Любители на кучета - тема 67

• 41 302
  • 736
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте момичета
Искам да попитам дали тук има стопани, които са закупили кученцата си от Русия, защото имам няколко въпроса по темата  Peace

# 226
Какво е превъртане на стомаха:
Това е смъртоносно състояние при което стомахът на кучето се подува, изпълва с газове/течности, разширява се драстично и се усуква необратимо. Необходима е незабавна оперативна намеса, за да бъде спасен животът на кучето.
Превъртането на стомаха е най-опасно за едрите и старите кучета. Случва се обикновено при кучетата с тесен и дълбок гръден кош, но често засяга животни, които се хранят бързо и лакомо и/или имат физическа активност непосредствено преди/след хранене.  Докторите все още не могат да кажат какви точно са причините кучетата да страдат от превъртане на стомаха.
На няколко места се посочва, че основна роля за превъртането на стомаха играе течната храна /напр. водниста попара, манджа с консистенция като чорба/ или обилното поемане на течности преди или след храна.
Характерни признаци:
- Започва с видимо подуване зад гръдния кош /корема/, при почукване с ръка се установява характерен звук на изпълнена с въздух празнина! При напреднал стадий, корема се издува като балон.
- Безпокойство на кучето, лягане, ставане, тежко дишане, скимтене /не може да си намери място/.
- Позиви за повръщане и въпреки, че е приел храна преди час, повръща само храчки /бяла пяна/.

Операцията е неотложна!
До 6 часа е успешна в голяма част от случаите.
От 6-12часа е съмнителна и в повечето от случаите се налага оперативно отстраняване и на далака.
При не оперирани пациенти смъртността е 100%.

Съвети за предпазване:
1. Разделяйте дневната дажба храна на кучето на няколко порции - два пъти, дори ако може и три пъти. Даването веднъж на ден на голяма порция храна е силно рисков фактор.
2. Приучете кучето си да ляга или да спи веднага след хранене - тичането и скачането след хранене също са силно рискови фактори.
3. Да не се излиза на разходка след хранене - поне 2-3 часа.
4. След разходка кучето се храни поне след 1 час, да не пие вода веднага след разходка и водата да се дава на малки порции - кучето може да се приучи към всичко това.
3. По-малко рискования начин на хранене е с качествена суха храна - накисната предварително за около 15-20 минути с гореща вода.
4. Да се дава храна и вода с температура приблизителна на телесната на кучето - нито от хладилника, нито много топла.
5. Кучето да не се подлага на стрес - при стрес да не се храни веднага и да пие вода на малки порции.
6. Купичката при хранене се слага на поставка - с подходяща за ръста на кучето височина.
7. Ако пътувате с кучето - по-добре не го хранете.
8. Да няма резки промени в хранителния режим - нова храна се въвежда постепенно в продължение на няколко дни наред със старата.

Полезни хранителни добавки за профилактика:
1. Даването на пробиотици през целия живот на кучето е добра профилактика - такива, които съдържат лактобацили и бифидобактерии - Linex - дава много добри резултати, но напоследък не се внася; Enterosan - от обикновения вид.
2. Даването на хранителни добавки, съдържащи морски водорасли.
3. Обикновеното кисело мляко, давано ежедневно, е много добра храна, но съдържанието на съответните вещества обикновено не е достатъчно, ако кучето има вече съответния проблем. В пробиотиците те са в много по-концентриран вид.
4. Ако кучето ви има редовно газове - помага Espumisan- хуманитарен ензимен препарат.

Това е малко от цялата информация налична из интернет пространството за превъртането на стомаха. По-често срещано е, както по горе е написано при големите породи кучета, но има случаи и на съвсем дребни кучовци да им се превърти стомаха.

Ели_дечкин пердполагам, че разстройството е от смяната на гранулите. Вари му месце, без подправки, и му го накъсвай на дребни парченца и слагай вътре в гранулите. Може да му сваряваш и по едно яйце и да му го рендосваш в гранулите. Не прекалявай с яйцето, давай по един път в седмицата докато е малък още адаша Макс.
Стана въпрос за продажбата на храна от ветеринарите. Според мен трябва да им забранят, защото или са ветеринари и лекуват или са търговци и продават каквото им е угодно. Моите ветове имат някакви разфасовки храна, но никога не са се опитвали да ми пробутат от нея или пък да си позволят да ми налагат каква марка храна трябва да давам. Дори не помня някога да сме коментирали каква марка храна му давам. Обикновено ми дават насоки само за съдържанието на храната. А пък в града има един друг, при който като влезеш и почва да те омайва със суха храна, с консерви, с не знам си какви пастички дето се мажели зъбите на кучето, пък не знам какви добавки и какво ли още не. Ами изключително досадно е да се отървеш от такъв човек и понеже го води печалбарството никога няма да имам доверие на диагнозата му. Пробва се да ми пробута ветеринарната серия на Роял Канин, като на моят учуден въпрос, че тази храна е за определен вид здравословни проблеми, той ми вика че била супер качествена серия, която била създадена да се продава само във ветеринарните кабинети и нямало проблем да се дава на абсолютно здраво куче.  #Crazy ooooh!

При превъртане на стомаха са решаващи минутите.Ако не се оперира до половин час изхода при всички случаи е летален.Засяга обикновено по едри породи от немска овчарка нагоре, а също и кучета над 7-8 години.

# 227
  • София
Здравейте,

Имам кученце, на около осем години, бяла, води се тибетски териер /прилича на по-едра болонка/ - намерихме я и това е мнението на ветеринарите за евентуалната порода и възрастта.
Вече трети път ми прави мнима бременност с кърма, а сега дори е съчетала мнимото майчинство с разгонване. Ясно е, че ще се кастрираме. Даже мисля, че твърде дълго изчаках. В добро общо състояние е. Много ми е криво и ме е страх от процедурата, но вероятно ако я оставим така няма да е добре, а може и да я погубим.
Поразгледах някои клиники и се обаждах даже... Цените са ми меко казано непосилни...
Както и да е, това си е мой проблем, но бих искала да помоля за съвет: къде, при кого.... Нямаме си ветеринар, който да ни е лекувал или следил - не ни се е налагало. Слава Богу.
Благодаря на всички, които ще се включат!

# 228
  • София
Кога последно е била разгонена ?!
Ако е било скоро изчакай 1 - 2 месеца преди да я кастрирате!

# 229
За кастрацията добре си решила , не е толкова страшно . Първите ден-два ще е малко замаяна и може да не иска да яде , но до около седмица няма да има и помен от това ,че е била кастрирана. Само че трябва да изчакате ако е разгонена, защото до колкото знам не може да се кастрира в такова положение . Момичетата от София могат да ти дадат насоки за ветеринар , той вече ще ви обясни по-подробно ситуацията . Браво ,че сте я намерили и си я гледате . Hug

# 230
  • София
Ами...преди месец беше разгонена, сега е с кърма...Много е неспокойна, спи в "скривалище" и се клатушка на всичко, което успее да докопа...Скимти, плаче...Тъжна гледка е...

Ветеринар днес ми каза, по телефона, че трябва да спре кърмата непременно. То е ясно - как ще шият корем с надути цоцки.... Но защо се държи като разгонена, докато кара мнима бременност се зачуди докторът, пък и аз досега така не съм я виждала. Много се притесних....Хич не можехме да се решим на кастрация с мъжа ми. Мнения всякакви - едни за, други против...Човек се лута от страх, да не направи грешка и докато се чуди, грешките си стават....
Твърдо сме решили и затова пуснах темата - не знаем къде.

# 231
Ех , на Лора мамата къде е сега да разкаже за мнимите бременности , забравих й ника ....

# 232
  • София
Дано се включи на Лора мамата... Laughing Ще ми е много полезна...
Благодаря и на вече коментиращите .... Hug

# 233
Моята я кастрирах като беше разгонена и нямаше проблем, разреза за операцията е малък 5см.не ги порят бъди спокойна.Потърси второ мнение за кърмата, аз не мисля, че е проблем.
На Лора мамата е Аша, не е писала много много отдавна newsm78

# 234
  • на морето
Хей я на, мамата на Лора...   Mr. Green  Джако  Hug ми се обади по "водосточната тръба" и дофтасах ...срам не срам...
Деси, да е живо и здраво териерчето , но първо няколко въпроса :
- казваш , че от 3 години прави така, а е на около 8 години.  А от колко време е при вас ?
Така , както си формулирала текста, смисълът е , че в началото всичко е било ОК , но после - от 3 години насам - изведнъж е почнала да прави тези мними бременности.
- При положение, че до сега не е кастрирана, дали за този период при вас не е раждала и съответно , дали до сега не се й правили поне веднъж профилактично преглед на детеродните органи?
- Забелязала ли си за тези 3 години преди разгонване да изтича от вулвата някакъв секрет? Нямам пред вид  обичайното по време на разгонване кръвотечение.

Всички тези въпроси са заради следното - на тази възраст , при положение ,че не е кастрирана ,има голяма вероятност да е "завъдила" я някоя миомка , я да е започнала развитие някое отворена пиометра. 

При всички случаи е не желателно, а направо задължтелно да я кастрираш, стига при тази по-напреданала възраст да се  навият да оперират.

Лора наистина така ми прави 3 поредни разгонвания, като едното беше съпроводено с изтичане на подобна на гнойчица течност изотзад и бяхме на антибиотик. Тогава докторът коментира ,че сме с отворена пиометра ,което е по-доброто в цялата лоша картинка, защото гнойта изтича , а не се задържа в матката . Но каза , че е задължително да я кастрирам при това положение и аз го направих.

Дано съм била полезна.

# 235
Ама да пише по-често на Лора мама й  Laughing , че се забравихме , а и да покаже Лора малко да й се порадваме .

# 236
  • на морето
Ще покаже, ще покаже Лора ...
Тук е със сина си- гушнати и спинкат.
http://prikachi.com/images.php?images/104/8961104H.jpg

И не само Лора ще покажа - и Оливия е още при мен.

http://prikachi.com/images.php?images/100/8961100B.jpg

Ама с конкурс да съм ги избирала, нямаше да са толкова еднакви в отношението си към котките ... Нагледно доказателство.
http://prikachi.com/images.php?images/103/8961103q.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/102/8961102M.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/101/8961101c.jpg

И малко данъци ... Имахме едно приемно хъскиподобно гостенче с различни очи, което по настоящем е вече германец.
http://prikachi.com/images.php?images/109/8961109h.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/110/8961110D.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/111/8961111O.jpg

Последна редакция: пт, 18 ное 2016, 20:37 от asha

# 237
Много симпатично гостенче сте имали , чак ми се прииска да беше останало и то  Hug

# 238
  • на морето
Ами още си спомняме за него .... и си лекуваме подаръците, които ни остави.
Едни кротки гъбички по цялото тяло на Оливия и тук -там по някое коте.  Изобщо - веселба.

# 239
Мъжка му работа  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт