Задачка май те затруднява, тук някой мигом я решава и добре я обяснява :)

• 77 814
  • 736
  •   2
Отговори
# 525
lorenca  това е отговора
да видя как ще я обясня на детето  ooooh!

# 526
Здравейте Simple Smile Моля за помощ.... Embarassed
Задачата е за 5 клас :
     В остроъгълния триъгълник АВС , СD е височина. Точката М е от височината CD . Ако СМ = 6 см и АВ = 9 см , намерете S AMC + S CMB.

Много Ви Благодаря  bouquet

# 527
нека означим DM с х
DM се явява височина в триъгълника ABM
S ABM=(AB.MD)/2=9.х/2
лицето на целият триъгълник АВС :
S ABС=(AB.CD)/2=(9.(6+х))/2=54/2+9x/2=27+9x/2
S AMC + S CMB=S ABС-S ABM=27+9x/2-9.х/2=27
Мисля че това е решението

# 528
Моля , за малко помощ за една задача - спортисти получили награден фонд , който е разпределен между тях в отношение 8:5:3 Колко лева е получил всеки , ако вторият е получил със 120 лв. по- малко от първия .

# 529
Моля , за малко помощ за една задача - спортисти получили награден фонд , който е разпределен между тях в отношение 8:5:3 Колко лева е получил всеки , ако вторият е получил със 120 лв. по- малко от първия .
първи - 8х
втори-5х
трети-3х
първи - втори=120
8х-5х=120
3х=120
х=120:3
х=40
първи - 8.40=320 лв
втори - 5.40=200 лв
трети - 3.40=120 лв

# 530
320, 200 и 120.
8х = 5х + 120
Х=40

# 531
Благодаря . Grinning

# 532
Много Ви благодаря The Invisible за бързия отговор  bouquet

# 533
  • гр. София
Мами, с молба за съдействие при решаване на следните задачи:

1 задача
Даден е многочленът M= x(a²x+1)-2a(x-1), където а е параметър. Вярно или невярно е твърдението, че при а= -½ най-малката стойност на М е равна на 5.

2 задача
За 4 часа един трактор може да изоре 7/10 от това, което втори трактор може да изоре за 5 часа.
а) Какви са производителностите на двата трактора?
б) Какво е отношението от работите на двата трактора за едно и също време?
в) Равни ли ще са площите, които ще изорат двата трактора, ако първият трактор работи 3 часа и 30 мин, а вторият - 4 часа?

# 534
  • София
Мами, с молба за съдействие при решаване на следните задачи:

1 задача
Даден е многочленът M= x(a²x+1)-2a(x-1), където а е параметър. Вярно или невярно е твърдението, че при а= -½ най-малката стойност на М е равна на 5.

2 задача
За 4 часа един трактор може да изоре 7/10 от това, което втори трактор може да изоре за 5 часа.
а) Какви са производителностите на двата трактора?
б) Какво е отношението от работите на двата трактора за едно и също време?
в) Равни ли ще са площите, които ще изорат двата трактора, ако първият трактор работи 3 часа и 30 мин, а вторият - 4 часа?

М=а^2.x^2+x-2ax+2a
a=-1/2
M=x^2/4 + x -2.(-1/2).x+2.(-1/2)
M=x^2/4 +x +x -1
M=x^2/4 +2x -1
За намирането на най-малка стойност се отделя точен квадрат.
M=(x/2)^2 +2.(x/2).2 +2^2 -2^2-1
M=[x/2 +2]^2-5
Най-малката стойност е -5, следователно отговорът е НЕ.

Втората  - след малко Simple Smile.
......................................
2).
Започваме  от втория  трактор. За него знаем, че е работил 5 часа. За това време е изорал х дка.
=> за 1 час ще изоре  х/5
Първият трактор работи 4 часа. за тях успява да изоре 7х/10.
=> за 1 час ще изоре  7х/10 : 4= 7х/40
Производителност на първия за час : производителност на втория за час  = 7х/40 : х/5 = 7:8
От пропорцията определяме производителността на първия като 7у, на втория 8у.
A=P.t,  където А е свършената работа, Р е производителността и t e времето.

A1=P1.t1 <=> A1=7y.3,5=24,5y
A2=P2.t2 <=> A2=8y.4=32y

24,5y нe e  равно на 32у. Отговорът отново е НЕ.

Последна редакция: ср, 12 апр 2017, 16:04 от пенсионирана русалка

# 535
  • гр. София
Мила русалчице, МНОГО ти БЛАГОДАРЯ за своевременната помощ  Hug
Скрит текст:
стана ми много мъчно  cry, че отношението на една от майките към теб не е такова, каквото трябва да бъде... Сигурна съм, ще преглътнеш и това..., но аз самата съм озадачена защо  newsm12   

# 536
  • София
Мила русалчице, МНОГО ти БЛАГОДАРЯ за своевременната помощ  Hug
Скрит текст:
стана ми много мъчно  cry, че отношението на една от майките към теб не е такова, каквото трябва да бъде... Сигурна съм, ще преглътнеш и това..., но аз самата съм озадачена защо  newsm12   

Относно скрития текст на Mama Mimi.. Не знам коя е тази майка и не ме интересува, само ще кажа, че Руслаката е един от най-добрите и интелигентни хора, които познавам и се гордея, че с нея сме приятелки. Абсолютно безкористен човек, който винаги се отзовава за помощ, изказва без да се притеснява мнението и никога не е нагрубил човек. Ако на някого мненията не й харесват, това си е негово право, но има хора, които реагират на чуждото мнение с обиди. Това е зле за тях. Аз съм щастливка, защото с Русалката сме приятели.

# 537
  • София

newsm78

Това е тема за помощ със задачи по математика... Никой никого не нагрубява - най-малко пък Русалката, която най-много помага - който има нужда, пита, който може - отговаря, който има нужда от разяснения - пита...

И в тази връзка, появиха ли се някакви пояснения за условието за задачата с графовете? Уж следя, ама не съм видяла, а на мен лично ми е много любопитно...

# 538
  • Враца
Здравейте, искам да помоля, ако някой има помагало за 7-ми клас по математика/лилаво на цвят, само това знам/, ако е възможно да ми снима 10-ти и 11-ти тест. Извинявам се, че пиша в тази тема, но не намерих по-подходяща. Благодаря предварително.

# 539
  • София
Здравейте, искам да помоля, ако някой има помагало за 7-ми клас по математика/лилаво на цвят, само това знам/, ако е възможно да ми снима 10-ти и 11-ти тест. Извинявам се, че пиша в тази тема, но не намерих по-подходяща. Благодаря предварително.

Ако е това, имам го. Но мога да кача тестовете чак довечера Peace
http://hermesbooks.com/nacionalno-v-nshno-ocenjavane-i-priem-sle … st-1-arhimed.html

Общи условия

Активация на акаунт