Математически турнири - 40

• 110 879
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
  • Варна
Колко яко е, че и математическата тема е отчетна на първолаците. Simple Smile

Не знам колко е "яко" ,то е въпрос на усещане.Всички сме имали първолаци ,ама такова чудо не помня!  Naughty

# 586
Аз погледнах набързо някои третокласни задачи. Не ми се сториха много лесни, но не съм гледала подробно.
Ние го пропуснахме това състезание. Много начесто са ги наредили с ИС.

# 587
Колко яко е, че и математическата тема е отчетна на първолаците. Simple Smile
Темата не е отчетна, още по-малко за ученици в конкретен клас.

# 588
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
До някъде и родителите сме виновни... Чела съм много коментари колко слаби са децата в провинцията, как вземали първите места с много ниски резултати, и ах ако някое дете от по-големия град  се състезава там, ще бъде първо... Не осъзнаваме, че в град напр. като Троян няма много школи по състезателна математика- не знам дали има , че там децата отиват заради емоцията и не им е толкова важен резултатът ,колкото да са на първите места сред  връстницити си... Не е приятно да четеш ,че с резултат пр. 35  точки, който ти стига за първото място в малък град е недостатъчно за големия и затова няма да си показват резултатите, няма да има и кой да ги обсъжда и да им се надсмива.... Така си мисля поне аз за една от причините

# 589
Шегувам се, хора.
Откакто пиша аз тук, основно първолашките трепети в математиката си бистрим. Съботно-неделно, когато прелетя през форума, ако не са заглавията, не знам в първолашката тема ли чета или в математическата. ЗА мен не е драма. Констатация е, с която се пошегувах.  Peace

# 590
  • София
Шегувам се, хора.
Откакто пиша аз тук, основно първолашките трепети в математиката си бистрим. Съботно-неделно, когато прелетя през форума, ако не са заглавията, не знам в първолашката тема ли чета или в математическата. ЗА мен не е драма. Констатация е, с която се пошегувах.  Peace
Аз разбрах съвсем ясно, че е шега и приятна самоирония  Sunglasses
Не знам какво точно се случва в последно време, но вероятно скоро нито едно класиране няма да е достъпно в интернет. Копирам съобщението от страницата на ПМГ - Ловеч, един от организаторите на КМС, които традиционно първи обявяваха резултати.

Цитат
На 10 декември 2016 г в Профилирана природо-математическа гимназия - Ловеч се проведе Коледното математическо състезание за ученици от I до XII клас. Участваха близо 400 ученици от ловешки у габровски уилища. Състезанието се превърна в едно от най-масовите в страната и се организира от Съюза на математиците в България - Секция "Изток", със съдействието на РУО.

Официалното класиране е по класове и може да видите в съответните училища, в които учат явилите се ученици.

Преди ден-два научих от съфорумка, че ППМГ - Враца няма публикуват резултати от " Иван Салабашев", защото такава е инструкцията на РУО и че същите тези резултати ще се изпращат по служебен път до всяко училище, от което има участник и от там ще информират децата за личния им резултат и съответното място в класирането за съответния клас...
Прави ми впечатление, че поне на две от националните състезания, до момента ( турнира по информатика в Шумен и националното есенно по физика) родителите са попълвали декларация за информирано съгласие, че позволяват резултатите на децата им да бъдат публично оповестени.
Не знам какво да кажа.

Това според мен е много неприятна тенденция.  Tired ooooh! Дано да се озаптят и да не го превръщат в практика

# 591
Сега видях задачите.
Мисля, че са доста трудни. Моята явно е дала доста грешни отговори. Дано не ѝ повлияе демотивиращо.

# 592
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Класиране СМБ Плевен https://1drv.ms/x/s!Ar4BSTVqmtHnhEDxyowElnt__XQH Нещо не се отваря, на сайта на СМБ Плевен е класирането за останалите участници

# 593
  • София
Обръщам внимание, че има промяна в списъка с наградени на СМТ, ако някой е бил малко под чертата, сега вече може и да е в листата на наградените. Визирам 5-токласниците, но е възможно и при други класове да има промяна.
Друг път случвало ли се е да правят промени след като официално обявят списъка при СМТ или при други състезания ? Thinking

Последна редакция: сб, 10 дек 2016, 17:37 от звездица

# 594
Обръщам внимание, че има промяна в списъка с наградени на СМТ, ако някой е бил малко под чертата, сега вече може и да е в листата на наградените. Визирам 5-токласниците, но е възможно и при други класове да има промяна.
Друг път случвало ли се е да правят промени след като официално обявят списъка при СМТ или при други състезания ? Thinking
При четвърти клас няма промяна, въпреки, че там най-вероятно са били най-много участниците.
За ЧХ ми правеше впечатление, че броят наградени деца е приблизителен процент от участниците в съответния клас. При СМТ май не е така. В София са взели участие над 1000 четвъртокласника и ще бъдат наградени само 28 деца. Което някак не ми стои на фона на по 38-66 деца наградени от 1, 2, 3 и 5 клас.

# 595
Моят второкласник днес малко се е пооплескал, но в училището-домакин е на първо място сред връстниците си с едва 40 точки... Очаквах повече от него...

Задача 8 например, където трябва да преброи едни шестнадесет 6-ци е решил в черновата така:
6,16,26,36,46,56,60,61,62,63,64,65,66,67,68,69,76,86,96    и е получил като отговор числото 76...  ooooh! #Crazy Crazy

# 596
  • София
Коментираме задача 7 за втори клас с детето:
7. Преди 3 години сборът от годините на бащата и сина е бил 33 години. Колко ще бъде този сбор
след 5 години?

Видях, че е отговорил 43, като веднага си помислих, че не е обърнал внимание на тази част: Преди 3 години...е бил 33 години.
Той обаче ми каза следното: Видях, че сборът е бил 33 преди 3 години и мислех да отговоря 49, но в условието пише Колко ще бъде този сбор след 5 години. А "този сбор" е 33 и затова написах 43. Аз изобщо не се замислих първоначално, но сега се питам - достатъчно недвусмислено ли е условието?
То, реално погледнато, "този сбор" и след 5 години ще си е "този сбор".

Още - мина и през закалката да разбере от собствен опит да не слуша квесторите.
На задача 4
4. Намерете сбора на най-голямото двуцифрено и най-малкото двуцифрено число, които могат
да се образуват от цифрите 0, 1 и 8

квесторката им била казала да внимават, че цифрите в двете числа не трябвало да се повтарят?! Естествено, отговорил с 91.
Не се налага да му обясняваме защо квесторите не трябва да се слушат. Сам разбра.

Последна редакция: сб, 10 дек 2016, 18:41 от *Ирина*

# 597
Коментираме задача 7 за втори клас с детето:
7. Преди 3 години сборът от годините на бащата и сина е бил 33 години. Колко ще бъде този сбор
след 5 години?

Видях, че е отговорил 43, като веднага си помислих, че не е обърнал внимание на тази част: Преди 3 години...е бил 33 години.
Той обаче ми каза следното: Видях, че сборът е бил 33 преди 3 години и мислех да отговоря 49, но в условието пише Колко ще бъде този сбор след 5 години. А "този сбор" е 33 и затова написах 43. Аз изобщо не се замислих първоначално, но сега се питам - достатъчно недвусмислено ли е условието?

Моето дете е имало същата логика и е дало същия отговор. Не сме ли за контестация?
Има опит в решаването на този тип задачи и ги решава без грешка при ясно зададено условие.

Последна редакция: сб, 10 дек 2016, 18:57 от kukuvi4e

# 598
Уф, моята дъщеря яко се е оплескала на задачите за 3 клас. Дали са по-трудни тази година?! 😢

# 599
  • София
kukuvi4e, не мисля.
Децата са се попрестарали. Никой няма да обяви задачата за некоректна.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт