Задължително ли е здравното осигуряване?

• 29 226
  • 377
  •   1
Отговори
# 105
Като редактираш постоянно, е малко трудно да ти се отговаря
Аз лично не мога да ти разбера много добре питането по европейската здравна карта. ЕЗК осигурява спешна помощ в чужбина. Признаване на осигуровки става по други начини, имаше преди европейски формуляри, сега май поопростиха нещата. Отново смесване на процедури, понятия...

# 106
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Българската ми европейска здравна карта ми осигурява редова медицинаска помощ в Чехия (във всички големи болнични заведения и при определени джи пи-та според договорки с касата). Чешката ми европейска здравна карта не ми осигурява дори и спешна помощ в България. Ясно ли е така?

Относно признаването на осигуровките съм идеално наясно какви формуляри се попълват. Само че - на мен като човек, който ползва например стоматологични услуги в България, не ми е изгодно да си спра осигуровките, понеже може да са ми признати чужбинските, ама българско покритие на осигуровките нямам (признали са ми, че не ми се налага да плащам, но не ми признават правото да ползвам каквито и да било услуги). Та си плащам и там, и тук, като една дойна крава.

# 107
Значи се оплакваш, че НЗОК в България ти плаща напълно лечението е Чехия с българската карта?! И защо искаш да ползваш чешка карта тук, след като имаш и бг осигуровки?

# 108
ZinaSt, няма смисъл
И на живо съм водила такива диалози, но...това е. Дори комунизма не е успял да доведе до подобно промиване на мозъци.
А после реват как нямало доктори, нямало пенсии, нищо нямало в тая държава...еми няма.

Ами няма да има докато най-безсрамно се източва здравната каса за неизвършени манипулации. Хубаво щеше да е ако наистина тези пари отиваха по предназначение, а не накрая в епикризата да четеш, че си ти направили 10 неща, а всъщност да са 2. Не затова беше темата...  Peace

Здравната ни система е толкова объркана, че  дори и Москов не можа да я оправи  Mr. Green Joy Сигурна съм, че сега и под отговорност няма да го подведат заради токсичните ваксини, закупени в пъти по-скъпо  #2gunfire #Cussing out

# 109
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Значи се оплакваш, че НЗОК в България ти плаща напълно лечението е Чехия с българската карта?!
Ти умееш ли да мислиш логично? Оплаквам се, че в България се таксува осигурено лице като неосигурено. Понеже, ако не ти е особено ясно, ако в България ме лекуват като осигурено лице, чешката компания ще покрие цената на приложеното лечение, но по цени на касата. А българските тарикати искат да приберат максималната такса, която се изисква от неосигурено лице.
А НЗОК е длъжна да ми покрива лечението в чужбина, понеже за това си плащам (не са ми трансплантирали бъбрек, за редови прегледи говоря, в редките случаи, когато съм ползвала българската си карта). Та не е благоволение от тяхна страна, че да го изтъкваш все едно трябва да съм им благодарна!

Това, което искам, е да не плащам излишно осигуровки на две места, а с тази си политика българската страна ме принуждава да го правя (харесвам си зъболекарката в България, иначе никакви други услуги не ползвам).

# 110
Целта на НЗОК (и явно доста одобрявана) е "плащай и не философствай". За зъболечение кажи-речи за нищо не става НЗОК. Не че за другото е супер де (т'ва само според мен де).

По-удобна тема да кажа My lack of faith in humanity is restored едва ли има във форума, та да го кажа (напиша).

# 111
  • София
И да спорите, и да не спорите, принципът трябва да се промени. Тези солидарни плащания са една голяма глупост. Наливаш в каца без дъно. Аз съм за индивидуални партиди, където да се трупат точки. Всеки да си използва точките и да може да се прехвърлят на роднини. Така ще се стимулират и безработните да се хващат по-бързо на работа, а не да избират работни места с години и все нещо да не е наред, защото съм забелязала и друго нещо при доста от трайно безработните, свикват с това положение и започват да търсят кусури на всяко предложение за работа, защото просто не им се започва.

# 112
Безработните да се хванат на работа! Никой на никого не е длъжен.
Твърдо против системата съм, но не е като някой да ме пита. Не знам дали е за щастие или не, но фирмата в която работя е изцяло на светло. 8% от парите ми всеки месец отиват, за НЗОК. Истинско щастие ми е, че сега като бременна ми се полага "безплатно" проследяване на бременността, което ако си го заплащам спрямо личните ми удръжки е платено за няма и месец и половина. Разбира се за мен си остава "удоволствието" да си доплащам за ФМ и всички други изследвания, които пожелах да си пусна, като на някои имаше диагностициран проблем, но пък няма как да са безплатни, понеже касата нали................

Дай боже, някога да имаме възможност за осигуряване към собствена партида,  и сами да можем да разпределяме парите си по доктори и тн.

# 113
Чувала съм /не съм проверявала/, че в Турция с осигуровка на един член от семейството се лекува цялото семейство. Не знам до колко е вярно

# 114
  • Ямбол
...
п.п. понеже така лесно се намира работа, особено в малките западнали населени места .... на кой свят живеете, не знам
Ние си живеем тук, в малките населени места. Ти като не си тук, какво разсъждаваш?

# 115
  • София
Чувала съм /не съм проверявала/, че в Турция с осигуровка на един член от семейството се лекува цялото семейство. Не знам до колко е вярно
За ТР не знам, но ми харесва идеята с индивидуалните партиди. Трупаш точки в партидата си на база осигуровки и идва време за лечение (недай Боже!), знаеш си точките и според тях можеш да избираш болница/ специалист, при когото да отидеш. Точки се преотстъпват и м/у роднини.

# 116
Понеже моят пост предизвика лек смут, ще се опитам да уточня с пример какво имам предвид
Местим се в друга държава заради смяна на работа на половинът
Аз още с получаване на визата за престой и работа вече съм вътре в системата и имам право на мед.услуги без някой да ме задължава да плащам някакви данъци, в случая прототип на бълг. ЗО, неговите данъци покриват и моето здравно осигуряване (като неговите данъци скочиха веднага щом и аз почнах работа)
Връщаме се в Б-я след години и докато търся работа първите няколко месеца се оказва, че дължа ЗО

Ми да, смятам, че в подобни ситуации не е правилно

Ако нямаш пари за храна, значи получаваш социални помощи и от там си здравно осигурен
Но горната ситуация е различна
Поне аз така го виждам

Иначе и аз съм привърженик на идеята за индивуални партиди
Поне знаеш къде ти потъват парите

# 117
По принцип всички млади и здрави хора са привърженици на индивидуални партиди.

# 118
  • София
Джо, ЗК покрива толкова смешен размер годишно стоматологична помощ, че не разбирам защо плащаш осигуровки.

# 119

ЗК покрива толкова смешен размер годишно стоматологична помощ, че не разбирам защо плащаш осигуровки.
Все си мисля, че поне едни протези след определена възраст може да отпусне, но ..... Grinning

Общи условия

Активация на акаунт