Instant Pot - магическият помощник в кухнята

  • 137 530
  • 879
  •   1
Отговори
# 780
  • Мнения: 33 775
Боже, купувай му, да не вземе да му ицчезне мерака за готвене!

# 781
  • Мнения: 3 993

Само за пример от съвсем скоро - цяло печено пиле. Сложих го в ИП само със сол и 1-2 чаши вода за 20 мин. След това го омазах го отвсякъде с червен пипер, обилно парчета масло отгоре и в загрята фурна за 10-15 мин. Стана превъзходно крехко, с чудесна хрупкава коричка. Не знам друг вариант, при който може да се постигне това с цяло пиле за 30 мин готвене Simple Smile

Малко подвеждате с тези 30 минути готвене. Те 20-30 минути /според количеството месо/ трябват само докато заври водата и се вдигне налягането. Едва след това започват да текат зададените 20 минути под налягане. А като изтекат, тенджерата не може да се отвори веднага, защото първите 10-15 минути яко пръска - трябва да се изчака около 20 минути. И отделно печенето във фурната. А за час и 15-20 минути едно пиле /нарязано/ спокойно се изпича във фурната, без хамалогията по прехвърлянето.

Вчера правих печени ребра с барбекю сос по същата технология /първо в Инстант пота, после във фурната/ и от слагането в тенджерата до сервирането ми отне точно 1,30 мин. След като изтече програмираното време не можах да отворя тенджерата почти половин час, защото от винтила пръскаше много, целия аспиратор и котлона станаха мазало.  Въобще невъзможността веднага да се отвори капака и поради това удължаването с неизвестно колко на времето за готвене, ме дразни много и го отчитам като основен недостатък на Инстант пота, спрямо обикновената тендджера под налягане.

# 782
  • Калифорния
  • Мнения: 464
Че тя обикновената тенджера под налягане работи на същия принцип и пръска по същия начин Wink. Така че колкото време ти отнема да отвориш ИП, точно същото време ще бъде и с обикновената. Разликата е, че ИП има вграден котлон, но налягането се постига и изпуска по същия начин.

# 783
  • София
  • Мнения: 23 383
Обикновенната тенджера я слагам под студената вода и за минута е готова за отваряне.

# 784
  • Мнения: 3 993
На обикновената тенджера под налягане парата се изпуска по време на самото готвене /което си има и плюсове, и минуси, разбира се/, и когато приключиш готвенето, можеш да я отвориш веднага, защото  налягането не е толкова силно и не изхвърля течност през винтила. Ако пък се готви нещо супер кипящо и пенесто се - тенджерата се слага под течаща студена вода и кипенето се прекратява за секунди.

Готвила съм 20 години с хубава италианска тенджера под налягане и мога определено да кажа, в нея храната се приготвя по-бързо от Инстант пота. Той обаче си има други преимущества, заради които го купих и го ползвам.

# 785
  • Мнения: 19 885
На мен никога нищо не ми пръска от пота Anguished

# 786
  • Berlin
  • Мнения: 13 014
При мен само един път се случи, но май готвих супа с фиде (не си спомням вече) и веднага реших да отворя вентила. Аз съм мързелива и слагам всичко в тенджерата и я пускам да си готви сама и после само отварям и сервирам. Simple Smile Не засичам колко време ми отнема, защото през това време работя, почиствам, играя с децата, гледам филм и т.н., намирам си занимания.

# 787
  • Мнения: 33 775
И при мен така, никога не пръска, но явно пълня по малко! Пилето може да се направи с чаша вода, тя не кипва за 30 мин, а за много по малко време!
Сега се прибрах от почивка, ядеше ни се готвено след седмица сухоежбини, сложих картофи, на 7 минути за яхния! Докато взема душ, поразхвърламе багажа и яденето беше готово! Heart Eyes

# 788
  • Мнения: 16 020
Винаги заливам с вряща вода от ел.каната продуктите в пота.
Изкл.рядко пръска, но мятам една кърпа отгоре и изобщо не го мисля (хавлиена кърпа за ръце)

# 789
  • София
  • Мнения: 577
Как час и половина по същата технология?? Както казах слагам малко вода - примерно 300 мл. Това количество завира изключително бързо! Парата я изпускам винаги веднага, никога не чакам. Никога не ми е пръскало, отварям си вентила директно под абсорбатора и за 2-3 минути е паднало налягането и може да се отваря капака. Явно си има различни техники на ползвате на ИП. Моята е от бързите и споделих за нея Hands Plus1

# 790
  • Мнения: 3 993
На мен никога нищо не ми пръска от пота Anguished

И какво точно готвиш? Съжалявам, но бих повярвала, само ако го видя заснето. Но не картофи с 1 чаша вода, а примерно боб, супа или друго ястие, което се готви с вода до ограничителната линия и да му се изпусне парата, веднага след като изтекат минутите ...


Felis, изключително бързото завиране колко минути отнема - 2,3,5 или 15-20, защото нали пилето било готово за 30 минути, със запичането барабар?
Имах предвид впечатлението, което се създава с тези поукрасени коментари у хората, които се интересуват от уреда. Не че е лош пота, има си достатъчно преимущества, за да му се прави такава реклама.

А ребрата ми бяха 2 кг и тенджерата беше пълна до ограничителната линия /когато водата не ги покрива, не стават толкова вкусни, пробвала съм преди/. И само докато се вдигне налягането, минаха поне 30 минути. После 20 минути варене под налягане. Останалото го писах по-горе.

# 791
  • Мнения: 19 885
Ами всъщност правя основно яхнии и супи, телешкото месо обикновено минава от там за по-бързо или пък зеленчуци за пюрета, сарми, варива по-рядко. Вода слагам на око в интерес на истината и готвя за вечерта. Тоест, не е в големи количества. Изчакването ми е няма и пет минути след края на програмата и никога не ми е пръскало.

# 792
  • Мнения: 33 775
Аз отговорих, готвя по малко, защото сме двама, готвя всяка вечер! Ако искам да стане по бързо залива вряла вода от каната! Аз никога не съм имала тенджера под налягане...Не мога да сравня!

# 793
  • Berlin
  • Мнения: 13 014
Факт е, че се изчаква да се вдигне налягането и да започне готвенето, така е. Не готви за 10 мин. тотал, но въпреки това е супер удобно.

# 794
  • Ст.Загора
  • Мнения: 778
Аз отговорих, готвя по малко, защото сме двама, готвя всяка вечер! Ако искам да стане по бързо залива вряла вода от каната! Аз никога не съм имала тенджера под налягане...Не мога да сравня!
Адаш , аз имах преди години тенджера под налягане . Ами никога няма и да си помисля вече за такава.През цялото време изпуска пара от винтила , естествено и миризми има, не може да се готви без абсорбатор , трябва да и засичаш време и да я изключваш от котлона . Имах Grinning , докато един ден не я забравих на котлона и замина на контейнера . Сега на ИП не му бая, пускам го и си свиркам Joy.

Общи условия

Активация на акаунт