Клуб на храбрата шивачка - тема 19

• 107 155
  • 831
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Имам Юнион Совиетик, в шкаф. Ползвам я/го за шкаф и маса...но е излишна мебел в стаята.
Ако все пак успея да намеря кой да ме научи да шия - какво са й възможностите?

Вече трети панталон ми окъсяват и реших че ще трябва И шиене да умея...

Пп. За стесняване на панталон - колко се взима в ателие?

# 721
Здравей, Starrydream! Това е една от най-здравите машини и ако се смазва може да работи безкрайно много време. След като си купих многооперационна машина, подарих ,,UNION-а'', но ми липсва здравината й и това че може спокойно да шие много дебели платове, включая тънка кожа. На нея си шиех дори копчета. Можеш и сам да се научиш да шиеш на нея. Ето тук: https://www.youtube.com/results?search_query=%D1%88%D0%B2%D0%B5% … D0%B8%D0%BE%D0%BD
има много клипове как се вдява, шие, наглася, смазва и ремонтира. Вдяваш я, вземаш парче плат и започваш да шиеш. Ще можеш сам да отпуснеш окъсели панталони и да подгънеш дълги. Тъй като твоята машина е крачна, трябва да свикнеш да я движиш. В началото е малко странно и трудно, но се свиква. Това което трябва винаги да спазваш, е посоката на въртене на маховика (металното колело най-вдясно на машината). Трябва винаги да се върти към теб, иначе машината не може да шие и къса конецът. Пробвай и ако не става нещо, ще помагам. 

# 722
  • FRANCE
Здравейте. Получих си платовете от сайта който Татяна ми предложи (благодаря) спретнах една туника на каката а с малкия дзвер се борим какво да бъде ( аз предлагам туника за клинчите тя иска зимна (!) блузка тип ламбадка Flushed)
Каката си поръча рокля подобна на училищните униформи в Англия. Горе права ниска талия а полата е с нещо като плохи/плисета. Да сте срещали подобна кройка за ръст 140? Благодаря

# 723
Здравейте, бихте ли споделили как прехвърляте шаблон на картинка върху плата, както и къде в София бих могла да намеря необходимите материали за целта. Направих анцуг за детето, харесах си един пингвин, който реших да избродирам със стреч тегел. Като не намерих начин с наличните ми материали да прехвърля картинката върху плата, накрая я изрисувах (доколкото мога).

# 724
  • Пловдив
Извинявам се за нахлуването в темата, но си харесах ето този оверлог: https://www.lidl.bg/bg/Offers.htm?articleId=3998
Някои може ли да даде мнение?

Благодаря!

# 725
Здравей, sweet_maniche! Досега пусканият модел беше 1230 ol, който успешно ползвам почти 3 години. Този е 1450 ol. Това което ме дразни в моят модел е вдяването на големият грайфер. Трябва конците на иглите да не са вдянати, с пинсета да се вдене грайфера в проходен отвор, а след това и в предния отвор на грайфера. Проблемът е, че не винаги конецът заема точното си място и тегелът не е добър, докато не се вкара точно там. Този проблем е избегнат в този нов модел. Вдява се конецът в отвора на грайфера, след това се постая в две ушички на един вдявач. Натискаш този вдявач докрай наляво и грайферът е вдянат. Променено е разположението на врътките за ширината на шева и диференциалния транспорт. Скрити са издърпвачите на конците на иглите, които са открити на старият модел. Минусът и на двата модела е липсата на контейнерче за изрезките. След като намерих подходящо контейнерче и го поставих, проблемът с мъхове и изрезки под масата вече не съществува. От моят съм изключително доволен. Предполагам, че и този модел е толкова издържлив като старият. Разбира се, че иска грижи, почистване и смазване. Невероятно е съотношението цена - качество. Силно препоръчвам този оверлог, но не нося отговорност, ако стане някакъв сериозен проблем. Да, има гаранция 3 години, но ако стане проблем го транспортират до Германия и доста дълго време минава, докато си го получиш отново. Вероятността за такъв сценарий обаче е много малка.

# 726
  • Пловдив
Благодаря много за изчерпателния отговор!

# 727
  • София
Здравей, sweet_maniche! Досега пусканият модел беше 1230 ol, който успешно ползвам почти 3 години. Този е 1450 ol. Това което ме дразни в моят модел е вдяването на големият грайфер. Трябва конците на иглите да не са вдянати, с пинсета да се вдене грайфера в проходен отвор, а след това и в предния отвор на грайфера. Проблемът е, че не винаги конецът заема точното си място и тегелът не е добър, докато не се вкара точно там. Този проблем е избегнат в този нов модел. Вдява се конецът в отвора на грайфера, след това се постая в две ушички на един вдявач. Натискаш този вдявач докрай наляво и грайферът е вдянат. Променено е разположението на врътките за ширината на шева и диференциалния транспорт. Скрити са издърпвачите на конците на иглите, които са открити на старият модел. Минусът и на двата модела е липсата на контейнерче за изрезките. След като намерих подходящо контейнерче и го поставих, проблемът с мъхове и изрезки под масата вече не съществува. От моят съм изключително доволен. Предполагам, че и този модел е толкова издържлив като старият. Разбира се, че иска грижи, почистване и смазване. Невероятно е съотношението цена - качество. Силно препоръчвам този оверлог, но не нося отговорност, ако стане някакъв сериозен проблем. Да, има гаранция 3 години, но ако стане проблем го транспортират до Германия и доста дълго време минава, докато си го получиш отново. Вероятността за такъв сценарий обаче е много малка.

