ЮНЧЕ, весело човече, чака КОЛЕДАТА вече

• 32 412
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
Мамите с опит с гхи - не трябва ли да е в твърдо състояние?
Днес си купих бурканче от ДМ за цели 10лв и като го отворих беше цялото на бели точици и течно  Confused

# 226
  • София
Н е приемам и прекаленото вманиачаване по късно захранване.Всеки си има глава на раменете, ама ,хора,3месеца!!!И си представям колко много като тх има.Дано наистина всичко е наред!
Ние не сме ли цялото поколение захранени със сокчета на 2 месеца? Аз съм яла бананови каши и кайсиеви пюрета на 3 месеца по препоръка на педиатър, накарал 20-годишната ми майка да ме отбие, понеже й била нехранителна кърмата Joy Това защото съм била качила за месец само 450 грама според изключително точните им измервателни уреди от преди 3 десетилетия, въпреки че съм била с по-високо тегло от средното за възрастта.
А какво се има предвид под късно захранване? СЗО и Министерство на здравеопазването препоръчват изключително кърмене до 6ти месец, така и ще процедирам. Детето ми се роди на термин, не е недоносено, за да се притеснявам, че може да няма достатъчно запаси от желязо и не мога да намеря дори една единствена логична причина да го захраня преди това.

С карта на ДМ не е нужно свеки път да си с детето или акта за раждане, а само да носиш картата. Ползва се отстъпка на определени продукти за месеца.
Защо ми е да си измислям? На мен ми искат детето или акт за раждане. Прави се, за да не ползваш чужда карта. На вас защо не ви искат, не знам.
Ами не са ми искали. Не зная, в кой филиал ходиш и защо ти искат. То е безсмислено да изкарваш карта при положение, че трябва да водиш детето или да носиш акта му за раждане. Искаха ми акта за раждане, когато ми издаваха картата, а самата карта има срок на валидност до навършване на 3 години на детето.

# 227
  • София
На мен ми издадоха такава карта в ДМ на Славейков без да ми искат акт за раждане на бебо.
Е, той беше с мен, но факт - не ми искаха  Simple Smile
Само не разбрах файдата от тази карта ... При намаление, което е кампанийно, а не постоянно, ползвам съответната отстъпка т.е. все трябва да следя кога са им намаленията  Thinking

# 228
Аз съм на мнение, че всяка майка ( отговорна ) знае кое е най-доброто за бебето й. Някой захранват на 40ти ден, някой около/след 6ти месец ( като мен ), но не съдя, не се чудя. Просто и педиатрите ни са едни, та руската, та немската школа, ужас някакъв! Ето примерно, моето бебе си ляга много късно, опитах да е с ранно заспиване и къпане, но резултата е рев. И като започнат да ми правят физиономии супер мн се изнервям  #Cussing out като бяхме на гости на баба й и дядо й, направо ме побъркаха, гледаха ме като някакво изчадие, че я оставям да заспива сама и че не й пея, люлям и т.н. Започна се как те са изгледали мъжа ми, даже и кавга си спретнахме... Всяко дете е различно!
Аз да се похваля, днес ни беше Коледната фотосесия и чакам с нетърпение снимките ни. Имам си ангелче!!!
Относно чуждестранните сайтове, аз наскоро поръчах от ибей , чрез превозвач, дори днес е пристигнала в България пратката и съм доволна. Но за поръчката ми помогна една от нашите юнски мами, която ми е комшийка по кварталски  bouquet без нея нямаше да се справя.

# 229
В DM в the Mall на Цариградско ми обясниха за babybonus картата, че мога да ползвам отстъпка само с детето или да нося копие от акта й за раждане. И мен ме подразни това, ама пък то аз къде ли ходя без нея Laughing Толкова по-добре, ако не искат другаде, излишна глупост. Има ли нещо от намаленията този месец, което да си заслужава? Пюрета на Хип мернах само, че са намалени днес и май на тяхната марка. Толкова апетитно ми изгеждаха някои, че чак на мен ми се прияде Laughing

maginka7, майките си мислим, че знаем кое е най-доброто за децата ни, според мен Laughing Но лошо няма, стига всеки да си гледа неговото си и да не се бърка на другите. Аз откакто съм станала родител, забелязвам, че всеки познат с малко по-големи деца/дете тръгва да ръси акъл, дали го питаш или не - няма значение. Ма то не било хубаво с биберон, щото свиквало, ма защо се возиш на задната седалка при бебето, ма ненамсикво. Не си го слагам на сърце ич, и аз се усещам в разни моменти и гледам да се възспирам от непоискани съвети.

