Фотография - 84 тема

• 68 423
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
Мн ги обичам тия кадри, дето трябва да се чисти след тях Mr. Green

Шишета

Подкрепям 100 макро. Ако нямах 85, май в крайна сметка щях да взема нея, вместо 60 макро. Но и на кропка щеше да ми дойде малко ту мъч.

Последна редакция: вт, 24 яну 2017, 14:25 от Вейда

# 406
Кажи ми идея за обектива, знаеш че съм по широките.. какво имаш сега като обективи  bouquet
Имам само твърди обективи и едно варио, което изобщо не ползвам. Бях се засилила към 24/70, но го тествах и ми се струва, че не е моят. Искам нещо, което да ми върши работа и при заснемане на множество (например събития), не чак толкова интериор, екстериор и пейзажи.

24-70 е чудесен да (особено Tamron) но въпроса е че ако имаш твърди обективи над 50мм вече доста се припокриват дължините.. може би да се ориентираш в нещо твърдо широко около 24мм или нещо в диапазона 10-24, 16-24... и двете са широкоъгълни и за интериори, архитектура и други общи планове биха ти свършили работа...  bouquet
Конкретно 10-24 на Tamon обаче е конфликтен (от към аберации, дифракция и винетиране) така че аз си взех фирмения, макар и с 2мм по-малко.
В широкия спектър (ако считам че снимаш с Фулфрейм) един 35мм е класика Simple Smile и би дал хубаво изображение.

Ако няма да снимаш на прекалено широко мисля ще ти свърши работа.

# 407
Привет на всички  Hug

Какво ви е мнението за този сайт: www.voubs.bg? И познавате ли подобни такива?

# 408
Пирамидка е това, на принципа на конкурсите във фейсбук, само че с пари. За да пуснеш 1 снимка в конкурс, трябва да си платиш. За две снимки - още, за три - още. И после да си спамиш всичките познати да се регистрират там, за да можеш да събереш достатъчно гласове и евентуално да си избиеш парите, които си вложил. А често няма да си ги избиваш въобще... А когато се опитваш да си пуснеш снимка в "безплатен" конкурс, изведнъж рязко не ти дава да качиш нищо и ти вади само грешки... Няма нужда...

# 409
Благодаря ти, Хамстерче Wink

# 410
Славе, Вейдич, чудесни кадри.
Аз днес останах без дробове, за да замъгля стъклото на прозореца  Joy
4/52

# 411
Изчетох с огромно удоволствие дискусията ви за другарската критика, спомних си още десетки такива от последните ми 10 год присъствие в БГ Мама Фото темата, припомних си и няколко от годините преди това (аз съм от тези, дето преди да решат да попитат нещо изчитат всички теми назад и гугълват)  Grinning

Като цяло съм абс. съгласна с Мимс, исках да кажа и, че ако ви притеснява негативната конотация на думата "критика" си я заменете със "съвет", "личен поглед", "коментар"... но както и да си я наречете критиката е абсолютно необходима за вашето развитие, независимо на кой етап сте - дали снимате от 3 седмици или от 30 год - защото ви дава възможността да погледнете своя кадър през чужди очи. А фотографията, като всяко друго изкуство, рядко се прави "сама за себе си" - публиката е тази, която и придава стойност.

VillySweety - да не пропусна да благодаря за интересните линкове!

В такива затворени групи често ми е правило впечатление, че къде съзнателно, къде не, приятелските чуства (или не толкова) към автора повлияват донякъде на критиката, та добре е да се участва и в по-големи групи, където сте по-анонимни и критиката ще е малко по-обективна (полезно е за сравнение) Wink Но не интерпретирайте негативна критика в светлината "а, тази не ме харесва и затова ми пише такива глупости" - след като някой си е губил времето да ви даде своя прочит на вашия кадър оценете и времето, и жеста, и разсъжденията му и извлечете ползата. Както и помнете, че не всяко "жестокооооо", "лелелееееееееееееее", "трепач" и "!!!!!" от приятелите ви са обективна критика Wink

Аз съм от тези, които обичат и редки и нестандарни пропорции (но не свободни съчинения). Пропорцията на кадъра или работи за него или против него. Вземете си любим ваш кадър и го кропнете в най-различни кропове и след това си ги гледайте един до друг. Лично аз никак не обичам едър план вертикален портрет в 2:3, но същият 90% ми изглежда чудесно в 4:5.
Една от по-екзотичните пропорции, които много харесвам е 2,35:1 Grinning

А сега ще ми дадете ли на мен малко обща критика и това, което най-вече ме тормози - този кадър как изглежда по-добре - цветен или ЧБ Simple Smile

(всички, които ще ме наругаят, че не съм си почистила матрицата и че не съм коригирала проблема във ФШ ще са абсолютно прави!)

Последна редакция: пт, 27 яну 2017, 17:08 от Agent Provocateur

# 412
Цветен, с по-малко лилаво и не толкова рязко винетиране.
В черно-бялото контрастът е по-готин, но не се разбира, че има къщички. Ако ще е в чб, за мен стои по-добре без предния план (без 3-4 пръста от малкия размер)

# 413
Мале пак съм назад с матрЯла  Joy Joy Joy

Агент радвам се, че се появи.
За пропорциите и аз съм съгласна , че човек трябва да търси и да не се придържа към конкретен формат, защото в различна пропорция снимката има различно излъчване. Лично аз рядко кропя, опитвам се още във визьора да подредя кадъра и да не режа после.

Относно снимките ти, и аз съм за цветната с малко по-балнсирани цветове,  любимите ми Родопи са планиня която ееее ммм,  а бе там има една магия, която иска цвят.

Харесвам черно бели пейзажи, но лично за мен този жанр носи монохром при минимум елементи. Когато има много дитайли както в твоя случай, често те се губят в монотонните нюанси. Дори и по-контрастна снимка ( какъвто контраст обикновено е добре дошъл за ЧБ) при изобилие на елементи и балансирана дневна светлина, те се губят от общия поглед.
ще дам примери за добри черно-бели пейзажи - зимен пезаж при висок естетствен контраст, скали, или морски пейзаж при  който отново няма  много елементи.

Това е като защита защо предпочитам цветната..
Иначе ето един автор който снима много пейзажи в черно бяло и не  само, и основно работи квадрат, който е много труден като композиция като цяло, тъй като много от правилата за кадриране и композиция се нарушават - Златно сечение, Фибоначи и тн.

Дано на всички им е интересен - един от любимите ми е Джосеф Хофлехнер..давам го като пример точно за пестеливостта при обектите в пейзажа му, поне повечето.

http://www.josefhoflehner.com/portfolios.html

# 414
И от мен едно профилче леко подобно, само че от към качество на снимките малко куца в сравнение с Джосеф.

http://hengki24.deviantart.com/gallery/

Няколко снимки само да покажа, ако на някой не му се влиза, но за жалост ги пуска много малки на размер Sad
Скрит текст:

# 415
  • Варна
Хамстерче, много ми харесват снимките, въздействащи са. А това е по-важно от качеството. Peace

И аз реших да се включа в тазгодишния 52-седмичен проект, нищо че ме е срам, че предишния го докарах до 34-та седмица и го зарязах...  Embarassed Та, ето ми снимката за 4-та седмица, "През прозореца":
Through the Window by chockolina, on Flickr

# 416
Здравейте!
Приемате ли молби Laughing, за включване в този годишен проект?
Става дума за 52 седмици по зададени теми, нали така?
 newsm78

# 417
  • софия
Приемаме, приемаме  Mr. Green
 Групата е във фейсбук, баш за 52 седмици иде реч, да те метна ли?

Чокич, чуден ти е джамът!

От кадрите на Агентката съм за цветния вариант.

# 418
Молба, входящ номер, комисия?
Къде?
 Sunglasses

# 419
  • софия
Наврях те, остава админките да одобрят и си уелкъм, дет се казва.  bowuu

Общи условия

Активация на акаунт