Математически турнири - 40

• 110 878
  • 740
  •   1
Отговори
# 600
Дъщеря ми е объркала 4 задача за втори клас, решила е, че не трябва да се повтарят числата и е събрала 81+10. А последната е разписала всичките 8 варианта на черновата, а на листа е написала само "8 начина".

# 601
  • Русе
КЛАСИРАНЕ РУСЕ

Всички задачи решени вярно, а имаме 55 точки. Close

Съмнението ми е, че не са приели  решението на задача 10 (4клас), защото не съвпада с официалното.

Последна редакция: сб, 10 дек 2016, 19:21 от maiche

# 602
kukuvi4e, не мисля.
Децата са се попрестарали. Никой няма да обяви задачата за некоректна.  Peace

Не зная, уж се учим да внимаваме във всеки нюанс на думичките, а се оказва, че не трябва. Все пак писах на организаторите.

# 603
  • София
kukuvi4e, не мисля.
Децата са се попрестарали. Никой няма да обяви задачата за некоректна.  Peace
Не зная, уж се учим да внимаваме във всеки нюанс на думичките, а се оказва, че не трябва. Все пак писах на организаторите.
Не очаквай да постигнеш нещо.

# 604
Коментираме задача 7 за втори клас с детето:
7. Преди 3 години сборът от годините на бащата и сина е бил 33 години. Колко ще бъде този сбор
след 5 години?

Видях, че е отговорил 43, като веднага си помислих, че не е обърнал внимание на тази част: Преди 3 години...е бил 33 години.
Той обаче ми каза следното: Видях, че сборът е бил 33 преди 3 години и мислех да отговоря 49, но в условието пише Колко ще бъде този сбор след 5 години. А "този сбор" е 33 и затова написах 43. Аз изобщо не се замислих първоначално, но сега се питам - достатъчно недвусмислено ли е условието?
То, реално погледнато, "този сбор" и след 5 години ще си е "този сбор".
Скрит текст:
Още - мина и през закалката да разбере от собствен опит да не слуша квесторите.
На задача 4
4. Намерете сбора на най-голямото двуцифрено и най-малкото двуцифрено число, които могат
да се образуват от цифрите 0, 1 и 8

квесторката им била казала да внимават, че цифрите в двете числа не трябвало да се повтарят?! Естествено, отговорил с 91.
Не се налага да му обясняваме защо квесторите не трябва да се слушат. Сам разбра.

"Този сбор" означава не 33, а "сборът от годините на бащата и сина"... Няма двусмислие... Има много състезателни задачи от този тип...

# 605
  • София

На мен не ми се струва, че условието е зададено некоректно.

Сборът от годините на бащата и сина преди 3 години е бил 33 години. Кое е 33/ Сборът от годините на бащата и сина. Кое е 33? Години
син + Годинибаща Колко ще бъде този сбор ( Годинисин + Годинибаща) след 5 години? Очевидно не 33 - понеже годините както на единия, така и на другия, не остават непроменени. ТОЗИ сбор - сборът от годините на бащата и сина - се променя с времето. Числото 33 не се променя с времето. Сборът от годините на бащата и сина преди 3 години не се променя с времето. Сборът от годините на бащата и сина, който преди 3 години е бил дадено число, СЕ променя с времето. Нищо некоректно няма в условието от гледна точка формална логика.

Ако въпросът беше зададен "Сборът от годините на бащата и сина преди 3 години Е ... нещо си... поради естеството на езика може да търсиш нередност. Но така зададено - не, няма никаква уловка. По-скоро децата са подозирали уловка и са я намерили там, дето я няма - като по този начин... са "влезли в капана".

Малко ми напомня началото на... "Името на тази книга", май.

Та, започваше със следната история (от автора):
Когато бях на (не помня, да речем, 8 години), на 1 април сутринта големият ми брат ми каза, че ще ме излъже нещо. Чаках до края на деня, той така и не ме излъга. Не исках да си легна, понеже чаках, и майка отиде и му каза "вземи излъжи детето, че да го сложа да легне!". Той дойде и ми каза "Но аз те излъгах!"
"Не, не си".
"Как не съм - ти очакваше ли да те излъжа?" - "Да". "Аз излъгах ли те?" - Не". -"Е, тогава... излъгал ли съм те?"

ПП
Стелт, докато довърша поста, си написала същото...

[/color]

# 606
  • София
Коментираме задача 7 за втори клас с детето:
7. Преди 3 години сборът от годините на бащата и сина е бил 33 години. Колко ще бъде този сбор
след 5 години?

Видях, че е отговорил 43, като веднага си помислих, че не е обърнал внимание на тази част: Преди 3 години...е бил 33 години.
Той обаче ми каза следното: Видях, че сборът е бил 33 преди 3 години и мислех да отговоря 49, но в условието пише Колко ще бъде този сбор след 5 години. А "този сбор" е 33 и затова написах 43. Аз изобщо не се замислих първоначално, но сега се питам - достатъчно недвусмислено ли е условието?
То, реално погледнато, "този сбор" и след 5 години ще си е "този сбор".
Скрит текст:
Още - мина и през закалката да разбере от собствен опит да не слуша квесторите.
На задача 4
4. Намерете сбора на най-голямото двуцифрено и най-малкото двуцифрено число, които могат
да се образуват от цифрите 0, 1 и 8

квесторката им била казала да внимават, че цифрите в двете числа не трябвало да се повтарят?! Естествено, отговорил с 91.
Не се налага да му обясняваме защо квесторите не трябва да се слушат. Сам разбра.
"Този сбор" означава не 33, а "сборът от годините на бащата и сина"... Няма двусмислие... Има много състезателни задачи от този тип...
Знам какво означава. Както и, че има много подобни задачи.
Но ето един пример за такава:
преди 7 години сборът от годините на Боби и Владо е бил 4. намерете сборът на годините им сега и след 5 години
И още една:
Преди 2 години сборът на годините на Тони и Мони беше 30. Преди пет години сборът на годините на Тони и Мони е бил ....

# 607
  • София
За мен и двете задачи са коректни /имам предвид сбора от годините и най-голямото двуцифрено число/. Не че щерката ги е решила, де, но смятам, че така се учи да чете внимателно.

# 608
  • София
За мен и двете задачи са коректни /имам предвид сбора от годините и най-голямото двуцифрено число/. Не че щерката ги е решила, де, но смятам, че така се учи да чете внимателно.
За най-голямото двицифрено май никой не твърди, че е некоректна.

# 609
  • София
За най-голямото двицифрено май никой не твърди, че е некоректна.
Да, моя грешка  Peace

# 610

На мен не ми се струва, че условието е зададено некоректно.

Сборът от годините на бащата и сина преди 3 години е бил 33 години. Кое е 33/ Сборът от годините на бащата и сина. Кое е 33? Години
син + Годинибаща Колко ще бъде този сбор ( Годинисин + Годинибаща) след 5 години? Очевидно не 33 - понеже годините както на единия, така и на другия, не остават непроменени. ТОЗИ сбор - сборът от годините на бащата и сина - се променя с времето. Числото 33 не се променя с времето. Сборът от годините на бащата и сина преди 3 години не се променя с времето. Сборът от годините на бащата и сина, който преди 3 години е бил дадено число, СЕ променя с времето. Нищо некоректно няма в условието от гледна точка формална логика.

Ако въпросът беше зададен "Сборът от годините на бащата и сина преди 3 години Е ... нещо си... поради естеството на езика може да търсиш нередност. Но така зададено - не, няма никаква уловка. По-скоро децата са подозирали уловка и са я намерили там, дето я няма - като по този начин... са "влезли в капана".

Малко ми напомня началото на... "Името на тази книга", май.

Та, започваше със следната история (от автора):
Когато бях на (не помня, да речем, 8 години), на 1 април сутринта големият ми брат ми каза, че ще ме излъже нещо. Чаках до края на деня, той така и не ме излъга. Не исках да си легна, понеже чаках, и майка отиде и му каза "вземи излъжи детето, че да го сложа да легне!". Той дойде и ми каза "Но аз те излъгах!"
"Не, не си".
"Как не съм - ти очакваше ли да те излъжа?" - "Да". "Аз излъгах ли те?" - Не". -"Е, тогава... излъгал ли съм те?"

ПП
Стелт, докато довърша поста, си написала същото...

[/color]

Всичко това е пределно ясно и няма спор. Става дума за това, коя е отправната точка за броене на тези 5 години: дали от споменатите 3 години, или от настоящия момент. В тази клопка са попаднали децата.

# 611
И според мен задачата с годините е ясна. Стандартна задача от този тип.

# 612
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Резултати Гоце Делчев-КМС http://parvogd.weebly.com/uploads/1/1/1/6/11167945/kms2016_klasirane.xls

# 613
  • Варна
Много се чудя, как първокласниците събраха 90 точки? Моля, майчета, подскажете ми!
Моето третокласниче на трета задача и пета задача с грешка. На пета се е хванал на въдичката с високосната година. На трета не дочел и посочил най-краткия, а не най-дългия път.
Първокласника и той с две грешки. На 6 зад. сбъркал единия пример. Девета явно не я разбрал.

# 614
  • Варна
Много се чудя, как първокласниците събраха 90 точки? Моля, майчета, подскажете ми!

Като гледам ,не е трудно .https://www.sou-ivanvazov.eu/wp-content/uploads/2016/11/01.-Parvi-klas-tochki.pdf

Общи условия

Активация на акаунт