Професия учител - 2

• 114 949
  • 1 180
  •   1
Отговори
# 60
Не съм чела коментарите умишлено, за да не влияят на мнението ми. Не съм учител, но съм любопитна за отговорите на пишещите тук. Не задруго, а защото смятам, че професия "Учител" е една от немногото, които са призвание. След като видях отговорите на анкетата си направих следния извод: Повечето от включилите се не желаят да са учители в настоящия момент. Добавяйки обаче, че те са настоящи учители по всяка вероятност, те обучават децата ми с нежелание. Аз не бих желала учители без желание да преподават на децата ми.
Мили учители, ако смятате, че не сте оценени, мобилизирайте се, обединете се и поискайте това, което ви се полага. Ако ви бива за нещо друго, моля напуснете училищата и недейте да вредите на моите и другите деца! Ако това не е ваше призвание, също!

# 61
Здравейте, учител съм от началото на тази година. Признавам трудно е. Децата вече не са това, което бяха преди. Родителите не са същите. Всеки ден е едно огромно предизвикателство, но мисълта че давам знания, ако не на всички поне на половината от децата е много удовлетворяваща.

Скрит текст:
В друга връзка, моля за отговор, ако някой може да ми помогне. Преди няколко дни разбрах, че съм бременна. Както казах, започнах работа от 15 септември и договора ми е така да се каже изпитателен до 15 юни. Терминът се пада средата на юли. Въпросът ми е на какво майчинство ще имам право в случай, че директора се заяде и не ми продължи договора?

# 62
Не съм чела коментарите умишлено, за да не влияят на мнението ми. Не съм учител, но съм любопитна за отговорите на пишещите тук. Не задруго, а защото смятам, че професия "Учител" е една от немногото, които са призвание. След като видях отговорите на анкетата си направих следния извод: Повечето от включилите се не желаят да са учители в настоящия момент. Добавяйки обаче, че те са настоящи учители по всяка вероятност, те обучават децата ми с нежелание. Аз не бих желала учители без желание да преподават на децата ми.
Мили учители, ако смятате, че не сте оценени, мобилизирайте се, обединете се и поискайте това, което ви се полага. Ако ви бива за нещо друго, моля напуснете училищата и недейте да вредите на моите и другите деца! Ако това не е ваше призвание, също!
Нищо не сте разбрала от анкетата. След 15 години, като учител аз обичам децата и работата с тях, но ако върнех времето назад не бих избрала тази професия, защото няма човек, който с удоволствие да пише един куп излишни бумаги, колкото да се отчете дейност. Няма и такъв, който с удоволствие да слуша, как 25 деца +1 учител трябва да изтърпят 1 нахален и невъзпитан ученик, защото не може да го изгониш от час, понеже не процедурата е толкова сложна, че не ви трябва да я знаете, трябва да пиша още 20мин. Как не може да изгонят, като крайна мярка разбира се, ученик каквото и да се е провинил, защото парите следват ученика. За тези 15 години разбрах, че няма как да променя системата, тя ме промени, вече не искам да се боря срещу вятъра. И като завършен мазохист пак казвам, че самата работа с децата ми харесва много. Давам всичко, което мога. Друг е въпросът, че голяма част от тях, просто не желаят да вземат.

# 63
Нищо не сте разбрала от анкетата. След 15 години, като учител аз обичам децата и работата с тях, но ако върнех времето назад не бих избрала тази професия, защото няма човек, който с удоволствие да пише един куп излишни бумаги, колкото да се отчете дейност. Няма и такъв, който с удоволствие да слуша, как 25 деца +1 учител трябва да изтърпят 1 нахален и невъзпитан ученик, защото не може да го изгониш от час, понеже не процедурата е толкова сложна, че не ви трябва да я знаете, трябва да пиша още 20мин. Как не може да изгонят, като крайна мярка разбира се, ученик каквото и да се е провинил, защото парите следват ученика. За тези 15 години разбрах, че няма как да променя системата, тя ме промени, вече не искам да се боря срещу вятъра. И като завършен мазохист пак казвам, че самата работа с децата ми харесва много. Давам всичко, което мога. Друг е въпросът, че голяма част от тях, просто не желаят да вземат.
bouquet

# 64
  • Майничка
Не съм чела коментарите умишлено, за да не влияят на мнението ми.(...) След като видях отговорите на анкетата си направих следния извод: Повечето от включилите се не желаят да са учители в настоящия момент. (...)

Честито! Без да се обиждате, мисля, че с тези Ви аналитични качества, сте готови за експерт на правителствено ниво. За предпочитане - в министерството на образованието и науката. Peace

Що се отнася до призванието - учителстването не е само призвание и любов към децата, а и занаят, който се учи цял живот. Тези, с едното голо призвание, прегарят най-бързо (любовта, казват, траела три години). Wink

# 65
Аз пък не вярвам, че над 100 учители четат, пишат и гласуват в анкетите на БГ Мама. По скоро бих заложила на 30-40 и никой не може да ме увери, че резултатите от тази анкета са реални.

Скарлет, нямате ли в училището план за квалификационната дейност? Там трябва да са определени вътрешноучилищните квалификации.

# 66
  • Sofia
И аз исках да видя резултатите,
но ако не гласувам в анкетата, не ми ги показва.
Не съм учител, затова и няма да гласувам в анкетата.
Така че не мога да се ориентирам в темата адекватно.
А ме интересува, и като родител, и като дъщеря на родители-преподаватели цял живот.

# 67
  • в моя гьол
Категорично не.
Ако преди повече от 25 години знаех в какво ще се превърне тази прекрасна творческа професия, никога не бих си го причинила.
Към настоящия  момент учителят е превърнат от вдъхновител и човек, който води бъдещето за ръка, в инструмент, обслужващ чиновника.
Колегите ще ме разберат какво имам предвид.

# 68
  • Асеновград-Стара Загора-Шумен
Здравейте прекрасни!
Моето приключение, защото за мен всеки ден в училище е приключение, започна точно преди година. След продължителни опити да сбъдна моята мечта, най-накрая успях да започна работа в училище.
Самата аз съм на 35 години и имам две деца. От една страна младежкия ми дух и настроение, от друга това че имам две деца много ми помага в контактите ми и с моите ученици.
А пък съм и класна на 12класници. Още в първите ми дни в училище, всички колеги ми обясняваха колко страшен е моя клас, какви невъзпитани и лоши деца са. Но се постарах да не възприемам общото мнение, а да изградя свое. Действително са деца всеки със собствено мнение, и то почти при всички случаи скандално. Много време вложих и нерви да ги вкарам в училище, да стоят в час, да си имаме доверие.... При все че това са големи хора и в никакъв случай не мога да допусна да ги обидя, да ги подценя, да издам напрежение....  Коментари на родители от типа на: учителите само почиват, или какво правят учителите, и изобщо все в тоя тон, както чета по-горе, да ви кажа, че вие и един час няма да изкарате в училище. И в крайна сметка нито учителя е виновен, нито учениците. За мен най-голям грях носи системата и родителите наравно с тях. Възпитанието на децата не трябва да е в ръцете на учителя. Това е задължение на родителя, а тях масово ги няма. Санкции са нужни и за родители и за ученици. А не само класния да отнася всякакви обяснения, справки, бележки, отчети, заявления и декларации, а когато повикаш родител или настойник да приема това като :" защо по дяволите ме занимават с глупости. Да се оправят."
Поста ми стана доста дълъг, но така и така съм седнала да пиша, а пък и знаете, че нямаме много свободно време.
Сега подготвям коледна изненада за моя клас. Обещала съм им още от отдавна дюнери, и мисля за последните дни преди ваканцията да ги изненадам и със една баница с късмети. Замислила съм и как да съставя късметите.Ще има взема и мандарини или нещо друго. Все още го обмислям. Ще имаме и коледен бал в училище. Организираме и малко по малко изненада за класа по повод изпращането от училище. От всички класове установих, че нашия клас няма табелка със буквата на класа и предстои да ги изненадам и с това.
От всичките неща, които изброих единствената ми цел е да ги задържа в училище, в час, успешно да завършат училище и да си хванат пътя в живота.
Благодаря на тези които са ме прочели. Приемам съвети и идеи всякакви. Все пак имам и мой подход и виждане за нещата. Благодаря.
П.С. в анкетата отговорих с "вероятно да", не за друго, а защото имам слабост и към МВР, армията, а за правото съжалявам, че не се реших да си опитам силите.

# 69
Здравейте  Hug Имам един въпрос: къде проверявате за свободни работни места, само в РИО за съответния град ли? Имам наблюдения, че много малко обяви се качват там. Предстои ми да си търся работа и не знам как да процедирам. Удачно ли е да ходя по училищата да питам след като няма публикувана обява.

# 70
  • Пловдив
Ако търсите в момента, наистина са малко, защото годината започна и се появяват основно по заместване, ако се е случило нещо с даден колега. Пикът е през август и началото на септември. През юли също се пускат немалко обяви също.

# 71
Виванка,хареса ми поста ти, вярно е че родителите са трудни, за мен учителят и родителите ВИНАГИ трябва да са от едната страна на бариерата....заедно да възпитават и обучават...не да са ни все виновни децата....те копират родителите....винаги се стремя да възпитавам, а когато се налага помагам на детето си и в обучението, това е моето дете и не мога да разчитам единият учител да сколаса изцяло с обучение и възпитание понякога за цели 30 деца в клас...така съм научена в моето семейство, мама е учител, и като родител винаги ме е възпитавала в уважение на учителите и винаги ми е помагала, когато не съм разбрала нещо в клас...! Ние родители и учители заедно трябва да сочим верния път на нашите деца..!

# 72
Колеги, имам едно питане:

Може ли да се сложи знак на равенство между 4-часов работен ден и между учител на половин щат?
Става въпрос за евентуална докторантура, която позволява работа само на 4-часов работен ден.

# 73
Цитат
Добър ден. Тук съм за да ви поискам съвети. Какво бихте посъветвали един млад педагог, който има желание да се учи и да стане професионалист в отглеждането на деца?
Аз съм много нахъсан човек, чета много материали на всякакви теми свързани с детската психология и това ме кара да се чувствам наистина добре. За мен е голямо щастие да изучавам какво се случва в главите на малчуганите и как бих им бил полезен един ден, дай боже, когато стана квалифициран педагог. Изгубих една година, но още другата ще започна и висшето си образование за начален и предучилищен педагог в СУ.
Но сега съм тук за да ви помоля за съвети.
  • Какви качества трябва да притежава един педагог според вас?
  • Какво очаквате от учителя на вашите деца? Какво бихте го посъветвали за да му дадете насока, на какво да наблегне за да обучава децата ви по-добре?
  • Кои мислите, че са най-актуалните теми, по които един педагог трябва да бъде компетентен на днешно време за да може да помогне на децата (за компютърното пристрастяване и гневните изблици е ясно, но ще се радвам и да ме насочите към някои други важни теми - все пак вие имате опит, имате неизчерпаем източник на знания - детето ви, вие ежедневно се сблъсквате с проблемите на децата си и сте в главите им).

Цитат
Ще се радвам ако ме посъветвате. Благодаря на тези, които ще се включат в темата.

# 74
Здравейте отново.
Много се колебая, дали да запиша СДК за учител по математика. Най - голямата ми тревога е, дали ще ме вземат на работа само със СДК, а не с цяло висше или магистратура като педагог по математика?
Как мислите,моля за съвети?

Общи условия

Активация на акаунт