Прекратяване на трудов договор

• 7 724
  • 32
  •   1
Отговори
Здравейте, майчинството ми свърши месец октомври тази година.Предстои ми прекратяване на договора с фирмата, в която работех и назначаване в друга фирма, на временен договор, и след това прекратяване, с цел по- висока борса. Въпросите ми са два:
1. по кой член е най - добре да бъде прекратен временният договор - чл.71, ал.1  или чл. 325, т.3 ?
2.последно ползвах борса до месец март 2014 - колко години трябва да са минали, за да ползвам пак борса(над 4 месеца и мин. обезщетение)? Получавам различни мнения по този въпрос - едното е, че трябва да са минали 3 години от датата на последното обезщетение, а другото, че трябва да са минали 3 години от самото ми записване на борсата(а то беше през 2013г.)
Извинявам се за дългия въпрос.

# 1
Виж този член Чл.328 ал1, т.6 - промяна на длъжностната хар.
Трябва да са минали три години за да ползваш борса.

# 2
Трябва да са минали 3 години от както си била на борсата.Незнам как са нещата при теб но след майчинство имаш право на платеният си отпуск за предните 2 години,ако можеш се възползвай.

# 3
Здравейте, майчинството ми свърши месец октомври тази година.Предстои ми прекратяване на договора с фирмата, в която работех и назначаване в друга фирма, на временен договор, и след това прекратяване, с цел по- висока борса. Въпросите ми са два:
1. по кой член е най - добре да бъде прекратен временният договор - чл.71, ал.1  или чл. 325, т.3 ?
2.последно ползвах борса до месец март 2014 - колко години трябва да са минали, за да ползвам пак борса(над 4 месеца и мин. обезщетение)? Получавам различни мнения по този въпрос - едното е, че трябва да са минали 3 години от датата на последното обезщетение, а другото, че трябва да са минали 3 години от самото ми записване на борсата(а то беше през 2013г.)
Извинявам се за дългия въпрос.

Три години от последното обезщетение.
По чл.71 може да бъде прекратен само договор със срок на изпитване. Последно твоят договор какъв ще бъде - срочен или срочен със срок на изпитване (защото има разлика)?

Имай предвид обаче, че обезщетението е 60% от осиг. доход 24 месеца назад. Ако си била в отпуск по бременност и раждане - за този период е 60% от осиг. доход, от който е изплатено обезщетението за бременност и раждане. За периода след 410-те дни обаче, базата е МРЗ. Не знам каква ти е била заплатата преди майчинството, но си сметни и колко време трябва да се осигуряваш на по-висок доход, за да получаваш повече от минималното обезщетение. Да не се окаже, че пак минималното ще си получаваш, независимо че са ти изтекли 3-те години.

Последна редакция: пн, 28 ное 2016, 15:47 от ZinaSt

# 4

Жената е със защита. Не може да бъде освободена по този член без разрешение от ИТ.

# 5

Жената е със защита. Не може да бъде освободена по този член без разрешение от ИТ.
Точно по този член няма защита от ИТ.

# 6

Защитата не е от ИТ, а е от КТ. Но да, права си. Няма. Моя грешка.
Въпреки това обаче, като току-що наета, не считам че може да я освободят на това основание. Защо тогава са я наели, щом не отговаря на изискванията? Не мисля, че ще мине. А и не виждам причина да се освобождава на подобно рисковано основание, при положение че може просто да бъде освободена през изпитателния срок. Просто трябва да предвидят такъв срок и готово.

# 7

Защитата не е от ИТ, а е от КТ. Но да, права си. Няма. Моя грешка.
Въпреки това обаче, като току-що наета, не считам че може да я освободят на това основание. Защо тогава са я наели, щом не отговаря на изискванията? Не мисля, че ще мине. А и не виждам причина да се освобождава на подобно рисковано основание, при положение че може просто да бъде освободена през изпитателния срок. Просто трябва да предвидят такъв срок и готово.
Няма да я освободят толкова скоро от втората фирма,все пак трябва да направи трите години за борса. Мен ме освободиха по този член без проблем. Защо да е рисково основанието,просто им трябва друг профил, променят го, а тя не отговаря на него и готово... Само не знам как седят нещата с временния договор,по-скоро трябва да е постоянен...

