Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 4

• 75 267
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Според мене,ако не си разрешила окачването е трябвало да задържиш депозита за ремонт.
Но пък с 400 - 500 - 600 лв.кое по-напред да оправиш?

# 136
Не е отпаднал авансовия данък. На страницата на НАП е обяснено много добре.

http://www.nap.bg/page?id=434

А това е за годишната декларация

http://www.nap.bg/page?id=327

# 137
  • Варна
Според мене,ако не си разрешила окачването е трябвало да задържиш депозита за ремонт.
Но пък с 400 - 500 - 600 лв.кое по-напред да оправиш?

Ох да, това беше пропуск от моя страна, но има клауза за връщане в същия вид с нормални следи от употреба, глупава клауза. А и както каза депозитът изобщо няма да покрие подмяната, дори само трудът на майсторите.

Не се оплаквам, приела съм риска, а за два три наема депозит е абсурдно да си говорим, пазарът в момента е по един наем.

# 138
Не е отпаднал авансовия данък. На страницата на НАП е обяснено много добре.

http://www.nap.bg/page?id=434

А това е за годишната декларация

http://www.nap.bg/page?id=327

Благодаря за отговора. Четох ги, но не можах да се ориентирам добре Sad

# 139
Цитат
останаха следи от гвозеи (дори дюбели)и по светли петна защото са пушили.

Затова смятам в нашия договор изрично да е написано, че в апартамента не се пуши. Ако наемателите пушат активно вътре, може да стоят само 2-3 месеца, което е достатъчно миризмата да се пропие в матраците и мебелите.
Тук прочетох, че напълно обзаведените жилища лесно се напускат (в нашия случай бих оставила и съдове, прибори за хранене и т.н.). Сещам се за една испанка, която беше търсила апартамент за 2 месеца, но за такъв кратък срок успя да намери само апартаменти, предлагани на хотелски начала (около 1000 лв. в сравнително голям град). Тогава реши, че може да наеме прилично жилище за 400-500 лв. и  да прекрати договора с едномесечно предизвестие, оставяйки депозита на хазяите като вид обезщетение, а защо не и за сметките. Не знам края на историята, жената не ми беше близка. Та, хора всякакви.  Надявам на коректност, може би защото тръгвам с нагласата аз да бъда коректна.

# 140
Здравейте,
нямам идея дали тук трябва да пиша, но вече 4-ти месец търсим квартира с моят приятел и няма нищо.
Очакваме бебенце и трябва най-късно март месец да се преместим.
Търсим в източните квартали на София - Изток, Изгрев, Младост, Гео Милев, Редута, Дружба, Дървеница. Трябва ни двустаен или тристаен апартамент, обзаведен добре, без да има нужда от ремонт или поне да е козметичен, защото няма да имаме време. Хубаво би било да не е на 2-ри или последен етаж, без ТЕЦ. Цена до 650лв. Благодаря предварително на всички, които могат да помогнат.

# 141
  • в матрицата
Привет, момичета! Имам следният казус - наемател напуска с едномесечно предизвестие. Заплаща наем от 1ви до 30ти, той напуска на 19ти. Целият наем ли дължи или част? Каква е практиката? В договорът за наем, това не е уточнено, та се чудя какво да направя.

# 142
Моите договори са от дата до дата.
Т.е. ако се е нанесъл на 15 число, наемът е за период от 15 до 15.

# 143
 Според мен мен няма никакво значение, че наемателя Ви плаща за период от 1 - 30 число. Ако предупреждението за напускане е дадено например на 22 число, то ще трябва да плати наем до 22 число на следващия месец.

# 144
  • в матрицата
в случая си е платил от 1во до 31во число. Днес ме уведомява, че след 30 дни напуска -т.е. трябва да плати и за януари, но, въпросът е цял наем ли ми дължи?

# 145
Половин

# 146
  • София
Според мене - ако наема е 300 лв : 30 дни = 10 лв/дневно
10 лв х 22 дни = 220 лв.
И на 22.01  отиваш да вземеш ключа и да смениш бравата.
Да не си мисли че може да се помотва 2 -3 дни.

# 147
  • в матрицата
половин наем, при положение, че ще стои 20 дни -няма как да взема. Аз си мисля, че при положение, че наемът е за месец, не за ден , седмица или час, трябва да си плати цял наем, а решението да напусне по рано - си е лично негово. Какво мислите?

# 148
Suzza, в договора не пише ли от коя дата наемателят започва ползването на имота? Например от 10-ти, значи наемът е от 10-то до 10-то число, освен, ако първият месец не е приспаднат част от него, за да започнете "на чисто" от 1-во число.
Виж датата на сключване на договора или датата за плащане на наема. До сега в няколко имота крайните ми дати за плащане са били около 5 дни след започването на наемането реално. Последният апартамент го наехме от 10-ти по договор и плащаме между 10-то и 15-то число на месеца. Този месец си платихме на 12 или 13-ти за наем до 10.01. Simple Smile

И после прилагаш тактиката на Aisha - за мен е най-разумна. Simple Smile

Едит: Звучи ми сякаш договорът ви е сключен около 20-то число на месеца. И той си плаща горе-долу тогава. В такъв случай на 20-ти при изнасяне ще дължи цял наем. Виж си датата на сключване на договора. Peace

# 149
  • в матрицата
плащането на наемът е от 1во до 5то число. Разделянето на общата сума по дни, може и да е разумна, но не искам да правя този жест за наемателя. Имахме неприятности и просто няма желание да ми плаща за ден. В договорът е описана месечна сума за наем, т.е. на започнат месец, той дължи за целия период, независимо дали ще напусне на 2, 5, или 25-то число. Не са ли ми верни разсъжденията? Все пак не е хотел, та да ми плаща на ден.

Общи условия

Активация на акаунт