Задължително ли е здравното осигуряване?

• 29 208
  • 377
  •   1
Отговори
# 90
Разследват се по сигнали, обикновено. Но не съм в системата и не знам съвсем точно. Някой по-грамотен може да каже, кога се разследва човек без доходи  newsm78

# 91
  • гр.Пловдив
Водих малкия в спешния център на Окръжна болница в Пловдив и преди нас имаше един мангал с жена му и докторката му каза,че за да го приемат в болница трябвало да си плати осигуровките за 5 години назад Shocked Вярно ли е това,понеже аз за пръв път го чувам?

# 92
http://www.nap.bg/page?id=350
"Как да възстановя здравноосигурителните си права?

Когато здравноосигурителните права са прекъснати, т.е. за последните 36 месеца липсват повече от три вноски за здравно осигуряване, за да бъдат възстановени  правата трябва да са заплатени всички задължения за здравно осигуряване за последните 60 месеца.  "

# 93
Да, вярно е. Многократно го казваха в новините преди 1 година. Дори беше за 3 години/36 месеца/. Наблегнаха дори, че който не плати 3 години до края на 2016г, после ще плаща повече, вече за 5 години.

# 94
Щото има безработни, за които някой трябва да плаща. Дали е по-справедливо, а?
Кой е тоя дето плаща на безработните ЗО и как да се свържа с него?

Щом почнахте да разследвате и как така имат наглостта да живеят хората работата стана дебела Laughing

Всеки работещ. Като се знам аз колко внасям годишно в тая бездънна яма, с чиста съвест можа да ти дам телефона си да се свръжеш с мен. Само не виждам с каква цел точно.

И разследването не е как имат наглостта да живеят, а как имат пари за цигари, но нямат за здравна осигуровка.

# 95
Мен друго ме развеселява винаги.

Тези, които плащат чинно купища пари, за да има за другите, не мрънкат. Не са доволни, не са съгласни, но са си го приели и си плащат.

Викат тези, които едно, че дължат минимална вноска, ами често и нея не плащат. Те са вечно най-шумно против да плащат. Смешно е.

# 96
Всеки работещ. Като се знам аз колко внасям годишно в тая бездънна яма, с чиста съвест можа да ти дам телефона си да се свръжеш с мен. Само не виждам с каква цел точно.
Ама твоите пари влизат ли за моите ЗО? Ако нещо са объркали в НАП да им пишем.

# 97
Ама твоите пари влизат ли за моите ЗО? Ако нещо са объркали в НАП да им пишем.

Я! Проблясък! Стигнахме до проблема. Няма мое, няма твое. Мои са усилията, времето и положения труд. Но доходите, или поне част от тях не са мои. 8% НЗОК казва, че са нейни. И си ги взима. Но никъде не пише, че тия пари са на/от Зина. Утре някой, който плаща минимална вноска, влиза в болница и НЗОК плаща за това 5000 лева примерно. Откъде дойдоха тия пари мислиш? От плащащите. Защото, както ти сметна, когато плащаш минималната вноска, ти я внесеш, я не внесеш 5000 лева през живота си. Така че, когато на някой, плащащ 16,80 му потрябва нещо за 5000 лева, някой друг трябва да го плати.

Защото няма мое, няма твое. И независимо дали внасяш по 16 или по 200 лева на месец, имаш право на едно и също. Което само по себе си обяснява защо системата е в колапс. Не може за един нещо да струва 16 лева, а за друг същото нещо да струва 200 лева и това да е работещ модел.

# 98
А ако не му потрябва 5000 левова операция връщат пари на роднините ли?

# 99
А ако не му потрябва 5000 левова операция връщат пари на роднините ли?

Не мога да преценя това нагло ли е, заядливо ли е или е признак на пълно неразбиране. А ако на мен не ми потрябва нищо през годината, дали ми връщат над 2000-те лева, дето им внасям годишно? А? Как мислиш?

Не откривам смисъл в този диалог. Можеш да се правиш, че не разбираш до без край. Нямам претенциите да бъда твоя Прометей.
Извини ме, но прекратявам дискусията ни от своя страна.

# 100
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Ако нямат работа, минала им е борсата и са здрави, не виждам, защо трябва държавата да им плаща здравната осигуровка.
Тъй ами, да мрат направо ooooh!

Глупости. Още навремето си носиш една бележка  и ти се опрощават здравните, ако си бил в чужбина.
Всичко това много хубаво, но ако се върнеш в България, наложи ти се да отидеш на лекар и пожелаеш да ползваш европейската си здравноосигурителна карта, издадена ти от съответната чужда здравноосигурителна компанияне ти я признават и си плащаш на максимална тарифа. С българската карта обаче в чужбина получаваш медицинско обслужване като осигурено лице според договореностите между страните в ЕС. Това как точно да го наречем, ако трайно безработните без пари да си платят осигуровките са тарикати??

Последна редакция: ср, 23 ное 2016, 14:58 от Лимонадената Джо

# 101
Теб те дразни че наливаш 2000 лв/година някъде и мен ме дразни че наливам 201,60 лв/година някъде. Макар да говорим за огромна разлика принципа е същия. Освен в случай, че теб не те дразни де.

Главния извод е "да умират неработещите, че ни писна от тях и мързела им".

А авторката вероятно пита задължително ли е [на което разбрахме че е (освен за цигани разбира се)] и дали мислим че е готино да е задължително или е хубаво да има някаква промяна.

# 102
Ако нямат работа, минала им е борсата и са здрави, не виждам, защо трябва държавата да им плаща здравната осигуровка.
Тъй ами, да мрат направо ooooh!

Може и така. А може, като останалите, да поработят.

# 103
 ZinaSt, няма смисъл
И на живо съм водила такива диалози, но...това е. Дори комунизма не е успял да доведе до подобно промиване на мозъци.
А после реват как нямало доктори, нямало пенсии, нищо нямало в тая държава...еми няма.

# 104
  • вятър в маслините, вятър над хребета
По другата част на поста ми нещо да кажете или само ще се пенявите спрямо по-онеправданите от вас?

п.п. понеже така лесно се намира работа, особено в малките западнали населени места .... на кой свят живеете, не знам

Общи условия

Активация на акаунт