Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 4

• 75 153
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
Аз винаги имам условие за непушачи. Peace
Не срещам никакви трудности.

# 106
  • София
emerald_eyes, нещо си много нервна днес.
Ах, този лош съсед с дървата в 6.00 ч.  Party
Няма как да подпишеш договор без твоята и на собственика лична карта.
Нали данните се вписват в него.
И да, във всичките ми договори има клауза за 1 просрочена сметка и прекратяване.
Ако не си съгласна - квартири и квартиранти много.
Ти си лесна - може да загубиш най-много 1 депозит, ако си го дала.
Че има и измекяри, които се пазарят да не го плащат в момента.
А собственика може да изгори с много повече пари, да не изброявам.

# 107
  • Пловдив
emerald_eyes, напълно съм съгласна с теб!  Peace

...
- Винаги искай 2-3 наема предплата (най-важния съвет). Към договора приложи снимки и подробно описание на състоянието на имота.
- Редовно проверявай, лично, дали всички битови сметки са платени в срок. Включвай в договора клауза, че не плащането в срок на 1 сметка за ток (парно, вода и др.) води до автоматичното му прекратяване и загуба на депозита. Не с съгласявай на отлагане.
- Винаги искай преснимано, пред теб, копие от документ за самоличност. Ако наемателя е чужденец, преснимай и документа за основанието за пребиваване.
- Проверявай поне 1 път в месеца състоянието на имота. Дай си номера на GSM-а на най-близките съседи по апартамент и домоуправителя , за да те предупредят при проблем.
- Сключи застраховка (специална  за наемодатели) с възможно повече рискове.

DaniX, ти би ли се съгласила на подобни условия, ако си наемател? Едва ли.
Добре е човек понякога да се поставя и на мястото на другия и да си дава реална сметка за нещата.
Аз лично при такива условия жилище не бих наела, колкото и прекрасно да е, и без пари да ми го дават.

# 108
  • София
Пак кротичко да попитам наемателите - как искате договор без да се впишат в него паспортните ви данни?
Аз моите ги давам без проблеми, а защо вие си ги криете?
Какво ще стане ако ви разбера ЕГНто и  постоянния адрес в Сурсулево?

# 109
Aisha, яханала съм метлата.  Laughing
Сериозно, клаузите са ми в повече. И "само" депозитът може да е 500лв. За това, че не съм си платила тока на 30, а на 5ти? Ако не е платена до следващата фактура, разбирам прекратяването, не и задържането на целия депозит.
А копие от ЛК и данни в договор - има тънка разлика. А щом няма проблем, значи и ти ще си оставиш копие от ЛК на наемателите, така ли?
И квартиранти много, и квартири - също. Wink

# 110
DaniX, много благодаря за съветите!
Ако наменателите са коректни, не виждам проблем да не се съгласят. Разбира се, отстъпки извън договора винаги са възможни.
Фирмата ни наема няколко жилища в различни държави и съм срещала доста безумни за мен изисквания,
но като например разрешени часове за проветряване, задължение за почистване на имота от професионална фирма поне веднъж месечно и др.

# 111
  • София
Да, ако пожелят копие на ЛК ще я имат, срещу тяхната.
Засега съм си раздала ЛК на повечето големи банки/по работа/.
Ами за 15 год. никой не ми е отнел имотите и не е взел кредит на мое име.
И там хора работят, нали?

# 112
Привет, дами. Да ви разкажа какво ново се случва в немско... Онзи ден ми звъни хазяйна и ме умолява да съм си в нас днес от еди колко си до еди колко си часа, защото имало закон, който гласял че до 31.12 тази година било задължително всички апартаменти да имат детектор за дим (разбирайте тези : http://www.voltking.de/rauchwarnmelder/hekatron/einzelmelder/gen … NACFUu3Gwoddp4BoA ) . Та, идват господата - слагат ми 3 - И ТРИТЕ В КОРИДОРА, през половин метър, на тавана.  newsm78 newsm78 newsm78 Стана ми чудно - в кухнята разбирам да няма, но в хола, в спалнята, в офиса, в мансардата? Както и да е. Днес получам писмо от собственика, че всеки месец към наема, трябва да плащам 15 евро повече за ПОДДРЪЖКА... Която е ВЕДНЪЖ ГОДИШНО СМЯНА НА БАТЕРИИТЕ на апаратите. ИДва ми тъкмо на време, защото обмислям така или иначе да си сменям апартамента. Но човека добре си го е пресметнал - да дойде да смени 6-12 батерии веднъж годишно - 180евро.  bowuu bowuu

# 113
Много хитър този германец.
Също в немско/Баден Баден/ детекторите за дим са сложени в коридора, кухнята и стаята.
Смяна на батериите е включена в наема, не се плаща отделно.
Апарт. беше нает с тях миналия декември.

# 114
Имаш ли възможност да договориш този разход да бъде за сметка на наемодателя? Все пак, той е негово задължение, не твое. Ако не, мисля че имаш право да развалиш договора без предизвестие. Ако искаш, де  newsm78

# 115
Честно не знам как се разбират наемодатели и наематели в България. Мисълта, че някой ден искам да се прибера, но не в родния ми град, т.е. ще се наложи да търся квартира, ме потриса. Сега имаме договор, оставили сме депозит, имаме добри (т.е. нормални) отношения с хазаите. За изрядно плащане на сметки и наем въобще не говоря, то си се подразбира. Пък и в крайна сметка договорите за ток, вода и интернет са си на наше име. Но само мисълта, че някой може да ми влезе в дома и да рови, да се разхожда и да оглежда, ме кара да ми се гади. Обичам да ми е чисто и да подреждам, но има дни в които зарязвам десет неща на дивана, коша с чисто пране на средата в хола, леглото - неоправено, защото нямам време или желание. Не мисля, че е необходимо някой да идва да ме проверява все едно съм в шести клас на зелено училище. Ужас. Като пребоядисахме тук (всичко се дава в бяло) и хазяите дойдоха да оставят нещо, сама ги поканих да видят, но ако бяха тръгнали сами да влизат, щеше да ми стане ужасно неприятно. Имат ми копие от личната карта (аз сама го предложих всъщност и аз не знам защо), казаха, че ще получим ключове, когато им дадем депозита, но и същевременно искаха във възможно най-кратък срок да идем в банката и да затворим депозита в сметка на ОБЩО име. Никой без другия не може да го пипа при никакви условия. Какво по дяволите значи, че можела да няма възможност да го върне в момента (хазяйката, откраднала договора.)?! Ами аз пък може да нямам възможност да си платя наема и тя ли трябва да ме чакат да се наканя?! Нали се изхожда от там, че това са чужди пари, които ще се върнат, ако всичко е наред. Разбирам, че е много трудно и за наемодатели, и за наематели в България, понеже няма ясни закони и защитата е трудна, но отварянето на една обща сметка с определено условие за теглене не намирам за невъзможно. Самият факт, че някой изхожда от факта, че съм едва ли не престъпничка, е ужасно обиден. Аз ако имам някой за съмнителен, няма да си го пусна в жилището, ако ще и четворен наем да ми дава.
Иначе и ние ги имаме тия детектори за пушек, да им се невиди и детекцията, ако прозореца е само леко открехнат на механизъм и на десетата печаща се палачинка, пищи, та не се трае.

# 116
  • София
Михаела, детектора в дома на дъщеря ми се сваля при всяко готвене и грижливо се завива под 2 одеала.
Чудиш се за депозита - ами някой собственици в София така процедират - вземат депозит от следващия наемател и тогава връщат на предишния.
Не съм от тях и не го одобрявам, но хора всякакви.
Има и кандидат наематели, които се пазарят да изплатят депозита/250 лв/на лизинг, а не при подписване на договора. Нямали пари, чакали плащане и т.н.
Някои по-възрастни и мизерни собственици се съгласяват.
Ако на квартиранта му се наложи рядко да забави наема с няколко дни и ме уведоми за това - чакам си кротко.
Ти не коментираш редовното плащане на сметки, но доста хора го правят.
Познати на квартира се пазарят със собствениците за всяка фактура - ама нямало парно, те защо да плащали за общите части.
Че от топлите тръби им се вдига температурата не го отразяват. От  25 лв. сметка за ток си удържат 5 лв, защото печката била стара и гълтала повече.
Изобщо тук дали от бедност, дали от ганьовска хигрост и изпозвачество отношенията са много изкривени.
Рядко са свестни хора и от двете страни. Та като се намерим трябва да си правим отстъпки.
Проблема с ключовете - на мене също ми е неприятно да влеза в дома на квартирантите. Не ми е интересно ровенето. А и какво ще имат те, което у нас го няма?

# 117
  • Варна
Аз съм наемодател, но не мога да проумея как така ще вляза без присъствие на наемателите!

Влизам изключително рядко, обикновено при необходимост от нещо за ремонт и то при уточнено точно време удобно за двете страни.

Явно си е до манталитета.

# 118
Всичко е до манталитет - и от страна на наемодатели, и от страна на наематели.

Никога не бих влезнала в апартамента /си/, но даден под наем, без знанието и разрешение на наемателите /ако е нещо спешно и те не могат да присъстват/, дори, ако се наложи, се чувствам притеснена, само "хвърлям" един поглед върху стени, паркет и това е - всичко останало, за мен е като воайорство - гардероби, шкафове.....

Нямаме регулирани закони, както е в чужбина - забит пирон, поставени картини /без съгласието ми/...., но от друга страна, ако някой живее 2-3 и повече години - не може да поддържа стерилна обстановка. Е, аз бих могла, или след това ще си платя /когато бяхме под наем докато нашия апартамент се строеше питах наемодателя мога ли да си закача по стените това или онова и го направих с негово съгласие. Но, също, 1 месец преди да напуснем, горния реотан на фурната спря да работи - реших, че след 3 1/2 г. - това е от нормална експлоатация, и за това като си оправяхме сметките му оставих 100 лв.  от депозита/.

Така че, наистина всичко е до манталитет и уважение и себе-уважение. Не че има значение в крайна сметка и точно заради това, пишещите тук наематели не трябва да се сърдят или да слагат всички наемодатели под общ знаменател. Ако си наемател, трябва да се грижиш за чуждата собственост, защото тя не е дошла "от небето" - вложени са пари, труд, усилия, изпълняваш си задълженията по договор за сметки и т.н. Ако си наемодател - уважаваш личното пространство на хората, които ти плащат за ползването на инвестицията ти.

Като изключим неплащането на сметки, наеми, или не-връщането на депозит без основателна причина, остава само претенцията на наемодателите, че все пак трябва да живееш с мисълта, че за определен период от време този имот е твой дом и трябва да го третираш като такъв, полагайки съответните грижи. Освен ако не си научен /например за 2-3 г. да не си изпереш пердетата, или почистиш фурната, което по принцип не би трябвало да е проблем на наемодателите, но се случва, за това споменах и "себе-уважение" /.

Всъщност, за мен това са другите големи грижи за наемодателите.

# 119

И как пък не ще дам на някого копие на личната си карта! В никакъв случай, ако ще и най-страхотният апартамент да е!  Shocked
Хазяйнът ще ми даде ли пресниман документ, за да не пия студена вода с депозита?
Извинете, но наемодателя ви поверява имот за стотици хиляди лева, а не три цифрена сума, така че ако желае копие от личната ви карта, нормално е да я представите.

Общи условия

Активация на акаунт