Задължително ли е здравното осигуряване?

• 29 229
  • 377
  •   1
Отговори
# 120
Скоро си правих металокерамична коронка на зъб и платих 210 лв. за релечение на зъба, 70 лв, за фотополимерната пломба и още 240 лв. за самата коронка. Т.е. един зъб ми струваше 520 лв. Здравната каса не поема почти нищо. Около 60 лв. годишно поема, не знам точно. А ако коронката ми беше чиста керамика или цирконирева - още много много повече е цената.

# 121
  • София
Ей и мен това много ме бъгва - години наред плащам осигуровки, максимума плащам всеки месец (сигурно около и над 200 лв.), а базови услуги не ми се покриват. В държавна болница всеки ми иска да доплащам немалки суми за това и онова. За отношението на персонала да не коментирам.

Според мен болниците трябва да си кажат реалните цени на пътеките. Какво искат да получават в бюджетите си, та хем да има за адекватни заплати на всички - лекари и друг персонал, хем за консумативи, хем за ремонти и т.н. Това, което НЗОК събира от населението, е супер нищожно, за да покрие тези реални цени. Например 17 лв. на месец за здравеопазване от лице Х е направо смешно за нивото на услугата, която аз имам претенция да получавам с моите 200 лв. осигуровки. Минималната осигуровка трябва да бъде поне 30 - 40 лв. Нямам против солидарността иначе, но смятам, че трябва да се променят размерите на вноските.

А за тези, които не плащат и не са в особена неработоспособна категория, не би следвало въобще да се полагат здравни услуги, освен ако не си ги плащат на високи пазарни цени. Например - строителен работник. Получава 1000 лева нетно на месец. Пуши по кутия цигари на ден за минимум 5 лв., обаче не желае да плати 17 лв. месечна здравна осигуровка  #Crazy. Като се разболее обаче, отива на доктор - ами за добър ден тогава трябва да му вземат поне 50 лв.

# 122
100 lashes по гърба и т'ва е!

# 123
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Джо, ЗК покрива толкова смешен размер годишно стоматологична помощ, че не разбирам защо плащаш осигуровки.
Така е всъщност, то аз и ползвам смешно малко от отпуснатото, та май скоро ще ми писне да ме доят от две страни.

Лиляна, крайно време е да спреш да се изживяваш като пъдар по темите- каквото искам, това ще коментирам. Поне за разлика от теб го правя без пяна по устата.

# 124
  • София
По принцип всички млади и здрави хора са привърженици на индивидуални партиди.
Защо само млади и здрави? Възрастните, които цял живот са работили и плащали осигуровки, ще са натрупали голям брой точки и следователно също ще са "ЗА".

Скрит текст:
Ей и мен това много ме бъгва - години наред плащам осигуровки, максимума плащам всеки месец (сигурно около и над 200 лв.), а базови услуги не ми се покриват. В държавна болница всеки ми иска да доплащам немалки суми за това и онова. За отношението на персонала да не коментирам.

Според мен болниците трябва да си кажат реалните цени на пътеките. Какво искат да получават в бюджетите си, та хем да има за адекватни заплати на всички - лекари и друг персонал, хем за консумативи, хем за ремонти и т.н. Това, което НЗОК събира от населението, е супер нищожно, за да покрие тези реални цени. Например 17 лв. на месец за здравеопазване от лице Х е направо смешно за нивото на услугата, която аз имам претенция да получавам с моите 200 лв. осигуровки. Минималната осигуровка трябва да бъде поне 30 - 40 лв. Нямам против солидарността иначе, но смятам, че трябва да се променят размерите на вноските.

А за тези, които не плащат и не са в особена неработоспособна категория, не би следвало въобще да се полагат здравни услуги, освен ако не си ги плащат на високи пазарни цени.
Например - строителен работник. Получава 1000 лева нетно на месец. Пуши по кутия цигари на ден за минимум 5 лв., обаче не желае да плати 17 лв. месечна здравна осигуровка  #Crazy. Като се разболее обаче, отива на доктор - ами за добър ден тогава трябва да му вземат поне 50 лв.
А, колко такива са научени, че спешна помощ не се отказва и в 19ч. са вече пред спешен кабинет за зачервено гърло?

# 125
  • София
Защо само млади и здрави? Възрастните, които цял живот са работили и плащали осигуровки, ще са натрупали голям брой точки и следователно също ще са "ЗА".

+ 1

Против ще са мързеливите и естествено управляващите, защото на тях им трябва подкрепата на мързеливите  hahaha

# 126
  • София

+ 1

Против ще са мързеливите и естествено управляващите, защото на тях им трябва подкрепата на мързеливите  hahaha
Именно. Най-ощетени ще са тези, които не искат да работят. Другите ще са си ОК.

