Идеи за стартиране и развитие на бизнес 24

• 143 246
  • 752
  •   1
Отговори
# 735
Здравейте.

От известно време насам ми се върти идея да отворя фризьорски салон за кучета.  Имам Йоркширски териери и забелязвам колко трудно откъм време е запазването на час за прическа- дават се часове след седмица, че дори и повече. Става въпрос за един от сравнително големите градове в страната. Естествено първо ще трябва да изкарам курс, предполагам към БГА. Знам, че трябва да се инвестира в хубава машинка, ама една ли две ли...вана за къпане, работна маса, разни ножици и аксесоари... козметика....ама се чудя горе долу каква сума ще ми е необходима. Още нищо не ми е ясно.

Относно помещение.. нямам такова, ще трябва да плащам наем. Но като че ли няма да ми е необходимо кой знае колко голямо помещение, мисля се също, че не е необходимо да е на булеврад с голям човекопоток, защото няма да разчитам на случайни минувачи, а по скоро ще се рекламирам чрез социални медии и тн. Което пък означава, че и наема няма да е супер висок. Важно е според мен да може да се паркира в близост. Дори не знам дали мисля правилно относно помещението....

Та такава ми е идеята, като цяло. Още не са ми се изяснили много подробности. Какво мислите? Струва ли си да похарча време в курсове и финаси в реализация? Първоначалната инвестиция би ли надхвърлила 10К? Относно помещението.. нещо специално трябва ли да гледам... чувала съм за разни статути и тн?

Имам време да го мисля, ако се реша тази година ще изкарам курса, а другата пролет бих се заела с реализацията.

# 736
Ето една статия за първо време - http://forum.zoomania.org/viewtopic.php?f=275&t=20224

И не, 10к няма да ти стигнат за нищо.

# 737
  • I want it all and I want it now.
Започни курса и там ще си изясниш нещата. В някой от клиниките дават помещение под наем 😊 няколко пъти седмично за тази цел. Така, че може и така да пробваш докато придобиеш опит и увереност.Повечето работят с няколко клиники и обикалят. Парите ще ти стигнат. Срещни се и с счетоводител и си прецени.Успех.

# 738
  • Варна
Във Варна има една мацка, която дори и по домовете обикаля. Аз йоркшир нямам, но от познати чувам, че е доста успешна и търсена. Колата и е брандирана и я засичам от време на време. Истината е, че хората дават луди пари за подобни изгъзъци в днешно време. Прически, дрешки, гъзарийки ...

# 739
О, нямате идея колко пари се хвърлят за тези неща. Имам клиентка (работя в зоомагазин), която пътува по 300км. в едната посока за да си подстриже померана преди изложба Grinning

# 740
Благодаря на всички ви за отговорите.

Да, най- вероятно ще изкарам курса и ще преценя в движение.  Със счетоводителката ще се срещна също.

Благодаря и за инфото за помещенията във вет. клиниките- не знаех, че има такава опция. Ще проуча нещата. Дори мисля, че този вариант би бил най- удачен за начало.

Именно и моите наблюдения са, че се дават много пари за прически и оформяне на козинката.  Дори по- скоро бих го нарекла задължително, не само заради изложби.

Още веднъж ви благодаря.

# 741
Пробвай всичко сама, без да опитваш да наемаш пространство в зооклиника, като потръгне работата веднага ще ти бият шута и те ще го направят.По скоро може да разговаряш с тях да ти прехвърлят клиенти да те рекламират ако се договорите разбира се.

# 742
Да, да, ветеринарите не разчитат на евентуални подстрижки.
При нас две клиники даваха помещение под наем на един господин с дипломи и стаж от Турция. Същият каза, че и до сега го викат, защото им е по-изгодно да му вземат парите пред това да купуват всички малинки, гребени и т.н. и да губят време с подстригване.
Ветеринарите не разчитат и на магазините, които създават до кабинетите си. Повечето де.
За да наеме място ще й трябва маса, вана, канализация, козметика (която често е забранена да се продава на места, в които не работи ветеринар), всички ножици, машинки, клещи, гребени ... Разрешителните също не са малко.

Иначе познавам една девойка, която отвори зоомагазин, но и подстригва кучета. Само с машинка, без никакво спазване на стандарти и т.н. Много от клиентите й не повтарят именно заради липсата на опит и професионализъм.

# 743
Иска ми се да пробвам сама разбира се, говорим след като/ако изкарам успешно курса. Дано!

Още съм на етап размишления и умуване, но предполагам ще ми се изяснят нещата в последствие, ако се реша на тази стъпка.

ММ е малко скептично настроен относно идеята ми, но въпреки всичко ще ме подкрепи.

Притесняват ме финансите- трябва да закупя нужните неща, да наема още един човек, който се грижи за къпането на кучетата (така виждам, че го правят в салоните), по двама работят.

Трябва да отделя пари за реклама, нямам никаква идея колко....

Наем... никога нищо не съм наемала и нямам представа примерно за колко време минимум може да се наеме помещение, колко наема напред и колко депозита се плащат....

Предполагам, че трябва да имам необходимите средства за заплата, осигуровки и консумативи поне няколко месеца, да не кажа минимум 4-6 месеца.

А, и това за козметиката не го знаех.... че трябва да има ветеринар на обекта....

Вече звучи сложно.... и май май трябва да си сваля розовите очила...

И такива ми ти работи.

По принцип се занимаваме с друг малък бизнес, бизнес силно казано де, нещо малко е, но печелим по около 25 - 28К годишно, но е свързан със земеделие и бих го оприличила като леко рисков.  Според мен трябва да започнем още нещо, та ако едното не донесе достатъчно приходи, то другото да закрепи годината, да речем.

Ама дилемата е дали примерно 10К да ги вложа в това, да ги вложим във вече развитият си малък бизнес (по принцип бихме искали да растем и там) или да мислим нещо по- различно.

Повече от 10К не бих искала, а вероятно и не бих могла да отделя за такова начинание. Кредити не съм теглила никога, дай Боже не ми се и налага. Та толкова ми е прага на финансовите възможности.

# 744
В началото не ти трябва втори човек, няма да имаш толкова клиенти за да не можеш да насмогнеш.
Не съм съвсем сигурна за козметиката. Щяхме да наемаме човека при нас, но шефа се отказа. Та, въпросният беше питал дали имаме ветеринар във фирмата, защото някои неща от козметиките, с които работи и които предлага на клиенти, са с такива изисквания. Е, сигурно има и по-нисък клас, който може да се продава свободно.
Като цяло, да, сложила си розовите очила. Най-добре мини курса, намери място, където да събереш опит и стаж, натрупай клиенти и тогава мисли за свой салон.
Хората, които държат кучетата да са подстригани според стандарта няма да оставят животното в ръцете на неопитен човек без препоръки, а онези, които искат просто 'стригане с машинка' няма да дадат пари за нещо повече, от там и трудно ще натрупаш опит без помощ.

# 745
Да, да, ветеринарите не разчитат на евентуални подстрижки.
При нас две клиники даваха помещение под наем на един господин с дипломи и стаж от Турция. Същият каза, че и до сега го викат, защото им е по-изгодно да му вземат парите пред това да купуват всички малинки, гребени и т.н. и да губят време с подстригване.
Ветеринарите не разчитат и на магазините, които създават до кабинетите си. Повечето де.
За да наеме място ще й трябва маса, вана, канализация, козметика (която често е забранена да се продава на места, в които не работи ветеринар), всички ножици, машинки, клещи, гребени ... Разрешителните също не са малко.

Иначе познавам една девойка, която отвори зоомагазин, но и подстригва кучета. Само с машинка, без никакво спазване на стандарти и т.н. Много от клиентите й не повтарят именно заради липсата на опит и професионализъм.
Ясно Е,че с пръдня боя не става като искаш бизнес трябва да разполагаш с капитал.Баджанаци в общ бизнес не.

# 746

Благодаря и за инфото за помещенията във вет. клиниките- не знаех, че има такава опция. Ще проуча нещата. Дори мисля, че този вариант би бил най- удачен за начало.

Аз пък бих казала, че ще си конкуренция за вет клиники, предлагащи същата услуга и че най-якия вариант е като такава да си наемеш помещение в близост до вет клиника. Не ми се вярва вет клиника да отдаде под наем помещение на конкуренцията. Simple Smile

# 747
Относно капитала... преко сили мога да го увелича малко....

Сега се замислям... гледам има курсове в София и Бургас...аз съм някъде по средата.... Ако се налага да пътувам всеки ден по около 200км в посока... няма да стане май май....Идната седмица ще се обадя по телефона за информация.

На 30 години съм, а не знам какво да правя с живота си и накъде да поема. Все ме влекат някакви... даже и аз не зная какви неща...искам да уча археология...ММ каза, по добре фармация...Да де ама тази химия хич не ме влече... Мислите ми са в съвсем друга насока...

Преди това исках да уча криминалистика...

Имам чувството, че при мен всичко е временно, днес харесвам едно.. утре друго...И в това е проблема. Знам, че трябва да се насоча към нещо, което има перспектива и ми носи доходи, ама не съм намерила моето си нещо още май май...Завърших ИТ...ама и това не е моето....

Съжалявам за оплакването...та по моя казус идната седмица като се обадя за инфо относно курса ще има развитие..някакво.

# 748
Ти като сестра ми. Grinning Мечтата й беше физиотерапия. Нямаше места. Записа Бизнес администрация - не й хареса, на втората година изостави. Записа Естетика, обаче все книги и Криминалистика я влече. Изкара я и пак искаше физиотерапия и пак не се класира. След което записа една Английска филология и се кротна. Сега на 30 се е ориентирала към учителската дейност, английския й държавна работа са й приоритет, а масажи прави по поръчка (самоук масажист).

С ИТ имаш мнооого добре платени позиции. С археология нямаш нищо. Ако обаче те влече криминалистиката, имашанс да комбинираш ИТ с нея, а именно да завършиш полицейска академия и там се търсят ИТ профилирани за специализирани отдели, като например "Киберпрестъпност". Simple Smile

# 749
  • Бургас
Мими, на мен идеята ти ме се струва чудесна.Нямам куче, но виждам колко много хора имат йоркита.Ако ти се отдава и не те притеснява, че работиш с животно мисля, че е занимание, с което ще си вадиш пари, или ако решиш да правиш друго ще ти е като допълнителен доход.Едва ли всички притежатели на йоркита са заможни и ходят при "стилист".

Общи условия

Активация на акаунт