Задължително ли е здравното осигуряване?

• 29 282
  • 377
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Не разбрах - задължително ли е здравното осигуряване ?
Май само балъците плащат.
Май съм балък, че не вися на петчасови опашки. Но работя, плащат ми, плащам си - така е по закон!
Не ме радва, че не получавам нищо насреща само. Плащам на частно и на частен фонд отделно.

# 196
Много ми е интересна темата, различни гледни точки, и почти всички - обосновани.
Лиляна, нали знаеш, че у нас лекуването на зъбките и на частно е по-евтино от чуждото, затова и масово чужденци си ги лекуват тук, така че това няма общо с осигуряването. А и при зъболечението всеки има лимит по касата, а не е според нуждите.
 Лимонадена Джо, според мен не си си направила сметката да внасяш тук ЗО само за зъболечение.
 Аз обаче искам да отбележа един факт, който е такъв в много държави. Лечение се приравнява на медицина. Здравните вноски покриват медицинско лечение. Така всъщност най-големия монополист е официалната медицина. Аз не съм и заклет противник, и даже също като Янтра ползвам повече по касата, отколкото внасям. Но съм стигнала до извода, че официалната медицина не лекува хронични заболявания. И сигурно има и по-добро лечение /алтернативно/ за някои болести. Може даже и по-евтино да излиза. 
 Така че, освен че се краде неофициално, връзката между здраве, медицина и фармация е начин за официално източване на здравни вноски. А ние участваме в старата схема- разделяй и владей.

# 197
Май съм балък, че не вися на петчасови опашки. Но работя, плащат ми, плащам си - така е по закон!
Не ме радва, че не получавам нищо насреща само. Плащам на частно и на частен фонд отделно.
И, като плащаш, какво получаваш Mr. Green За да получиш качествено обслужване, трябва да си платиш на ръка Mr. Green И без това, като си платиш на ръка, защо  да плащаш иначе newsm78 newsm78

# 198
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Същата работа. Затова да се плаща навсякъде по ценоразпис и всеки да се оправя както може, след като няма кой да внесе ред в системата.

# 199
Опитах да обясня логиката и механизма на закона . Не мисля да обяснявам защо го спазвам. Има нужда да се променят много неща, но с неспазването и неплащането това няма да стане. И ние сме от много ползвалите. Когато е било напечено. Сега съм здрава,и да платя някое кирливо изследване някъде голяма работа...

# 200
  • София
Законът е такъв, Сандоканчев. Бих предпочела всичките ми пари да отиват във фонд, но нямам избор към момента. В тоя ред на мисли, ми харесва идеята на Шайн.

На ръка не съм плащала никога.

# 201

Чудесно правиш. Един от плюсовете на частния фонд или допълнителното здравно осигуряване(застраховане) е, че ти елеминира направлението от личния лекар и висенето на опашки.

# 202
  • Пловдив
Офтопик - за значението на думата "квалификация", и обещавам повече да не товаря темата с излишни реплики към хора, на които само самочувствието им е в повече, но може пък да научат нещо от линка в скрития текст, което останалите знаем отдавна.  Embarassed

# 203
От нас ли? Това го вярвах до едно време, вече не. Зависи от 240 човека, които нямат волята да направят системите работещи. Затова да се преминава към схемата "всеки да се справя сам" .... докогато и както може. Rolling Eyes
Ние сами сме архитекти на своето бъдеще!

# 204
Офтопик - за значението на думата "квалификация", и обещавам повече да не товаря темата с излишни реплики към хора, на които само самочувствието им е в повече, но може пък да научат нещо от линка в скрития текст, което останалите знаем отдавна.  Embarassed

Прекаляваш.

# 205
  • София
Не съм особено запозната със системите в другите страни, но със сигурност има комбинирани варианти на солидарна система, но една част от осигуровките да отиват по индивидуални партиди. Хем няма да има онеправдани, хем внасящите няма да се чувстват ощетени. Както и за пенсионната има такива варианти. Въпросът е, че тогава ще е по-трудно да крадат и злоупотребяват. Това е и основният дефект на системата, но то вероятно която и да е у нас, все ще й намерят колая.
Нали постоянно гърмат за разни далавери и източване, а не че са малко събраните пари.
И постоянно дерат кожи на живо.
Не е проблемът, ча сме млади и здрави, затова да не искаме да се осигуряваме солидарно. Повечето от нас вече са видели как си отиват родители или прародители, обгрижени от солидарната ни система и въпреки плащането с фактура или на ръка на стабилни суми.

# 206
За мен проблемът ни най-малко не е в солидарния принцип. Проблемът е в държавния монопол чрез организиране на закон, задължаващ всеки да налива точно в ЗК.

Иначе частен солидарен фонд (повтарям се), който иска се включва и ресурсът е споделен между хората, които плащат доброволно и са избрали този фонд.

# 207
Не мисля, че някъде има Здравно осигуряване в лични партиди - това просто е невъзможно, тъй като трябва да спестяваш огромни суми, за да се покрие стойността на лечението.
В държавите, в които няма солидарна система, са на принципа на застраховките - избираш си пакет и може да се лекуваш  според лимита (както е допълнително здравно в БГ, само че и то се нарича застраховка). Въпросът е, че ние българите ще си изберем най-евтиния пакет и после пази боже да ти се случи нещо, което не влиза в покритието на застраховката.
Лично аз смятам, че солидарната система е по-справедлива за обществото като цяло. За малко запознатите, НЗОК покрива скъпоструващи медикаменти от най-ново поколение, които дори държави като Полша не покриват.

# 208
  • София
Не мисля, че някъде има Здравно осигуряване в лични партиди - това просто е невъзможно, тъй като трябва да спестяваш огромни суми, за да се покрие стойността на лечението.
Скрит текст:
В държавите, в които няма солидарна система, са на принципа на застраховките - избираш си пакет и може да се лекуваш  според лимита (както е допълнително здравно в БГ, само че и то се нарича застраховка). Въпросът е, че ние българите ще си изберем най-евтиния пакет и после пази боже да ти се случи нещо, което не влиза в покритието на застраховката.
Лично аз смятам, че солидарната система е по-справедлива за обществото като цяло. За малко запознатите, НЗОК покрива скъпоструващи медикаменти от най-ново поколение, които дори държави като Полша не покриват.
В Германия има натрупване на лични партиди.

# 209
Скрит текст:
В държавите, в които няма солидарна система, са на принципа на застраховките - избираш си пакет и може да се лекуваш  според лимита (както е допълнително здравно в БГ, само че и то се нарича застраховка). Въпросът е, че ние българите ще си изберем най-евтиния пакет и после пази боже да ти се случи нещо, което не влиза в покритието на застраховката.

В Германия има натрупване на лични партиди.

Може ли референция за личните партиди? Наистина не мога да си представя, че такова животно за здравно осигуряване съществува. В Европа се ползват държавни солидарни фондове + частни фондове, които  предлагат застраховки.
Ето и малко от wiki  за Германия:
https://en.wikipedia.org/wiki/Healthcare_in_Germany#Insurance_systems

Общи условия

Активация на акаунт