Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 4

• 75 322
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
Аз не бих се съгласила с клауза за огледи докато съм в жилището, но всеки си преценява.

# 181
Аз това се зачудих - ние сме взели апартамента полуобзаведен. Хубаво ще се направят снимки, но после трябва да се обяснява кое е наше и кое остава. Тъй де - няма как да махна леглото, фурната и кухненските шкафове за снимките. Laughing
За огледи също в този апартамент не мисля, че бих искала да се правят преди да се изнесем. И без това не го чувствам особено "сигурен". Все имам чувството, че вратата е на един шут живот. Камо ли непознати да са влизали вътре да огледат. Confused

# 182
Определено огледи с живущи  вътре наематели,не са удачен вариант ,според мен!

# 183
  • София
За огледи с наематели не е много желателно.Може да е разхвърляно и отказва новите наематели.

# 184
 Клауза нямаше при нас за огледи- направих го на добра воля. Освен това накрая идваха само брокери с клиенти без хазяйката. Аз му обяснявах по тел. на един къде да дойде, а той като влезе казва на клиентите " апартамента е много топъл".Затова двата дена бяха простотия от нейна страна след четири години без проблем.

# 185
А ,апартаментът не беше ли топъл?

# 186
  • Варна
Аз не бих се съгласила с клауза за огледи докато съм в жилището, но всеки си преценява.
В моят случай самите наематели стояха в имота дефакто след изтичане на предизвестието - или без договор на моя добра воля, считам за нормално, това да бъде двустранно, макар Румен Янков да е прав, че може да не е много добра идея, точно при събиране на багаж да се правят огледи.

Аз съм го включила в договора, нямаше претенции, а ако има, има достатъчно кандидати, никого не задължавам насила. Предлагам поддържано жилище с добри мебели и уреди, на нормална може би дори малко ниска цена, изключително коректна съм, никога не съм забавяла депозит, при напускане изчисляваме по показанията на елктромер и водомер дължимите суми и се разплащаме, не съм била дребнава, не съм притеснявала наемателите, като им правя изненадващи проверки, дори нямам ключ.

# 187
А ,апартаментът не беше ли топъл?
по- скоро беше студен ; )

# 188
  • София
Трябва да има компромиси от двете страни. Вчера ходихме да гледаме един 3стаен апартамент с един приятел да го купува.Ведомствено жилище след наематели.Голяма трагедия.Ел.инсталацията е нямаше. Тръбите в банята, кухнята и тоалетната и те.изкъртени.Как са живеели нормални хора не ми е ясно. Апартамент за тотален ремонт.

# 189
Мисля, че огледи при живеещи наематели, не е добра идея. Обикновено след напускането им, "лъсвам" всичко, правя го като за снимка, и тогава. Когато искаш висок наем, апартамента, поне на външен вид трябва да отговаря на това.

Иначе и аз съм коректна, толерантна /даже повече от необходимото май/ с наемателите си, но, това се разбира по-късно. При нови - нито те ме познават, нито аз тях, за да може такива качества да се приемат като плюсове. В крайна сметка това си е бизнес сделка и ако си много френдли и разбираща, понякога даже може и да е минус.

# 190
  • в матрицата
Според мен дължи цял наем. Тия с тънките сметчици не са ми любими, освен това се спомена че е бил проблемен така че никакви отстъпки. Компромис правя на човек който го е заслужил.
И на какво основание цял наем? Човекът си е спазил предизвестието? Защо да плаща още 10 дена?

Това не е хотел. Наема е на месец не на ден или на час. Като е решил да напуска да си пресметне по добре. Както вече казах, тарикати по тънките сметки не са ми по вкуса.
Така или иначе наемодателя ще загуби време за освежаване, намиране на нови наематели и т.н. Друг въпрос е ако става дума за точен човек от който съм доволна, бил е изряден спрямо мен, спазил си е всичко и не ми се е качил на главата, тогава бих направила компромис и бих отстъпила от наема.
Това са си мои разсъждения, никой не ангажирам . Всеки постъпва както намери за добре.
спазил ли е едномсесечното предизвестие? Спазил го е. Законно може ли да го накарате да плати за целия месец - НЕ. Оттук нататък спорът е безсмислен. Ако в договора на колежката е записано, че наем се дължи за целия календарен месец - ОК, ама не е, защото нямаше да пише във форума за 200 лева, които дори по закон не са нейни. Убедена съм, че в договора й пише, че може да бъде прекратен с едномесечно предизвестие от някоя от страните, а тя иска наемче за 45 дена.  Mr. Green
Ужас.....преди да пишете, моля, чете какво съм написала....наемче за 45 дни?? Ама, защо ли се учудвам, злобата си е човешко качество..

# 191
  • София
Написахте, че договорът ви е от 5то число. Пуснал ви е предизвестие на 19то число до 18ти следващия месец. Дори да сте изравнили и да плаща месечен наем от 1во до 31во число пак искате да вземете 11 дни отгоре наем за нещо, което човекът няма да ползва, а вие го нямате записано в договора. Това си е чист тарикатлък. Вие как щяхте да се чувствате ако ви е платено до 31во число, а човекът иска да остане до 11то числи на следващия месец - 11 дни за ваша сметка?  Wink
А за злобата е строго индивидуално виждане - не ме познавате.Но разликата между двете ни е. че аз никога не бих направила такова нещо с моите наематели. Трябва да има уважение и честност Peace

# 192
  • в матрицата
Договорът е от 1во до 30/31во число..Написах, че е влезнал на 5то число и тогава сме изчислили да е на ден, докато стане началото на следващия месец.... ама, какво ли се обяснявам.... :party

# 193
  • София
Още нещо да Ви предупредя, макар да съм злобна. Ако наистина решите да му искате пари, които реално не дължи, има голяма вероятност да ви направи някой зулум. Особено наематели, които не се задържат много не са много уравновесени.

# 194
  • в матрицата
Благодаря!

Аз пък да ви споделя, че когато наемът е МЕСЕЧЕН и наемателят знае за какъв период плаща, решението да си тръгне по-рано си е изцяло за негово сметка - тълкувание на юристи. Всичко друго е добра воля.
Весели празници!

Общи условия

Активация на акаунт