Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 4

• 75 173
  • 741
  •   1
Отговори
# 120

И как пък не ще дам на някого копие на личната си карта! В никакъв случай, ако ще и най-страхотният апартамент да е!  Shocked
Хазяйнът ще ми даде ли пресниман документ, за да не пия студена вода с депозита?
Извинете, но наемодателя ви поверява имот за стотици хиляди лева, а не три цифрена сума, така че ако желае копие от личната ви карта, нормално е да я представите.

И за какво му е на наемодателя копие от личната карта?   #Crazy Нали всички необходими данни ги има в договора?  newsm78

# 121
При нужда да се подготви запис на  за заповед например.
Лично аз нямам копия от лични карти, имам си договори с моите наематели.

# 122
При нужда да се подготви запис на  за заповед например.
Лично аз нямам копия от лични карти, имам си договори с моите наематели.

Запис на заповед трябва да бъде подписана. За това не ти е необходимо копие от личната карта. Данните може да се видят от договора. И ако си имаш добре списан договор, който е заверен или поне обявен въобще нямаш нужда от друго. За да си гарантираш спокойствието си, че няма да ти се натрупат сметки - прехвърляш ги на името на наемателя. Правиш си опис, подплатен със снимки при наемането. Включваш клауза да се издаде във същия вид. Срока за прекратяване да е 3 месеца - времето е достатъчно да си уредите отношенията. При неплащане на наема се задържа депозита. Също и при повредено имущество.  Simple Smile

# 123
  • София
Копие от личната карта за нищо не може да послужи в случая. Записът на заповед върши същото като нотариално заверения договор - можеш да инициираш заповедно производство за издаване на изпълнителен лист, въз основа на който по принудителен ред съдебен изпълнител да събере дълга.

Не знам какво имаш предвид с
договор, който е заверен или поне обявен
Договорът се заверява нотариално по желание или задължително, когато срокът му е над 1 година. За да бъде вписан (вероятно това визираш под "обявен"), трябва да е нотариално заверен. За мен нотариалната заверка дава известно предимство, когато имаш да събираш вземане, но не гарантира нищо, ако имаш работа с хора без официален доход и/или имущество.

За да си гарантираш спокойствието си, че няма да ти се натрупат сметки - прехвърляш ги на името на наемателя.

Това също нищо не гарантира, защото дългът за вода и за топлинна енергия, дори  договорът да е прехвърлен на името на наемателя, се дължи солидарно от собственика на имота. Много тъпо, много неприятно, но монополистите добре са защитили интереса си при писането на съответния закон. Знаят, че вместо да гонят някакъв наемател без доход и имот, могат много по-лесно да насочат претенцията си към собственика, който няма къде да бяга.
Разбира се, лично сключеният договор помага после собственикът да търси дължимото от наемателя. Но я камилата, я камиларят....

# 124
Обявен визирам ако е минала една календарна година да обявиш че имаш доход от наем и да си платиш данъците. Много често за да не се плаща данък не се декларира и тогава наистина е по-добре да пиеш една студена вода отколкото да се разправяш с данъчните.
Що се отнася за хора без официален доход проблема е в теб ако си дадеш имота на такъв човек.
Промяна на партидите се прави с оглед да се внесе яснота чии са задълженията. Иначе задействаш клаузата за сметките в договора ти и се събираш дължимото.

# 125
  • София
То при декларирани доходи и платен данък данъчни и други институции ще се скъсат да издирват неплащащия квартирант.....
Вярваш ли си на написаното?
Човека може да работи, да е с добри доходи в момента на наемане, после да остане на сухо.
А съм чувала от квартиранти с малки деца - наемат чисто, спретнато, плащат си коректно. Но не пазят, цапат, децата рисуват по стените, чупят на воля, кучето гризе коридорите. Накрая намират ново, чисто и подредено и се махат. Зарязват депозита. А собственика да се оправя с 400 - 500 - 600 лв.
До къде ли ще му стигнат в апартамент за тотален ремонт?
Иначе изглеждат интелигентни, работят на хубави места ...

# 126
  • София
Няма нужда до внасяш яснота чрез промяна на страната по договора с комуналните доставчици, тъй като вероятно във всеки договор за наем е включена уговорка, че от тази дата консумираната вода, ел.енергия и пр. са за сметка на наемателя. Никаква полза няма от прехвърляне на партида.

# 127
То при декларирани доходи и платен данък данъчни и други институции ще се скъсат да издирват неплащащия квартирант.....
Защо реши, че те трябва да ти съберат парите?!  #Crazy Това е необходимо за да може ти да вземеш необходимите мерки без да се притесняваш, че ще имаш проблеми за укрити доходи.

Човека може да работи, да е с добри доходи в момента на наемане, после да остане на сухо.
Това проличава - закъсняват ли извън определения срок веднага вадиш.

А съм чувала от квартиранти с малки деца - наемат чисто, спретнато, плащат си коректно. Но не пазят, цапат, децата рисуват по стените, чупят на воля, кучето гризе коридорите. Накрая намират ново, чисто и подредено и се махат. Зарязват депозита. А собственика да се оправя с 400 - 500 - 600 лв.
Затова е протокола и снимките при наемане, както и клаузата за същия вид и състояние при освобождаване. Задържаш депозита и си търсиш правата. А с една застраховка наемател съвсем си облекчаваш живота.  Grinning

# 128
Няма нужда до внасяш яснота чрез промяна на страната по договора с комуналните доставчици, тъй като вероятно във всеки договор за наем е включена уговорка, че от тази дата консумираната вода, ел.енергия и пр. са за сметка на наемателя. Никаква полза няма от прехвърляне на партида.

Има, ако искаш да застраховаш. Grinning

# 129
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Защо реши, че те трябва да ти съберат парите?!  #Crazy Това е необходимо за да може ти да вземеш необходимите мерки без да се притесняваш, че ще имаш проблеми за укрити доходи.

Това проличава - закъсняват ли извън определения срок веднага вадиш.

Затова е протокола и снимките при наемане, както и клаузата за същия вид и състояние при освобождаване. Задържаш депозита и си търсиш правата. А с една застраховка наемател съвсем си облекчаваш живота.  Grinning

Та живеем вече почти 5 години в едно и също жилище под наем ... Мислите ли, че някои неща не са тотално остарели? Пример: 5 години по 365 дни в годината по 24 часа се ползва килим ... 5 човека сме ... Колко ще издържи според вас? Може ли да го върнем в състоянието, в което е бил? Е, прибрахме го и си купихме наш Simple Smile Но за всичко ползващо се се изхабява (слава на Бога, че ап. е необзаведен почти с изключение на 30-тина годишна холна гарнитура, още по-стар гардероб и бюфет Simple Smile)... Снимки на ап. след 6 и + години ползване, дори и да е поддържан идеално, няма как да се сравняват! Нали като се плаща наем се предполага, че част от него се отделя и за подобрения след изнасяне на наемателите? Говоря за дългосточни ползвания от над 5 години. Според мен е ... нереално да се изисква от наемател след 5-6 и + години ап. да се издаде в същия вид, какъвто се вижда на снимки отпреди този период. Това означава, че наемателят ще трябва да направи ремонт (латекс примерно), да смени сложения евтин ламинат и т.н. За отдадените заедно с ап. 30 годишни мебели няма да говоря! Та, така ... И двете страни трябва да са реалисти в изискванията си, според мен ... Наемодателите да са наясно с хлъзгавото понятие "естествена амортизация";наемателите да са коректни с плащания за всичко и с поддръжката на жилището.

# 130
Това са следи от нормална употреба и при дългосрочен договор е ясно. Даже сте в правото си да поискате освежаване на имота. Grinning В един договор освен права наемодателя има и задължения. Като пълнене на климатика, подмяна на уреди / например след токов удар/ и т.н.

# 131
  • Варна
Тук пишат и наематели в чужбина, мисля, че там трябва да го издадат както са го получили с освежен латекс?

# 132
Точно така, Doris. При напускане на жилището трябва стените да се върнат към белия цвят, да се запълнят дупките, направени за картини и етжерки, да се направи основно почистване (понякога договорът изисква да то да се извърши от фирма, т.е. трябва да се представи фактура).
Но според мен базата за сравнение се губи точно тук. Тук ти дават стени и под под наем (ние имаме и вградена кухня, уау!) и е много по-лесно после всичко да се върне "каквото са ти го дали". Като стане дума за пазене на мебели и техника, се навлиза в една сива зона на кой какво намира за нормални следи от експлоатация. Разбира се, не говоря за случки от сорта удряно с чук, гасени цигари на таблата на спалнята, счупени стъкла и т.н. (все примери, които съм чела в темите).
Но пък тук на необзаведени жилища се дава депозит 2,5-3 наема, няма такива работи, ама то няма мебели следователно няма какво да повредя, тън-мън.

# 133
Момичета, извинявайте, ако повтарям някое питане, но не мога да намеря по-нов отговор на въпроса , свързан с декларирането на доходите от наем. Трябва ли да се плаща все още авансов данък на тримесечие или това отпадна, и може да се декларира и плаща целият данък направо след подаването на  ГДД (върти ми се в главата, че отпадна авансовият данък)? Или ако е някакъв друг редът за деклариране на доходите, ще се радвам, ако ми го кажете Simple Smile За пръв път отдавам имот и съм доста "боса" в материята.

# 134
  • Варна
Да, тук пазарът е по различен. Търсят се съответно се предлагат основно обзаведени жилища. Има и разлики квартири обзаведени с каквото е останало и непотребно, стари уреди, но има и апартаменти добре оборудвани и с нови мебели и уреди. Тук е трудно да се прецени кое е от немарливост и кое от нормална употреба.

Само един пример, за една година предните наематели бяха окачили доста постери и снимки, а апартамента беше с току що подменени тапети съвсем не от нисък клас, след като се изнесоха на местата на рамките, останаха следи от гвозеи (дори дюбели)и по светли петна защото са пушили.

Според вас какво би трябвало да се направи? От страна на наемател и наемодател, увредата от нормално ползване ли е?

Общи условия

Активация на акаунт