А иначе, на мен баби и дядовци да ми се бъркат как си гледам детето ми е абсолютно непонятно явление. Имат ми доверие, въпреки че нещата тотално се различават от начина, по който те са ги правили. Гледам, ако нещо не разбират, да им обясня, за да не се чудят защо постъпвам по един или друг начин. Отделно живеем далеч и не разчитаме на помощ, ние помагаме на тях финансово, когато се налага, а и хората са достатъчно интелигентни, за да осъзнаят, че е просто налепо да се опитват да ми дават акъл, освен ако не го подкрепят със смислени аргументи. А то такива често нямаш, ако си свикнал като кон с капаци да правиш каквото ти кажат от едно време - лекаря, че той от 100 години така си знае, свекървата, че си й дошъл в къщата и т.н.

Честита ви фотосесия, хубави неща са това. Аз напазарувах днес едни коледни бодита от Зара и чакам коледно плетено костюмче от Mamas&Papas и толкова ще ни е с коледните облекла. Ще накарам поне баща й да й направи фотосесия с коледните дрешки и разните роклета, дето вече ще ги прибираме за кукленски Laughing И по тоя повод, много ми е гузно, че не й водя дневник, майка ми ми подари много красив, но аз все забравям... вие водите ли дневник на децата си - със снимки и записки?

# 230
Според мен,  всяко дете е индивидуално и не бива да се генерализира за майките по това коя кога е захранила бебето си. Наистина,  на 3 месеца ми се струва рано. Аз захраних на почти 5 месеца и ме разкъсаха в темата за захранването. Що съм захранила толкова рано,  СЗО препоръчвали това или онова.... Просто инстинктивно усетих, че децата са готови за различна храна и опитах.  На тях им хареса и затова продължих. Консултирах се с педиатърката и тя ми даде зелена светлина.  Водя се по децата и сигналите,  които долавям. Не мисля, че една или друга институция е в състояние да препоръча най-доброто за едно конкретно дете.  Препоръките на СЗО са бебетата до 6 месеца да се хранят изключително с мляко, а не да е само с мляко на всяка цена.  Освен това, някои хора не правят разлика между препоръка и забрана. Смятам, че никой няма право да се бърка в отглеждането на деца, които не са негови и с чиито особености не са запознати. Типично българска черта е всеки да се прави на голям специалист и да начуква канчето на другия с присмех Бях наречена дори тъпа и ми се вмени вина, че умишлено вредя на децата си. 

# 231
Така както подкарах с оплакванията, да продължа. Свекъра ми каза следното нещо - " Ти какво си мислиш, че като си родила София, само ти ли отговаряш и взимаш решения за нея?! " Е полудях и то само, защото съм сметнала за недопустимо да си втривам детето със сол, защото не искам да я целуват по лицето, защото искам да се гуши с чисти дрехи и защото още не съм я захранила. Та аз съм човек, който не ги уважава, защото не слушам съветите им... Абе нямам думи! Определено интелигентността има значение.
Аз не съдя никоя мама, имам приятелки захранила рано и други със съвсем различни възгледи от моите, но знам, че всички те са прекрасни и обожават децата си!
О сетих се нещо. Днес кърмата ми беше супер, супер жълта и гъста. Идеи?

# 232
Точно така, ситуацията е различна за всяко дете. Децата, родени преди термин или с ниско тегло, не успяват да натрупат достатъчни запаси от желязо, за да изкарат 6 месеца на кърма. А СЗО препоръчва изключително кърмене до 6тия месец, ако това е приложимо, иначе захранване межди 4ти и 6ти, пише си го в ръководството им.
За моето дете обаче, е напълно приложимо - родено на термин с тегло над средното, наддава в нормите, изцяло на кърма. Не мисля, че захранването на навършени 6м на такова дете е вманиячаване в късното захранване. Тя нито може да седи, нито е удвоила телесното си тегло, нито суче често сякаш да не се засища, нито проявява интерес към храната, въпреки че винаги е на масата с нас и поднасям храна към нея, за да видя реакцията й. Единственото условие, което изпълнява е, че държи играчките с 2 ръце и ги поднася към устата си. И ако до навършени 6 месеца не е готова, ще й дам още време, без да я насилвам, ако желязото позволява.
Аз лично, не мога разчитам на инстинкта си напълно, защото смятам, че ми липсва базата специфични знания, за да го използвам. Разчитам предимно на проучване, отсяване на информация и критично мислене.

maginka7, сигурно си доста по-млада от мен, аз на моите баби и дядовци съм им взела страха Laughing Така де, имаме си взаимното уважение и доверие.
Кърмата е по-мазна, като е жълта, нищо необичайно, по-хранителна е от синкавата. Пиеш ли достатъчно вода?

# 233
Хех...наистина интересно.  Моите деца са родени 17 дни преди термин с ниско тегло.  Сега,  ако са с нас на масата,  дори сами посягат към храната ни. Едва успявам сутрин да си изпия кафето, защото все някой иска да ми отмъкне чашата. Grinning

# 234
Разчитам предимно на проучване, отсяване на информация и критично мислене.
maginka7, сигурно си доста по-млада от мен, аз на моите баби и дядовци съм им взела страха Laughing Така де, имаме си взаимното уважение и доверие.
Кърмата е по-мазна, като е жълта, нищо необичайно, по-хранителна е от синкавата. Пиеш ли достатъчно вода?
По същия начин съм, информираност, преценка и впрочем тук, групата много ми помага, та  bouquet за всички ви.
Ами на 26 съм, но хората са просто от село с други разбирания. Техния и моя свят е коренно различен, щом искаха да ме учат да доя крава  hahaha Joy Аз съм расла в София, не съм имала село, а и за съжаление съм от гнусливите и няма как да се заема с тая инициатива  Naughty Някоя мама от вас беше казала, по-добре добър мъж, от колкото добра свекърва  Peace
Иначе вода не пия много, но сега забелязах, че вечерта съм супер жадна. Но щом няма проблем съм спокойна.
Украсихте ли елхите, мамии?

# 235
Stitch, извинявай, че чак сега ти отговарям.
Причините поради които ще добавям АМ в пюретата, а не кърма са следните, едната е, че след като се цедя 50-60 мин. успявам да изцедя 30 мл, тоест много е трудоемко при мен тъй като нямам много кърма. Та не мога да си представя какъв зор, ще е ако не успея да се изцедя навреме и детето да ме чака гладно 1 час да цедя 30 мл. Другата причина е, че и сега понякога дохранвам вечер като не й стига кърмата с по около 70-80 мл,та мисля че спокойно мога да ги давам с пюретата, тя вече е свикнала с АМ, макар и през 3-4 дни да се налага само. Естествено, когато имам време ще се опитвам да се изцеся, но опита ми до сега показва голям зор.
А пюретата в ДМ био ли са?
Това, което ме притеснява е, че дохранвам с Аптамил...и доста често има запек, мисля, че е от него. Мога ли да започна с Лактана Био или това трябва да се консултира с педиатърата първо?

Последна редакция: вт, 06 дек 2016, 00:49 от SAB-f

# 236
Разчитам предимно на проучване, отсяване на информация и критично мислене.
По същия начин съм, информираност, преценка и впрочем тук, групата много ми помага, та  bouquet за всички ви.
Ами на 26 съм, но хората са просто от село с други разбирания. Техния и моя свят е коренно различен, щом искаха да ме учат да доя крава  hahaha Joy Аз съм расла в София, не съм имала село, а и за съжаление съм от гнусливите и няма как да се заема с тая инициатива  Naughty Някоя мама от вас беше казала, по-добре добър мъж, от колкото добра свекърва  Peace
Иначе вода не пия много, но сега забелязах, че вечерта съм супер жадна. Но щом няма проблем съм спокойна.
Украсихте ли елхите, мамии?
Ние украсихме елхата още на 27 ноември каката ми извади душата.В градината ги украсили по рано та и ние.Сега всеки ден ме пита кага ще дойде дядо Коледа няма търпение.

# 237
  • България
Дневник ми е бг мама  Laughing
Като искам да проверяв нещо за кака им кое кога и влизам назад в майските теми Simple Smile Иначе най-интересните неща-първи думички,п ърви крачки,п ърви смях и т.н няма как да се забравят Simple Smile))))
Всъщност някои неща съм писала в една книжка от тези,които ги дават в родилното за ваксини,кг.,см.Там съм писала,че се е обърнала на 3м.Те това не го помня и от там го видях.
П.с.А относно вманиачаване по захранването не визирам никой от нашата тема,а темата за която говори Кити.
Там наистина са като коне с капаци.Изобщо прави ми впечатление, че по много теми е така -кърмене,вегансто и т.н.Всеки едно си знае, едно си бае и напада, ако някой има различно мнение.
 На принципа съм, че както на мен не искам да ми се дават непоискани съвети,т ака и аз се старая да не давам.Но вчера наистина се шокирах и затова споделих.Не бях виждала 3м. бебе да яде пюре и даже се притесних като си помислих,че сигурно се случва масово.

