Домашни в почивните дни

• 34 060
  • 408
  •   1
Отговори
# 360
За съжаление са много малко такива учителки.
Това, за което пишеш, за лятната програма от вашата  учителка, за държавно училище ли става въпрос?
А ако е отправен въпроса към мен,да.Държавно училище в София.

# 361
Скрит текст:
Тъкмо имаше кратък проблясък през втория срок, след протестите на много родители за количеството домашни през уикенда и сега пак болни амбиции. Вчеря бях на родителска среща, където госпожата ни обясни, че през лятото децата трябва да учат всеки ден "по малко". По малкото се оказа:
1. Диктовка от поне 2 стр.
2. Преразказ
3. Да извадят всички съществителни, прилагателни и глаголи от двете и да ги определят по род и число;
4. "Поне" 3 стр математика от помагало.
5. Четене на глас на 5 стр. и разказването им после.
 ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh!
И това всеки ден, всичкото. Това е поне по половин ден учене, ако не и цял. А децата са все пак ваканция. Да не говорим, че те са ваканция, но аз продължавам да работя. Това означава, че като се върна в 4ч трябва тепърва да седнем да учим до вечерта. И кога ще излизат, кога ще играят...  newsm78 Налудничаво е според мен. Заплаши ни, че който не го прави ще е много зле септември, ще е забравил всичко и после цяла година ще изостава. Не съм убедена дали е така. Аз едно време никога не съм учила през лятото пък не съм забравила да чета. Та смятам да въведа корекции в тази програма. Нещо ще учим по малко, но със сигурност няма да е всичкото това чудо накуп. Може би по едно от тези неща на ден.  ooooh!

Тази учителка е откачена Shocked
Дъщеря ми досега (3кл) никога не е учила лятото и проблеми не е имала проблеми. Само чете книгите от списъка и което друго хареса. Септември може да се попреговори малко, а и нали в началото на учебната година също е предвиден преговор.
Първата година бях купила някаква ваканционна книжка, май Голямата ваканция се казваше, и като видях колко е глупава, се отказах да я карам да прави нещо от там.

# 362
  • Варна

Първата година бях купила някаква ваканционна книжка, май Голямата ваканция се казваше, и като видях колко е глупава, се отказах да я карам да прави нещо от там.

Тази книга всяко лято до 3-ти клас трябваше да я попълваме и освен нея и книгите имахме подобен списък със задачи като на savina_33.В тъпо квартално училище,абе болни амбиции имат и някои учители,не са само родители.

# 363
За мен е важно детето да чете книжки,които му харесват и са му интересни,било то от задължителната литература за лятната ваканция или друга.целта е да чете с желание и да упражняваме четенето  Grinning

# 364
  • Варна
Оф сега се сетих,че нашата ни беше накарала през ваканцията да научим таблицата за умножение,защото в училище нямало време  Joy

# 365
Оф сега се сетих,че нашата ни беше накарала през ваканцията да научим таблицата за умножение,защото в училище нямало време  Joy
Боже,Боже....цяла година нямало време да научат таблицата......горката госпожа,какво ли е правила друго,че е била толкоз заета?

# 366
  • Sofia
Нашите я научиха горе-долу, но трябвало непрекъснато да я упражняват. За таблицата ок, съгласна съм, че трябва много да се повтаря, за да се запомни наизуст. А и не ми пречи в колата или като правим нещо друго да си я повтаряме. Но това писане безкрайно ме побърква.  ooooh!

# 367
Ако въпросът е към мен - да. Държавно, общинско, квартално училище в София.

Бих и връчила всичко направено, за да бъде проверено от-до! Даже ваканцията бих звънкала с уточняващи въпроси и за консултации текущо.

# 368
  • Sofia
Да, а за целта да си побъркам децата от писане преди това.  Laughing Реших - купувам едно читаво помагало по български и едно по математика и пишат всеки ден по 2 стр+ 1-2 стр. четене и това е. От мен толкоз.

# 369
  • Варна
Ако въпросът е към мен - да. Държавно, общинско, квартално училище в София.

Бих и връчила всичко направено, за да бъде проверено от-до! Даже ваканцията бих звънкала с уточняващи въпроси и за консултации текущо.

Това ми хареса.На кое ли позвъняване ще ме сиктирдоса  Joy

# 370
Да, а за целта да си побъркам децата от писане преди това.  Laughing Реших - купувам едно читаво помагало по български и едно по математика и пишат всеки ден по 2 стр+ 1-2 стр. четене и това е. От мен толкоз.
Simple Smile Simple Smile

# 371
Това е напълно достатъчно. Привърженик съм на ученето по малко през лятото, но не съм привърженик на блъскането на 941094 страници и задачи, което не само претоварва децата, но и няма никакъв коефициент на полезно действие.

# 372
И аз съм на същото мнение.
Детето така или иначе по цял ден само си пише, преписва си интересни неща, прави картички, чете списания и книги и рисува/апликира.Покрай тези й занимания имаме всякакви флаш карти и мемори игри,с които за 15ина минути на ден се занимаваме и за още 20ина минути си решава задачи.

