С какво ви дразнят свекървите – 72

• 86 602
  • 860
  •   1
Отговори
# 330
  • Mediterraneo
А аз казах ли ви, че баба идва през декември и ще остане цял месец  Mr. Green

# 331
  • Варна
Май много материал ще има по празниците за тая тема...

# 332
А аз казах ли ви, че баба идва през декември и ще остане цял месец  Mr. Green

Сега ни каза.Цял месец ще си щастлива...

# 333

Та, мили дами, можете да погледнете и с други очи на конфликтите, които са неизбежни, когато сме млади козлета, тръгнали да променят света с рогцата напред
Така-така, ама аз съм със сина й 13 години, и още не са преглътнали тази хапка, че не е в техният роден град, а на 200км, в област, която по подразбиране се мразела с тяхната. Това не ме питайте защо, така ми казаха още първите пъти, и явно няма да го преживеят току-така. Опитаха да идем да живеем с тях, но слава на Бога, опази ме от това.
Тарталета честито ти баба  Mr. Green

# 334
  • София
Не знам защо се приема, че основно "младите козлета" по подразбиране се опитват да променят света. Наблюденията са ми, че "старите козлета" също се опитват да го правят. Примери: "Вие трябва да живеете тук, а не там; Защо ще имате 2-ро, 3-то... дете сега, а не някога си; Защо нямате 2-ро, 3-то дете сега; Защо тя работи и си клати краката зад бюро, вместо да си гледа детето; Защо горкото синче гледа детето си, след като цял ден се е трепал зад бюро, а снахата само се налива с бира и пуши; Как така ще празнувате Коледа там, а не тук"...
В никакъв случай не казвам, че подобни опити са приоритет само или основно на старите козлета. Твърдя, че не са приоритет само на младите.

# 335
Тъй  де,едни особи искат светът да се върти по тях.Млади или стари е без значка,дето викат малките.

# 336
точно ограничени са тези, които смятат, че при всички е тичане, готвене, пазаруване, 19 ястия.
Къде точно прочете да твърдя подобно нещо?

Едно е да сготвиш и да знаеш, че ще се яде, съвсем друго да готвиш нещо, което трябвало, а пък после да го хвърлиш.

Даже, ако трябва да сме съвсем пунктуални, традицията повелява, че храна от трапезата, сложена на Бъдни вечер не се хвърля - или трябва да се изяде, или да се даде на домашните животни.

# 337

За това повечето днешни двойки нямат желание да празнуват с възрастните. За тях празника е само и единствено на масата и много точно да е спазена традицията, какво точно да е сготвено. Скука и досада.
За разлика от повечето пъти съм съгласна с ма ко.

# 338

За това повечето днешни двойки нямат желание да празнуват с възрастните. За тях празника е само и единствено на масата и много точно да е спазена традицията, какво точно да е сготвено. Скука и досада.
За разлика от повечето пъти съм съгласна с ма ко.
 Бъдни вечер и Рождество изобщо не са веселяшки празници, а християнски. Не виждам как скучни и досадни родители ще отгледат усмихнати , оригинално празнуващи деца. А и настоящето поколение свекърви , жените около 50-те ,са раснали по комунистическо време и са отгледани в повечето случаи извън всякакви традиции .Навярно са седнали  на Коледна трапеза за първи път след 20-те си години. Празнувахме си бодро и весело Нова година и Дядо Мраз и даже не бях чувала за Бъдни вечер. Коледа мислех, че е празник за колене на прасето. Така, че какви традиции и трапези да спазват толкова. Аз и досега постни сърми не мога да правя. Обобщавате доста ми се струва. Край мен пък точно по-млади хора постят през целия Коледен , а и Великденски пост.
   Боряна право в целта с едно изречение:
Тъй  де,едни особи искат светът да се върти по тях.Млади или стари е без значка,дето викат малките.
  Това е за мен първоизточникът на всякакви семейни конфликти .

