Песен за огън и лед 26 - Love is poison.

• 64 427
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
Ааааа, баща му бил жив още. Забравила съм много детайли. Значи чакам подвизи от Едрик. Ето чак си го представих - Джон и Едрик един до друг в битка. Както Регар и Артър Simple Smile Почти като във филма.
По- скоро исках да видя описанието на състоянието на Кат. Търся в момента и ето какво ми направи впечатление:
"" Студено е — отрони кралят озадачено и някаква сянка изпълзя без човек, който да я хвърли, а кръвта на милия й крал швирна през зелената стомана на нагърленика му и намокри дланите й. Беше топъл човек, но кръвта му бе студена като лед."" Бриен сънува Ренли. Интересно ми стана, че Ренли е убит от сянка на Р"хлор пък кръвта му е студена в съня й. Явно само съживените от жреците му са с гореща кръв.

# 676
Припомнете ми за млечния брат на Джон? Кой беше и какво каза на Аря. По спомени. Не търсете специално цитати.

Хексе- “..poor Beric Dondarrion, who was set up as the foreshadowing of all this, every time he’s a little less Beric. His memories are fading, he’s got all these scars, he’s becoming more and more physically hideous, because he’s not a living human being anymore. His heart isn’t beating, his blood isn’t flowing in his veins, he’s a wight, but a wight animated by fire instead of by ice, now we’re getting back to the whole fire and ice thing.”

П.С. само да вмъкна, че интервюто е давано по повод появата на Берик във филма.

В скрития текст съм сложила откъс от главата, в която Нед говори на Аря за Джон Сноу.