Учителите й досега все са давали 'летен пакет' с принмтирани 40-50 страници с упражнения за работа с езиците, математика, забавни дневници за съчинения и малки спринтирани книжки на френски и англ.езици. Аз купувам една работна тетрадка и дотам.

От 2 месеца и половина вакнция поне месец само чете и играе.  Peace

# 373
  • София
Савина, следващия път кажи на учителката ,че ако се налага децата да учат цяло лято, защото до септември ще са забравили всичко, то тя не си е свършила работата качествено и тя да си направи ревизия на методите и упражненията, които дава на децата. С две думи й кажи да си гледа работата - диктовките и каквото там е по списък да ги прави на мъжа си.

Моите не са гениални и вече за повече от 10 години в училищната система един ред не са драснали през ваканцията, една диктовка не са направили. Ако учителката си е свършила работата както трябва през годината, на децата не им се налага да доучват лятото, защото до края на май вече са ограмотени напълно.

# 374
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Най-голямата, през лятото, от 1 до 4 клас, не е имала нищо за правене от учителката, освен задължителната литература. Но някой книжки и бяха скучни и за това си харесваше и четеше и й купувах поредици, които харесваше ... Класната й казваше - важно е да чете, за да си изгради навик да харесва книгите! Не е важно да са толкова от задължителната литература! От мен Simple Smile по 2 страници матеметика Simple Smile Научих я да играе в 1 клас, табланет Simple Smile Ей, страшно развива комбинаториката и смятането наум Simple Smile
Ето правилата:
Скрит текст:
Играе се с карти, пълна колода, целта е да се оберат картите които са раздадени долу, чрез събиране, например една осмица може да вземе: 4+4, 3+5, 8, 2+6, 8 или Асо + 7 (асото се смята като 11 или 1, в зависимост от това, кое е нужното в момента Simple Smile Раздават по 6 карти. Като се раздават се правят 2 завъртания по 3 карти. После се обръщат 4 карти на масата и който е под ръка хвърля карта. Ако няма какво да вземе с нея, просто картата остава при другите долу и е следващият на ред. Като се свършат картите в играчите, се раздават пак по 6 и понякога за последното раздаване може да останат по 4 карти на човек. Зависи колко играча играят. На следващата игра, раздава следващият играч по ред.
като се брои резултата след края на играта, точки дават десятките, валетата, дамите, поповете и асото. като всяка от тези карти се брои за 1 точка. Изключение прави 10 каро, която се брои за 2 точки и 2 спатия, която се брои за 1 точка. затова, ако на масата има 10 каро, 10 пика и една 3 напр. и имаш дама, хвърляш дамата и вземаш 10 каро+3-ката, което после ще е равно на 3 точки.
накрая при броенето на резултата всичките точки са 25:
   4 аса = 4 точки
   4 десетки = 5 точки (заради 10 каро)
   4 валета = 4 точки
   4 дами = 4 точки
   4 попа = 4 точки
   2 спатия = 1 точка
   и 3 точки се дават допълнително на този, който има най-много обрани карти. Да речем играят 2 човека. единият е събрал 30 карти накрая, другият - 22. Този с 30-те карти получава 3-те точки бонус.
така всяка игра има 25 точки.
Често се получава така, че когато последният хвърли последната си карта, не може да вземе картите, останали на масата. тогава те се вземат автоматично от този, който последен е взел карта чрез смятане.
когато някой хвърли карта и обере всички карти от масата, се пише "рязано" в актива му. най-добре да се отбелязва веднага на отделен лист под формата на чертичка. всяко "рязано" дава 1 точка към крайния резултат на играча.
Може до 100, може до 150, който, както иска.
При смятането - имаш десятка напр., когато я хвърлиш с нея можеш да вземеш асо+9, 2+8, 3+7, 4+6, 5+5, 2 аса+8, 3 аса+7, 2+7+асо и т.н. сборът им трябва да прави десет. С една 10-ка може да вземеш обаче и 3 десятки, ако са обърнати на масата, разбира се. Ако на масата има обърнати една 2-ка, една 8-ца и 10-ка, когато хвърлиш 10, вземаш и трите карти от масата + твоята 10-ка.
Малък трик: ако имаш 3 попа и знаеш, че 4-ият е вече минал, може да хвърлиш единия, после да хвърлиш другия без да вземаш пърия и като ти дойде пак реда, хвърляш третия поп и си ги прибираш всичките. Това най-вече се прави с попове, защото ако трупаш по-този начин дами, валета и т.н. надолу и на масата има асо, някой може да ти вземе дамата+асото с един поп.
Картите от 2 до 10 си се броят съответно за 2 до 10 при смятането само. асото може да е 11 или 1, зависи как ти приляга, валето е 12, дамата - 13, попът - 14 бройки. Няма жокери в играта.

Сега, със средната, смятам пак да процедираме така - независимо от желанията на госпожата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт