МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 62-ра ТЕМА

• 83 658
  • 748
  •   1
Отговори
# 585
Куката е за махането им ако останат вътре в хляба - след като е изпечен и го извадиш него от контейнерчето. Понякога остават на осите си, а понякога се изнизват от тях и остават в самия хляб, тогава мушваш металната кукичка в отвора където е влизала оста и закачваш бъркалката, за да я извадиш навън.

# 586
  • гр. София
Ясно, разбрах. Благодаря за пояснението!  bouquet

# 587
  • София
Афродита, е тая кукичка не разбрах за какво е? Как с нея да махна бъркалките като хляба е вътре?  newsm78

Понякога, обикновено след по-дълъг престой в казанчето, хлябът изпада заедно с бъркалките. Тоест те не остават на осите а остават в самунчето. Тогава в употреба влиза кукичката. Бъркаш в дупката, закачаш някъде за бъркалката и вадиш полека.

Последна редакция: сб, 01 апр 2017, 18:48 от Mунчо

# 588
  • там, където ми харесва
Имам рецепта на хляб с лимец за хлебопекарна, но в рецептата пише , че сухата мая 1 ч.л. се разтваря във водата. При други рецепти за хляб изрично се казва , че маята не трябва да се сипва във водата.Чудя се тази рецепта дали е такава заради брашното от лимец?Дали да я изпробвам?

# 589
  • до най-прекрасния мъж
Днес пекох експресен хляб,  но остана недопечен и не бухна много.  Пуснах да допичам,  но го оставих,  че трябваше да изляза.  После, като го извадят,  ще видим дали  не е пълен провал. Но определено програмата не стига,  за да излезе читав хляб или поне не с брашното,  което ползвах /650 на Лидл и 100 гр грахам,  че не ми стигна/.  Рецептата е с брашно тип 405, но нямах такова. Вероятно то е по-леко и се пече по-лесно.

# 590
  • somewhere over the rainbow
Имам рецепта на хляб с лимец за хлебопекарна, но в рецептата пише , че сухата мая 1 ч.л. се разтваря във водата. При други рецепти за хляб изрично се казва , че маята не трябва да се сипва във водата.Чудя се тази рецепта дали е такава заради брашното от лимец?Дали да я изпробвам?
Аз слагам лимецово брашно в бялото и никога не разтварям маята. Според мен, ако машината се пуска веднага, няма никакво значение кое къде е, защото на 5-тата секунда всичко е в едно.

# 591
  • Пазарджик/Лондон
Blue angel, за хляб на бързата програма се ползва само бяло брашно  Wink.

# 592
Предните дни правих козунак на програма сладък хляб - светла кора, 900 гр. (2ч.20мин.). Сложих явно повече брашно, защото тестото не беше меко и не се надигна, колкото очаквах. Но пък и маята не беше Йоткер. Когато реших, че е спряла да меси, извадих тестото, сложих ядки и стафиди, сплетох набързо, извадих бъркалките и върнах обратно. И след 10 секунди машината отново се опита да размеси тестото, за щастие бяха 4-5 врътвания с кратка пауза между тях.
Днес пак замесих козунак. Този път не ползвах масло и олио, а мас и олио. Внимавах с добавянето на брашно и тестото остана приятно меко. Половината мазнина сложих в началото, а другата - след като тестото стана на топка. Извадих бъркалките (пак преди последните врътвания, много ме беше яд, страх ме е да не повредя машината така), сплетох козунака, като този път сложих стафиди и локум. Дали, защото остана меко тестото или защото ползвах мая на Йоткер, но беше опрял в капака. Наложи се да изрежа съвсем малко отгоре (опрялото). А, добавих и 2 с.л. течен подсладител, а отгоре наръсих захар. Получи се сладък козунак с конци. Единствено не ми харесва, че е по-изпечен отдолу и отстрани, получила се е тънка хрупкава коричка, а аз обичам козунака мекичък. Но като се има предвид, че не съм си мръднала пръста (е, само, когато го сплетох небрежно), резултатът е чудесен. Heart Eyes

# 593
  • до най-прекрасния мъж
Blue angel, за хляб на бързата програма се ползва само бяло брашно  Wink.
Благодаря,  разбрах го по трудния начин.  Hug
И аз имам първото си паве,  надявам се да е последно  hahaha
Мама каза, че за нищо не става, утре ще го видя.

# 594
Кал се плете козунак? Искам да си омеся тестото в хлебопекарната и да го наглася аз. Никога не съм правила козунак. Sunglasses

# 595
Кал се плете козунак? Искам да си омеся тестото в хлебопекарната и да го наглася аз. Никога не съм правила козунак. Sunglasses
Най-лесно на плитка с три фитила. Има клипчета за други интересни плетки , аз харесвам с 4 фитила, НО имай предвид че в хлебопекарната плитката се разваля (или поне при мен Sad ), ако печеш там.
Аз предпочитам да омеся и да втаса в машината, после да офомя, да втаса пак , да наръся със захар и да пека във фурната.

# 596
  • София/Варна

Ето тук и тук

# 597
Ердинч,
има проблем с първия линк. Не е валиден.

Praynig сори, сега работят си линковете

чували ли сте как пее хляба  Thinking (или според други, как плаче...)  newsm78

ето я песента на хляба  Hug
(отворете си звука на компа към средна висота)

1я за песента на хляба
https://youtu.be/48ar8ZS7aBI

2я за консистенцията
https://youtu.be/CP5XsXDeHNA

Peace

Ердинч, преди няколко години, 6-7, ти беше пуснал на мокро тесто, сухо тесто и правилно месенето и от тогава все ми е пред погледа, когато правя хляб  Grinning. Определено ми беше много полезно.

да, още в началото преди няколко години тези помагала ни бяха много ама много полезни, нали   bouquet

източник: www.kucinare.it

Hug

newsm78 па тука пак хлябове със закваска и др.
Скрит текст:

различни помагала

+

Последна редакция: нд, 02 апр 2017, 09:56 от Ердинч

# 598
Благодаря за отговорите bouquet

# 599
  • Добрич
Аз имах грандиозен проблем с ваденето след печене. Ще пробвам довечера пак и ще докладвам.

За по-лесно вадене на бъркалките и хляба го оставям по време на поддържането на топлина /1 час/ и още около 30 мин. след това в машината. После хлябът ми излиза по-лесно, а коричките стават мекички без да овлажняват. Случвало ми се е  и повече да постои. Тогава го вадя влажен, но оставен върху кухненска хартия на скара си изсъхва.

Практически веднага след опичането, не мога да отделя бъркалките, а хлябът ми излиза много трудно. Затова съм му хванала цаката.

Общи условия

Активация на акаунт