МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 62-ра ТЕМА

  • 83 812
  • 748
  •   1
Отговори
# 705
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
Да, преди печене или по средата на печенето,  като си надуе добре.

# 706
  • София
  • Мнения: 12 006
Вече го изплете дребната, че голям зор видях аз. Сега втасва на 50 гр във фурната. Нали после се маже жълтъкът и се наръсва със захар newsm78. Не можах да разбера коя програма само пече newsm78, ще пека във фурната.
Да, след второто втасване се маже с яйце и захар. А къде и в какво  втасва в момента, след като не знаеш къде ще го печеш? Най-добре печи в нормалната фирна, докато си разучиш пекарната.

# 707
  • Мнения: 4 188
Голям провал с тоя козунак Joy догодина пак ще пробвам. Не се надигна изобщо, маята е виновна, няма начин.

# 708
  • Мнения: 51
Голям провал с тоя козунак ...

преди години бях си събрал от сполучливите рецепти за козунаци в екселска таблица , в него време съм се и потрудил да им пресметна също така и средните за исползваните в тях продукти   newsm78

 Crossing Arms ето къв ми е бил и резултата, може би и рецепта за най сполучливя козунак, знам ли  Hug

тука в първия пост най отдолу в скрит текст за Бг козунаците

Последна редакция: вт, 18 апр 2017, 14:37 от Ердинч

# 709
  • Перник
  • Мнения: 5 055
Голям провал с тоя козунак Joy догодина пак ще пробвам. Не се надигна изобщо, маята е виновна, няма начин.

Моите пък станаха чудни  Crazy




Може и да не е от маята, а от брашното или захарта  Peace

# 710
  • Мнения: 5 137
Аз пък да споделя, че последния път го нахаках с много захар, за да стане сладък. Викам си - квото стане. Някъде бях чела, че на всяко яйце захар се слагат по 4 с.л захар. Така и го направих. 4 яйца - 16 лъжици захар. Стана мозък  Heart Eyes

# 711
  • София
  • Мнения: 12 006
Голям провал с тоя козунак Joy догодина пак ще пробвам. Не се надигна изобщо, маята е виновна, няма начин.
По описанието ти разбрах, че си го пускал 2 пъти на програма за месене и тасване, т.е. тестото е месено, втасвало, после пак е месено и втасвало /та то само единия цикъл е час 1ч. и 15 мн./, после е сплетен, втасвал за 3-ти път в обикновената фурна - така ли е? Ако е така е ясно защо така се е получило. Отделно казваш маята ти е проблем - защо, колко и каква е ползвана - на 550гр. брашно /както ти е била рецептата/ са  достъчни 7 гр. суха мая - 1 пкет.

# 712
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
Днес изпекох най-добрия си хляб до момента. Не че предходните са били лоши,  напротив лош хляб няма,  но този се получи ужасно вкусен.
Рецептата е следната:
200 гр брашно за баници Софиямел /беше ми останало и реших да го доупотребя/
380 гр брашно за дома Софиямел /от 5-килограмовите торби/
Няколко лъжици овесени трици и пшеничени трици /не съм мерила точно,  гледах да допълня теглото до 600 гр/
320 мл вода
2 с.л.кафява захар /свършила ми беше бялата/
1,5 ч.л.сол
2 с.л.зехтин
около 1/2 пакетче суха мая Йоткер,  може и да е била мъничко повече или по-малко
на око - ленено семе,  сусам,  слънчогледово семе - може би 5-6 супени лъжици общо
Пекох на най-светла коричка на програмата за пълнозърнест хляб,  1 кг.тегло. Наду се много добре,  но не прекомерно. Коричката е хрупкава,  а средата е мека,  но плътна. 

# 713
  • гр. София
  • Мнения: 4 987
Аз вече 2-3 пъти правя пълнозърнест хляб, но не ми се получава много добре. Вкусен е, но не се надига много. Вчера правих с брашно от лимец и бяло, горе - долу равни части, с жива мая. Рецептата по принцип е за бриош, само че без захарта. Вкусен е, но формата е като тухличка. Тези дни ще пробвам горната рецепта на blue.angel!  bouquet Може и без трици, нали?

# 714
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
Може, но аз понеже нямах пълнозърнесто брашно, а последното типово, което купих, си беше чисто бяло, а пълнозърнестото бяло с трици, но на двойна цена, реших да си купя бяло брашно и да му добавя триците аз, поне по-евтино ми излиза. Търсих и зародиш, нямаше в нашия магазин. Просто сложи 600 гр брашно и ще стане. Единственият ми провал е един пълнозърнест на експресна програма, стана си чисто паве, но изяде се де. Кой ти знае, че експресен може да е само белият хляб.

# 715
  • гр. София
  • Мнения: 4 987
Blue.angel, рецептата вероятно е за 1250 гр?  Thinking

# 716
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
Не, за 1 кг е. Това ми е рецептата за основен хляб, но вместо 600 гр брашно заменям една част с трици и зародиш и вместо масло слагам зехтин.

# 717
  • USA
  • Мнения: 675
Ердинч, пробвах и твоята закваска, както и два пъти вече правя пълнозърнест хляб по твоята рецепта от таблицата. Много е вкусен и много се хареса вкъщи, но отгоре не изглежда така апетитно като твоя, не е "цъфнал". Според теб на какво се дължи?
Междудругото, аз пекох във фурната на 133 градуса, 1 час, но това май само хлебопекарната важи.  newsm78

# 718
  • Мнения: 51
Според теб на какво се дължи?


maimun77 заповядай тука

Последна редакция: ср, 26 апр 2017, 22:46 от Ердинч

# 719
  • Мнения: 3
Здравейте,имате ли инструкция на български език за тази хлебопекарна? Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт