С какво ви дразнят свекървите – 72

• 86 636
  • 860
  •   1
Отговори
# 345
А какво пречи младите да покарат ски и после да отидат на трапеза при старите?

# 346
  • при късмета
Майка ми няма 60 години. Бъдни вечер са си празнували откак тя е била дете. Това, че за властта не е бил празник, не значи, че хората не са го празнували.
Виж за даването на подаръците вече се прави на Коледа, а не на нова година.
Аз от форума разбрах, че било чак такова престъпление да празнуваш Бъдни вечер.
Не е било престъпление празнуването на Бъдни вечер, но не беше почивен ден. Представи си да е в сряда, примерно и ти си на работа и се прибираш едва привечер- егаси празника! А Коледа не се празнуваше- ваканция, елха, подаръци бяха за Нова година.
Точно така го помня. А не, че не са си го почитали хората празника или, че не е празнуван.
Странно ми е да си разбрал за традиции за Бъди вечер при демокрацията

# 347
Възможен е такъв вариант и нищо не пречи.
Напоследък обаче се започва едно лудо вманиачаване в тези уж семейни празници. Толкова постни ястия, ама аз ще направя еди колко, на другия ден пък местни ит.н. Ама, защо? Защото било традиция или обичаят бил такъв.
Традициите навсякъде са различни, но опита да се спазват само за да покажем колко много ги тачим ми изглежда меко казано смешен.
В онова време Коледа се свързваше главно с коледарите и подготовка на кравайчета за тях и клането на прасето на другия ден.Според моите родители било отживелица да се празнува тогава и не било "модерно".
На децата ваканцията май беше от 25,12 до 10,01.

П

# 348
Не, ваканцията беше от 1 . И Бъдни вечер и Коледа бяха работни дни.

# 349
  • Пловдив
Нищо, само са на 100км.

# 350
Нищо, само са на 100км.

Това много далеч ли е? Защото софиянци ходим до Боровец и се връщаме за един ден.

# 351
  • Пловдив
Не се прави на глупава, знаем се. ОЩЕ 100км, освен отиваме и връщане от където караме ски.

# 352
Не се правя. Не знам къде карате. Ските свършват към 4.

# 353
  • при късмета
Като са повече почивни дни никой не ходи на ски само за еди ден. Резервираш си някъде преспиване и използваш всички дни за каране. Глупаво е да изминаваш километри всеки ден, ако ще караш ски 3 дни примерно. Трябва да си луд.
За по 1 ден се ходи в обикновен почивен уикенд

# 354
  • Пловдив
Не се правя. Не знам къде карате. Ските свършват към 4.
Пампорово най-често. Час и 40 минути до Пловдив минимум, ама обикновено 2 часа.

Като са повече почивни дни никой не ходи на ски само за еди ден. Резервираш си някъде преспиване и използваш всички дни за каране. Глупаво е да изминаваш километри всеки ден, ако ще караш ски 3 дни примерно. Трябва да си луд.
Не, ние редовно ходим без да спим. Тия на Пампорово са забравили стойността на парите, цифромания.

# 355

Пак дрънкаш глупости. Ама за теб е характерно.

# 356
  • при късмета

Пак дрънкаш глупости. Ама за теб е характерно.
Обоснови се. Кое точно не е така от това, което съм написала?

# 357
Точно така го помня. А не, че не са си го почитали хората празника или, че не е празнуван.
Странно ми е да си разбрал за традиции за Бъди вечер при демокрацията

Чувала съм за Бъдни вечер, познавала съм семейства, които го празнуваха, но моите родители го смятаха за отживелица. Не се почиташе този празник у дома, а и в много други семейства. Атеизмът беше на мода, а това си е религиозен празник и ако ще го свързваш само със сърмите и подаръците по-добре като родители ми,  не се захващай. А при тях наистина имаше и този опортюнизъм, присъщ на младите и не толкова млади, които смятат , че като отхвърлят традициите на смейството, са направили гигантска крачка напред. А всъщност май всички се въртим в поколенческия кръг. Прабабата на моите деца разказваше, как не давали по нейно време вода на кърмачетата и ме хвърляше в потрес. Моите деца бяха бебета в епохата на водолейчетата - колкото повече вода, по-добре ,според учените глави тогава. Та с всяко ново, обикновено се завърта кръга , колкото и да си мислим, че светът започва от нас.

# 358
  • при късмета
Не съм се захванала нито за религиозната страна, нито за категоричното отхвърляне. Това с което се съобразявам е детето да изкара добре, дори традициите да ги променим и да направим само наши си. Отхвърлям единствено "задължително". Нищо не е задължително, освен децата да изкарат добре. Нито броя на ястията, нито дори самото меню, нито мястото на празнуване. Нищо не е задължително.
Ако искам ще правя трапеза, ако искаме палим колата и заминаваме някъде, където сме резервирали предварително.
Иначе не ми тежи и трапези да спретвам, както например ще е тази година, всички ще са вкъщи и от двете страни.
Обаче това с нищо не ме задължава за догодина.

# 359
Ние така правим. Всяка Коледа ходим на Рила (не за ски, ние правим преходи) - ставаме си рано (както и попринцип за планина) - в 9 - 9:30 сме там, до 14-15 часа сме долу и привечер сме при майка ми на хапване. При неговите родители ходим на обяд някой от другите дни, те предпочитат така.
Не знам, аз се изморявам в зимната планина - няколко часа трупане на денивелации в студа и снега, особено комбинирано с бягане (например, във вашия случай - ски) ми стигат. Миналата неделя ходихме Боровец-вр. Мусала-вр. Шатър-Боровец - беше 7 часа някъде цялото, после заспах като бебе. Та не знам вие как издържате цял ден плътно.

Не бих изпуснала Коледа при роднините освен, ако много сериозно не се траем. Не заради трапезата, а защото е семеен празник и е мило, че са се постарали заради нас. Освен това, не си представям да зарежа майка ми сама по Коледа, за да правя нещо, което мога да направя всеки друг уикенд.

Общи условия

Активация на акаунт