Скрит текст:
Дъждът не спираше. Яздеха през гори и поля, прегазвайки придошли потоци, в които буйната вода стигаше до коремите на конете им. Аря придърпа качулката на наметалото си и се присви, прогизнала и трепереща, но решена да не се предава. Мирт и Мъч скоро закашляха лошо като Вати, а горкият Нед с всяка миля изглеждаше все по-окаян.
— Когато си сложа шлема, дъждът бие по стоманата и главата ме заболява — оплака се той. — Но когато го сваля, косата ми прогизва и полепва по лицето и устата ми.
— Имаш си нож — подхвърли Джендри. — Ако косата толкова те дразни, обръсни си проклетата глава.
„Той не харесва Нед.“ За Аря скуайърът изглеждаше съвсем приятен; малко срамежливичък, но с добър нрав. Беше чувала, че дорнците са дребни на ръст и трътлести, с черна коса и малки черни очи, но Нед имаше големи сини очи, толкова тъмни, че изглеждаха почти черни. А косата му беше светлоруса, по-скоро пепелява, отколкото медена.
— Ти откога си скуайър при лорд Берик? — попита тя колкото да го отвлече от неволите му.
— Взе ме за свой паж, когато се сгоди за леля ми. — Момчето се закашля. — Бях на седем, но когато станах на десет, ме направи скуайър. Веднъж спечелих награда, езда по кръгове.
— Пиката не съм я учила, но с меч мога да те надвия — каза Аря. — Ти убивал ли си някого?
Това като че ли го стъписа.
— Аз съм само на дванайсет.
„А аз убих човек, когато бях само на осем“, за малко щеше да каже Аря, но си замълча.
— Но в битки си участвал.
— Да. — Не изглеждаше много горд от това. — Бях при Глумски брод. Когато лорд Берик падна в реката, го извлякох на брега, за да не се удави, и стоях над него с меча. Но не ми се наложи да се бия. Една счупена пика стърчеше от него, тъй че никой не ни притесни. Когато се прегрупирахме, Герджен Зеления помогна на негово благородие да се качи на коня си.
Аря си спомняше за конярчето в Кралски чертог. След него беше онзи пазач, чието гърло преряза в Харънхъл, и хората на сир Амори при онова укрепление до езерото. Не знаеше дали се брояха Уизи и Чизуик, или другите, които загинаха заради нейната „невестулкина супа“… изведнъж изпита голяма тъга. — — Баща ми също се казваше Нед — каза тя.
— Знам. Видях го на турнира на Ръката. Исках да ида горе и да поговоря с него, но не можах да измисля какво да му кажа. — Нед потръпна под светлочервеното си подгизнало наметало. — Ти беше ли на турнира? Там видях сестра ти. Сир Лорас Тирел й даде роза.
— Тя ми каза. — Всичко това й се струваше толкова отдавна. — Приятелката й Джейни Пули се беше влюбила в твоя лорд Берик.
— Той се е врекъл на леля ми. — Нед я погледна неловко. — Само че това беше преди. Преди той да… — …„да умре“, помисли тя, когато гласът на Нед заглъхна в неловка тишина. Копитата на конете им издаваха мляскащи звуци, докато се измъкваха от калта.
— Милейди? — каза накрая Нед. — Вие имате незаконен брат… Джон Сняг?
— Той е с Нощния страж на Вала. — „Може би трябваше да отида на Вала вместо в Речен пад. Джон нямаше да се интересува кого съм убила нито дали съм си ресала косата…“ — Джон прилича на мен, макар че е незаконен. Често ми разрошваше косата и ме наричаше „сестричке“. — Аря най-много тъгуваше за Джон. Само като каза името му и се натъжи. — Ти откъде знаеш за Джон?
— Той ми е млечен брат.
— Брат? — Аря не разбра. — Но ти си от Дорн. Как е възможно ти и Джон да сте кръвни братя?
— Млечни братя. Не кръвни. Милейди майка ми нямала мляко, когато съм бил малък, затова трябвало да ме кърми Вила.
Аря се обърка.
— Коя е тази Вила?
— Майката на Джон Сняг. Той никога ли не ви го е казвал? Тя е служила при нас от много години. Още преди да се родя.
— Джон изобщо не познаваше майка си. Дори името й не знаеше. — Аря изгледа Нед подозрително. — Значи си я познавал? Наистина? — „Дали не ми се подиграва?“ — Ако ме лъжеш, ще те ударя.
— Вила беше дойката ми — повтори той сериозно. — Кълна се в честта на своя дом.
— Имаш дом? — Това беше глупаво; Нед беше скуайър, разбира се, че трябваше да има дом. — Кой всъщност си ти?
— Милейди? — Нед се смути. — Аз съм Ерик Дейн… лордът на Звездопад.
Джендри зад тях изохка.
— Лордове и лейдита — заяви той с отвращение. Аря отскубна един рачи трън от храста край пътя, замахна назад и го плесна по дебелата бича глава. — Оуу — ревна той. — Боли! — Опипа кожата над окото си. — Що за лейди си, щом биеш хората с рачи трън!
— Лоша — отвърна Аря, изведнъж разкаяна. Обърна се пак към Нед. — Извинявай, че не знаех кой си… кой сте, милорд.
— Грешката е моя, милейди. — Много беше учтив.
„Джон си има майка. Вила, името й е Вила.“ Трябваше да го запомни на всяка цена, за да може да му го каже, като го види следващия път. Зачуди се дали той пак ще я нарече „сестричке“. „Вече не съм толкова малка. Ще трябва да ме нарече нещо друго.“ Сигурно като стигнеше най-после в Речен пад, щеше да може да напише писмо на Джон и да му съобщи какво й е казал Нед Дейн.
— Имало е един Артур Дейн — спомни си тя. — Онзи, когото наричали Мечът на утрото.
— Татко ми беше по-големият брат на сир Артур. Лейди Ашара е моя леля. Нея обаче не я познавам. Тя се е хвърлила в морето от Светло-каменния меч преди да се родя.
— Защо го е направила? — пописа стъписана Аря.
Нед я погледна угрижено. Сигурно се боеше да не удари и него с нещо.
— Лорд баща ви никога ли не ви е споменавал за нея? — каза той. — За лейди Ашара от Звездопад?
— Не. Той да не би да я е познавал?
— Преди Робърт да стане крал. Срещнала е баща ви и братята му в Харънхъл, в годината на лъжепролетта.
— О. — Аря не знаеше какво друго да каже. — Но защо все пак е скочила в морето?
— Сърцето й било разбито.
Санса щеше да въздъхне и да пролее някоя сълза за вярната любов, но Аря просто си помисли, че това е глупаво. Не можеше да го каже на Нед обаче, не и за леля му.
— Някой го е разбил ли? Той се поколеба.
— Може би не е редно да…
— Кажи ми!
Той я погледна неловко.
— Леля ми Алирия казва, че лейди Ашара и баща ви се влюбили в Харънхъл…
— Това не е вярно. Той обичаше лейди майка ми. — Сигурен съм, че я е обичал, но…
— Тя е единствената, която е обичал.
— Значи онова копеле сигурно го е намерил на пътя — обади се Джендри зад нея.
Аря съжали, че няма още някой рачи трън, с който да го цапне през лицето.
— Моят баща имаше чест — каза тя сърдито. — А и все едно не говорехме на теб. Що не се върнеш в Каменна септа да дръннеш тъпите камбанки на онова момиче?
Джендри не обърна внимание на думите й, а продължи:
— Твоят баща поне е отгледал копелето си, не като моя. Аз дори не знам името на баща си. Някой миризлив пияница, бих се обзаложил, като другите, дето майка ми ги влачеше вкъщи от пивницата. Когато подивееше, ми казваше: „Ако баща ти беше тук, щеше да те напердаши до кръв“. Само това знам за него. — Джендри се изплю. — Е, ако беше сега тук, можеше аз него да напердаша до кръв. Но е умрял, предполагам, и твоят баща също е умрял, тъй че какво значение има с кого е лягал?
За Аря имаше значение, макар да не можеше да каже защо. Нед се опитваше да се извини, че я е ядосал, но тя не искаше да го чуе повече. Смуши коня и ги остави и двамата. Ангай Стрелеца яздеше малко по-напред. Когато се изравни с него, тя каза:
— Дорнците лъжат, нали?
— Прочути са с това. — Стрелеца се ухили. — Разбира се, същото го казват и за нас, блатарите, тъй че това няма значение. Сега пък какъв е проблемът? Нед е добро момче…
— Той е тъп лъжец! — Аря остави пътеката, прескочи някакъв гнил дънер и прегази през дерето, без да обръща внимание на виковете на разбойниците зад нея. „Искат само да ми наговорят още лъжи.“ Помисли да се опита да избяга от тях, но бяха твърде много и познаваха околните земи твърде добре. Каква полза да бягаш, като ще те хванат?
Накрая Харвин я настигна…
— Къде мислите, че сте тръгнали, милейди? Не биваше да се отделяте от четата. В тези гори има вълци и още по-лоши твари.
— Не ме е страх — каза тя. — Онова момче, Нед, каза, че…
— Да, той ми каза. Лейди Ашара Дейн. Стара история. Чух я веднъж в Зимен хребет, когато бях не по-голям от вас сега. — Стисна здраво поводите и обърна коня й. — Съмнявам се да е истина. Но и да е, какво толкова? Когато лорд баща ви е срещнал тази дорнска лейди, брат му Брандън още беше жив и той беше годеникът на лейди Кейт-лин, така че честта на баща ви не е опетнена. Няма турнир, на който да не кипне младата кръв, тъй че може и да са си пошепнали няколко думи в някоя шатра в нощта, кой знае? Думи или целувки, може и повече, но какво лошо има в това? Била е дошла пролетта или така са мислели, а никой от двамата не е бил вречен.
— Но тя се е самоубила — каза колебливо Аря. — Нед каза, че скочила от една кула в морето.
— Така е — призна Харвин и я поведе обратно. — Но това е било от скръб, бих рекъл. Загубила е брат, Меча на утрото. — Поклати глава. — Оставете, милейди. Те са умрели, всички. Оставете го. И… моля ви, като стигнем в Речен пад, не го казвайте на лейди майка си.

# 677
  • Варна
Този сън не е ли докато Бриен е с треска?

# 678
Ами не знам в какво точно е била. Метната на кон след битката с Хапката. Вече пленена от Кат. Припада на няколко пъти и сънува предимно Ренли. За Кат няма нищо интересно. Освен, че Торос казва, че те я брои за жив човек и че Бриен забелязва, че очите на Кат блестят в червено под сивата качулка.

Селани- благодаря за цитата. Припомних си.

# 679
Местя го от темата за сериала. Досега не съм обръщала внимание, Берик няма жизнени функции, но кръвта му е гореща.
не знам дали е важно, много вероятно е да показва, че Р'хлор има пръст в това съживяване, неговите зомбита явно са горещи/топли. Thinking Предполагам, че в оригинала е използвана думата hot.
Хексе- аз помислих, че има някъде цитат как Берик е започнал да кърви след поредното съживяване. На първата снимка изглежда като да е изгубил всичката си кръв. Ама на втората снимка е потен. Така че организма функционира. Въпреки че тези детайли едва ли са от значение точно в този сезон на филма.
Има цитат как Берик крърви, когато Хрътката го убива за 6ти пъти Хм.... мнооого интересно. кръвта е ГОРЕЩА и черна. Shocked Досега не ми е правило впечатление. Леле-майко, това май може да е важно..\

Скрит текст:
Но огненият меч се разцепи на две и хладната стомана на Хрътката разсече плътта на лорд Берик, между рамото и врата, и стигна чак до гръдната кост. Кръвта бликна гореща и черна.
Това ми напомня за Виктарион

Беше гол от кръста нагоре, лявата му ръка бе в кръв до лакътя . Докато екипажът си шепнеше и се споглеждаше крадешком, той вдигна овъглената си почерняла ръка.

# 680
  • Вестерос

Tiffany А по същото време доста издателства правят намаление - и Еднорог съм засичала и Бард. Друг е въпроса колко ще е намалението. Преди години на Алеята на книгата във Варна си ги купих 5те книги за цената на 4 - 25% беше отстъпката. Тази година си купих книга с 30% намаление от Бард - пак там. Освен да чакаш до Коледния панаир на книгата, но него го правят само в София.
Мерси за коментара, Маскара Hug Тъй като имам супер голям списък за четене сега си поръчах само 1 и 2, тъкмо до догодина ще ги препрочета и все някога пак ще пуснат за 3 и 4 намаление. Има пресантиман, че 6 ще излезе догодина и може да пуснат намаление на книжките по този повод Simple Smile

А може ли да приемем, че Джон е като Кат, съживен един път, не като Берик по няколко пъти. На Кат гърлото не кърви ерго на Джон раните не кървят.

# 681
Кат е съживена на 3-тия ден след смъртта си. Не знаем Джон кога ще го вдигнат. В сериала мина една седмица, доколкото си спомням, но процес на разлагане не беше започнат. Може да е бил варгнат в Дух. Може и в книгата така да стане и по този начин да се съхрани.

# 682
  • Варна
На Кат гърлото не кърви ерго на Джон раните не кървят.
То тази идея е ужасяваща, че Джон ще бъде зомби като Кат или като Берик. Дори и да запази съзнанието си, тялото му дали ще може да фунционира по същия начин? Thinking
Очевидно ще прави секс със Денерис, но пък май обсъждахме зомби ли е Виктарион и дали след като е станал зомби е правил секс със смуглата жена... Thinking
Пффф толкова много въпроси..

# 683
Моля те да няма секс между Джон и Денерис поне в книгата. КнН как е правил секс с Другата преди да стане КнН. Защо зомбитата на Р'хлор да не могат.

# 684
Джон би трябвало да си запази съзнанието,защото то ще бъде в Дух,докато го върнат в тялото му.
А докато се организира там народът,който ще се занимава с връщането му към живота,тялото трябва да го съхраняват в ледените килии.Дано точно този момент е от съня на Бран. Rolling Eyes

# 685
  • Варна
Моля те да няма секс между Джон и Денерис поне в книгата. КнН как е правил секс с Другата преди да стане КнН. Защо зомбитата на Р'хлор да не могат.
Няма начин да няма секс между Джон и Дани.
Скрит текст:
Ди Д няма да го сложат в сериала само заради фенсервис

# 686
  • Вестерос
100% и в книгите ще се залюбят. Твърде голямо развитие е да не им го е казал Мартин. В онова интервю на режисьора се намекваше, че им е казал отдавна, че ще има заварка между двамата.

Възможно е да си е прехвърлил съзнанието в Дух и после като съживи Мелисандрата тялото му да го върне и тогава да няма поражения. А защо да е минала седмица? Труповете бързо се разлагат, е по-бавно на студено, но той не беше на снега отвън, а в стая. Но все пак седмица е доста. Може да е минал 1 ден. Нали в книгите Мел е при тях.

# 687
В книгите  е логично да го приберат в ледена килия.Освен това нали Валът има някакви магически свойства и затова майстер Емон толкова време живя.Ако Мелисандра ще гори малката принцеса,за да върне Джон,ще им трябва технологично време.

# 688
Значи мечът Зора трябва да е при Едрик, така ли?
При бащата на Едрик, но за да носиш Зора, трябва да го заслужиш, не се предава просто по наследство.
Според уикито Едрик е господар на Звездопад и глава на дома Дейн, т. е. баща му би трябвало да е умрял.

# 689
На Кат гърлото не кърви ерго на Джон раните не кървят.
То тази идея е ужасяваща, че Джон ще бъде зомби като Кат или като Берик. Дори и да запази съзнанието си, тялото му дали ще може да фунционира по същия начин? Thinking
Очевидно ще прави секс със Денерис, но пък май обсъждахме зомби ли е Виктарион и дали след като е станал зомби е правил секс със смуглата жена... Thinking
Пффф толкова много въпроси..

Виктарион е правил секс със смуглата жена,* така че явно това че  явно ако си съживен това не ти пречи.
не виждам какво толкова ако Джон бъде съживен по сходен начин като Берик или Вик, просот ще стане по-мрачен, но иначе тялоот му ще си функционира. Кат е друг случай при нея бе минало много вреем, освен това й клъцнаха гърлото.

*"Тези думи зарадваха Виктарион Грейджой и същата нощ той го каза на смуглата жена."

"За себе си взе седемте най-отбрани момичета.......Смуглата жена стигаше да утоли апетита му, докато стигне до Мийрийн и вземе кралицата си. Никой мъж няма нужда от свещи, щом го чака слънцето."
танц с дракони - виктарион

Последна редакция: чт, 24 авг 2017, 18:01 от Джон Сняг

Общи условия

Активация на акаунт