Киста на яйчника – 2

• 93 246
  • 739
  •   1
Отговори
# 180
  • Linz
Запис... Последните няколко години се "обзаведох" с киста на яйчника, миома върху матката и полип в матката (правиха ми 2 пъти абразио, но пак се появява). Сега пия Оргаметрил 3 месеца с надежда кистата да се изчисти.
Заради тези хормонални образувания ендокринолог ми назначи да изследвам инсулинова резистентност. Препоръчват ми и отстраняване на яйчника (имам един) и матката. Не мога да реша какво да правя.

# 181
SaRaNia, защо ти препоръчват премахване на яйчника и матката? Кистата каква е? Струва ми се твърде драстична интервенция. И аз съм с кисти, два малки миомни възела на матката и полип, но в цервикалния канал. Все още сондирам мнения, но на този етап ме съветват само за лапароскопска операция на единия яйчник за едната киста и изчистване на полипа.

# 182
  • Linz
Не ми каза доктора каква е кистата. В Австрия преди 2 год. ми препоръчаха отстраняване на яйчника, а миналия месец като посетих акушер-гинеколог в Токуда- също. Премахването на матката и яйчника е с цел да се избегнат ракови образувания, в каквито често преминавали въпросните. Полипите като започнат да се появяват един след друг- както при мен, значително се увечичавал риска от злокачествени образувания.
И аз събирам информация и сондирам мнения за сега.

# 183
Малко ме изплаши. И при мен е втори полип. Всички тези неща ми се появиха на куп в последната година след раждането на сина ми. Просто последния гинекологичен преглед ми поднесе много изненади. И аз си мисля, че трябва да има някаква причина за внезапната поява на толкова много различни проблеми в репродуктивните ми органи, която обаче никой не ми е посочил на този етап, нито пък се опитва да издири с допълнителни изследвания. Искам още едно дете, обаче.

# 184
  • Linz
whoowhoo, виж си инсулиновата резистентност (обременяването с глюкоза).
Ти като искаш още едно дете, няма да махаш нищо, само да не ти попречат на забременяването и износването въпросните образувания.
На мен тия "красоти" ми се появиха след второто раждане.

# 185
Tinti, без да си изследвала хормони ли са ти назначили противозачатъчни?
изследваха ми ТСХ и ФТ4 и туморните маркери , назначи ми терапия след като видя резултатите

# 186
Здравейте, дами! Днес бях на преглед за проследяване развитието на кистите ми. Цикълът ми беше много къс и двата прегледа бяха в интервал на около 20 дни. За този период кистите са намаляли доста, дермоидната е станала 15 мм (от 25мм). Другата, която се счита за фукнционална, е 17мм (била е 39мм). Изненада ме обратното развитие на дермоидната киста, мислех, че тези кисти само могат да нарастват. Някой запознат ли е? Дали е възможно да е намаляла, или не е диагностицирана правилно като дермоидна?

# 187
Здравейте дами. И аз да се запиша в тази тема...от както бях за първи път на гинеколог на 21 все има май по някоя киста. Ту се появяват, ту се пукат. не ми се получи с хапчетата, не ги понасям добре. От няколко месеца, обаче една по-голяма си завъдих, която не иска да се махне сама. До май месец беше 4 см с бистро съдържание. Мажа се с един прогестеронов крем с див ямс от тогава горе долу, но вчера на прегледа даже се беше увеличила и е 4 на 5 см и с не съвсем вече бистро съдържание. Възможно ли е да настъпи промяна във вече съществуваща киста? Доктора казва, че това е за лапароскопия вече. Съответно аз доста се притесних. Декември имах конизация, а сега и това. Та можете да си представите настроението как е.
Пуснах тумор маркери, резултатите са следните:
- HE4 - 54.04   (< 60.5)
- CA 125 - 28.73 (</= 35)
- Score ROMA - 9.2%  (<11.4%)

Не знам това притеснителни резултати ли са. Струват ми се към горните граници.
Моля някой да коментира , ако е запознат с тези маркери, както и за лапароскопията.
Много се притеснявам от упойката, как ви понесе на вас, ако сте минали през това? Знам, че е по-продължителна тази манипулация. Но също ме е страх и да не се спука. Според вас спорт и полов акт трябва ли да се преустановят в това положение?

Благодаря предварително.

# 188
  • варна
Здравейте дами. И аз да се запиша в тази тема...от както бях за първи път на гинеколог на 21 все има май по някоя киста. Ту се появяват, ту се пукат. не ми се получи с хапчетата, не ги понасям добре. От няколко месеца, обаче една по-голяма си завъдих, която не иска да се махне сама. До май месец беше 4 см с бистро съдържание. Мажа се с един прогестеронов крем с див ямс от тогава горе долу, но вчера на прегледа даже се беше увеличила и е 4 на 5 см и с не съвсем вече бистро съдържание. Възможно ли е да настъпи промяна във вече съществуваща киста? Доктора казва, че това е за лапароскопия вече. Съответно аз доста се притесних. Декември имах конизация, а сега и това. Та можете да си представите настроението как е.
Пуснах тумор маркери, резултатите са следните:
- HE4 - 54.04   (< 60.5)
- CA 125 - 28.73 (</= 35)
- Score ROMA - 9.2%  (<11.4%)

Не знам това притеснителни резултати ли са. Струват ми се към горните граници.
Моля някой да коментира , ако е запознат с тези маркери, както и за лапароскопията.
Много се притеснявам от упойката, как ви понесе на вас, ако сте минали през това? Знам, че е по-продължителна тази манипулация. Но също ме е страх и да не се спука. Според вас спорт и полов акт трябва ли да се преустановят в това положение?