# 8
Няма да я освободят толкова скоро от втората фирма,все пак трябва да направи трите години за борса. Мен ме освободиха по този член без проблем. Защо да е рисково основанието,просто им трябва друг профил, променят го, а тя не отговаря на него и готово... Само не знам как седят нещата с временния договор,по-скоро трябва да е постоянен...

Тя последно е била на борсата през март 2014-та. Има няколко месеца да направи.....Направо си е скоро. Това са 4-5 месеца. Колко да се променят изискванията за 4-5 месеца...
А нейната цел, до колкото разбирам е точно да обезщетението. Т.е. няма да се задържа във фирмата излишно, защото това са си разходи все пак.
Да, рисквано е да наемеш жева със защита и след 4 месеца да промениш изискванията за длъжността, защото става очевадно каква е целта.

# 9
Ами от фирмата ще си преценят, според мен няма проблем щом е направено всичко законно.... Ама за 4-5 месеца борсата и няма да се вдигне значително...т.е.,ко я осигуряват на по-високо и тя си плаща вноските, по-добре да си остане на старата работа, иначе става ,,танто за тунто,,...

# 10
Ами от фирмата ще си преценят, според мен няма проблем щом е направено всичко законно.... Ама за 4-5 месеца борсата и няма да се вдигне значително...

Какво значи законно според теб? Те сключват фиктивен договор, за да придобие жената отново право на обезщетение за безработица....Колко да е законен един фиктивен договор?

# 11
Ами от фирмата ще си преценят, според мен няма проблем щом е направено всичко законно.... Ама за 4-5 месеца борсата и няма да се вдигне значително...

Какво значи законно според теб? Те сключват фиктивен договор, за да придобие жената отново право на обезщетение за безработица....Колко да е законен един фиктивен договор?

Щом документално всичко е изрядно и не нарушават закон си е законно. А тя едва ли ще отиде да каже ,,договора ми е фиктивен,,..  50 % от майките в България ,ако не и повече правят някакви ,,врътки,, за да взимат повече майчински и борса....

# 12

Щом документално всичко е изрядно и не нарушават закон си е законно. А тя едва ли ще отиде да каже ,,договора ми е фиктивен,,..  50 % от майките в България ,ако не и повече правят някакви ,,врътки,, за да взимат повече майчински и борса....

Това изобщо, ама изобщо не е задължително вярно.

Има едно понятие в правото - нарича се заобикаляне на закона. Това означава с напълно законни средства да постигнеш нереден резултат или нещо, на което по принцип нямаш право.
Забокалянето на закона е незаконно. И дори и 90% от майките да го правят, не става по-законно.
Те точно защото масово майките правят "врътки" за по-високо майчинство и обезщетение за безработица, НАП започнаха проверки. Има и върнати пари, и дела има. Но основно виновните пищят по медиите и се правят на ощипани, че ги карали да връщат пари.
Не, фиктивен договор, с цел да получиш повече, отколкото имаш реално право, не е законно действие. Независимо от факта, че привидно няма нарушение, договорът е с неверен предмет. Всъщност нея не я наемат да работи, а я наемат да "се води на работа" със съвсем друга, различна от полагане на труд цел. И да, може да се издъни и тя и работодателя и то доста неприятно. Особено пък, ако 4 месеца след наемането и точно когато натрупва три години от предходното обезщетение се окаже, че видиш ли измеднъж изискванията за длъжността вече са толкова различни, че тя не ги покрива. Нищо че преди 4 месеца са били други и ги е покривала....Реши ли някой да задълбае в случая - нищо добро не ги очаква.

# 13
  • София
Постоянен договор по кой член се прекратява, за да получиш обезщетения или трябва да се знае и по кой член  е направен?

# 14
Постоянен договор по кой член се прекратява, за xда получиш обезщетения или трябва да се знае и по кой член  е направен?

Ако не е изтекъл изпитателния срок - 71. Ако е изтекъл, зависи по инициатива или по вина на работодателя. Може и 327 да се ползва. Може и 328, може и 331. Но 327 и 328 имат различни хипотези с различни последствия. Необходима е повече информация.

Общи условия

Активация на акаунт