МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 62-ра ТЕМА

  • 83 703
  • 748
  •   1
Отговори
# 465
  • София
  • Мнения: 8 494
Дядо Хаджия,

да, на първате е готова вече за ползване закваска

на втората е късче тесто откъснато от тестото преди последното втасване , първоначално тестото е в дъното на чашата и след време(след около 2,5-3,5 часа, зависи от околната температура) се повдига до повърхноста, което показва готовноста на тестото вече за печене.

подобен номер има и със закваската, парче от втасала закваска се пуска в чаша вода и ако закваската в него момент се задържи на повърхноста начи е готова вече за ползване

да, на третата снимка са изсушени три вида закваски

дезем, френска и турска

между другото дезем'а е много интересна закваска и приготовката и трае близо месец на мн. строга температура и без достъп на въздух. Също така се изсушава пак между тези строги температури. Но със нея се получава може би един от най вкусните хлябове,  а за сушенето си подпомагам със машината ми за паста

изсушената закваска е със най голяма трайност(викат че трае до 2-3 години), в момента съм си изсушил доста видове закваски

 Hug



Малко информация за френския и турския квас имаш ли?

# 466
  • Мнения: 51
Цитат
Малко информация за френския и турския квас имаш ли?

турската е малко подробна, но френската е една от най лесните, па както казах и oтпреди дезем'а е още по подробна закваска, азе я правих стъпка по стъпка през януари и само със органични продукти(лимец зърно, плюс ръжено, пълнозърнесто и подобни брашна) по инструкциите както е описано във страницата на Сергей

Последна редакция: сб, 25 мар 2017, 19:54 от Ердинч

# 467
  • там, където ми харесва
  • Мнения: 1 439
Здравейте, днес си купи машината за хляб на Лидл. Забелязах че на дъното на формата за печене има някаква лепенка с надпис на английски.Може да ми е малко глупав въпроса , но предполагам че тази лепенка трябва да се махне?Мисля , че на дъното не трябва да има такива неща.

# 468
  • Мнения: 19 845
Аз я махнах Rolling Eyes

# 469
  • Мнения: 5 652
 И аз я махнах  Peace  Иначе момичета ,втори хляб правя от сутринта -пълнозърнест с лимец,сушени домати,зехтин,маслини,мащерка,босилек и риган  chef малеее много хубав стана  newsm68 с милото като го нагънахме с бяло винце  1dating едва остана за децата да го опитат и те  Joy Чакаме втората партида сега Peace

# 470
  • София
  • Мнения: 3 034
 Днес и аз взех лидълската машинка за една позната и естествено участвах в първия тест.  Махнахме лепенката от дъното на казанчето и го измихме с гъба, топла вода и сапун. После включихме празната машина за 5-6 минути, за да обгори нагревателя и да се измирише. Това си го пише в упътването. После, след като изстина, я заредихме с един пълнозърнест хляб, който излезе доста приличен. Като изключим предварителното подгряване, което ме вбесява, забелязах и друга неточност, която не ме кефи - сигнала за вадене на бъркалките идва 5-6 минути СЛЕД началото на последното втасване а не след самото последно премесване.  Аз съм на мнение, че не е хубаво да се "унищожават" тези 5 минути втасване и е по-добре бъркалките да се вадят след самото премесване. Благодарение на наличните символи не е трудно да се хване точния момент.   Peace bouquet

# 471
  • Мнения: 1 092
Мале, мале, какъв е този хляб, no frame, заинтригува ме?
Ердинч, искам да идвам на курсове при теб  Joy

# 472
  • Мнения: 19 845
Аз изпуснах момента с ваденето на бъркалките и после се борих като прасе с тиква ooooh!

Имам и въпрос - номерата на брашната в рецептите са ми абсолютно непознати Embarassed Не че някога съм се заглеждала особено, но днес видях само тип 500! А точно такова в книжката изобщо не беше споменато Shocked Та какви брашна купувате и как се ориентирате кое за коя рецепта е?

# 473
  • Мнения: 51
Мале, мале, какъв е този хляб, no frame, заинтригува ме?

кой по точно?

Цитат
Ердинч, искам да идвам на курсове при теб

винаги ще си добре дошла  bouquet

# 474
  • Мнения: X
Брашно тип 500 е бялото брашно.

# 475
  • София
  • Мнения: 3 034
 За бяло брашно ползвам това на Софиямел, но пък някои мои познати твърдят, че то било жива отрова (бъкано с подобрители). Пълнозърнести брашна ползвам на Вибо и на Арчар, в зависимост дали съм по-близо до Била или до Кауфланд, когато съм решил да ги купувам. По етикет, брашната на Арчар уж са абсолютно "чисти" . При Вибо и при Софиямел, на етикетите се е настанила гъстата българска мъгла - "подобрители и ензими"Hug.

  П.П. Да припомня, че колкото по-голяма е цифричката на пакета брашно, толкова по-истинско се явява то.  Типовото май беше над 1000 newsm78.

# 476
  • Мнения: 1 092
Иначе момичета ,втори хляб правя от сутринта -пълнозърнест с лимец,сушени домати,зехтин,маслини,мащерка,босилек и риган  chef
Този  Heart Eyes

# 477
  • Мнения: X
Колкото по-грубо смляно и с повече трици, фибри, минерали и пепелно съдържание е едно брашно, толкова по-голямо е числото, с което се обозначава то.
1850 - Пълнозърнесто брашно.

1150 - Типово брашно.

650 - 850 - Видове бяло брашно с по-високо съдържание на глутен.

700 - Брашно тип "Добруджа"

500 - Бяло брашно. Това брашно е фино смляно и става за широка употреба.

450 - Екстра фино бяло брашно.

# 478
  • Мнения: 9 722
Искам да си замеся тесто за козунак, трябва ли брашното да е специално или става и с бяло? Къде мога да намеря рецепти за козунак в хлебопекарна?

# 479
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
И аз се настанявам при вас с хлебопекарна Силвър крест.  Правих хляб по следната рецепта:
320 мл вода
20 гр масло
1,5 ч.л сол
2 с.л захар
600 гр брашно /ползвах лидлското тип 650/
1 пакетче суха мая /на д-р Йоткер/

Ползвах програмата за Пухкав хляб на 1000 гр и средно препечена коричка. При звуковия сигнал добавих 50тина грама семена смес за хляб - сусам,  маково семе,  ленено семе и слънчоглед. Хлябът стана перфектен - много пухкав и мек и с хубава хрупкава,  но не жилава коричка.  Обаче,  опря в капака леко и там кората остана бяла,  но не клисава и сурова.
На какво можеда се дължи това?

Общи условия

Активация на акаунт