Благодаря предварително.
Аз имах киста,около 4 см,която открих при рутинен гинекологичен преглед.Започнах с оргаметрил,който ми беше предписан,но ми действаше много зле.Пих го 20 дни.Минах след това на разни добавки за кисти в яйчниците.Така 4-5 месеца.Никаква промяна.За 1 година кистата порасна до 6,2 см и мен ме достраша да не излезе нещо сериозно и намерих много добър лекар ,който ми направи лапароскопия.Всичко мина добре.Лека операция е!Възстановяването е седмица и след това ходих на работа,но не вдигах тежко.Сега продължавам да ходя всеки 7-8 месеца на преглед и слава Богу вече шест години нямам нищо.Моята киста се оказа серозна,но никой не знае до като не се отстрани и се прати за хистология!Успех!Ако искаш ми пиши на лични да ти кажа в коя болница правих лапароскопията!

# 189
Здравейте откриха ми киста 5 см на яйчника след като вече 15 дни имам извънменструално кървене и силни болки а преди два месеца имах биохимична бременост и киста не се видя. Изписаха ми дуфастон и след това противозачатъчни. Лекарката каза че трябва кистата да се спука . Въпроса ми е не е ли опасно спукването на кистата? Не предизвиква ли перитонит и спешна оперативна намеса ? Как така ще предизвикваме спукването и? Извинявам се за невежеството на 22 год съм и за първи път се сблъсквам с това...

# 190
Не, не се безпокой, няма никакъв проблем. Peace
Такова е стандартното "лечение".
Няма да усетиш самото спукване, нито пък ще те боли.
Когато една киста може да бъде ликвидирана чрез медикаменти, това е добра новина, така че по-скоро се радвай. Simple Smile

# 191
Момичета, знае ли някой от вас каква е цената за прегледа при доцент Тюфекчиева на Витошка е кабинета й! Ултразвук и преглед колко струват при нея?

# 192
И аз да се впиша в темата, миналата седмица и на мен ми откриха киста 4 на 3 см, но не се знае каква точно. Лигавицата ми е много тънка и не е задържан фолокул. Миналия месец ми биха прегнил и след това утрогестан за 12 дена вагинално. Дали може да е станала в резултат на някои от тези лекарства? Другото, което ме учуди е че ми изписаха двойна доза противозачатъчни  newsm78 Това нормално ли е за премахването на кистата?

А за Тювекчиева- една приятелка ходи и ми каза, че е много скъпо, спомням си нещо към 100лв ми каза, но не знам дали не става въпрос за първата консултация само.

# 193
И аз да се впиша в темата, миналата седмица и на мен ми откриха киста 4 на 3 см, но не се знае каква точно. Лигавицата ми е много тънка и не е задържан фолокул. Миналия месец ми биха прегнил и след това утрогестан за 12 дена вагинално. Дали може да е станала в резултат на някои от тези лекарства? Другото, което ме учуди е че ми изписаха двойна доза противозачатъчни  newsm78 Това нормално ли е за премахването на кистата?

А за Тювекчиева- една приятелка ходи и ми каза, че е много скъпо, спомням си нещо към 100лв ми каза, но не знам дали не става въпрос за първата консултация само.

Здравейте,

По отношение на кистите - никой не е наясно защо се появяват точно. Ако имате хормонални проблеми, това е най-вероятната причина.
Относно двойната доза противозачатъчни - това не е ок. Не съм чувала за такова нещо! Те са си с цел, с определена доза, не случайно са си описани дните от седмицата и как се взимат. Не бих си причинила това на организма! Да, когато има киста - най-честото изписвано е противозачатъчни, но никога двойна доза! Няма такова нещо като двойна доза противозачатъчни.

# 194
Kicksun много ти благдаря за отговора! И на мен ми се стори странно- цикъла ми е нередовен, с ПКЯ съм и някой път е 45-60 дни , сега имах много тънка лигавица 4мм, нямах никакви по-големи фоликули които да тръгнат за доминанетен скоро, и ми беше 19 ден от цикъла, от всичко това би следвало да ми дойде след доста време. Изписаха ми Марвелон, били много леки - 2 по 1 за 10 дни един вид за да ми дойде, да се спука и за да имам естроген за да изградя лигавица.. Ходя в репродуктивна клиника и правим опити от няколко месеца с мм, не искам дълго да съм на контрацепция , но ще потърся друго мнение възможно най скоро. Интересно ми беше дали тази двойна доза като метод за кисти се използвал някога от някой други момичета

Общи условия

Активация на акаунт