Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 4

• 75 139
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
Не всички хазяи са некоректни, както и не всички наематели са света вода ненапита, та не обобщавайте моля на едро. Случаи всякакви, хора разни.

# 91
  • София
И обратното  Peace

ПП Аз също съм била наемодател!

# 92
  • София
Имате бележки само за плащане на наема.Дори да пуснете сигнал в Нап догодина хазайката ви може да обяви наема в данъчната декларация.Седнете и поговорете спокойно с жената без да се карате.Може да изчаква следващите сметки или просто в момента да не може да плати депозита.А че е влязла това се счита за самоуправство.

# 93
Мама Меца, извинявай, но аз този момент с кражбата на договора съм го изпуснала.
С каква цел го е откраднала?

# 94
  • София
Без договор трудно се доказва какво са се разбрали по между си.

# 95
Не искам да обвинявам никой , но щом сте допуснали току така да си влиза и излиза, че и да прибира докуметни(договора за вас е документ), направили сте грешка.
Опитайте с добро, както е писано по горе, поговорете, ако не стане,,аз бих си търсила правата. Не са малко пари за да и ги оставите. Наемодател съм,никога не съм живяла под наем, съчувствам ви.

# 96
Не искам да обвинявам никой , но щом сте допуснали току така да си влиза и излиза, че и да прибира документи(договора за вас е документ), направили сте грешка.
Ами проблемът в тези случаи е, че няма как да я ограничат напълно без да сменят брава. А много наемодатели (включително и във форума) държат да имат ключ от имота. Защото е техен, а наемателите са временно там.
(И се чудя в такива моменти, ако отдаваха под наем магазин, дали пак щяха да искат ключ за помещението.)

# 97
emerald_eyes,не се чудете и да имат ключ от търговския обект ,обичайно той има охранителна система Wink

# 98
  • София
Наемодателите е добре да имат ключ,но да го използват само при ремонт, течове,а не да влизат когато ги няма наемателите и да ровичкат в нещата на хората.

# 99
То затова са договорите - слага се клауза, че наемодателят има право на посещение в имота си на 1-2-3 или... месеца и то само в присъствието на наемателите или техен представител, след предварителна уговорка и т.н.

Друга клауза - при форсмажорни обстоятелства - наводнение, пожар, земетресение.... , при отсъствие на наемателите, наемодателят има право на влизане и т.н.

По принцип в договора могат да се включат много неща, за да се защитят интересите и на 2-те страни при различни ситуации.

# 100
  • София
Ами може жената да изчака да си платят последните сметки и тогава да им върне депозита или част от него.
Може пък да са били на ТЕЦ и да се чака изравнителна сметка.
На наематели, напуснали на 01.04 съм връщала депозита през септември.
Беше си вписано в договора и си чакаха кротко.
Даже им дадох повече пари, заради връщане от топлофикация.

# 101
Предстои ми отдаване под наем на двустаен в "Младост" през март месец догодина.
Не смятам да ползвам агенция, тъй като има търсене в района.
Опитът ви ще ми е полезен, за което благодаря.
Имам доста въпроси, засега - много хаотични Simple Smile
Изненадана съм, например, че трудно мога да получа два наема депозит (като студенти платихме толкова). Разглеждах обяви на обзаведени апартаменти и масово липсваха телевизори, съдомиялни  - наемателите нямат ли изисквания за тези неща? Другото нещо, което бих включила като клауза в договора, е забрана за пушене в апартамента - до колко често срещано е такова искане? Разбира се, всичко е въпрос на договорки, аз си имам моите мотиви и съм непреклонна; питам по-скоро за статистиката Simple Smile 

# 102
  • София
При едните ми квартиранти имаше тв. от старите. После те си купиха нов и този си седи прибран. Май вече не може да се ползва, не знам.
Съдомиална и тв никой не ми е търсил. Държат на пералня всички.
Забрана за пушене - може и да намериш непушачи.
За 2 наема депозит - трудно ще стане, но не пречи да се пробва.
Те за единия се пазарят ...
Всичко зависи от човека, който одобриш.

# 103
Предстои ми отдаване под наем на двустаен в "Младост" през март месец догодина.
Не смятам да ползвам агенция, тъй като има търсене в района.
Опитът ви ще ми е полезен, за което благодаря.
Няколко обобщени съвета от мен
- Винаги искай 2-3 наема предплата (най-важния съвет). Към договора приложи снимки и подробно описание на състоянието на имота.
- Редовно проверявай, лично, дали всички битови сметки са платени в срок. Включвай в договора клауза, че не плащането в срок на 1 сметка за ток (парно, вода и др.) води до автоматичното му прекратяване и загуба на депозита. Не с съгласявай на отлагане.
- Винаги искай преснимано, пред теб, копие от документ за самоличност. Ако наемателя е чужденец, преснимай и документа за основанието за пребиваване.
- Проверявай поне 1 път в месеца състоянието на имота. Дай си номера на GSM-а на най-близките съседи по апартамент и домоуправителя , за да те предупредят при проблем.
- Сключи застраховка (специална  за наемодатели) с възможно повече рискове.

# 104
2 наема? За наем и депозит говориш, нали?
И как ще прекратява договор за една забавена сметка? Че и ние миналата фактура за ток я платихме с 5 дена закъснение, но тоя месец успяхме даже и по-рано. Разбирам да има 1-2 неплатени или спряна услуга примерно, ама за забавяне?
И как пък не ще дам на някого копие на личната си карта! В никакъв случай, ако ще и най-страхотният апартамент да е!  Shocked
Хазяйнът ще ми даде ли пресниман документ, за да не пия студена вода с депозита?

Общи условия

Активация на акаунт