Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 4

• 75 297
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
Обикновено договорите се сключват за 1 г. и до сега не съм видяла или прочела клауза, свързана с предсрочно освобождаване - например след 2-3 месеца. Така че, това е добра идея - да се прибавя такава клауза - например до 6 м., след което депозита да се задържа като неустойка.

Колкото до казуса с плащането на ден.... При един от договорите ми, направен от агенция - започващ от 5-то или 7-мо число, те бяха изчислили 1-вия наем за съответните дни и така ми беше предаден.

Мисля, че и аз, с други наематели, приключих последния месец с плащането до деня на напускане. Макар че аз им казах да си се изнасят спокойно до края на периода /беше около НГ, та не ми се занимаваше, а и те стояха 3-4 години/. Но, както се казва - "няма ненаказано добро" - използваха депозита като последен наем, имаха неплатени сметки, но пък ми "оставиха" скъпа брава на входната врата /непоискана от мен, но... все пак го приех като плюс и като някакво изравняване на дължима сума/, както и обещанието, че последната сметка към Топлофикация ще си я платят.... Е, не я платиха, разбира се. Но, това ми беше 1-вият договор и наемател. След това започнах да се самообразовам и сама да си редактирам договорите в частта "Задължения на наемателя".

# 166
Да според мен е препоръчителни всичко да е написано черно на бяло и подписано и от двете страни на всеки лист-т.е. че всеки е прочел и се е съгласил с написаното ,защото после се почва с едни тълкувания ,ама не чел ,ама не разбрал.
По въпроса за месечния наем-периода е един месец ,ако е от 1-ви до 30/31 -ви .Ако е от друга дата -например 5-то число-значи от пето до пето число на следващия месец.Не виждам какво може да не е ясно.
По въпроса на това от кога точно  започва да тече наемната цена-ми записано е от момента на сключване на договора , например.Плащат ,получават ключовете ,влизат във владение-толкоз.При напускане -обратното-какво има да се мисли. newsm78 От проктически опит,консултация с юрист  ,хайде и с брокери ще напиша  -ако например се сключи договора,  и той влиза в действие веднага, до 12,00ч. на обяд -значи този е първия му ден на действие и за него се плаща.При сделка след 12,00ч. първия ден платим е следващия.Това не е правило ,а да го напиша "добре приета практика".В крайна сметка-който както си реши и приеме Hug

# 167
Според мен дължи цял наем. Тия с тънките сметчици не са ми любими, освен това се спомена че е бил проблемен така че никакви отстъпки. Компромис правя на човек който го е заслужил.
И на какво основание цял наем? Човекът си е спазил предизвестието? Защо да плаща още 10 дена?

Това не е хотел. Наема е на месец не на ден или на час. Като е решил да напуска да си пресметне по добре. Както вече казах, тарикати по тънките сметки не са ми по вкуса.
Така или иначе наемодателя ще загуби време за освежаване, намиране на нови наематели и т.н. Друг въпрос е ако става дума за точен човек от който съм доволна, бил е изряден спрямо мен, спазил си е всичко и не ми се е качил на главата, тогава бих направила компромис и бих отстъпила от наема.
Това са си мои разсъждения, никой не ангажирам . Всеки постъпва както намери за добре.

# 168
  • в матрицата
Според мен дължи цял наем. Тия с тънките сметчици не са ми любими, освен това се спомена че е бил проблемен така че никакви отстъпки. Компромис правя на човек който го е заслужил.
И на какво основание цял наем? Човекът си е спазил предизвестието? Защо да плаща още 10 дена?

Това не е хотел. Наема е на месец не на ден или на час. Като е решил да напуска да си пресметне по добре. Както вече казах, тарикати по тънките сметки не са ми по вкуса.
Така или иначе наемодателя ще загуби време за освежаване, намиране на нови наематели и т.н. Друг въпрос е ако става дума за точен човек от който съм доволна, бил е изряден спрямо мен, спазил си е всичко и не ми се е качил на главата, тогава бих направила компромис и бих отстъпила от наема.
Това са си мои разсъждения, никой не ангажирам . Всеки постъпва както намери за добре.

Абсолютно съм съгласна! В хотелът цената е на ден, ако останеш 3 часа повече, плащаш и за следващия ден, нали? Тук цената е на месец, дали ще се изнесеш на 30то , 5то или 25то число -решението си е твое. Но, все пак за бъдещи наематели всичко това ще го опиша в договора за наем.

# 169

Абсолютно съм съгласна! В хотелът цената е на ден, ако останеш 3 часа повече, плащаш и за следващия ден, нали? Тук цената е на месец, дали ще се изнесеш на 30то , 5то или 25то число -решението си е твое. Но, все пак за бъдещи наематели всичко това ще го опиша в договора за наем.

Много правилно разсъждавате, мами. Плаща си за цял месец пък като е решил да си тръгне на 20 - негова воля. Единственото, което може да направите, е да му предложите да не бърза да си изнася нещата и че има време до 30 да освободи апартамента от неговите вещи. Така ако е наел ново място от 20, ще може лека полека да си принесе нещата. То все едно да отидете на хотел от 17ч до 5ч (случвало ми се е заради полет) и да кажете на рецепцията - АМА Я МИ ВЪРНЕТЕ 40% щото няма да съм тук за закуската и стаята ще е празна от 5 до 11ч... Палаща си за месеца, пък ако иска от утре да не стои в апартамента. 

# 170
Аз не съм съгласна с Лъки и Суза.
Ако се наеме апартамента на 15 число, както са моите два, пак ли ще плащат за първия месец цял наем? И защо?
Нали договорът е затова, да се пише от коя дата тече договора.
Въпросът до коя дата на месеца се дължи наема е съвсем отделен и няма връзка с това, че наемът е месечен.

