С какво ви дразнят свекървите – 73

• 67 269
  • 739
  •   1
Отговори
# 60
Ох, бе, Сийо, кой порицава някого. Нали въпросът беше от КАГ - колко пари се  дават  на децата по празниците. Изложиха се суми , както и се споделиха Мнения, че  пари  е странно или неприемливо да се дават като подарък през тези уж свети празници.  Никой с никого не спори. аз с теб също Laughing Hug

# 61
Ама и аз не споря, бе.
Само леко нашоквам  Mr. Green, за да припомня, че не всички хора дават пари от мързел или непукизъм, а защото само това е начинът да се зарадва едно дете. Или по някакъв друг, техен си мотив.

# 62
И в двете ми семейства - това, в което съм израсла, и това, което съм изградила - даването на пари в брой е абсолютно неприемливо. Това се знае от всичките ни близки (роднини и приятели), и всички се съобразяват.
Не харесвам даването на пари като подарък, неприятно ми е, да не кажа по-тежка дума.
Преди празници дискретно насочвам кой от какво има нужда, като се съобразявам с възможностите на съответната баба или дядо. Не мога да си позволя да притеснявам възрастните ни родители и роднини в името на каквото и да е материално, поне докато сме живи, здрави, работим, и можем да си задоволяваме потребностите сами.
Пък и важни са жестът, чувството и посланието. Мерси за 100-200-300 лв, дадени едва ли не по задължение  Stop
Birdsflu, надали някого някога за нещо е задължавал родителите си. Поне у нас.
Те си решават въобще дали ще изпратят, колко и за кои празници.

От 5 години не са я виждали, единствена внучка им е от един син и са рентиери като не работят ,а се издържат от това. Питали са я какво иска преди да пратят и винаги й пращат пари по свое усмотрение и желание.

Никога не съм задължавала някого да праща нещо. Всичко си имаме.
Тоест хем не им я водиш,хем не им даваш да дойдат да видят внучката си?..
Невероятно..
Живеят в Канада Tired.

# 63
Ама и аз не споря, бе.
Само леко нашоквам  Mr. Green, за да припомня, че не всички хора дават пари от мързел или непукизъм, а защото само това е начинът да се зарадва едно дете. Или по някакъв друг, техен си мотив.

Много жалко, ако това е начинът да се зарадва едно дете.

# 64
Свекърва ми - 100 лв за племенника на ММ и 50 лв за нашето.
Тъжно е така, дано децата не са разбрали за разликата.

Наскоро гледах клип с едно малко детенце, което получи подарък красива кутийка с панделка, а вътре- кламер. Как се радваше детенцето!

# 65
  • Бургас
Да, някои хора не приемат даването на пари. Приемат го като нежелание от отсрещната страна да вложи старание и въображение в избора на подарък. При всички положения вида на подаръка /материален или паричен/ е хубаво да е обсъден и приет и от двете страни. Майка купува за племенниците ми подаръци, а на нас големите дава пари. Споделяла е, че не може да измисли какво да ни купува и не е сигурна дали ще ни хареса и за да не я затрудняваме да се чуди и обикаля, а и ние предпочитаме пари, ни дава някаква сума. Ние на нея също, защото тя обича да пътува и така й помагаме да реализира по-лесно пътешествията си.
За деленето - на един повече, на друг по-малко ми е грозно. Какво значи единия бил дете, другия - голям. Ще купиш неща, подходящи за възрастта на внуците си, които да са на една или близка стойност. За 20 лв може да купиш кукла на малката внучка и някаква козметика/гримове на голямата. То сигурно тази логика е следвала и свекървата на Саня - на горкото алкохолизирано синчето - апартамент, пък на другия - ипотека и грижите по мама.

# 66

И т.н. Няма нужда да продължавам, нали?

Последна редакция: сб, 10 дек 2016, 11:42 от Анонимен

# 67
И според мен не можем да правим сметка на баите и дядовците на кой, колко ще дадат. Така решили, така направили. Не мога, ако свекърва ми раздели децата да ходя да и тропна с крак, какво мога да изисквам аз от чужд джоб?! Не, че ги дели, давам пример просто. Делеше ни моята баба, видимо, че направо директно. Ами не съм имала голяма житейска драма. Виждах я веднъж-два пъти в годината, не ми беше близка. Другите ги е виждала често, грижила се е за тях, нормално любовта да е по-голяма. Колкото и да ни се ще не винаги внуци се обичат еднакво, за това обаче често имат вина и родителите.
Контеса, права си.

# 68
  • някъде
Честно казано,предпочитам да не им дават пари.Родителите ми са разведени,с малки пенсии и не искам да се лишават от нещо,за да дадат пари на децата ми.Някое малко подаръче да,но суми като 100-300лева-абсурд!

# 69
  • Варна
Тука пак крайности, пак изпляскани категорични квалификации... ooooh! Родителите ламтяли да грабят пари, сметкаджийство било, нагло било... Добре де, като е зарината дъщеря ми с дрехи и играчки, какво да кажа на баба й да й купи? Адаптирано мляко ли?

# 70
Честно казано,предпочитам да не им дават пари.Родителите ми са разведени,с малки пенсии и не искам да се лишават от нещо,за да дадат пари на децата ми.Някое малко подаръче да,но суми като 100-300лева-абсурд!
Кака Сийка го каза най-добре.
Разбирането е според джоба.
Докато има различни джобове, ще има и различни разбирания.
Няма какво повече да кажа.

Благодаря, Зои.

Всякакво делене на децата по полов признак, възраст или нужди са ми чужди и се надявам никога да не ми се случва да деля деца.  Peace

# 71
Абе, не е само до джоба то, и други неща имат значение, но в днешно време хората масово освен за пари и парички за друго не мислят, не говорят и дори не мечтаят май.

# 72
Аз посочих сума /по около 50 лв и от двете страни/, но обикновено това е сумата, която родителите ни отделят за подарък, който аз помагам даизберат или направо поръчвам и им го давам те да го подарят. Реално детето в повечето случаи получава подарък, а не пари. Ако не сме измислили нещо по-голямо, взимат нещо малко, което ще я зарадва и останалата сума до 50 лв я слагат в пликче. Говорили сме да не се купуват по-скъпи неща и те се съобразяват. Искаме да научим дъщеря ни основно за смисъла на празника, а не да се комерсиализира всичко.

# 73
Ами точно, затова се зачудих на горните коментари, кое не разбраха точно и кое не им харесва?! Малко дете баба дава на мама пари, мама купува хубав подарък, детето знае, че е от баба. По-голямо дете може да си получи парите на ръка и да си ги разходва с кеф, особено тийнеджър какво да му подаряваш, те си знаят най-добре.
 Само да не е като моята снаха, дава майка ми 100 лева, тя купува книжка за 5 лв. и другите за лични разходи. Моите подаръци пък минават по линията Дядо Коледа го донесе, нищо че аз правя луди гимнастики да купя, опаковам и изпратя, с любов!

# 74
  • Бургас
Само да не е като моята снаха, дава майка ми 100 лева, тя купува книжка за 5 лв. и другите за лични разходи. Моите подаръци пък минават по линията Дядо Коледа го донесе, нищо че аз правя луди гимнастики да купя, опаковам и изпратя, с любов!
За какви лични разходи? Иначе това да направиш подарък на племенника си и да му кажат, че е от дядо Коледа вместо от чичо и леля, е ужасно и неуважително. Защо го правят  Confused

Общи условия

Активация на акаунт