Задължително ли е здравното осигуряване?

• 29 209
  • 377
  •   1
Отговори
# 75
Специално в България здравното осигуряване е страшно несправедливо. Може да си внасял 15 г. здравни осигуровки в горната граница на осигуряването и понеже си работещ човек, нямаш време да висиш по кабинети, когато ти се наложи ходиш на частно, но ако останеш без осигуряване 4 месеца - край ти си никой и нищо не ти се полага. Трябва да си има лично здравно осигуряване и съвсем малък процент да се плаща за обществено такова. Така хората ще имат някаква собствена партида и сами ще преценят за какво и до колко да я ползват. Самите работещи в здравната система я ограбват, не пациентите, просто защото никой не иска да е пациент и да е болен, а и по какъв начин ще източи здравната каса!? По никакъв! Точат я тези, които работят в системата, на колкото по-високо равнище са, толкова повече точат.
Най-ме дразни обаче факта, че разни алчни държавни чиновничета - наши подчинени (защото те трябва да са такива) насъскват народа един срещу друг, този не си платил, затова нямало пари. Онзи боледува повече, затова нямало пари. Пари има, само че те не отиват по предназначение.

Абсолютно съм съгласна  Peace

# 76
И това за безработица хич не му отстъпва.

# 77
Специално в България здравното осигуряване е страшно несправедливо. Може да си внасял 15 г. здравни осигуровки в горната граница на осигуряването и понеже си работещ човек, нямаш време да висиш по кабинети, когато ти се наложи ходиш на частно, но ако останеш без осигуряване 4 месеца - край ти си никой и нищо не ти се полага. Трябва да си има лично здравно осигуряване и съвсем малък процент да се плаща за обществено такова. Така хората ще имат някаква собствена партида и сами ще преценят за какво и до колко да я ползват.
Абсолютно съм съгласна, като процента за "обществено"-то да бъде минималния, който се изисква по закона, това което е над него да отива в лична партида. Ако един ден си отида от този свят и не съм я ползвала нека отиде и тя в "общественото". Аналогично може да бъде и с пенсиите.
Нека има и допълнително здравно/пенсионно осигуряване, който може и желае да се възползва.
Сега всички наливаме в една каца без дъно, на всичко отгоре тези пари не стигат и държавата добавя още, които пак идват от тези, които плащат данъци и осигуровки.

# 78
Аз съм категорична, че от човек без доход не се взима ЗО

Както и съм категорична, че всеки с доказана липса на доход трябва да се разследва от данъчните откъде има средства да плаща ЗО

# 79
Т'ва Образец 7 голяма идиотия. Около 50 пъти в живота си трябва да я пускаш. Студентите всяка година Simple Smile

И така значи за следващите 20 години дължа на НЗОК 4464 лв.? Няма измъкване (освен чужбина). Ако не взимат имущество.

Забележка: не важи за цигани!

# 80
Аз съм категорична, че от човек без доход не се взима ЗО

Както и съм категорична, че всеки с доказана липса на доход трябва да се разследва от данъчните откъде има средства да плаща ЗО

Ама си категорична, защото такова е твоето разбиране ли?
Така написано, изглежда все едно така е по право. А то не е така.

Аз например съм категорична, че като не плащаш за нещо, не следва да ползваш това нещо.

Гратисен период е осигурен - времето, през което се получава обезщетение за безработица. Оттам нататък има социални помощи. Мога да плащам аз за неработещ мой роднина например. Но да плащам за всички знайни и незнайни безработни - ми не, не съм съгласна.

Аз така и не разбрах тази формулировка "трайно безработен" т.е. безработен, защото не търси работа или безработен, защото активно търси, но не намира?

Трайно безработен е термин, който неформално се изплозва, за лица които повече от година не са си намерили работа и им е изтекло правото на обезщетение за безработица. За мен  за една година да не си намериш никаква работа не би могло да се нарече активно търсене.

# 81
Т'ва Образец 7 голяма идиотия. Около 50 пъти в живота си трябва да я пускаш. Студентите всяка година Simple Smile

И така значи за следващите 20 години дължа на НЗОК 4464 лв.? Няма измъкване (освен чужбина). Ако не взимат имущество.

Забележка: не важи за цигани!

А работещите и реално обявяващите доходите си, по толкова ще внесат само за две години. Срещу което ще ползват същото нищо като тези, дето дължат 10 пъти по-малко. Даже по-малко ще ползват, защото като работиш, нямаш време да висиш по кабинети с направление и си плащаш за всичко и винаги.

Но ще си плащат и осигуровките, освен медицинската помощ. Щото има безработни, за които някой трябва да плаща. Дали е по-справедливо, а?

# 82
  • София
А да се разследва ли и откъде има средства, за да си купи храна?

Съжалявам, но има прекалено много млади хора, които са избрали да не работят или са в сивия сектор и съм категорично против и те да увиснат на врата на все по-малкото плащащи. Спешна помощ се оказва на всеки имащ нужда.

# 83
  • Ямбол
Трайно безработните с какво живеят?

Срещала съм мнения на потребители, които работят, но имат прекъснати права. Е, не си внасят осигуровките и не ползват здравни услуги.

Аз също не съм съгласна безработните да не плащат. Това е начин да ги накарат да си намерят работа. Работа има.

# 84
Трайно безработните често са издържани или имат пари от сезонна работа в чужбина или нещо такова.

Прост пример: майката на колежка дълги години е била учителка. Съкращават я (или напуска, не знам историята точно) и тя се мести в София при семейството на дъщеря, за да им помага в отглеждането на децата, а дъщеря й я издържа. Тоест плаща наем, храна и т.н. И сега тази жена според вас трябва да се разследва, от къде има пари за хляб и за здравно осигуряване  newsm78

# 85
Нали Москов точно това искаше да промени. Но гракнаха срещу думите му и го спряха. Понеже чета в темата за Студенти в Холандия, там ако не платиш задължително, не можеш да ползваш здравни услуги. Тука няма оправия. Най-наглото е, че тези които не плащат нищо, нямат нито ден трудов стаж, а викат дори линейки, бият лекари. Докога ще е така?

# 86
Не, просто както й купуват храна, ток и всичко, ще й платят и 16,80 здравни. Или ако не желаят, ще си плаща лечението по пазарни цени.

# 87
Не, просто както й купуват храна, ток и всичко, ще й платят и 16,80 здравни. Или ако не желаят, ще си плаща лечението по пазарни цени.

Да, това е точно така. Ако иска да ползва здравна услуга - ще си плати - тя или спонсора. По-скоро имаше мнение по-горе, че който няма деклариран доход да се разследва, от къде има пари да живее.

Това:
Цитат

# 88
Ми те всъщност се разследват понякога, но разбира се не всички и винаги Wink

# 89
Щото има безработни, за които някой трябва да плаща. Дали е по-справедливо, а?
Кой е тоя дето плаща на безработните ЗО и как да се свържа с него?

Щом почнахте да разследвате и как така имат наглостта да живеят хората работата стана дебела Laughing

Общи условия

Активация на акаунт