# 171
Аз не съм съгласна с Лъки и Суза.
Ако се наеме апартамента на 15 число, както са моите два, пак ли ще плащат за първия месец цял наем? И защо?
Нали договорът е затова, да се пише от коя дата тече договора.
Въпросът до коя дата на месеца се дължи наема е съвсем отделен и няма връзка с това, че наемът е месечен.
да де, но той не си тръгва на датата, на която го е наел, а си тръгва по никое време и НАД половин месец. Защо дамата да трябва да изчислява дни и часове? Това да не е апартамент на хотелски принцип! Ако си тръгва на 15я ден да, може и да плати само половината, но така на 20я ден е много неприятно. Не понасям хора, които не знаят какво искат! Госпожата каза, че е имал притенции и се е наложило тя и мъжа й да закупуват допълнителни работи само и само той да е доволен. И как им се отблагодарява?! Като напуска на 2я месец! От къде им идва това самочувствие да изискват след като знаят как изглежда и какво има в апартамента преди да се нанесат на тия хора не знам. А наглостта и безочието му преминава всякакви граници. ДА ПЛАЩА ЗА ЦЯЛ МЕСЕЦ!

# 172
  • София
Това, че Суза е купувала допълнителни неща е само нейна грешка.
Човек се учи от грешките си, та няма лошо.
Апартамента се дава с това, което е налично. Ако не му харесва - да си търси друг.
Пояснявам го на кандидатите още на първия оглед.
Каквото искат допълнително - да си го донесат и после да си го вземат.

# 173
Това, че Суза е купувала допълнителни неща е само нейна грешка.
Човек се учи от грешките си, та няма лошо.
Апартамента се дава с това, което е налично. Ако не му харесва - да си търси друг.
Пояснявам го на кандидатите още на първия оглед.

Каквото искат допълнително - да си го донесат и после да си го вземат.

И аз така правя.

# 174
  • София
Момичета, уговаряйте в договорите си всичко, свързано с плащането на цената. Защото независимо колко е неприятен конкретният наемател, ако в договора не е уговорено, че цената е дължима при започнат месец, няма основание да му се поиска пълен наем за 20 дни. Цената е уговорена за месец - да, но за ползване месец. Сравненията с хотели и пр. просто не са релевантни, там обикновено на видно място е написано, че се настаняваш в 14 ч., но напускаш в 12 ч., и това не прави 24 часа, но дължиш пълната цена.
В случая договорът се прекратява на 20.01., след спазено предизвестие, няма никакво правно основание да му се иска плащане за времето от 20.01. до края на месеца, основанието, на което се е плащала наемната цена, вече не съществува. Наемателят може и да се съгласи да плати този път, но това не означава, че така е правилно, законно. Утре някой от вас ще дава под наем цяла сграда или скъпа търговска площ и наемателят ще ви съди при подобен случай и никой съд няма да ви присъди тази разлика. В крайна сметка ще плащате и съдебните разноски. Затова е хубаво да не се подхожда емоционално, защото това е бизнес. Гледайте следващия път договорът да е по-подробен.

# 175
Ако договорът ви тече от 5то число, значи между 5.01 и 21.01 дължи наем за  около половин месец. Откъде накъде да плаща за време, в което няма да ползва апартамента?

# 176
  • София

спазил ли е едномсесечното предизвестие? Спазил го е. Законно може ли да го накарате да плати за целия месец - НЕ. Оттук нататък спорът е безсмислен. Ако в договора на колежката е записано, че наем се дължи за целия календарен месец - ОК, ама не е, защото нямаше да пише във форума за 200 лева, които дори по закон не са нейни. Убедена съм, че в договора й пише, че може да бъде прекратен с едномесечно предизвестие от някоя от страните, а тя иска наемче за 45 дена.  Mr. Green

# 177
Ако договорът ви тече от 5то число, значи между 5.01 и 21.01 дължи наем за  около половин месец. Откъде накъде да плаща за време, в което няма да ползва апартамента?

Именно.
Месечен наем значи, за месец ползване.
Аз така мисля.

# 178
Лично за мен  това тропане с крак за наем от 10 дни е възмутително. Месечен бил наема... Спомних си как като напускахме квартирата попитах хазяйката дали можем да останем и осем дни след предизвестието като платим за 8 дни, тя буквално подскочи от радост. После на шестия като се появиха  квартиранти  и реши да ме гони. А това че имаше квартирант толкова бързо, защото се ангажирах  с новите огледи и лоша дума не казах за нея и квартирата въобще не й стигна до мозъка. За да стане ясно за тези два дни нямаше да ги изгуби, те бяха готови да чакат. Ама всичко се връща - доведоха куче без да я питат . И за да е пълна  иронията-  отказа на едни други с малка порода, а тези домъкнаха голямо.

Последна редакция: пт, 23 дек 2016, 06:01 от cherenlebed

# 179
  • Варна
В моя договор пише, че ако наемателят отправи предизвестие за на пускане, ще допуска огледи на апартамента. Винаги съм се съобразявала да са в удобно време. Последните решиха да търсят по голям апартамент за да делят наема със сестра си. Едномесечното предизвестие не им беше достатъчно и трябваше още месец да останат така едни нови наематели, които бяха капарирала по снимка, се отказаха и затова реших да не съм чак толкова коректна и се договорихме за огледи. Всъщност само един защото веднага го наеха и изчакаха до определената дата.

Последна редакция: пт, 23 дек 2016, 07:35 от Doris

Общи условия

Активация на акаунт