Домакини 58/ Снежни забавления и топли празници!

• 58 681
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
Добро утро!
Ред, според мен ви трябва подпис(да се разбира брак) възможно най- рано и после ти минаваш на осигуровки към ТМ. Ако после не взимаш детски, ще имаш право да кандидатстваш за някакви социални помощи.
Но си оправете документално нещата по- бързо, за да си спокойна. И не се коси за болки, пробождания и т.н.
Не се вкарвай във филми.
Смърфи, казвам ти една родопска манджа за телешко варено. Обожаваме я.
Телешкото месо на по- големи порции(не като за винен кебап) се слага да се вари. Отпенваш, добавяш малко олио/или масло и подправки- бахар, черен пипер на зърна, дафинов лист, морков, 1-2 скилидки чесън, кромид лук . Оставаш да къкри с повечко вода,но намаляваш котлона. Като е почти готово добавяш пак морков/и на едро, картофи- на едро, парчета от глава целина, (за да ги махнеш целината после, ако не я ядете- аз си ги хапвам), ако искаш и малко гъби. Усилваш котлона и вариш докато картофите леееко се преварят. Така те съвсем леко ще сгъстят бульона, въпреки, че телешко варено е точно с бистър бульон. Накрая добавяш сол, парче масло, накълцваш магданоз-доста и листа целина- доста. Оставяш още 5-6 минути и си готова. Към тази манджа много върви да си направиш чашка със счукан чесън, оцет и вода. И с него е много вкусна.
Не се добавят домати, чушки и други.

# 541
Добро утро и от мен. Почерпете се за здравето на Дея - днес става на цели тЛи  Heart Eyes

# 542
Леле, кога порастна това дете, Вио, вече е на цели тЛи, хаха! Heart Eyes Да е жива и здрава!

МариаТ - мерси за рецептата. Почти като телешкото варено, което правя. Но ми се иска да видя и как се готви в умната тенджера.  Wink

# 543
Вио -честито на порасналото момиче!!!  bouquet
 Да е жива и здрава,палава и щастлива.
Смърфи аз правя телешко със сини сливи ,лук ,моркови и гъби. Става мммм супер.
Ред порови в нета ,има тема мами в чужбина и все някой ще ти даде съвет ,а за др не го мисли.
 Мария да кажа за картичката доста е обикаляла ,ама толкова разбират явно и в пощите.Подчертан беше града,била е на 10 в Пловдив,а при мен дойде чак вчера. hahaha Не вярвам надписаното да ги е объркало,има си и пощенски код.
Тук днес си е доста хладно,напича и слънце ама... Имам излизане днес следобяд,та ще се обличам хубаво.
Извадих пилешки бутчета с картофи да сготвя и това ще е .

# 544
Добро утро!!!!
Вио да ти е здрава и усмихната порасналата принцеса!

Смърфи единствената разлика е, че предварително кипвам и отпенвам месото в друга тенджера, тъй като с бавното готвене не става добре отпенването и бульона не е толкова бистър. Голямо мазало направих първия път, че трябваше да прецеждам бульона....
Ред аз информация от този вид търся само от официалните източници, а не "този каза", че доста често се разминават двете... Аз като пристигнах и си направих частна застраховка - провери и този вариант - да зависи от финансите, но седни и си напиши + и – и разходите на месец по застраховката, както и кави пари ще се наложи да даваш без нея. Просто трябва да разучиш нещата, защото примерно за Германия знам, че лесно се минава на частна застраховка, но после е супер трудно да минеш на обикновенна, докато в Анг. двете вървят паралелно и винаги можеш да спреш частната. За детските също виж официален източник/сайта, където се апликира/, защото е вероятно тм да може да получава детските. Мисля, че така е в Анг, но не съм сигурна, че ние не се класираме.. Просто отдели един ден, вземи лист хартия, чети и записвай от официалните държавни сайтове! Не се рови из форуми! От където и да го погледнеш - подписа е важен и за теб, и за детето!!!  Hug
Хуквам да разхождам куче/водя дете на училище, от там да си аранжирам поредните подаръци, които мм да занесе и айде в болницата да видим дали ще ми направят вливката.
Усмихнат ден ви желая  Heart Eyes

# 545
Хм ,днес някой има повод да черпи май. newsm78 Laughing
Калинка  здраве,здраве и повече победи в живота и футбола!!!  Hug bouquet

# 546
Благодаря на Вио за картичката- Да е жива и здЛява рожденничката!
Благодаря на Плами за картичката!
Благодаря на Бонболина за картичката!
ЗабегаХ!

# 547
  • при късмета
Привет!
Честит рожден ден на Дейка сладейка, да е много здрава, усмихната и много да я слушате!
Кога мина това време Вио? Няма да забравя как тук в темата чакахме да те чуя и да кажа какво става. А аз броях минутите до времето в което можех да се обадя
Калинче, със здраве и гордост да си носиш името
Ред, Калинка ти е дала добър съвет според мен. Мъжа ти не знае ли как стоят нещата по принцип?

Бях на зъболекар и още не ме е пуснала упойката. И по-лошото е, че трябва да ходя пак  ooooh! Мислех, че днес ще съм готова.
После пак ще дойда, гушки на всички  Hug

# 548
  • Великобритания
Лейди - радвам се , че е пристигнала навреме
разбрах аз , че ще стачкуват и затова избързах и ги пуснах
по добре по рано , отколкото късно
сигурно и в Бг тия дни ще дойдат
Ма ко - бързо да те пуска упойката
Ред - нямам представа как са нещата при вас , но и аз като Калинчето информация само от официалните сайтове
ама не се шашкай , че да не стане беля ..карай я по спокойно и мъжа ти да ходи да разпитва където трябва
Вио - честита ти рожденничка и тук , здрава и щастлива да е
Ние сме на коледно парти в детския център днес , дано стане хубаво като миналата година
и времето е хубаво - т.е не вали и е сухо ххахах
за днеска ще пекна рибка и картофена салатка ..толкоз че няма да имам време
вчера направих хляб в йенската тенджера ..малиии - голяма вкусотия стана , със страхотна зачервена коричка ..препоръчвам с 2 ръце

# 549
  • На север
vio, честита ти рожденничка! Да ви е жива и здрава и много щастлива! Винаги съм смятала, че на тли са най-сладички. Heart Eyes
Смърфи, ние не сме женени, но дори и да сме женени пак не съм сигурна как ще стоят нещата, защото до колкото разбрах са затегнали много всичко. Дано ако се оженим ми дадат този пусти номер.
Мариат, тук ако не взимаш майчински ти дават еднократна помощ, но за това пак трябва да имаш номер   Sad
pisenxeto, аз съм в групата Бг мами в Норвегия и се познавам лично с доста от тях и питам там, но нещата тук се променят всяка година и става все по-трудно.
Ladybird_, разбрах, че ако имаш българска международна здравна карта май ставало, но моята е изтекла, а става лично в България само, а не искам да летя сега. Каквото и да казват си е риск. Колкото до институциите тук... направо нямам думи  #2gunfire Много са зле! За да се оправиш с някоя институция и некомпетентен служител трябва да знаеш повече от него. Масово като не знаят по някой въпрос директно ти казват не. Друг е въпроса, че всичко зависи при кой служител попаднеш. Има толкова много идентични случаи с различен изход. Просто ей така на късмет. За да си изкарам временен номер чаках 2 год! Всички ми казваха колко лесно е било при тях, а на мен ми отказваха от всякъде. Освен това имам лошия късмет все когато на мен ми трябва нещо да сменят закона.
Ма ко, mimmitoтова ми е друга болна тема...Никакъв го няма моят! Ако не съм аз да се ровя, да търся, да питам нищо няма да направи. Общо взето от както съм тук съм намирала всичко сама и съм се оправяла сама, а той само е идвал с мен като придружител или ако трябва да говори той, че е по-добре с езика като разбира се аз му казвам какво да пита, къде да се обади и така. Трябваше сама да науча езика за да мога да чета информацията по официалните им сайтове. Мъка си беше. Мен това много ме дразни в него, че е толкова пасивен. Когато си в чужда страна е малко стресиращо да знаеш, че всичко зависи от теб да намериш дадена информация, особено ако не знаеш езика или е на лошо ниво. Слава Богу вече си говоря свободно и ми е по-лесно. Иначе той май не осъзнава какво ми е било. Според него това, че идвал с мен по институциите било помощ и аз трябва да съм му благодарна. Според мен си е нещо абсолютно нормално, предвид че съм чужденка в неговата страна и бих била благодарна ако той намираше информация вместо аз да се мъча да си превеждам сама. Вчера имахме сдърпване на тази тема понеже не беше питал за брак ако сключим ще получа ли номер когато звъня да пита и ми заяви да съм звъняла аз. Защо все той трябвало да звъни. Еми да ама не разбира, че когато не си перфектен с един език може да не разбереш вярно нещо по телефона, а когато говоря на английски тук съм забелязала, че все гледат да ме разкарат. После каза, че съм била права и ще звънне и ми обеща, че ще бъде по-активен сега за да намерим решение, но аз си знам, че не мога да разчитам той да намери инфо. Просто си го знам, че си е такъв и все отлага..   Confused

Последна редакция: ср, 14 дек 2016, 14:20 от Woman in red

# 550
  • Великобритания
Ихуу , имам картичка от Лейди
много благодарим
таз година детето ги нарежда
 Hug Hug

# 551
  • гр.Варна
Вио да е жива и здрава тЛи годишната госпожица. newsm51
На мен петък и събота ми се очертават хем забавни ,хем на педал , ама здраве да е.В петък ни е фирмения банкет ,а в събота в 04:00ч. тръгваме с щерката за еднодневна разходка на Коледен базар в Букурещ.Та  с две думи от банкета сигурно ще се наложи направо на автобуса да се кача.Ми ще си спя докато пристигнем и това е . bowuu

# 552
  • при късмета
Другия петък ще препускаме с шефа от едно коледно парти на друго. По някое време през деня е в училище, а вечерта на тренировките.

# 553
Благодаря ви, момичета  Hug
Имам си и аз картичка, но забравих покрай рожденничката. Бонболинка, благодаря ти  bouquet

# 554
Благодаря ви моничета  Heart Eyes
Ред - преди да се обадиш на телефон, първо четеш в сайта!!! За много от нещата поне тук се апликира онлайн и за това е супер добре обяснено. Здравната карта от Бг не ти върши никаква работа!!!Тя е само за спешна помощ, а такава така или иначе ако се наложи ще ти бъде оказана и без карта.... За теб е важно да намериш официална информация за това, което те интересува. Тук има един държавен сайт в който има препратки за всичко - от данъци, до здравна с-ма, училища, право на работа, престой и т.н. Дано и при вас да има.
Хуквам да ме вливат...

Общи условия

Активация на акаунт