Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 4

• 75 344
  • 741
  •   1
Отговори
# 450
Луси, аз в такъв случай бих настоявала да си плати режийните и наема за колкото дни от месеца е живяла.
Все пак не е по твоя вина наводнението. Но пък и във влажно и мокро трудно ще се живее.
Не е по вина и на наемателката,
която е наела сух апартамент и предполагам не би се съгласила да се променят условията.
Неудобствата са за двете страни.
Наемателят непредвидено трябва да се мести (търпи загуби),
а наемателят ще прави ремонти (боядисване след като изсъхнат стените, паркет) и ще търси нови наематели.
Ако имаше застраховка тя би покрила загубите и на двете страни.
Според мен тя дължи режийни, които предполагам ще се покрият от депозита,
но не и наем за м. януари, заради неудобствата, които е понесла.
Как да предупреди месец преди напускане? - кристална топка ли държи, за да предвиди наводнение?
10% са счетоводно признати разходи (НАП) за ремонти при немите.

# 451
  • София
Е като не е по вина на наемателката какво?
Нали има задължения за ток, вода и др. за времето преди да се изнесе.
Длъжна е да си ги плати.
Дано го направи и да се разделят в добри отношения.
Луси, пиши после как е завършила сагата.

# 452
Нали има задължения за ток, вода и др. за времето преди да се изнесе.
Длъжна е да си ги плати.
Това съм писала и аз:
Според мен тя дължи режийни, които предполагам ще се покрият от депозита,
но не и наем за м. януари, заради неудобствата, които е понесла.
Не е ползвала цял месец жилището, наемът не е на ден и няма едномесечно предизвестие
за изнасяне....
Двете страни имат пропуснати ползи, заради наводнението.
Те трябва да бъдат покрити от виновния.
Ето съдебно решение по подобен казус:
http://legalacts.justice.bg/Search/GetActContentByActId?actId=rC2TD4ERfLs%3D

# 453
Интересно четиво по темата трябва ли да позволяваме наемателите да се регистрират в нашето жилище... http://www.blitz.bg/goreshtite-novini/preduprezhdenie-khorata-ot … t_news482189.html

# 454
А реално, ако някой се регистрира - и после не се отпише - проблем има ли собственикът?
Питам, защото знам, че на този адрес изпращат писма за несъбрани кредити, но друго има ли?

На комшиите под нас им изпраща редовно такива писма, за техните бивши квартиранти - докато на хората не им омръзна. Обадиха се и съобщиха, и писмата секнаха.

Затова, моля ви да не го приемате като заяждане или обида или друго - аз наистина не знам какви са възможните последици.
 Hug Hug Hug

# 455
Работата с регистрациите по настоящ адрес е много сложна! Confused
И то заради глупавата администрация! Не разбирам как няма да може собственик да отпише наемател?! Ами нали си има договор и срок в него. С един анекс за предизвестие е ясно и до кога ще е валиден договорът.
Аз няколко години бях без регистрация по настоящ адрес, заради подобни глупости. Разбирам наемодателите, наистина.
От друга страна за наемателите се пораждат немалко проблеми. Докато нямаш настоящ адрес, не можеш да се регистрираш към БТ в съответния град. Аз изкарах късмет с регистрация при бащата на МП, обаче мои колеги имаха големи проблеми с техните хазяи.

Та хем така, хем иначе е работата...  Confused

# 456
Емералд, а защо не се съгласяваха собствениците да се регистрираш на адреса - какъв е казусът? Аз това не мога да разбера

# 457
Ами при мен основен проблем дълго време беше, че собственикът просто не живееше в същия град. Нямаше как да пропътува 400км., за да ме регистрира. Имотът си го отдаваше през агенция, която беше ангажирана уж да наглежда имота - така и не ги видяхме до изнасянето, когато дойдоха да огледат. Laughing
Иначе при някои познати хазяите не се съгласяваха, защото после няма как да отрегистрират наемателите от имота си. И, ако за нещастие някоя колекторска фирма е имала вземане-даване с наемателите, се почва тормоз над следващите наематели или над хазяите.
Затова разбирам и наемодателите, които не искат да се регистрира наемател при тях. Проблемът е в глупавата система за регистрация по настоящ адрес.

# 458
Нямаше как да пропътува 400км., за да ме регистрира. Имотът си го отдаваше през агенция, която беше ангажирана уж да наглежда имота - така и не ги видяхме до изнасянето, когато дойдоха да огледат.
Агенцията в този случай има пълномощно и ще може да представлява собственика.
Също може да Ви изпрати пълномощно и на Вас, за да се регистрирате.
Това да се отказва да съдействат за регистрация е недопустимо.
Трябва да бъдете регистрирани и в домовата книга.
Регистрацията е по настоящ адрес, а колекторските фирми имат И постоянния адрес по лична карта.
Защо не искат наемодателите:
- имотът е със статут нежилищно помещение (ателие, таван, офис, студио...)
/невъзможна адресна регистрация/
- не декларират договора в НАП
/ притесняват се за начисляване на данъци/
- имотът е в съсобственост или има някаква тежест

# 459
Смятай! Не съм била наясно, че са задължени и че може и агенцията да го направи. Thinking
Ще знам, ако някога евентуално ми се наложи. Мерси за информацията! Peace

# 460
emerald_eyes, всеки(вкл.и заинтересованото лице),
с нотариално заверено изрично пълномощно (6.00лв) от собственика на имота може да подаде документите.
http://www.silistra.bg/index.php?op=services&view=grao&a … ervices&id=36

# 461
Щом е регистрирано веднъж по настоящ адрес, само на него изпращат каквото има - и от мобилни оператори и от банки и данъчни известия - още когато самостоятелно можеха наематели да се регистрират, имахме едни така саморегистрирали се и много години след като напуснаха, получава се за дължими данъци на техните собствени имоти, което много ме учуди, уж в общината се бяха регистрирали само по настоящ адрес, без смяна на личните карти... и бяха вече заминали в Англия от родния си град, добре че имахме телефон на родителите им и се свързахме, поне спряха да се получават тези известия.
И в съвсем наскоро пак случай - вече при поискано да се регистрират за по настоящ адрес, оказа се, че им издали нова лична карта не с постоянния, а с настоящия адрес и няма измъкване, още не са се отрегистрирали и явно ще е така, докато не дойде време да си сменят личните карти - пак запрашиха за чужбина. Ние не може да ги махнем от адресна регистр. към общината и си създадохме само излишни ядове и притеснения.

Повече НИКОГА няма да разрешим адресна регистрация на никого, колкото и да обещават, че щели да се отрегистрират при смяна на адрес - и тези обещаваха - и.... нищо.

# 462
Регистрирането в домовата книга на даден блок е отделно и се прави винаги, а в общината си е съвсем отделно и става само със съгласието на собственик на имота, който НЕ Е задължен да регистрира който и да е, след като не желае, особено вече като се е опарил.

# 463
# 464
а в общината си е съвсем отделно и става само със съгласието на собственик на имота, който НЕ Е задължен да регистрира който и да е, след като не желае, особено вече като се е опарил.
Но наемателят е длъжен до 1 месец да си направи адресна регистрация.
И от какво сте се "опарили"?
Пощенските Ви кутии се пълнят с писма. Малко ли са рекламните материали, с които ги тъпчат?

Общи условия

Активация на акаунт