МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 62-ра ТЕМА

• 83 702
  • 748
  •   1
Отговори
# 570
  • somewhere over the rainbow
Да, моята е такава. Много съм доволна за сега, имам я от месец.

Бих препоръчала и брашното на Мелници Търново. Не знам в коя голяма верига го има. Между другото при мен до сега с всяко брашно се получава. Има едно 65 ст. от Кауфланд, тип 650, и с него става супер. Просто при смяна с ново брашно първия път трябва да се следи колко вода ще поеме и да се запише. Аз така правя. Едно и също количество Софиямел и Търново за едно и също тесто поемат съответно 260 и 300 мл вода.
Основно взимам една турска суха мая от кварталния магазин - yova или нещо такова. 11 gr е. Стига ми за 3-4 хляба /често карам на око, според брашното/.

# 571
Аз също много харесвах брашното на Мелници Търново до момента, в който не открих малки бели червейчета при пресяването  SickСлед случката с Търновското се ориентирах към София мел. Peace

# 572
  • гр. София
В момента се прави първия ми хляб. Нещата не тръгнаха много добре - сложих брашното след водата  ooooh! Уж четох, гледах, но.... Изхвърлих сместа. Започнах наново. В рецептата пишеше 2 с.л. масло. Предположих, че е разтопено, но в момента нямаше как да разтопявам и сложих няколко малки парченца. Като започна да меси ми се видя, че е много меко тестото - мажеше по стените и около бъркалките. Сложих още 1-2 с.л. брашно. Не знам много ли беше, малко ли.... но топката стана по-прибрана някак. И сега имам един въпрос тъй като програмата ще свърши след час, веднага ли трябва да извадя хляба? Вероятно не е добре да седи до утре сутринта в машината.

Последна редакция: сб, 01 апр 2017, 00:21 от Leila

# 573
  • София
Leila, извади хляба, защото като го оставя дори в кошницата за 30 минути, го вадя влажен. Peace

# 574
  • гр. София
Leila, извади хляба, защото като го оставя дори в кошницата за 30 минути, го вадя влажен. Peace
О, много благодаря Veka, че ми отговори в този късен час!  bouquet Ще изчакам да приключи машината тогава и ще го извадя.

# 575
  • до най-прекрасния мъж
Leila,  не е трябвало да изхвърляш сместа.  Аз слагам първо водата,  маслото /неразтопено/,  нарязано на малки парчета,  брашното върху водата и в двата края слагам солта и захарта,  а в средата правя малко кладенче и там слагам маята,  за да не влиза в допир с водата,  солта и захарта. Последния хляб пък нещо се омотах и сипах солта и захарта във водата,  брашното отгоре,  в него маята и накрая се сетих,  че не съм сложила масло,  та него го бучнах в един от ъглите върху брашното. Пак стана супер хляба.  А от относно ваденето - аз държа 10 мин след сигнала,  вадя кошничката  и веднага изваждам и хляба,  като много леко размърдвам механизма на бъркалките.  Хлябът излиза,  а бъркалките остават в контейнера.
Хайде и да се похвалиш после.

# 576
  • гр. София
Току-що го извадих! Обаче много трудно. Понатиснах го и сега му е малко приплесната на места коричката. Чупнах си от крайчето - не е лош, въздушен, лошото е, че всички спят сега и няма кой друг да го опита  Laughing Най-вече мъж ми! Може утре сутринта да го снимам и да пробвам да кача снимка по-късно. Завих го с една кърпа, дано до сутринта да не е засъхнал!

# 577
  • София
Току-що го извадих! Обаче много трудно. Понатиснах го и сега му е малко приплесната на места коричката. Чупнах си от крайчето - не е лош, въздушен, лошото е, че всички спят сега и няма кой друг да го опита  Laughing Най-вече мъж ми! Може утре сутринта да го снимам и да пробвам да кача снимка по-късно. Завих го с една кърпа, дано до сутринта да не е засъхнал!

Мъжът ми твърди, че най-хубавото от хлебопекарната е аромата на прясно изпечен хляб, който се носи из къщата.

# 578
  • София

Мъжът ми твърди, че най-хубавото от хлебопекарната е аромата на прясно изпечен хляб, който се носи из къщата.

Напълно вярно твърдение. Почти като аромата във старите квартални фурни от едно време Peace.

# 579
У нас пък не мирише чак така, както го описвате. Даже бих казала, че не се усеща аромат. Thinking

# 580
  • София
 Бъркалките от последната серия на лидълските машинки са светлосиви на цвят или поне са такива при моята позната. Аз лично имам горчив опит от подобни бъркалки за Мулинекса. Тестото направо си залепва за тях и при ваденето им трябва да се обира с пръсти. Освен това, ако печеш хляба заедно с бъркалките и решиш веднага да го извадиш от казанчето след края на програмата, остава средина по тях и се получават огромни дупки. Като решение за дупките или трябва да се вадят бъркалките при сигнала след последното премесване, или трябва казанчето с хляба да се остави 15-тина минути да поизстине. Тогава бъркалките или се отлепват изцяло след леко поразвъртане в двете посоки напред-назад, или вадят по-малко залепнала среда.

П.П. Сега ми подсказаха, че и при лидълските сиви бъркалки е така при ваденето им след последното премесване.  За вадене след печенето не е натрупан опит (засега) Peace.

# 581
Аз имах грандиозен проблем с ваденето след печене. Ще пробвам довечера пак и ще докладвам.

# 582
  • София
Скрит текст:
В момента се прави първия ми хляб. Нещата не тръгнаха много добре -
сложих брашното след водата  ooooh! Уж четох, гледах, но.... Изхвърлих сместа.
Скрит текст:
Започнах наново. В рецептата пишеше 2 с.л. масло. Предположих, че е разтопено, но в момента нямаше как да разтопявам и сложих няколко малки парченца. Като започна да меси ми се видя, че е много меко тестото - мажеше по стените и около бъркалките. Сложих още 1-2 с.л. брашно. Не знам много ли беше, малко ли.... но топката стана по-прибрана някак. И сега имам един въпрос тъй като програмата ще свърши след час, веднага ли трябва да извадя хляба? Вероятно не е добре да седи до утре сутринта в машината.
Нищо не си объркала и не е трябвало да изхвърляш сместа. При хлебопекарните си пише /поне във всички за които знам/ в упътването, че първо се слагат течните съставки, после брашното и накрая маята, освен ако не ползваш жива и си я активирала в мляко или вода, тогава и маята ще е при течните. Не е задължително даже да е масло и с олио става хлябът. Ако е масло е хубаво да е разтопено за да се смеси по-добре и по-лесно. Разтапя се за секунди в микровълновата, а колко секунди зависи от самия съд в който е, както и от това на колко мощност е пусната МВ. За по-лесно изваждане на хляба - след като извадиш казанчето от машината, изчакай 5-10 мин. и тогава вади хляба. Ако бъркалките са останали в хляба ги извади с кукичката, която трябва да ти е към машината. Изваждането зорлем на хляба ще доведе до повреждане на повърхността на казанчето и бъркалките. А във времето - до много бързото им износване.

# 583
  • гр. София
Афродита, е тая кукичка не разбрах за какво е? Как с нея да махна бъркалките като хляба е вътре?  newsm78

# 584
  • somewhere over the rainbow
Кукичката е за вадене на бъркалките от хляба, когато той вече е изваден от казанчето.

Общи условия

Активация на акаунт