МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 62-ра ТЕМА

• 83 739
  • 748
  •   1
Отговори
# 435
Това ясно, но 2,5 пак ми се виждат много, знам ли...
А за програмата също затова питах, може би програмата за сладък хляб, където също е тежко тесто с яйца и мазнина?  newsm78

# 436
  • somewhere over the rainbow
Тутманикът го правя с 1.5 равни ч.л. суха мая и бухва перфектно. Вместо маслото слагам 1 ч.ч. олио - с масло ми идва скъпо, а не се усеща никаква разлика. И на основната програма, 3 часа.

Сега втасва първия ми козунак  - пак на основната програма. Ще го видим.

# 437
Сега втасва първия ми козунак  - пак на основната програма. Ще го видим.[/i]

Нан, да покажеш снимки и да споделиш вкуса, моля  Hug

# 438
Благодаря, ще пробвам така следващия път... за този опит вече е късно Grinning
Намалих продуктите с 1/3 че моята машинка е малка и го пуснах на програмата за сладък хляб, за всеки случай.сложих 1 ч.л. мая, съвсем леко препълнена. Ще знам за друг път на основната, щом става и на нея, не посмях като не съм пробвала тестото преди. Интересно ми е какво ще стане, може и да го снимам, ако става за показване.
Козунак правих веднъж за проба, но понеже повече ме интересуваше изпичането, реших че за експеримент няма да се занимавам да го сплитам, че и да му добавям стафидки, корички и т.н... ами получи си се сладък хляб с аромат и вкус на козунак, имаше си конци де, ако го разчупвам а не го режа на филии. За следващия път ще знам да го сплета че да стане както си трябва

# 439
Сега втасва първия ми козунак  - пак на основната програма. Ще го видим.[/i]

Нан, да покажеш снимки и да споделиш вкуса, моля  Hug
Задължително:)

натка, добре си  направила, ще стане. Аз първия път го правих на програма за сладък хляб, пак стана. Даже не разбрах каква е разликата между двете програми. При слагането на сиренето, бъркалките веднага го размазват отдолу и тестото не може да го вземе. За това в този момент сипвам много малко вода - 10-тина мл и тя отмива сиренето от дъното и отива в тестото.

Относно козунака - нямам никакво намерение да се цапам с вадене и сплитане, още по-малко да печа в тава. Нямам нито време, нито желание за кулинарни подвизи. Каквото сътвори машината, това ще ядем
Crazy

# 440
Наглеждай го, особено към края на втасването и към края на печенето. Ако продуктите са ти като тегло за колкото е програмата, ще се надуе повече отколкото очакваш. Ако пък са по-малко, може да е опечен по-рано и да се препече.
Аз правих по рецепта която беше снимана в машина за 500/750/1000 грама, настроена за 500 и се беше напълнила до горе. При мен грамажите са 750 и 1000 но не посмях да увелича продуктите заради това, и не сбърках де. Само че на 750 му дойде в повече печенето, дори на най-светлата коричка. Използвах рецептата на Джемма.
За разликата с основната програма не мога да кажа, би трябвало да е повече месенето и втасването, като за по-тежко тесто. Аз самата не правя бял хляб и използвам програмата за пълнозърнест, затова нямам наблюдения над основната.

# 441
  • София
Ако сте повече хора, вземи тази, която прави по-голям грамаж хляб.
Звучи добре да си правиш хляб всеки ден, но като се наложи да чакаш минимум 2,5 часа - току-виж ти мине мерака за топъл хляб. Да не говорим за вредното въздействие върху талията.
Лидълската е с по-дълга гаранция.
Само да не е Тефал, бившия Мулинекс. Не си заслужава по-високата цена.

От 2009 год. ползвам Мулинекс 5000. Ползвам я всеки ден, през ден, по-рядко по два пъти на ден. До сега има 3 ремонта. Според мен си заслужава инвестицията.

Само ако ви харесват кори дебели по един пръст. И за да няма недоразумения - имам 6-та серия с багети от три години и вече от една не я ползвам активно по тази причина. Понеже е за 1.500кг продукти, меси само по празниците козунаци.

П.П. Лидълската хлебопекарна освен гаранцията има и още едно голямо предимство - казанчето и бъркалките в комплект струват 25 лева и ги има винаги. На мулинекса само бъркалките са почти толкова bouquet

Ами Мулинекс са си перфектни, сега вече са под името Тефал. И кората не е 1 пръст, не заблужавайте хората. Тази за 1,5кг. има още 2 опции - 1кг. и 750грама. На другите казанчетата може да са по 25 лв. ама ги сменяш на 2-3-5 месеца, а на мулинекса струва към 40-45лв., но издържа доста години, така че кое излиза по-евтино? Според мен Мулинекса/Тефал си заслужава всяка стотинка.

# 442
  • София
 По-добре предварително да знаят какво ги чака а не да се набутват с 400 лева за тоя що духа. Има и машини, които наистина си заслужават всяка стотинка, но Мулинекс/Тефал не са от тях.  Hug

# 443
  • София
По-добре предварително да знаят какво ги чака а не да се набутват с 400 лева за тоя що духа. Има и машини, които наистина си заслужават всяка стотинка, но Мулинекс/Тефал не са от тях.  Hug

Мунчо престани да се заяждаш с народната власт.  Grinning

# 444
  • София
Според мен си заслужават всяка стотинка.

# 445
  • София

Мунчо престани да се заяждаш с народната власт.  Grinning

Прав си, дядо хаджия! Вземам си шапката и си тръгвам Joy Joy Joy!

# 446
Повече от доволни сме от козунака, при все, че не спазих нито една от тънкостите при правене на козунак - нито яйцата разбих преди това, нито захарта разтопих, нито маята шупнах, сложих олио, вместо масло, и то не на етапи, а наведнъж в началото. Само брашно добавях в процеса на месене, за да стане гладка топка.
Ето го:

# 447
  • USA
Здравейте! Отдавна не съм писала в темата, още преди 6-7 г се научих да си правя хляб. Скоро обаче реших да опитам да направя квас. Тук ли се коментира или си има отделна тема за това? Благодаря!

# 448
  • София
Здравейте! Отдавна не съм писала в темата, още преди 6-7 г се научих да си правя хляб. Скоро обаче реших да опитам да направя квас. Тук ли се коментира или си има отделна тема за това? Благодаря!

Има отделна тема за хляб с квас - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=784354;topicrefid=19

# 449
  • USA
Много благодаря, Мунчо!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт