Завишен Кортизол

• 25 398
  • 33
  •   1
Отговори
# 30
  • София
genovevam , подкрепям думите ти напълно от личен многократен опит с престоя в тази клиника  Mr. Green

А по спомен от МедДиа ми обясниха по телефона, че имало някаква нова здравна наредба/ или друг вид разпореждане, че синактенов тест се прави само в болнични условия; Все пак има рискове за здравето ако проблемът е сериозен. Но явно лекарите не са запознати, защото продължават да пращат пациенти там  Laughing
Иначе май представляваше взимане на кръв на гладно/0мин/ инжектиране на синтетичен АКТХ /синактен/ и проследяване на 60 и 120 мин нивата на 17ох прогестерон /не помня друго дали се изследваше/

# 31
Аз ще се поразтърся из други лаборатории,но едва ли ще го правят.Защото скоро изслезнах от болница ,и тръгвам на работа...и незнам да не ми правят проблем ,че излизам болнични често!
Благодаря ,все пак ...ако има напредване ще пиша !

# 32
  • София - Варна
Аз мога да споделя своя опит от другата страна на монетата:
Нямам проблем с надбъбречни жлези или поне не знам за такъв.
По време на първата бременност лежах за задържане (после се оказа, че не е имало нужда, но с първа бременност не съм знаела, имах много контракции, но подготвителни).
По правило на всяка жена, лежаща за здържане се бие кортикостероид с цел разгръщане дробовете на плода, ако случайно раждането тръгне по-рано. На мен ми биха бетаметазон. Мисля, че повечето жени правят краткротрайна реакция, характеризираща се с горещи вълни и обилно изпотяване, която реакция обаче отшумява сравнително бързо, задържа се максимум седмица. Поне това бях чувала от свои познати, а и това четох из интернет пространството.
Да споделя какво се случи при мен - доста неприятни симптоми на нисък кортизол, които се задържаха 3 месеца. Поне последният изчезна тогава.
Два дни след като ми приложиха инжекциите, вдигнах лека Т, около 37.2 и се почувствах болна от грип, започнаха болки в кости и мускули, главно на ръцете. Цялото ми гърло се обсипа с налепи - млечница. Ден по-късно започна и потенето, и топлите вълни, както и страхотна отпадналост, все едно карах най-тежкия грип през живота си.
Потенето дори не мога да го опиша с думи. Вечер заспивах и точно на 20-тата минута като по часовник се будех от струйки пот, стичащи се под гърдите ми, все едно някой седи над мен и излива вода. Това се повтаряше през 20 минути цялата нощ, до 4-5 сутринта. Ставала съм около 10 пъти на нощ да се преобличам. Този симптом продължи 3 месеца. Най-дългият.
Чувството на страхотна отпадналост и безсилие, все едно умирам, продължи около 20 дни, като в началото беше много по-силно.
Обиколих 2-3 пулмолога, защото лекарите мислеха, че карам вирусна пневмония без Т с тази отпадналост и потене.
Никой не разбираше какво ми е. Дори мислеха, че имам скрита депресия и от това съм отпаднала. Ей така от нищото - депресия. newsm78
Останалите симптоми бяха, какво следва:
топли вълни през стъпалата и лицето през 5-6 минути по цял ден, това продължи 2 месеца. Като на всяка топла вълна лицето ми се зачервяваше.
непоносимост към светлина (или фотофобия по научному) до степен, че вкъщи дори седях със слънчеви очила, на дръпнати пердета, а вечер - на загасена лампа. Не можех да гледам нито телевизия, нито нищо. Това продължи 1.5 месеца.
непоносимост към шум - това продължи 15 дни
гадене при возене в кола - тук това можеше да се припише и на бременността, но дотогава не ми се беше случвало. Това продължи около 1.5 месеца.

Всички тия симптоми ДО ЕДИН ги има описани в листовката на кортикостероида, който ми приложиха. И всички ДО ЕДИН са симптоми на нисък кортизол.
Само че никой не ми обърна внимание през цялото това време, приписваха симптомите ми на нерви. Единствено ме накараха да ида на пулмолог. А за млечницата казаха, че било гнойна ангина. Нищо подобно! За това време никой нито веднъж не ми предложи да изследвам ACTH или нивата на кортизола. Гърчила съм се 3 месеца и то бременна.

Та какво искам да кажа с всичко това: ако този тест се прави само в болнични условия, по-добре не рискувай да го правиш в лаборатория, дори и да има такива, които да го правят. Вземи си болничен, все пак здравето е по-важно. Виж, че и в болница няма много кой да ти обърне внимание, камо ли да го правиш в лаборатория и после да се прибереш вкъщи.

# 33
Пак препоръчвам д-р Начев в Ендокринологията в МД. Всички необходими изследвания, вкл. дексаметазонов тест, офталмолог, хормони от А до Я, обременяване с глюкоза, ехография на щитовидната жлеза, ми ги направиха в рамките на клиничната пътека (за 3 дни там).

Дексаметазоновият тест за изследване на кортизол ли се прави?

Общи условия

Активация на акаунт