МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 62-ра ТЕМА

• 83 855
  • 748
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Скрит текст:
Здравейте! От скоро си имам тази хлебопекарна, която закупих на промоционална цена
http://www.emag.bg/hlebopekarna-star-light-12-programi-1000-gr-c … 00w/pd/DQTKWYBBM/
Първият опит за направа на хляб със суха мая беше плачевен, но втория с жива мая - перфектен въздушен хляб с добре изпечена коричка. Много съм доволна.
Искам да попитам, така ли трябва да остават вътре в хляба бъркалките при изпичане или ги вадите по някое време на работния процес на хлебопекарната?

И аз се сдобих с тази днес правих първия хляб. Стана супер безформен, не го направи на топка, а просто изпечено тесто. Не бухна колкото очаквах. На вкус е добре, ще си го хапнем, но няма никакъв вид.
Чудя се дали проблемът е в това, че не сложих мляко /синът ми е с алергия/, а 300 мл вода и една суха мая на Йоткер на 500 гр брашно?
Съвети?
Скрит текст:
Шугър бейби, по каква рецепта и на коя програма ти стана перфектен?

В упътването пише, че бъркалките остават в хляба, да.[/i]
Не е в това проблема. Аз винаги използвам тази мая и не винаги слагам мляко. Мая ти е точно /пише го и на опаковката й/. Има грешка в програмата - не е за тези съставки явно.

# 286
  • somewhere over the rainbow
Притеснява ме живата мая, защото синът ми до скоро беше в болница заради тежък алергичен пристъп /неизяснено от какво/, а нали уж живата мая е силен алерген ... Знам ли...

Утре ще опитам пак със суха и брашно тип 500.

# 287
  • София
sugar_baby - хлебопекарните нямат нужда от такива кладенчета, даже редът е първо мокрите, после сухите съставки.

Памук хлябът е точно по рецептата на памук погача, но с продукти наполовина. На това количесто слагам 1 пакетче суха мая на Др. Йодкер. Брашното - понякога иска още малко, зависи от самото конкретно брашно, ползвам на софия мел /класик, за козунаци, за кекс - каквото имам/. С брашно за козунаци или за кекс бухва повече.

# 288
Благодаря Ви за отговорите bouquet Малко ме подразни факта, че след изваждане на бъркалките се получават дупки вътре, но явно така ще е...
ами като те дразни това какъв е проблема да извадиш бъркалките предварително ? - след последното месене. така хем ще ги извадиш , хем ще оформиш тестото. проста работа е.
N_A_N™, аз първият път го правих по рецепта /уж сполучлива/ със суха мая, 500 гр. брашно, 300 мл. вода, сол и захар, но резултата беше точно като твоя. Реших втория път да пробвам с жива мая, без да гледам никакви рецепти. Разтворих 1/4 кубче мая в 100 мл. топла вода и мъничко захар. Сипах в хлебопекарната 300 мл. топла вода, добавих с мерителната лъжичка 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол. Добавих 500 гр. брашно и направих кладенче, в което добавих разтворената мая /не съм я чакал да шупне/. Включих на програма 1, след което през първите 10 мин. добавях още брашно "на око", за да се получи хубаво тесто. Останалото хлебопекарната си направи сама Simple Smile Резултатът беше вкусен пухкав хляб със леко хрупкава коричка. Днес е 3-ти ден, а хляба е все така вкусен.
първият път правиш с 300 мл вода , а втория с 400 мл ??? не мисля , че като начинаещ трябва да експериментираш с такава разлика в продуктите.

на първа страница от темата би трябвало да има (ако все още се прехвърлят от тема в тема) някои съвети. те са на базата на опита на много колеги писали и пишещи тук. ще ви е от полза да ги прочетете.  също така има и таблица с евентуалните проблеми и решенията им при получаването на хляба.  има и видеоклипче как би трябвало да изглежда нормалното тесто при месене. не се страхувайте да го пощипвате по време на месенето.
не се впускайте първоначално в по-сложните хлябове. започнете с бялото брашно и след като добиете опит и увереност преминете на другите видове брашна.
като има проблем с една рецепта (и ако тя ви допада) при следващият хляб коригирайте някоя съставка (от таблицата на 1 страница).
като съвет бих ви препоръчал да пишете съставките в грам/милилитър.  вашите чаши, лъжички  и номер на програмата не отговарят напълно със същите , но на другите потребители.
не винаги 1 пакетче суха мая е 7 гр.  има и пакетчета с 11 гр.   аз знам за френската Saif instant и турската Yova.  и двете са добри. по мое мнение с една идея по-силни от другите сухи.
не се притеснявайте да изключите машината за няколко мин. когато тестото според вас не е втасало. така ще му дадете възможност да втаса напълно. след това пуснете директно на програма печене.
при непосредствено правене на хляба няма значение как се слагат продуктите , тъй като след първото завъртане на бъркалките всичко се разбърква.  ако използвате отложен старт тогава трябва да раздалечите  маята от солта и течността за да не предизвикате активирането и.
публикувайте снимки на цял хлаб и разрез. така желаещите да ви отговорят за съвет ще добият по-реална представа. след това може да изтриете снимките.

Последна редакция: нд, 05 мар 2017, 09:22 от markiz123456

# 289
markiz123456, благодаря за съветите Peace Вчера отново направих чудесен хляб, следвайки твоите указания:) Та значи: 200 мл. топла вода, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар, 2 с.л. олио, 500 гр. брашно и 1/4 кубче прясна мая, разтворена в 100 мл. топла вода с щипка захар. По време на месенето тестото ми се стори малко по-твърдо от желаното и добавих 2 с.л. олио. Програма 1 Основен хляб. Наду се чудесно и стигна един пръст под капака. След което по указания на момичетата тук, използвах кукичката, за да извадя бъркалките, че последния път се опитах да извадя с ръка и се изгорих /ама така е, който не изчита цялата инструкция преди употреба Laughing/.
sugar_baby - хлебопекарните нямат нужда от такива кладенчета, даже редът е първо мокрите, после сухите съставки.

В книжката към хлебопекарната пише, че се прави кладенче във брашното, където се добавя маята, за да се избегне контакт със солта, което пък от своя страна може да ограничи бухването на тестото. Вероятно това се отнася за сухата мая само, но понеже в друга рецепта с жива мая беше посочено отново да се направи кладенче и аз реших да го спазя. Следващият път ще пробвам да прибавя маята директно към водата.

# 290
  • София
sugar_baby, чела съм тук и на други места, че като съотношение течност - брашно различните марки варират, но добър вариант е
100 г брашно - около 70 г течност за Мулинекс, при мен става добре с по-малко, напр. 600 г брашно и 400 вода.
Аз открих, че с повече мазнина, напр. минимум 4 с.л.се получава една мекичка кора, а не дебелите кори, които стават при спазване на рецептите от книжката. Но с повече мазнина втасва по-бавно, затова може и маята да е повечко. С яйце винаги става много по-добре, може човек да си държи 1 разбито яйце в бурканче и да слага по 1 с.л., ако не иска цяло. Някъде четох, че и лимонов сок подобрява структурата, сложих веднъж и наистина стана с чудесна структура - нито влажен, нито много сух, не зная дали от сока или от мъничко пресечена домашна майонеза, която изсипах.

Последна редакция: пн, 06 мар 2017, 15:54 от Cuckoo

# 291
  • Добрич
Винаги слагам по 4 с.л. мазнина и макар машината да е Мулинекс, корите са съвсем приятни за хапване. Говоря за максималната доза със 750 г. бяло брашно или 900 г. за пълнозърнест хляб. У дома са на почит коричките. Даже племенника, който няма още годинка ги харесва.

# 292
  • София
Скрит текст:
markiz123456, благодаря за съветите Peace Вчера отново направих чудесен хляб, следвайки твоите указания:) Та значи: 200 мл. топла вода, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар, 2 с.л. олио, 500 гр. брашно и 1/4 кубче прясна мая, разтворена в 100 мл. топла вода с щипка захар. По време на месенето тестото ми се стори малко по-твърдо от желаното и добавих 2 с.л. олио. Програма 1 Основен хляб. Наду се чудесно и стигна един пръст под капака. След което по указания на момичетата тук, използвах кукичката, за да извадя бъркалките, че последния път се опитах да извадя с ръка и се изгорих /ама така е, който не изчита цялата инструкция преди употреба Laughing/.

В книжката към хлебопекарната пише, че се прави кладенче във брашното, където се добавя маята, за да се избегне контакт със солта, което пък от своя страна може да ограничи бухването на тестото. Вероятно това се отнася за сухата мая само, но понеже в друга рецепта с жива мая беше посочено отново да се направи кладенче и аз реших да го спазя. Следващият път ще пробвам да прибавя маята директно към водата.
В моята не пише такова нещо и повечето ми познати са със същата марка, макар и да има и различни модели. За това мислех, че при всички е така. Пише да се слагат първо течните и после сухите и аз така и правя. Да нямат да нямат колко да нямат допир, като след разбъртането на перките и всичко се омешва. Ползвам само суха мая на др. Йодкер, но съм пробвала и с жива - накъсвам я и я слагам най-отгоре, без да я активирам. Хлябът пак става, но усещам маята и затова ползвам суха. Ако се ползва жива мая и се активира, следва да се сложи при течни, т.к. си е течно.

# 293
  • София
... Ако се ползва жива мая и се активира, следва да се сложи при течни, т.к. си е течно.

Нищо не следва. И активирана и деактивирана, като я сипе най-отгоре пак ще се замеси нормално. По-важното е да се вземе предвид количеството вода, в което е накисната маята, за да не стане каша вместо тесто.

# 294
  • Добрич
Използвам само прясна мая и нито я активирам, нито я разтварям във водата. Слагам първо течността /мазнина и вода/, после сол и захар, брашно и върху него най-отгоре натрошената мая. Така няма непосредствен допир със солта. И хлябът става чудесен.

Чудя се, ако се активира предварително маята, няма ли опасност от превтасване?  newsm78

# 295
  • София
...Чудя се, ако се активира предварително маята, няма ли опасност от превтасване?  newsm78

Обикновено се получава превтасване, когато се опиташ да ползваш топла вода при нормално дълга програма.

# 296
  • somewhere over the rainbow
Това количество за какъв размер на  хляба го слагаш - 2 lb или 2.5 lb?

Днес ще пробвам с брашно София Мел, да видим дали ще стане нещо...

# 297
Това количество за какъв размер на  хляба го слагаш - 2 lb или 2.5 lb?

Днес ще пробвам с брашно София Мел, да видим дали ще стане нещо...

2.5 lb Peace Аз първият път го правих само със СофияМел, след това с брашно от Лидл, а сега с някакво брашно от Кауфланд. Днес го направих по същия начин като единствено във водата добавих 3 с.л. олио при брашно 500 гр. Тестото беше с идеална консистенция, така че не се е налагало да добавям нещо по време на месенето. В момента се пече, тъй като очаквам гости. Наду се отново на пръст под капака. Купих си и суха мая на Др. Йоткер, но ще пробвам с нея следващия път, че сега му "хванах цаката" с живата мая и да не се изложа пред гостите Simple Smile
Благодаря на всички за отговорите bouquet
markiz123456, прочетох те, но ще ти отговоря утре, че сега нямам време.

# 298
Здравейте! От три дена съм притежател на хлебопекарна gorenje. Направих хляб по рецептата на Ердинч с киселото мляко. Изпълних всичко стъпка по стъпка, тестото стана идеално, изпече се има коричка, всичко е чудесно само, че не ми харесва вкуса, все едно ям козунак, а и така стои плътен. Аз ли бъркам някъде? Сложих от френската мая дали е от нея? Може ли някой да ми сподели изпитана рецепта с жива мая. Изчетох почти всички рецепти но не мога да реша коя да е.

# 299
  • Добрич
dqvolski_ochi, ползвам само прясна мая. Не зная какъв е грамажа за горение. Моят хляб става чудесен. Ето рецептата:

405 мл. вода
4 с. л. шарлан /олио/
2,5 с. л. кафява захар /може и бяла/
2,5 ч. л. хималайска сол /може и обикновена/
12 г. прясна мая / при някои брашна са достатъчни 10 г./
750 г. бяло брашно

Лъжиците са от мерките на машината.

Бял хляб правя по-рядко. Обикновено пека пълнозърнест, но мисля, че питането е за бял.

Общи условия

Активация на акаунт