# 339
Майка ми е на 58. Т.е. и аз съм раснала по комунистическо време. И  Бъдни вечер знам от малка какво е, и пости. Че и на черква ме е водила баба.  Peace
П.п. И постни сърми мога да правя.   Wink

# 340
  • при късмета
Майка ми няма 60 години. Бъдни вечер са си празнували откак тя е била дете. Това, че за властта не е бил празник, не значи, че хората не са го празнували.
Виж за даването на подаръците вече се прави на Коледа, а не на нова година.
Аз от форума разбрах, че било чак такова престъпление да празнуваш Бъдни вечер. Винаги се е празнувало у нас и майка ми никога не се е държала все едно извършва престъпление. Не е била чак такава тайна, защото първата тема в училище след празниците е какво ти се е паднало от питката. И това беше с всички деца. Нямаше такива, които да не знаеха за какво става дума

Скрит текст:
точно ограничени са тези, които смятат, че при всички е тичане, готвене, пазаруване, 19 ястия.
Къде точно прочете да твърдя подобно нещо?

Едно е да сготвиш и да знаеш, че ще се яде, съвсем друго да готвиш нещо, което трябвало, а пък после да го хвърлиш.

Даже, ако трябва да сме съвсем пунктуални, традицията повелява, че храна от трапезата, сложена на Бъдни вечер не се хвърля - или трябва да се изяде, или да се даде на домашните животни.

Аз знам,че не се вдига масата. Може би поради липса на животни в повечето домове в града. Котка, куче и хамстер трудно ще ядат сърми  Mr. Green
И тази традиция не спазвам, не мога да не си вдигна масата и цяла нощ така да стои. Майка ми си я спазва. Даже да не е била вкъщи, а я при нас, я при сестра си за Бъдни вечер, като се прибере оставя парче питка и нещо друго

# 341
  • където ми харесва
Да, оставя се, за да могат и починалите ни близки да хапнат от трапезата. Аз така знам.
Винаги съм си правила постните ястия на Бъдни вечер, винаги са били нечетен брой и винаги съм правила количества, които да могат да се изядат. Защото знам, че на Коледа не се яде от ястията на Бъдни вечер.

# 342
Майка ми е на 58. Т.е. и аз съм раснала по комунистическо време. И  Бъдни вечер знам от малка какво е, и пости. Че и на черква ме е водила баба.  Peace
П.п. И постни сърми мога да правя.   Wink
 И моите деца не помнят времето , когато не се празнуваше Коледа. Но аз не съм празнувала в детството си. Нашите не бяха комунисти, но бяха атеисти и не държаха на традициите и трапезите. Те смятаха, че празнуването на Бъдни вечер и Рождество от тяхното детство е отживелица.Аз съм се учила на обичаи  в движение да кажем, когато децата бяха малки. С идеята да  възстановя някакви семейни традиции. Така, че празнуването и традициите са различни,  и не опират само до млади, стари.

# 343
Какво правим тогава, когато чавето само се подстриже? Обикновено непоправимо, до кожа. Laughing Laughing Laughing
На снимките от РД е като палестинско сираче, отпред до кожа, отзад къде беше сварила се беше хванала. Отзад я поизравни фризьорката, но отпред и тя не можа да оправи поразията.
И не е ли това най-сладката и` снимка?

# 344
Майка ми няма 60 години. Бъдни вечер са си празнували откак тя е била дете. Това, че за властта не е бил празник, не значи, че хората не са го празнували.
Виж за даването на подаръците вече се прави на Коледа, а не на нова година.
Аз от форума разбрах, че било чак такова престъпление да празнуваш Бъдни вечер.
Не е било престъпление празнуването на Бъдни вечер, но не беше почивен ден. Представи си да е в сряда, примерно и ти си на работа и се прибираш едва привечер- егаси празника! А Коледа не се празнуваше- ваканция, елха, подаръци бяха за Нова година.

Общи условия

Активация на акаунт