Киста на яйчника – 2

• 93 242
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
Задължително, преди да се оперираш, искай не второ, а поне четвърто-пето мнение. Hands V Това е сериозна интервенция и трябва да си напълно сигурна за причините, които я налагат.

За лекар - в момента не мога да препоръчам категорично, защото този, който се води един от най-големите специалисти за София и при когото аз лично се оперирах, е в лятна отпуска чак до септември. Други пък, за които се сещам, принципно записват час чак за след месец и нещо. Но нищо не пречи да пробваш - опитай, ако искаш, при д-р Румен Велев от "Шейново". Той е директор на болницата, много добър специалист в лапароскопиите, спокоен и човечен лекар. Не работи с Касата, прегледът при него е около 60 лв.

Относно лекарите, които приемат с направления - горещо препоръчвам д-р Димитър Папукчиев (25 ДКЦ) и д-р Петър Сидеров (5-та Градска). Особено спрямо първия имам брилянтни лични впечатления, но и той записва поне за месец напред.

# 166
Задължително, преди да се оперираш, искай не второ, а поне четвърто-пето мнение. Hands V Това е сериозна интервенция и трябва да си напълно сигурна за причините, които я налагат.

За лекар - в момента не мога да препоръчам категорично, защото този, който се води един от най-големите специалисти за София и при когото аз лично се оперирах, е в лятна отпуска чак до септември.

За д-р Попов от Вита ли става дума? Видях по-назад в темата да се спряга доста често.
Из форума попаднах и на доста положителни отзиви за д-р Ганчева, която е гинеколог - онколог. Може би ще опитам и при нея, но и там май се чака повече от месец. Ще опитам и с д-р Румен Велев, благодаря!
Макар да съм доволна от гинеколога, който ме следи по принцип (Не е този, който диагностицира кистата), нямам доверие на апаратурата му, а и е доста млад, не знам дали не му липсва опит. От реакцията на лекарят, който я откри, оставам с впечатление, че не е толкова често срещан тип киста и искам да заложа на специалисти с опит.

# 167
За д-р Попов от Вита ли става дума?

Да. Wink

# 168
Благодаря! Запазих час при д-р Велев, макар и за 15 август.

# 169
Моля, надявам се да останеш доволна. Hug

# 170
Откриха ми април месец киста на десен яйчник 3см на 3см , изписа ми дуфастон 2х1т за 10дни каза да го пия до края на август... ЦМ 1-2група,  много ме усъмни тази моя докторка , нито ме викна за проследяване нито нищо... и реших да я сменя! Новият лекар се натъкна на киста от дясно 6 на 6см и 3 на 3см в ляво... пусна ми туморни маркери CA 125 - 9,8 и HE 4- 104,4 чухме се по телефона каза да се успокоя и утре да се видим за да назначи терапия.

# 171
При какви ситиации се пускат туморни маркери? На мен не са ми назначили такова изследване за дермоидната киста.

# 172
Здравейте!

Тъй като имам дългогодишен опит с кистозни яйчници, реших да споделя тук, за да може да е от полза за някой като мен, който се е ровил през годините за информация и мнение Simple Smile

Та, още от както ми дойде за пръв път ми беше нередовен цикъла, доста дълъг беше и закъсняваше. В някакъв момент ми откриха кистички и ме диагностицираха с поликистозни яйчници. Някои разбира се отричаха, нямала съм нищо, но тях ги игнорираме (те дори не направиха изследвания).В последствие ми казаха да си изследвам хормоните, но не казаха кога се изследват, та направих едно напразно изследване (само едни 100лв на вятъра). След което, отидох при друг лекар той ми каза да изследвам половите си хормони в 3тия ден от цикъла. Резултатите бяха наред, но обяви че съотношението между 2 хормона не било добре (FSH & LH). Минавах през различни гинеколози, препоръчаха ми да отида на ендокринолог, отидох изследваха ми TAT, MAT и oще нещо си, всичко беше наред.
 Та така от 16 годишна пия противозачатъчни. Сега съм на 26! Първоначално пиех Жасмин, после Диане 35, което беше ужасно - постоянно ревях Grinning след това си пиех Ясмин. Нямах проблеми с пъпки, килограми, само лилбидото и настроението...
Преди година обаче започна да ме боли седмица преди цикъла вдясно. Лекарят ми каза, че нищо ми няма. Даже ми обяви,че всичко е изчистени и нямам кисти. Отидох при друг -каза отново че нищо ми няма. А някой път болките бяха много остри и направо плашещи.

След това отидох при д-р Антоанета Илиева от Вита. Тя ме прати да ми изследват прогестерона в 22рия ден от цикъла (нещо, което за пръв път чувах че се прави). Прогестерона е този, който предизвиква овулацията, а при мен се оказа нисък, това означава че му трябва повече време да се вдигне и следователно по-дълъг цикъл. Докторката каза, че не може да прецени дали имам кисти или не... каза че ме боли заради дисбаланса на хормоните...изписа ми Оргаметрил, който да замести противозачатъчните, но малко се притесних, тъй като Оргаметрил съм чувала, че е старо лекарство, с доста странични ефекти и обикновено го изписват за жени в менопауза. Пих го 4 месеца - беше си по часовник всичко.

И така някак си се бях примирила с нещата. Отидох наскоро при друга лекарка, която обясни, че болката е от задържаните фоликули, които увеличават размера си и ме опират някак си и след това се изхвърлят или изчезват.  Каза, че не е добре да се пият толкова години хормони (хайде бе!) и също не одобри Оргаметрила. Попита ме дали ми е правен опит за стимулиране на овулацията, дали ми е правена 3д ехография да се проверят задържаните фоликула дали са кухи или пълни с нещо си (жълто тяло?). За пръв път чувах за тези неща. Каза, че има по-леки алтернативи на Оргаметрил като Дуфастон и някакъв локален гел. Разбрахме се, че трябва да ме види на 22рия ден от цикъла на ехография - да види жълтото тяло. Освен това (изписа ми Дуфастон) сега пия и INOFOLIC (вит Б9 и Б8), който по принцип го изписват за бременни и жени, които искат да забременеят, за да натрупат фолиева киселина в огранизма. Ао прочетете листовката на INOFOLIC, ще видите че пише специално за поликистозните яйчници и че подобрява тяхната функция.

Ще направя това изследване след 2 месеца, когато не пия хормони, за да видим какво може да се направи за да се стимулира овулацията.

Това е за сега от мен, надявам се да съм била полезна на някого и ще допълвам с нова информация, когато разбера повече. Simple Smile

# 173
Kicksun, много съжалявам, че си попаднала на такива ужасни лекари, които освен, че не са ти помогнали е възможно да са влошили нещата.. И аз съм с поликистозни яйчници и майка ми e така, но това не е сериозно състояние, ако цикъла ти е редовен (т.е. нямаш месец без цикъл) и хормоните ти са окей. Не можах да разбера защо са ти изписани противозачатъчни при положение, че нямаш сериозен дисбаланс в хормоните?!?
Поликистозните яйчници не са толкова опасни за здравето ти както една голяма киста (6 см+). В твоя случай фоликулчетата са с миниатюрен размер предполагам. Добре са те насочили към Инофолик. След два месеца прием не само, че имах овулация, но и веднага забременях. А майка ми повече от 40 години е в такова състояние, пък 3 деца има Grinning и то без да се е подлагала на каквото и да е лечение.
А между другото.. Прави ли обременяване с глюкоза, когато изследва хормони? Защото често ПКЯ е свързано с инсулинова резистентност.

Последна редакция: чт, 03 авг 2017, 17:51 от Анонимен

# 174
Според мен също не е добре да се пият толкова години противозачатъчни. Всъщност аз не разбрах с каква цел ги пиеш, заради дълъг цикъл?

# 175
Пиех противозачатъчни, защото цикъла ми е нередовен - да кажем 50 - 60 дни. Изписаха ми го, за да не излизат нови фоликули да се изчистят тези.
Много се радвам на отзивите за Инофолик - надявам се и при мен да има такъв ефект.
Относно това изследване (обременяване с глюкоза), как се прави? Инсулина ли се изследва само или има нещо допълнително? Д-р Илиева ме изпрати да отида да изследвам инсулина, DHEA-S и още един хорммон, който не помня, но още не съм отишла, тъй като ми предстои сватба другия месец и не исках да се обременявам с ходене по изследвания, да вземе да се окаже че нещо не е наред и ще се побъркам Grinning .
Всички лекари ми казват да забременявам вече, щяло всичко да ми мине.   Idccya при теб балансираха ли е нещата?

# 176
Kicksun, в момента съм бременна в 9 г.с. само TSH ми е малко по-висок и приемам Еутирокс по схема, след две седмици ще правя изследване пак да видим дали е помогнал. След бременноста ще видя дали хормоните ще се нормализират, но и от майка ми съм чувала, че след като си имам дете всичко ще е ок. Моят цикъл преди това беше на 40+- дни. Един друг лекар ми беше казвал, че нищо ми няма и явно просто моя цикъл си е по-дълъг от нормалното. Там е въпроса, че докато има цикъл няма от какво да се притесняваш.
За обременяването с глюкоза се изследва инсулина и глюкозата. Наистина е тежко изследване, защото те боцкат 3 пъти - първия път на гладно, след това ти дават да изпиеш глюкоза разбита във вода (малко неприятно), след един час пак взимат кръв и след още един час пак. Важно е изследването, но както си решиш можеш и по-нататък да го направиш. Поздравления за сватбата и успех!

# 177
И на мене ми назначи противозачатъчни и ми каза че , след всеки цикъл ще проследяваме кистите  и да си пия ФК.

# 178
Tinti, без да си изследвала хормони ли са ти назначили противозачатъчни?

# 179
И на мене ми назначи противозачатъчни и ми каза че , след всеки цикъл ще проследяваме кистите  и да си пия ФК.

Това, което и на мен също са ми казвали. Както и че, ако имаш повече кисти, пиейки противозачатъчни не се образуват нови, ами старите ще се изчистят с времето. Само че е добре да са ти изследвани хормоните - да.

Общи условия

Активация на акаунт