкото се изисква и да бъдат по-напред с материала, има някакъв чар. Освен това след като материалът е минат, мъчено е, но не е свършено, получени са ниски оценки, цялото нещо вече се е накамарило с негативни асоциации и връщането към дозубряне на пропуснатото е най-трудното нещо на света. Поне при моята дъщеря тези неща важат с пълна сила.

Имайки това предвид, като видях, че предстои да учат дроби, я хванах един уикенд и минахме всички уроци, които предстоеше да вземат идната седмица. Прецених, че ще ѝ е трудно и ще изпадне в трета глуха като с таблицата за умножение и реших да не го допускам.
Резултатите ми надхвърлиха очакванията. Чувството, че само тя знае материала предварително и каквото и да попита учителката, тя вдига ръка да отговори, я изпълни с много положителна нагласа и на края на седмицата ми каза "Вече не мразя математиката, даже ми стана от любимите часове, защото харесвам дробите."

Така че продължавам да съм за предварителното учене и ако можех да върна времето, непременно щях да я накарам да научи таблицата след първи клас.

# 397
Това, което едно дете в първи клас мъчи месеци, детето във втори го научава за седмици.

Това правило важи за почти всеки етап на образованието.
Например, писането на чужд език.Едно дете в първи клас ще се научи да пише за месеци, в 4-5 за дни.

П.С.На Савина учителката бих я гръмнала още на " всеки ден -преразказ".Изобщо няма да чета по-нататък списъка.

# 398
Didolina, сори, ама като си й казала в прав текст, че за теб оценките не са важни... Директно си й дала зелена светлина да не учи.
А какво ти е обяснението и разбирането като голям човек за това, какво влагаш в това - тя няма как в момента да го разбере. Децата приемат нещата буквално, не могат още да анализират и да четат между редовете.
Още нещо - спряла си я от танци... След седмица за нея е било ОК да се спре и по история и да не учи...
И аз имам петокласник, но ако му позволя от сега така да ме върти, нищо няма да се случи в 7 клас и след това, пък и на 30 урока да го пратя.
Не съм съгласна да се коментира в прав текст пред децата нито учебен материал, нито учител, нито да се правят обощения, които те не са готови да осъзнаят...

# 399
  • София
Задължително връщане на танците - това е нещо, което прави детето щастливо.

Ако децата ще учат предварително, то защо да ги изпращам на училище? За да са на забавачка ли? Ми, на мен забавачка не ми трябва, а училище.
На моите директно им казвах от началните класове - дори да не ти харесва учителката, продължаваш да учищ, защото учителки ще имаш за дванайсет години поне 50, но оценките и знанията ще си останат за теб, поне да не те е срам да си показваш дипломата. Това им го припомнях всеки път, когато се започнеше мрънкането и недоволстването, често напълно справедливо и го отбелязвах. Но едно от нещата, които явно трябва да научат в училище е да правят нещата за себе си, а не за учителя.

# 400

Иначе всяко нещо, което не е задължително, има поне 50% по-голям потенциал да бъде по-интересно, особено ако го учиш предварително.

И как точно не е задължително, при положение че в много бг училища се дава за домашно лятото?

# 401
  • София
По-лесно е да натовариш родителите да свършат предварително работата, те да се пазарят с децата и да ги натискат, отколкото после сам да си свършиш работата през учебната година. Как пък, при моите две деца, нито една от учителките им в начална степен не поиска таблицата предварително, и децата пак я научиха в клас? Нито читателски дневник са им искали, нито нищо. Едното ми дете нито една книга не прочете от списъка, другото прочете това, което искаше. Домашното за лятото беше точно три страници, които децата насвяткаха два дни преди петнайсти септември.  И не, моите деца не са представителна извадка, но са съвсем обикновени деца. Просто учителките им си бяха съвсем нормални.

# 402
Радвам се, че и двамата имат съвсем нормални учители в начална степен. Домашните са в приемливи количества, изисквания за предварително научаване на материал никога не е имало. Дори и списъците за лятно четене не са задължителни, важното е да четат. Ако не им харесват книгите от списъка, са свободни да си изберат нещо друго.
Савина, вашата учителка си е направо за освидетелстване. Приемам някаква работа през лятото, но наистина от време на време. Разбор на частите на речта спокойно може да се прави устно, ей така докато се разхождате. Същото е и за таблицата.
Конкретно за моя бъдещ третокласник съм наясно кои са нещата по математика, които понякога го затрудняват, така че през лятото ще упражняваме понякога тях. За него това е подредбата на уравненията, понякога забравя скобите в числовите изрази. Та веднъж седмично ще му давам по няколко такива задачи.
Другото, което се отнася и за двамата, да упражнения по английски. Реално това е предметът, по който се предполага, че биха забравили доста неща след 3 месеца пауза.

# 403
Това, което едно дете в първи клас мъчи месеци, детето във втори го научава за седмици.

Това правило важи за почти всеки етап на образованието.
Например, писането на чужд език.Едно дете в първи клас ще се научи да пише за месеци, в 4-5 за дни.

Сега разбирам защо всичкото братя ром учи вечерно на 30 г. и взима 12 класа за 1 година  Mr. Green
То много умно бе  Joy

# 404

Иначе всяко нещо, което не е задължително, има поне 50% по-голям потенциал да бъде по-интересно, особено ако го учиш предварително.

И как точно не е задължително, при положение че в много бг училища се дава за домашно лятото?

Е, аз не мога да коментирам за другите училища. При нас не беше задължително и детето имаше много положителна нагласа към идеята, но изпуснах момента, понеже нали не трябвало да се изхвърляме и да учим предварително. После ми излезе през носа.

Общи условия

Активация на акаунт