Дългокърмещи майки, да пообщуваме! - тема 36

• 22 124
  • 104
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте момичета,
може ли някой да ми помогне с информация. Моята дъщеря е почти на 2 и все още се кърмим, не активно само за приспиване но все пак.
Налага ми се да приемам витамин Б12 с инжекции, дали има вариант на нея да и повлияе по някакъв начин.
Утре ще попитам и личната но знам че ще ми каже да спирам а все още не съм готова за това.
Благодаря предварително .

# 76
  • София
Б12 преминава в кърмата, само трябва да видя в какви дози.
Като цяло не би трябвало да има проблем, даже ползи. Ако ти имаш недостиг е възможно и детето да има.
Миналата година изследвахме хемоглобин, желязо, Б12 и няколко други неща на синът ми. Беше на година и 3 месеца. Все още без никакви наченки на прохождане и липса на апетит.
Беше с хемоглобин 89(ако помня правилно), ниско желязо.Б12 в нормата, но ниско.
Изследвах се и аз едновременно с него-нисък хемоглобин, що годв нормално желязо, нисък Б12.
Поръчах таблетки б12 и докато чаках аз и детето взимахме малтофер. След 2 месеца хемоглобините ни бяха мръднали само с няколко единици.
Б12 пристигна и започнах да го пия, на детето не съм давала. Още след 1 седмица синът ми започна да хапва повече, да се изправя и да прави стъпки хванат за ръка. Проходи на година и половина. След месец взимане на б12 пуснах пак изследвания на двамата и имахме хемоглобин на горната граница на нормите за възраст.

# 77
Дезидерия Благодаря,
моите нива са на долната граница но личната смята че това е дефицит и затова се налага да го взимам.
Но се успокоих поне. bouquet

# 78
julsii, успех, задължително искай второ мнение. Вижам, че си се насочила към консултант вече. Предполагам, че тя ще може и към здравен специалист да те насочи. Попринцип се случва такова нещо при някои момиченца, дори и при кръвни изследвания се показва, че нивата на естроген и някои други хормони са в нормите. Вие изследвали ли сте ги? Просто организмът е по-чувствителен. В такива случаи дори и да спреш да кърмиш, най-вероятно няма да се повлияят гърдичките. Могат да се направят и изследвания да се провери каква е тъканта (течност, млечни жлези и т.н.) Като цяло детето е най-приспособимо към майчиния естроген. Много по-негативни ефекти оказват естрогените в другите храни: модифицирани зърнени култури, месо и т.н. Моля те, пиши по-натам как е положението при вас.

vesela_veli, най-много да й повлияе добре. Щом ти си с дефицит, най-вероятно и детето е, все пак диетата ви е сходна. Има много ефективни спрейове или подезични таблетки. Единствено гледай форамта, която примемаш (дори и инцекциите) да е метикобалабин, само тя се усвоява качествено. Другата форма, цианкобалабин дори може да влоши нещата. Б12 е водоразтворим витамин, следователно не се натрупва в организма, а излишното се изхвърля с урината. Много трудно може да се предозира, така че няма страшно. Ако не искаш да спираш кърменето, това не е причина да го правиш. Успех!

# 79
Благодаря ти, Епона! Естрадиола и е висок - 43, останалите хормони са в норма. Направихме ехографски преглед на  яйчници и гърдичките и всичко е наред, това много ме успокоява.  Другия лекар каза да не спирам да кърмя . За сега ще бъде на дита без меса и млечни  и след няколко месеца контролни изследвания.  Благодаря на всички дами, които се включиха.

# 80
Здравейте, виждам, че темата е стара, но ако още има активни сред вас, имам следния въпрос: кога и започнаха ли изобщо децата да ви дърпат блузата в желанието си да похапнат?

# 81
  • Пловдив
Това с дърпането не ми се е случвало по време на кърмаческия ми стаж. Кърмих дъщеря ми почти 2 години и 10 месеца.

# 82
И на мен никога не ми се е случвало.

# 83
  • София
Случвало се е много рядко, по-скоро в бебешкия период и то, когато аз го взема за кърмене. 2г. и половина кърмих.  Бебето сега ме подръпва.
Нормално действие ми се струва, като да отваряш хладилника Grinning

# 84
  • София
Не го е правила. Още се кърмим и в момента е на 2г.9 месеца и няма такава практика като и се прицока. Случвало се е инцидентно като се глези или гушка.
Моята драма сега е, че ми се иска да приключим до 3г...но ми се вижда невъзможно, освен ако сама не реши.

# 85
Моят бозайник е почти на годинка вече. Засега пази поведение и не ме тегли за дрехите, което много ме радва. Дано да се запази.

Много добре разбирам драмата ти, Късмет, аз на няколко пъти исках да го спра, но все не ми достигаше инат. Дано да ти се получи естествено.

# 86
  • София
Kusmet , сега лятото е една идея по-лесно. Зависи и кои кърмения са ви останали.
Като излизате повече и имате занимания, няма да се сеща често.
Може да опиташ да предлагаш друго занимание или храна, преди да се е сетила за сукане. Т.е. не като поиска ти да откажеш и тя да се разстрои, а като наближи някакво време или знаеш, че скоро ще се сети, измисляш нещо. Така отлагаш във времето.
Не предлагаш, но и не отказваш, ако много се разстрои.
При заспиването, аз от по-рано(преди годинката, но имам приятелки, които го правят от доста по-рано) въведох придружаващи ритуали при заспиването. На мен ми беше най-лесно да пея, други четат, държат за ръце, гушка се играчка. В един момент пробваш без кърмене, само с другото.Естествено, няма да се получи първия път, но в един момент ще стане.  През нощта- първо пробваш с вода(вече е достатъчно голяма и нощното кърмене не е жизнено важно), с пишкане, да смени позата...и ако не се успокоява-тогава кърмене.   
Добра работа върши, ако не можеш да ограничиш броя кърмения, да ограничиш продължителността им. Например да броиш до 10. Детето знае, че може само до 10. Така хем си дала, хем свършва бързо.
Моят син се отби на 2г. и половина, бях в 4 месец от бременността. Кърмата ми беше доста намаляла и ме болеше при сукане. Последния месец сучеше през 1-2-3 дни, накрая сякаш забрави да суче. От преди това бяхме отказали кърменето за приспиване-прегръщахме се или си хващахме ръчичките и му пеех целия си репертоар. Четяхме книжки, гушкаше едно плюшено куче. Естествено, имало е рев, имало е драми и приспиването е ставало доста по-дълго. Но с говорене, търпение и мило отношение се получава. Без отблъскване, без караници-детето се лепва повече, ако го отблъскваш. Трябва да знае, че си там за него, но просто по различен начин.

# 87
  • София
Някои неща съм пробвала, други задължително ще опитам. Моето момиче е изключително своенравна и ината във всяко отношение и си мисля, че характера и допълнително пречи за да подпомогна отбиване. В повечето случаи се усеща, че се опитвам да я разсея или забаламосам и се ядосва и още повече настоява.
Приспиването е огромен проблем. Легне ли в леглото не дава и дума да стане за друго...директно си иска цокането. Следобедния сън някой път дори с цокане не заспива, така че там ако спрем, ще откаже и съня, а някой път трудно издържа до 8ч.дори.
Но за отхвърлянето съм съгласна, според мен така се чувства като и отказвам и се вкопчва повече.
Навън наистина няма проблем, но приберем ли се - със събуването на обувките се започва и изпада в истерия дори ако искам поне ръцети да и измия първо.
Ще го мъчим някак си....🤗

# 88
  • над кукувичето гнездо
Мога да ви споделя своя опит в отбиването на сравнително пристрастено кърмаче на 2 годинки и 2-3 месеца. Обаче с уговорката, че вече бях бременна с второто и е възможно кърмата ми да е била намаляла в началото на процеса (не можех да изцедя нито капка кърма по никакъв начин от един момент на кърменето около годинката). Казвам „процес”, защото макар и не съвсем естествено и плавно, започнах активна подготовка за самото отбиване поне месец преди денят х и особено активно няколко дни преди това. Подготовката се състоеше в това да обяснявам или просто да подмятам на хлапето, че скоро млякото ще се развали и няма да става за ядене, но аз ще си го обичам и гушкам. Последните дни преди нарочения ден на всяко кърмене (а той беше като привлечен от магнит - където ме срещне, се спираме да се кърми, дори трябваше да лежа край него докато си играе у дома, за да съм му на мерника) обяснявах по няколко пъти „нали знаеш, че скоро млекцето ще се развали, няма да става за пиене, а после ще спре и да тече”. Успоредно с това започнах да въвеждам паралелни ритуали за заспиване - бавно галене над веждичката в посока от носа към слепоочието, бавно поглаждане с цяла длан по гърба от вратлето към кръста, пеене, разказване. Появи се една възглавничка-коте за гушкане, нова нощна лампа... Сшед това подковаване дойде и денят х. Използвах един препарат за отказ от гризене на нокти. Казва се даум екзол. Много е гадно на вкус. Сутринта в деня х намазах ареолите до зърната и при първото търсене предупредих, за разваленото мляко. Опита и след две секунди изплю. Карах го да пробва пак, „може и да се е оправило”. Не пожела. Чак през нощта по навик се присети (спяхме заедно и се обслужваше сам). Като го усетих, напомних за разваленото мляко, отказа се. Продължих да се мажа след сутрешния душ, за да не сгафя да иска да суче и да е ок. В следващите ден-два не пожела да помирише. След това искаше да прави опити да пробва, близна веднъж-дваж, не му хареса пак. След това само се милваше и гушкаше в гърдите ми. После и това спря. Без нито една криза или хленч. Сега се надявам и с малкото да се получи, макар то да яде кърмата от шише и нямам идея как ще се случат там нещата.
Дано с този отегчителен пост съм била поне малко полезна някому. Успех!

# 89
Момичета, много се радвам, че открих вашата тема Heart Eyes Надявам се да има кой да пише все още Simple Smile И  така имам бебенце което сега е в 5ти месец, мисля до 6ти да сме само на кърма, вода също не съм давала Simple Smile Желанието ми е към 6ти месец да започна захранване. Въпросът ми е тъй като се надявам силно, да мога да кърмя и след годинка, има ли по-специфичен начин по-които се случва захранването, за да не се отбие детето прекалено рано?

Общи условия

Активация на акаунт