# 127
Хах, ами има доста групи хора, например инвалидите, които ще са ощетени по този начин
Или пък ако се изчерпи партидата на някой възрастен човек Simple SmileИли ако не дай Боже ти се наложи скъпо лечение, и парите в партидата не стигнат...
България е малка и бедна страна, за нас икономически най-добре е солидарен модел и една каса. Знам много добре как  е по света, и навсякъде има много -, наред с +. Никъде не е идеално.

# 128
  • Ямбол
...
Лиляна, крайно време е да спреш да се изживяваш като пъдар по темите- каквото искам, това ще коментирам. Поне за разлика от теб го правя без пяна по устата.
Какво и как се изживявам, не е предмет на темата. С пяна, без пяна, не се държа за главата и не питам на кой свят живеят именно тези, които живеят тук и работят тук. Тук може да работиш и да се осигуряваш, а може и да ревеш, че нямаш работа и да си стоиш неосигурен. Аз не съм съгласна да има такива, които да ползват общите пари да се лекуват, без да са допринесли дори минимално с нещо.

Иначе съм против индивидуалните партиди от гледна точка на несигурната обстановка. Днес решават едно, утре го променят и събраното отива по дяволите, както стана с пенсионните фондове.

# 129
  • София
Аз съм за солидарността - казах и преди.  Peace

С добавка - НЗОК да покрива реални цени на услугите и за тази цел, ако ще, да ревизира размера на вноските за ЗО.

# 130
  • София
Хах, ами има доста групи хора, например инвалидите, които ще са ощетени по този начин
Или пък ако се изчерпи партидата на някой възрастен човек Simple SmileИли ако не дай Боже ти се наложи скъпо лечение, и парите в партидата не стигнат...
България е малка и бедна страна, за нас икономически най-добре е солидарен модел и една каса. Знам много добре как  е по света, и навсякъде има много -, наред с +. Никъде не е идеално.
Ама, чакай сега, инвалидите и хората, които по здр. причини не могат да работят, са в друга графа.

Като се изчерпа партидата, роднините имат партиди + пенсионерите все пак ползват някакви облекчения. Системата действа много добре в доста европейски страни, не виждам причина и тук да не действа.

# 131
  • София
208 лв. е здравноосигурителната месечна вноска за максималния праг. Отделно 11.30% от данъците отиват за здравеопазване.

При месечен доход от 2600 лв това прави 3900 лева годишно дадени за НЗОК. Аз, лично, никога не съм ползвала и една стотинка от тях.

# 132
И откъде идват парите за инвалидите Simple Smile От бюджета. Ми той от къде идва, от въздуха ли. Ако не са от ЗО, ами от някой друг по-висок данък, който влиза в бюджета, по-добре ли ще ти е  Laughing То е все тая
Или другото- да има партиди на роднини например- ами не е ли по-лесно партидата да си е твоя, а роднината да ти плати 16,80 вноска. И готово.
Да допълня- лечене на ден в реанимация е между 800 и 5000 лева на ден. И не се изразява в това сестрата да ти държи ръката за космическа заплата. Ако се наложи, се полага на всеки, защото спешната помощ е безплатна. Аз ЛИЧНО предпочитам да си плащам здравните и никога да не ги ползвам. Просто да съм здрава и аз, и децата.

# 133
  • София
И откъде идват парите за инвалидите Simple Smile От бюджета. Ми той от къде идва, от въздуха ли. Ако не са от ЗО, ами от някой друг по-висок данък, който влиза в бюджета, по-добре ли ще ти е  Laughing То е все тая
Или другото- да има партиди на роднини например- ами не е ли по-лесно партидата да си е твоя, а роднината да ти плати 16,80 вноска. И готово.
Те идват от нас, но поне знам, че една малка част отиват за хора, които наистина не могат да работят, а не, за хора, които не искат да работят и аз им плащам рахата да си седят вкъщи пред ТВ. Stop

# 134
Аз съм против индивидуалните партиди, защото има редки заболявания, които никой, дори човек, който години наред е плащал максимума, няма да може да си позволи, а в същото време здрави хора трупат ли трупат точки. Това е неоптимално използване на ресурси, а все пак говорим за здраве, не за лютеница.

Аз бих предложила солидарна здравна система, но към частни фондове. Аз, примерно, избирам България Здраве, Дженерали и т.н. и всички всички други, които са избрали този фонд, наливат месечно в него, на едни не се налага нищо, на други се налага скъпо лечение и фондът го покрива. Това е много подобно на начина, по който в момента би трябвало да работи ЗК, но реално не се получава, заради тежка администрация, много корупция, кражби и т.н.
 Та да обобщя: сегашната схема ми харесва, но да не е държавна, а да мине в частния сектор, да има ясни правила, какво и при какви условия се покрива и т.н. Просто в условия на пазарна конкуренция между фондовете, ще има много по-качествена услуга. ЗК е монополист, защото държавата ни задължава, защо й е да работи, като приходът й е в кърпа вързан...

Общи условия

Активация на акаунт