Работа, CV-та, HR-и, съвети - 56-та тема

• 48 474
  • 751
  •   1
Отговори
# 705
В случая няма как и двете страни да са доволни!

Селика, не ми прави лошо впечатление това, че си бременна, честито! Лошото впечатление е от това, че си сменяш мнението, както на теб ти изнася и смяташ, че всеки трябва да се съобразява с теб! Едва ли не да скача от радост!
Вярно, работа е, не трябва да се взема много навътре!
Майчинството е по-важно, разбира се!
Обаче е нужно от време навреме да се поставяш на мястото на другия, а не да тръбиш колко е несправедлив с теб, че ти дава малко пари и не се радва за теб. Като са ти малко парите, защо си започнала? По-добре е с малка заплата, отколкото с никаква, но, щом си се съгласила, няма какво да ревеш! Като не ти харесва, търсиш си нещо друго или не започваш изобщо....

# 706
Натали, както казах, и той си е поел риска. Няма защо да реве.

Кое мнение съм си сменила?

# 707
И аз отдавна се чудя колко човека пишат от профила на Селика.  Laughing

Кое мнение съм си сменила?

Върни се и си прочети собствените мнения в тази тема, ама и в предишните ѝ издания.  Grinning

# 708

Аз също не съм знаела, че ще съм бременна след 3 месеца.

Аз пък те питам сериозно с какво е по-добре за него, ако беше се случило след година?
Ами нали пък ако не бях забременяла, щях да се махна още като си намеря добре платена работа? Това пак ли е некоректно от моя страна?

Аз съм се съгласила на неговите условия, а той си е поел неговия риск.

Първо отново отбелязвам, че няма нищо лошо в забременяването ти. Некоректно е отношението ти. Поставяш човека в неизгодна за него ситуация, това се случва и си е нормална част от трудовите отношения. Ама да имаш претенции как той следва да ти приема събитията от живота... Ако той утре реши, че е открил късмета си в чужбина и закрие фирмата, ти ще се зарадваш ли, че той е открил щастието или ще се изнервиш, че оставаш без майчинство?

Не си знаела, но си го планирала все пак.

Разликата между двете е, че като напуснеш, той си търси постоянен служител, а не по заместване и ти няма да се върнеш след 2 години с натрупани 40 дни отпуск за ползване и защита. Това е съществена разлика. Позиции по заместване се запълват много по-трудно.

Последна редакция: чт, 12 яну 2017, 09:46 от ZinaSt

# 709
Како Сийке, дай пример, кое мнение съм си сменила. Аз много добре знам какво пиша и не съм си сменяла мненията. Когато обвиняваш нещо в някой, давай доказателство.

ZinaSt, свободен е да ме освободи. Защо не го напави? Така няма да се върна след 2 години със сигурност. То малко вероятно е да се върна при това отношение, но пък ако няма къде да отида...
Позиции по заместване не се заемат толкова трудно в провинцията. Ама изобщо даже не е трудно, защото тук няма къде да се работи.

Рискът, който той е поел, е че човек може да е недоволен от работата и да напусне и той ще трябва да обучава друг. Ако беше наел знаещ човек, нямаше да има риск.

Кое е некоректно? Излъгала ли съм нещо?

Некоректно е да излъжеш. Некоректно е да не спазваш закона. Некоректно е да обещаеш нещо и да не го изпълниш. Нищо в моя случай некоректно няма. Нито от негова страна, нито от моя. Това е пазар на труда и най-обикновена работа-

# 710
Ясно, на хората просто не им е удобно да виждат друга гледна точка, освен своята собствена. Rolling Eyes
Сметка на никого няма да държа кога и при какви условия да забременее - лично решение е и е чудесно, когато се случи. Но това лично решение афектира и други хора - в случая шеф или колеги.

Излизам от случая на celika:
И собственикът няма как да знае дали една жена е започнала работа, за да работи, и после евентуално е забременяла, или е планирала целия процес - работа, бременност майчинство. Затова ви казах, че може и да му е минало през главата и да не е доволен.

