Кога преместихте детето си на голямо легло и как точно се справихте с това?

• 5 711
  • 52
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Между другото, и аз имах момент, в който съжалявах, че продадох кошарата. Малкият дойде да спи при нас, после и голямата дойде и беше малък кошмар. После им купихме нови легла и полека -лека се установиха в тяхната стая. Но аз оставах при тях докато заспят и още го правя понякога, така че за темата не мога да дам съвет. Пък и бяха по-големи - малкият е бил на 3 и малко.

# 31
  • ...в най-дългото очакване на щастие...
Това с преградата е добра идея. Само трябва да намеря кой да ми я направи. Ето днес през целият ден бяхме навън и тя почти не спа. Събира й се около час, час и половина сън в колата. Сложихме тримата едновременно да легнат, тя едва гледаше. И в момента, в който притворих вратата вече се катереше при кака си. В момента татко им седи в стаята. Все още не е излезнал и вариантите са 2- или не е заспала, или той е заспал с децата. Относно часовете за заспиване- имаха в един момент еднакъв режим, но преди 3-4 месеца тя започна да будува до към девет, девет и половина вечер. Сутрин става първа и реално тя събужда големите. Ето, снощи заспа към дванадесет, но това не й попречи в седем да кукне първа.
От доста месеци има само един дневен сън с продължителност от около 2 до 3 часа. Ако се случи да закъснее със обедния сън, който е от към един до три, три и половина,  настава кошмар- нервничи, тръшка се, реве... Онзи ден докато сглобяваха двуетажното легло сама отиде до старото си легло и я сложихме да легне, беше 14 ч. Заспа и не помръдна въпреки бръмченето на винтоверта и говора на сглобяващите леглото в същата стая.
Не мисля обаче, че е добър вариант да връщам старото легло с решетките, защото ще почне да си ги прескача. Все пак веднъж е усетила, че може да има по-голяма свобода и не вярвам лесно да си я даде.

# 32
Betrаy, за съжаление това, което описваш ми е до болка познато. Това е поведение на превъзбудено дете. В началото си помислих, че се дължи на промяната, но сега вече не съм убедена, че проблемът е в смяната на леглото. Ако не ходи на ясла пробвай да не я слагаш да спи след обяд, трудно ще издържи, съответно и ти, но вечерта ще е толкова уморена, че и в 19.,30 да я сложиш, ще заспи за пет минути. Другото, за което се сещам е да й предложиш чаша чай от лайка - за успокоение. Гледа ли телевизия, стои ли пред компютъра? Някои деца трудно заспиват заради облъчването. Ако яде сладко, или вредни храни (пакетираните) - изхвърли ги от менюто й - може да реагира така на нещо, с което ги обработват. Не смея да те успокоявам, че това е просто период и ще отмине.
Не искам и да те плаша, много е малка, но дано, дано, дано това не са първите признаци на хиперактивност. 
Понякога и ултиматумите имат ефект - или не става от леглото и заспива като голяма, или я връщаш в кошарата като бебе.
Успех! Желая ти от все сърце да решите проблема.

# 33
Mama Ru, не бих класифицирала поведението й като начало на хиперактивност. Тя е изключително спокойно и съсредоточено дете. Занимава се с дейности, които сама избира- обожава да рисува например. Това може да задържи поне час вниманието й без да се отклони. Обича да играе с пластелин, да реди мозайки и все от този ред дейности. Телевизия не бих казала, че гледа. Играе на различни игри и си пуска клипчета, песни и кратки филчета на телефон.Не постоянно, има периоди, в които не го отразява. Играе с кукли- обгрижва ги, храни , готви и тн. дейности. Никога не е харесвала сладки неща и аз не съм предлагала- нито подсладена вода, нито захар в макрони или попара...Отпада това предположение.
Няма как да не спи през деня- това би било катастрофално за нея и за всички нас. Не ходи на ясла- отказахме се да я пуснем.
Виж за хиперактивно поведение ми се струва, че брат й има лек уклон в тази посока...
Учила съм доста психология и съм наясно с поведенческите разстройства. Клиничен социален работник съм и работя с деца, но в по-голяма възраст и от съвсем различен ъгъл е обгрижването, което давам на децата, с които работя.

# 34
Аз мисля, че и сега не  е късно занапред да свикнете детето да го приспивате!

Ако се гушнете на леглото и си разкажете  приказка в тъмното едва ли ще го възприеме като игра!

# 35
Аз мисля, че и сега не  е късно занапред да свикнете детето да го приспивате!

Ако се гушнете на леглото и си разкажете  приказка в тъмното едва ли ще го възприеме като игра!

А защо трябва тепърва да започваме да я приспиваме? Не виждам логика в това. Дете, което винаги е заспивало само и никога не е приспивано и гушкано, за да заспи тепърва да почваме да "дундуркаме" преди сън. Винаги е заспивала спокойна и се старая да не реве и да се изнервя принципно.
Ами ако и близнаците решат, че трябва и те да бъдат приспивани с гушкане, полегване, чете? Все пак не са съвсем големи, на 6 г. са...Подобен ритуал би отнел много време и би лишил всички ни от нормален сън...
Не знам колко деца имате Утро, но с три не е като с едно...Особено когато двете стават рано за градина.

# 36
  • Sofia
И аз не смятам, че е добра идея дете, което си заспива само зорлем да се свиква да се приспива. Аз направих грешката моите да ги науча. Приспивах от 3 до 6 год. Няма такъв ужас! От цялото гледане на деца близо 9 год, приспиването ми беше най-тегавото и досадно задължение. Понякога продължаваше по 2ч.  ooooh! ooooh! ooooh!

# 37
Четенето на приказка не е дундуркане!  Naughty

Имам две деца с голяма разлика. Да, сигурно не е като с три, съгласна съм.
Но приспиването за мен винаги е било приятно занимание и начин да си пообщувам с детето в по-голяма степен. Не бих го пропуснала.

Всеки сам си решава.

# 38
Четенето на приказка не е дундуркане!  Naughty

Имам две деца с голяма разлика. Да, сигурно не е като с три, съгласна съм.
Но приспиването за мен винаги е било приятно занимание и начин да си пообщувам с детето в по-голяма степен. Не бих го пропуснала.

Всеки сам си решава.
Да, така е. Ние общуваме с децата си във време, различно от това за сън. Описах доста моменти от това, с което не можем да се справим. Тук не стои изобщо въпрос за приятно и неприятно или пропуснато време. Притесненията са ни изцяло свързани с възможните начини и изпитани примери от родители със сходни на нашият проблем в момента, свързан със заспиването и приучаването в легло без преграда на най- малкото ни дете.
Малко ми идват в повече лиричните отклонения по темата в стил " да се погушкаме и почетем и пообсъдим преди сън" Времето за лягане е времето за сън у дома Няма играчки в леглото, книжки и тн...
Това какво на вас е приятно и какво не бихте пропуснали леко ми отива и на критика към мен и съпругът ми, в посока "колко много пропускаме" и "колко сме едва ли не коравосърдечни", че не четем приказка на децата си преди заспиване.
При нас няма как да се случи това- големите се прибират от градина в 19- 19.30 ч., вечерят, мият зъби и лягат. Задължително преди 21 ч. Няма как да се получи и четене и приспиване в стаята. Време за книжки и четене, което неминуемо е свързано с обсъждане на приказката се случва през деня, ако децата не са на градина,  или през почивните дни.

# 39
Betray,
това се нарича "професионално изкривяване" Simple Smile Разбира се, ако подходът работи обективно за вас, в това няма нищо лошо.
Но като търсиш помощ - не се отнасяй така високомерно към добронамерени съвети (повечето, които видях в темата, са добронамерени, а не укорителни), защото отношенията между хората са предимно "лирика" и интуция, по-малко фиксирани часове и твърди графици.

# 40
Betray,
това се нарича "професионално изкривяване" Simple Smile Разбира се, ако подходът работи обективно за вас, в това няма нищо лошо.
Но като търсиш помощ - не се отнасяй така високомерно към добронамерени съвети (повечето, които видях в темата, са добронамерени, а не укорителни), защото отношенията между хората са предимно "лирика" и интуция, по-малко фиксирани часове и твърди графици.
Параход, права си. Просто за миг си представих как зачитаме приказки в 21. 30 ч. и неусетно става 24 ч...И никой от тримата не спи. А на сутринта 3 деца+ таткото лежат и не помръдват, ама никак...Аз на неспане съм тренирана, защото съм давала доста нощни дежурства. В режима на децата няма нищо друго фиксирано, осен времето за лягане, което е обвързано с това да могат да се наспят. Сутрин стават рано и ако не са се наспали нормално би било много неприятно за тях. Татко им често работи по нощите и ляга късно, изтощението е пълно...За това и написах, че варианта с приспиване и четене не е приложим у дома. Големите в момента, в който легнат заспиват. А дребната девойка няма как да е наясно, че те трябва да спят при условие, че на нея й се играе...
Не става да я слагаме пак в нашата спалня...
Не знам вече какво да предприема по казуса.

# 41
Мъничка е още, за да предпочете тихо да заспи, вместо да се позабавлява, имайки тази свобода. Аз разказвам приказка, на тъмно, от началото на приказката, до заспиването минутите са 5, понякога 10. По-скоро присъствам, за да се убедя, че е заспала, защото съм я заварвала да си играе със завивката, да се е мушнала под щорите и да зяпа навън (няма братя/сестри), въобще като е без контрол се разсейва и забравя, че ще се спи. Моят съвет е на първо време родител да е в стаята не, за да приспива, а да се увери, че не се разсейва, вместо да си легне. Постоянно да й се обяснява, че не може да буди по-големите и щом вече е в стаята, трябва да спи.
На моята щерка все й повтарям, "Щом е тъмно, значи се спи". Сега вече като изгася се намества в леглото в позата за сън, сядам до нея, приказката и е заспала. Но става рано, на обяд в яслата не спи много и 20:30 вече е аут. Затова пробвайте и някакви промени в режима, за да наместите нещата. Дано скоро свикне. Peace Успех!

# 42
На същата възраст е и моето дете и имахме сходен проблем, когато махнахме решетката на кошарата и получи пълна свобода. Нямаше сила, която да я накара да стои в леглото, понякога ритуалът по заспиването е продължавал по 2 часа и повече. При нас е залегнал кофти навик - заспива в леглото при мен, докато върви детско филмче, но напоследък това рядко отнема повече от 10-15 мин. Казвате, че големите деца стават рано, а защо не събуждате и нея? Убедих се, че стриктният режим е от голяма полза. Моята дъщеря ходи на ясла, но и когато е вкъщи я събуждам най-късно в 8:30 сутринта, а от следобедния сън в 16:30. Стремя се да й предложа игри и занимания, с които да изразходва енергия, за да може да заспи лесно.

# 43
In_A, обикновено тя е първата, която се събужда въпреки среднощните циркови атракциони. Следобедният й сън не е по-късен като край от 15.30- 16.00 ч. Ляга към 13 ч. обичайно, но тези дни не е точно така и с него...Случва се до 14 ч. да е будна...

# 44
In_A, обикновено тя е първата, която се събужда въпреки среднощните циркови атракциони. Следобедният й сън не е по-късен като край от 15.30- 16.00 ч. Ляга към 13 ч. обичайно, но тези дни не е точно така и с него...Случва се до 14 ч. да е будна...

Само предположение - да не би следобедният сън вече да й е излишен или поне до известна степен? От друга страна, тя е доста малка. При нас така се получи, но детето беше по-голямо.

На 3 години и 8 месеца (точно като сменихме леглото) синът ми, който до тогава спеше по 3 часа следобед и спеше от 20:30 ч. до 08:00 ч. без да помръдне, започна да заспива все по-трудно следобед - отнемаше му около час, а до този момент не повече от 15 минути. Вечер беше същата работа - ляга в 8 часа и до девет и половина не можеше да заспи.

От септември ходи на предучилищна, където не спят - и сега само като помирише възглавницата в 20:00 ч, заспива още преди края на първата приказка, нищо че се е спазарил за пет  Grinning

Не знам какво да пробваш. А за прегради - мисля, че в Икеа има такива, които преграждат една-трета от страната на леглото, от която детето става. Идеята им е да детето да не пада, докато спи, но може би ще ви свършат работа и за ставането.

Успех!

Общи условия

Активация на акаунт