МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 62-ра ТЕМА

  • 83 668
  • 748
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 5 652
Мале, мале, какъв е този хляб, no frame, заинтригува ме?
Ердинч, искам да идвам на курсове при теб  Joy

Наистина е "мале,мале"  chef толкова мале ,мале ,че се избиваме в къщи,снощи в 8 се прибрах и сложих втора партида да се пече  Mr. Green до 11;30  децата и приятелят ми го чакаха хахах  #Crazy Heart Eyes
Еми сложих 400гр пълнозърнесто брашно от кауфланд( няма цифрово обозначение-Black  Flour се води) и 100гр лимец,300мл вода,21гр мая жива,1 супена лъжица зехтин,10-ина  обезкостени маслини,пресен босилек(имах останал) сушени домати, сушен риган,мащерка,розмарин,сирене на око (около 50-100гр,не знам точно) пекох на програмата за пълнозърнест!



Последна редакция: нд, 26 мар 2017, 11:07 от No_frame bitch

# 481
  • Мнения: 1 092
Благодаря, ще го пробвам. А лимец като брашно ли го слагаш или на зърна?

# 482
  • somewhere over the rainbow
  • Мнения: 3 276
Благодаря, ще го пробвам. А лимец като брашно ли го слагаш или на зърна?
Аз също слагам лимец - брашно от Кауфланд.

Хлябът стана перфектен - много пухкав и мек и с хубава хрупкава,  но не жилава коричка.  Обаче,  опря в капака леко и там кората остана бяла,  но не клисава и сурова.
На какво можеда се дължи това?
Намали маята. В началото и аз слагах по 7 гр суха /нали така пише на пакетчето на Йоткер/ и се надуваше така. Сега слагам по 1.5 равни ч.л. и бухва малко над ръба на съда. Също така намали и общото количество - 500 гр брашно са достатъчни. А този пухкав хляб Френския хляб ли е?

Искам да си замеся тесто за козунак, трябва ли брашното да е специално или става и с бяло? Къде мога да намеря рецепти за козунак в хлебопекарна?
По-напред съм показала снимки на моя първи козунак, омесен и печен в машината. Без никакви тънкости, всичко бухнато наведнъж в казанчето и отворено, за да се намаже с яйце. Ако ти харесва, ще дам рецепта.

Аз пък нямам сигнал за бъркалки и не ги махам преди да се опече хляба.

Сега сложих един на бърза програма, за да видя им ли смисъл да чакаме с по час повече пълната или този ще е същия.

# 483
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Сега сложих един на бърза програма, за да видя им ли смисъл да чакаме с по час повече пълната или този ще е същия.[/i]
Да, има смисъл да се чака по-дългата програма, защото завишеното количество мая при ускорените програми променя вкуса на хляба (а на някои ни докарва киселини).

# 484
  • Мнения: 6 499
Аз де чудех защо пищи два пъти, а то втория път било да се махнат бъркалките.

# 485
  • somewhere over the rainbow
  • Мнения: 3 276
Сега сложих един на бърза програма, за да видя им ли смисъл да чакаме с по час повече пълната или този ще е същия.[/i]
Да, има смисъл да се чака по-дългата програма, защото завишеното количество мая при ускорените програми променя вкуса на хляба (а на някои ни докарва киселини).

Значи не бухна колкото на дългата програма, стана около пръст под ръба на тавичката. Но е ок, не усещам промяна във вкуса. Но аз на всичко слагам по-малко мая, отколкото е в рецептите - пак втасва добре, но вкусът е по-хубав.

# 486
  • Мнения: 51
Иначе момичета ,втори хляб правя от сутринта -пълнозърнест с лимец,сушени домати,зехтин,маслини,мащерка,босилек и риган  chef
Този  Heart Eyes

 интересен е да, напомни ми за Хляб'а "Здраве на д-р Емилова"?  Peace

Скрит текст:
Това е рецептата, която ми дадоха в центъра на д-р Емилова, това са хлебчетата които приготвят там за захранващите се . Малко по-различна е от тази по-горе :
Пълнозърнести хлебчета
Продукти за 36 хлебчета по 50 грама: 1,7 кг пълнозърнесто брашно; 1 с.л. захар; 1 с.л. сол, 3 с.л. оцет; 3 с.л. олио; 3 пакетчета суха мая; около литър хладка вода; подправки: чубрица, сминдух, кимион, мащерка
Начин на приготвяне: Всичко се замесва, втасва от 5 до 10 мин. и се оформя на топки. Оформят се 36 броя топки, които точно се събират в стандартната тавичка от фурната Ви. Оформените топки се топват до половината във вода, след това – в овесени ядки или маково семе, или сусам. Нареждат се в намазнена торбичка, втасват още 5 мин. и се пекат на 250 градуса от 35 до 45 мин. Изваждат се и се оставят да изстинат, завити в чиста кърпа.
Правела съм ги много пъти и са страшно вкусни.

Последна редакция: нд, 26 мар 2017, 16:13 от Ердинч

# 487
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
Благодаря, NAN. Днес пуснах същата програма,  но намалих съставките на 3/4 от всичко и пуснах на 750 гр. хляб. Вероятно програмата е за френски хляб,  нямам представа,  при мен се води пухкав. Втасва доста време, доста повече от програмата за нормален хляб.  Аз  тепърва започвам да се уча и не смея да експериментирам още,  но и това ще стане скоро.

# 488
  • somewhere over the rainbow
  • Мнения: 3 276
Тогава да попитам тези, които имат програма за френски хляб. Какво по-различно трябва да очаквам от нея, в сравнение с основната?

Също така отново повдигам темата за гъстотата на тестото, предвид че никой не споделя проблем като моя, а именно:
Гледам тук http://forumbabgmama.blogspot.bg/. Правила съм 2-3 пъти нормалното тесто, т.е. 3-тото гиф-че. Машината ми е с две бъркалки и тази топка се оформя около едната в единия край на казанчето, т.е преди втасването изпълва половината дъно. При втасването се размеква, раздува, да, стига и до другата бъркалка, но не и до края на дъното на съда. Непосредствено преди печенето го понатискам отгоре, да се разнесе до края. Не съм сигурна, че това ще се случи от самосебе си по време на печенето, и дали ще стане равно отгоре, а не наклонено. Това, което правя, за да съм спокойна и да не вися постоянно над машината, е да оставям тестото по-рядко /като 2-то гиф-че/, за да може при втасването да се разлее по дъното и да стане равно отгоре. Не ми пречи, хлябът си става супер, просто се чудя как така при другите не става така. Оставяте го да се пече така и проблемът се оправя с печенето ли? Питането ми е основно към тези, които не махат бъркалките преди изпичането, ако вадя тестото, за да ги махна, е ясно,

# 489
  • гр. София
  • Мнения: 4 981
Здравейте момичета, аз вчера изпуснах хлебопекарната в Лидл, просто забравих. Много моля тези, които са от София и видят в магазините около тях да ми пишат. Благодаря!  bouquet

# 490
  • Мнения: 6 499
И моята е с 2 бъркалки. но тестото се оформя по двете, не е само една топка. Тестото прилича малко на цифрата 8, докато се въртят бъркалките. Аз имам чашка към машината и слагам 3 чаши  брашно, хвърлям един поглед и ако вида, че маже под бъркалките слагам още 1-2 лъжици брашно. Френският хляб втасва по-бавно явно, по-дълга е програмата и става по-висок от другия хляб.

# 491
  • София
  • Мнения: 12 006
Тестото трябва да е на 1 топка, дори и в малък грамаш - 750гр. на машината.

# 492
  • somewhere over the rainbow
  • Мнения: 3 276
Тестото трябва да е на 1 топка, дори и в малък грамаш - 750гр. на машината.
И аз така знам.  Ако го "дели" между бъркалките, значи е меко. Както аз го правя. Когато е нормално, бъркалките си го прехвърлят, но не го делят. И точно оттам ми идва проблемът с едната топка.

# 493
  • София
  • Мнения: 12 006
Ами аз нищо не правя, освен да наблюдавам първите минути как ще се замеси, т.к всяко брашно е различно, различни партиди и поема различно течност. В момента в който видя, че тестото е ок., го зарязвам. При малък грамаж в началото на печенето не изпълва казанчето по дъното, т.к. машината ми е с 2 перки, но накрая си става нормален на вид хляб.

# 494
  • somewhere over the rainbow
  • Мнения: 3 276
Значи просто трябва да си направя експеримент и да го оставя - може при печенето да се оправи работата.

Общи условия

Активация на акаунт