Последна редакция: вт, 06 дек 2016, 08:45 от ирен22

# 238
Хех...наистина интересно.  Моите деца са родени 17 дни преди термин с ниско тегло.  Сега,  ако са с нас на масата,  дори сами посягат към храната ни. Едва успявам сутрин да си изпия кафето, защото все някой иска да ми отмъкне чашата. Grinning
Кити, твоите са направо перфектни за захранване водено от бебето Laughing Дъщеря ми има още 3 седмици до 6тия месец и ако и тя почне така, като твоите дечица, може и да се навия да пробвам захранване водено от бебето... засега ме спира нуждата да търся био зеленчуци непрекъснато и неувереността дали ще се справя с метода, пюретата ми изглеждат уж по-лесни и ясни, макар че си ми е още тъмна Индия захранването, като не съм стигнала до практиката

maginka7, добре е да пиеш поне 8 чаши на ден, докато кърмиш, а и по принцип. Важното е таткото да те подкрепя в начина на отглеждане, който сте избрали. Аз оставям основно таткото да контактува с неговите родители по отношение на детето, а и тя сама ги научи с рев, че не обича да я накачулват да й се радват, да я носят полулегнала и т.н. Може да не одобрявам абсолютно всичко в отношението им към детето, да не говорим, че в един момент изпитвах ужасна ревност към бебето и не исках друг да го пипа, но се въздържам, защото е важно да изградят връзка с нея и да се обичат. За повечето хора много щастливи детски спомени са свързани с баба и дядо, дано и моето дете има това.

SAB-f, благодаря то и за отговора, накара ме да се замисля, че аз никога не съм изцеждала и не знам изобщо дали и какъв успех ще имам с тази работа. Дано да няма проблем.
Не знам дали всички DM-ски пюрета са био, но със сигурност имат био пюрета, ето тук има инфо: http://www.dm-drogeriemarkt.bg/bg_homepage/bio/798104/dmbio-babyglaeschen.html
Доколкото разбирам са 2 серии пюрета - обикновена babylove и био DMBio.
За АМ аз бих се консултирала с педиатъра.

иран22, много хитро да ползваш мамата за дневник Laughing Сигурно и аз след време ще се връщам назад да видя какво е било. Казват, че имаш чувството, че всичко ще запомниш, но много се забравя.

За вманиачаването - никоя крайност не е полезна, според мен Hug И като каза за пюретата за 3-месечно, се сетих, че още като дъщеря ми беше съвсем ситна, често си купувах бебешки сокове на Ганчев от аптеката за мен, като ми се припие. Дали са си мислели хората, че тъпча дребосъка с купешки сокове от 2месечна възраст Laughing

Последна редакция: вт, 06 дек 2016, 09:51 от Stitch

# 239
...Не бях виждала 3м. бебе да яде пюре и даже се притесних като си помислих,че сигурно се случва масово.

Членуваш ли в ФБ групата "Захранване - въпроси и отговори"? Толкова е "забавно".  Mr. Green
"Мога ли да давам бисквити детска закуска с кисело мляко на 5м бебе"
"Защо да давам неща на бебето, който не присъстват на нашата трапеза" (визират се пащърнак и авокадо).

Сериозно мисля да напусна тази група. Натоварвам се от малоумността. Но пък понякога има нещо полезно...

Не знам какви са твоите наблюдения, но моите са, че децата масово биват захранвани със сок на 2м и са с цяло заместено хранене на 3м.
Категорично мисля, че и колкото по-малък(и селски) е града, в който живее майката, толкова по-рано бива захранвано бебето. Лични наблюдения от горепосочената група и от разговори с майки от родния ми град.  Laughing (Сега съм на гости в родния ми град и разбрах от майка с 3 деца, че маслини С КОСТИЛКА е нещо, което редовно е давала на бебето си преди да навърши 1 година).
Категорично по-рано биват захранвани и бебета, чиято майка е финансово зависима от родата(майка, свекъри) и/или живее с тях.

Изразите "на нас нищо ни няма" и "виж ги циганчетата как живеят и нищо им няма" са толкова масово и безотговорно ползвани...и стриктно следвани.

Единици са тези, които четат, информират се, обмислят логично поднесената информация, четат чужди източници, сравняват, преценят....

Не ми пука как другите гледат децата си. Не ми пука дали ще ги разболеят. Не ми пука дали няма да ги убият с някоя костилка от маслина. На тях също не им пука.
Но много, много, много се дразня от глупостта, необразоваността, нежеланието да научиш нещо ново, нежеланието да мислиш....

п.с. Моята принцеса днес има 1/2 рожден ден!  Heart Eyes Кога мина половин година!?  Crazy Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт