Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 4

• 75 279
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Не, дължи пари само до датата, до която е пуснал предизвестието.  Wink

# 151
На коя дата ти е дал предизвестие? Не може Днес да ти даде предизвестие, че напуска след 20 дена и да иска да плати само за тях.  А предизвестието си е обикновено 1 месец.

# 152
  • София
Той иска да си плати едномесечното предизвестие, а колежката иска да си плати освен него и дните до края на месеца  Wink

# 153
  • в матрицата
предизвестието е от вчера, т.е. 20ти, напуска на 19.01.2017. И все пак си мисля, че презюмцията е за цял наем, не за дневен.?

# 154
E, щом искаш да се "цакате" - поискай му целия наем. Според мен е редно да искаш наем за двадесет дни. То по твоята логика и на 10-ти да ти беше казал, пак щеше да си искаш целия наем.  Rolling Eyes
Предупреди го от сега, че ти дължи пълната сума, за да си знае, че разполага с имота до края на януари.

# 155
предизвестието е от вчера, т.е. 20ти, напуска на 19.01.2017. И все пак си мисля, че презюмцията е за цял наем, не за дневен.?

Делиш си месечния наем на дните и му искаш за колкото дни трябва.
Аз така правя.

# 156
  • София
И аз това предложих, но питащата не е съгласна така.
На мястото на квартиранта аз щях да си го разделя и да и връча точната сума.
А да видим какво ще направи?
Освен ако се пеняви много човека да се ни плати и последните сметки.

# 157
Според мен дължи цял наем. Тия с тънките сметчици не са ми любими, освен това се спомена че е бил проблемен така че никакви отстъпки. Компромис правя на човек който го е заслужил.

# 158
  • София
Според мен дължи цял наем. Тия с тънките сметчици не са ми любими, освен това се спомена че е бил проблемен така че никакви отстъпки. Компромис правя на човек който го е заслужил.
И на какво основание цял наем? Човекът си е спазил предизвестието? Защо да плаща още 10 дена?

# 159
Как процедирате, ако при дългосрочно отдаване, някой напусне след 2-3 месеца? Т.е. давате апартамент под наем, като презумцията е, че го отдавате дългосрочно. В договора записвате срок 1 година, с опция за продължаване. Обаче след 2-3 месеца човека решава да напусне, по негова си причина, т.е. не че жилището е негодно или нещо такова. Та, връщате ли депозит в такъв случай? Или в договора си имате ли някаква неустойка за това?

# 160
  • в матрицата
Така, мисля, че тук обсъждаме и си помагаме. Или греша?

Та, аз няма опит с наеми, този е първият. Направих ми компромиса с плащане на ден, когато се настани, въпреки, че беше 5то число и можех с чиста съвест да му искам цял наем. Той настояваше да си плаща от 1во число до 30-то -ОК , няма проблем.
Въпросът тук не е за цакане. Дали ще взема 20 лв или не, все ми е тая. По скоро е принцип. Сключваш договор за МЕСЕЧЕН наем, нали така. Плащаш МЕСЕЧЕН наем. Знаеш на кое число плащаш и, че плащаш за цял месец. Ако, решиш да си тръгнеш по-рано, твое решение, поемаш си риска. Но, ако наемодателя, реши да те изгони по-рано, тогава има резон да платиш до датата на предизвестието.

Само разсъждавам и обсъждам с вас. За това, моля, без нападки, всички сме в един кюп.  Wink

# 161
  • в матрицата
Как процедирате, ако при дългосрочно отдаване, някой напусне след 2-3 месеца? Т.е. давате апартамент под наем, като презумцията е, че го отдавате дългосрочно. В договора записвате срок 1 година, с опция за продължаване. Обаче след 2-3 месеца човека решава да напусне, по негова си причина, т.е. не че жилището е негодно или нещо такова. Та, връщате ли депозит в такъв случай? Или в договора си имате ли някаква неустойка за това?

Е, при мен е точно такъв случай. Стоя 2 месеца, накарани да направим куп неща, за да му било по-комфортно, не спря да се заяжда и накрая реши да си тръгне.
Ще се радвам и аз на споделен опит Peace

# 162
Никой не те напада, но не сме съгласни повечето с мнението ти. Нашето е различно. Аз също на негово място не бих искала да плащам за времето между 1ви и 5ти, щом още не съм наела имота. После за плащането през месеца си е ваш проблем как сте се разбрали. За мен дори и като наемател е абсурдно от 1 до 30-то число. Че той може да седи до 25-то и да се изнесе. Нали ти е оставил депозит - все едно си е платил наема. И със сметки може да те завлече. Наемът се плаща между определени дати, обикновено в диапазон от 5 дни в месеца - при вас разумно ми се струва между 5ти и 10ти  да се плаща наем за текущия месец. Това за в бъдеще да го знаеш, щом ти е първи имот.
Щом искаш целия наем кажи му от сега, да знае, че има цял месец да ползва имота до края на месеца и да не бърза с изнасянето, което винаги е лудница. Rolling Eyes
Не знам за какво са им били разправиите в миналото, но разни сметки "да си плаща, ама да се маха" са ми много грозни. Rolling Eyes
Гледаш само от своята камбанария - постави се на мястото на наемателя - ти съгласна ли си да плащаш ли за услуга, която не получаваш, или за вещ, която нямаш? Wink

Относно депозита за прекратен наем след 3 мес. - зависи от договора. В нашия няма такава клауза, но пък ние правихме ремонт, което предполага сериозни намерения. В агенцията, в която преди работих, имаше клауза, че ако договорът се прекрати в 6мес. срок, прекратяващата го страна дължи неустойка в размер на един наем.

# 163
Има клауза в договорът ,че се дължи неустойка в размер на един месечен наем ,например ,при преждевременно прекратяване на наема ,преди изтичането на срока му-в случая една година.Като е написано , значи и на днете страни  е ясно Hug

# 164
  • в матрицата
ОК. Явно всичко трябва много добре да се "бетонира" в договорът за наем.
Интересно, какво ще кажете, ако искаше да се изнесе на 28мо число, пак ли не дължи цял наем.... Риторичен въпрос. Ще се посъветвам с юристи за тълкуването на "месечен наем"
Благодаря все пак за отделеното внимание на моя казус!
Весели празници!

Общи условия

Активация на акаунт