Има разлика дали се напуска след 4 месеца или след година и нещо. На повечето хора не им харесва истината, но служителите са капитал - инструмент на труда. Работодателят търси възвращаемост на своя капитал. И когато си преценил, че ще настроиш правилно инструмента на труда за 3м. и чак след това ще има възвращаемост от него, смяната на служител след 6м. и след 1 год. и 6 м. е различна от гледна точка на възвращаемостта. Условно казано - в първия случай работодателят ще има възвращаемост от служителя 3м., а във втория - 1год. и 3 м. Обърнете го в пари и средна възвращаемост на месец и ще забележите сами разликата. Wink
Затова кадърните шефове се опитват да задържат добрия персонал чрез различни стимули - пари, социални пакети, гъвкаво работно време и т.н. За кадърността на повечето "шефове" в България не ми се говори... Laughing

# 711
Како Сийке, дай пример, кое мнение съм си сменила. Аз много добре знам какво пиша и не съм си сменяла мненията. Когато обвиняваш нещо в някой, давай доказателство.

ZinaSt, свободен е да ме освободи. Защо не го напави? Така няма да се върна след 2 години със сигурност. То малко вероятно е да се върна при това отношение, но пък ако няма къде да отида...
Позиции по заместване не се заемат толкова трудно в провинцията. Ама изобщо даже не е трудно, защото тук няма къде да се работи.

Рискът, който той е поел, е че човек може да е недоволен от работата и да напусне и той ще трябва да обучава друг. Ако беше наел знаещ човек, нямаше да има риск.

Некоректно е да излъжеш. Некоректно е да не спазваш закона. Некоректно е да обещаеш нещо и да не го изпълниш. Нищо в моя случай некоректно няма. Нито от негова страна, нито от моя. Това е пазар на труда и най-обикновена работа-

Ами освен пак да те питам. Ако той утре открие щастието другаде и ви остави на улицата, ти ще се зарадваш ли за него по същите благородни подбуди? Силно се съмнявам. Ще ровиш какви права имаш и как да го прецакаш.

# 712
[

И понеже това е пазар на труда и най-обикновена работа, предполагам че няма да имаш проблем, ако той утре си ползва правото да те освободи в изпитателния срок...Нали все пак това е просто пазар на труда и щом не нарушава закона, е ОК.

# 713
ZinaSt, точно така, няма да имам нищо против да ме освободи. Както казах, не съм започнала работата заради майчиство.

emerald_eyes
, за каква възвръщаемост говорим? Той средства за моето обучение не е вложил. Ако му се даваха пари, щеше да си наеме знаещ човек.

# 714

Примерите са във всичките ти писания досега. Затова ти казах да си ги прочетеш, за да си опресниш паметта.

Скрит текст:
Понеже на мен втори път глупости не ми се четат, ще обобщя по памет: досега винаги защитаваше позициите на работодателите, неслучайно няколко пъти те питаха като HR ли работиш. Непрекъснато, без значение кой какво пита в темата, ти се самоизтъкваше как никога не си и не би работила за малко пари, как си свръхквалифициран специалист, как постоянно пращаш CV-та наляво и надясно и как непрекъснато те канят по интервюта, но ти си подбираш старателно условията и напускаш старата си работа, само ако ти предложат космическа заплата и всякакви други екстри. В един момент хората започнаха да се притесняват да споделят, че търсят работа или че не им върви с кандидатстването, защото всеки път ти се появяваше да им начукаш канчетата колко е важно мотивационното писмо и добре написаното CV (с предложение да ти го пратят за преглед и корекция, разбира се), а ти как прекрасно умееш да ги пишеш, затова си и много търсена и едва ли не ужахвана от работодателите и изобщо... Пишеше като човек, който няма да стане от леглото за заплата, по-ниска от 2000 лева, дори евро, служебна кола и редовни командировки до екзотични дестинации.
А сега какво четем...  Rolling Eyes

# 715
Аз пак трябва да кажа че темата не е да обсъждаме Селика, както и мен например, а за взаимопомощ, не само съвети, а мнения и всичко останало. Вярно скроще пусна новата но ако трябва да се обсъждаме един друг има други начини.

# 716
Како Сийке, не ми се четат и на мен глупости. Дай конкретен пример.

# 717
Аз също, а изглежда и не само, съм с впечатлението че селика работи за голяма заплата.
Сега се оказва, че това не е точно така и всъщност работи за малко пари, защото няма работа там където е.

Ако съм на мястото на нейният работодател, вероятно бих я освободила през изпитателния срок и ще разчитам да си намеря човек, който ще се задържи на работата повече от 3-6месеца.

# 718
Аз тайничко и благородно ви завиждам на всички  Hug Hug

# 719
Sesylle, работила съм за голяма заплата, но това беше когато бях в София. В провинцията е трудно да си наремиш подходяща работа, а за голяма заплата, не може и да става въпрос.

Има пълното право да ме освободи и няма да имам нищо против.

Общи условия

Активация на акаунт