Здравейте,
Мда, от личен опит относно рекламация. Не помня вече колко време съм без оверлога. Аз ли съм с лош късмет?! Преди повече от 45 дни го занесохме в Лидл, взеха го и ни обясниха, че до 30 дни макс, ще имаме отговор. Все още чакам 😢.
Дано никой няма моя лош късмет.

# 728
  • София

Здравейте,
Мда, от личен опит относно рекламация. Не помня вече колко време съм без оверлога. Аз ли съм с лош късмет?! Преди повече от 45 дни го занесохме в Лидл, взеха го и ни обясниха, че до 30 дни макс, ще имаме отговор. Все още чакам 😢.
Е нали пишеш 45 дни, после пък не помниш, нещо се обърках. Лидл няма да ти се обадят, или поне при мен беше така, моят оверлог се повреди на първата година, занесох го в Лидл и казаха че ги връщат в Германия. Да чакам месец, мина месеца никой не се обади, аз звъннах , обясниха ми че ще проверят и след няколко часа ми се обадиха че е пристигнал и кога да си го взема от магазина. Моят беше в гаранция, докараха ми чисто нов, трябва да си поискаш касовата, тя е гаранцията.

# 729
Аз си я снимах, защото оригиналната държаха да я приложат към машината. Мен също много ме мотаха.

# 730
  • София

Здравейте,
Е нали пишеш 45 дни, после пък не помниш, нещо се обърках. Лидл няма да ти се обадят, или поне при мен беше така, моят оверлог се повреди на първата година, занесох го в Лидл и казаха че ги връщат в Германия. Да чакам месец, мина месеца никой не се обади, аз звъннах , обясниха ми че ще проверят и след няколко часа ми се обадиха че е пристигнал и кога да си го взема от магазина. Моят беше в гаранция, докараха ми чисто нов, трябва да си поискаш касовата, тя е гаранцията.

Да, наистина не помня откога съм без оверлога. Първото забавяне си е по наша вина, т.е.рекламирахме го малко по-късно. Но поне от 45 дни сме им го занесли. Обясниха ни, че когато е готов ще пишат на мейла или ще се обадят. Аз го имам от няколко месеца. При вас каква беше повредата?

# 731
  • Пловдив
мммм, да - практика е от Лидл да не се обаждат, че уреда е готов за взимане от магазина. Оверлогът или машината не съм оставяла, но имам доста опит с магазина Simple Smile

# 732
  • София
При мен след една година ( чат пат) употреба, както шиех изтрака и изпадна болтче, отпред където е капака. Огледах аз , но не видях от къде е паднало, опитах на ръка да завъртя колелото , но не искаше да се движи. Обадих се в Лидл и ми казаха да го върна в най- близкия магазин с документите. Занесох го , ама ми поискаха и кутията и всички части, та пак се връщах. И така , после изчаках месеца за ремонт, ама никой не се обади и пак аз звънях , дошъл бил и ходих да си го взема. Предполагам че казват че те ще се обадят да не им звънят постоянно, а да изчакат да мине определеното време.

# 733
  • München, Deutschland
Дъртата ми шевна машина от западна Германия ми скъса нервите миналата седмица. Тя от край време не опъва добре конеца, но сега вече без изключение на всеки шев, долният конец се набира (този от калерчето дето идва). Ших една сатенена покривка и май никой не е виждал по-криви шевове... Имате ли идея защо така набира конеца отдолу? Има ли някакъв типичен проблем при много старите машини? За съжаление се наложи да събера машината и не мога да снимам в момента...

И втори въпрос - как се шие пустият сатен? Само ми се набира, а иглата като продупчи плата и го раздърпва... Смених с по-тънка игла и има някакво подобрение, но не си е работа това. Постоянно се изплъзва, защото крачето на машината не натиска добре, а исках още 2 подложки сатенени да си ушия. Има ли някаква хитринка при такива платове, които много се плъзгат?

Извинявайте, но няма кой да ме учи. Като мъничка, баба нещо ми е показвала, но това е всичко. Оттук нататък си купих машина и карам на проба-грешка. Търсех една старакнига, която майка ми имаше преди ("Да се научим да кроим и шием"), уж е преиздавана 100 пъти, а я няма реално в никой магазин. Не съм сигурна добра ли е, но дори не знам за друга.

# 734
  • Добрич
За долния конец:
 - провери ли опъна, регулира се от винтчето на совалката.
- Освен това недобре регулиран горен конец, също може да доведе до проблеми с долния конец.
- Изтъркване или изкривяване на калерчето е друга евентуална причина.
- А на друг плат пробва ли? Някои от старите машини са нещо "несъвместими" с някои тъкани.
- На мен ми се случвало и на "неподходящ" конец да попадна.

Относно иглата, не зная колко тънка игла ползваш, но можеш да пробваш с друга марка игла или с по-тънка. Лично аз по-тънка от 70 номер не съм ползвала. Мисля си, че и с игла за стреч също може би ще се получи.

Общи условия

Активация на акаунт