Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-13

• 101 489
  • 750
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Реална история: наши познати харесват апартамент за 155К евро в престижен квартал на София, който се предлага само от една агенция, харесват апартамента и решават да се опитат да намалят цената на 153К. Брокерът, очевидно наясно, че продавача е притиснат от обстоятелства предлага апартамента за 147, като на него да му се дадат на ръка 3К и видиш ли и вълка сит и агнето цяло (и цялата работа, защото нашите познати са с брокер и този комисионна от купувача няма да види и що да не натовари още продавача, той да му плати комисионна на 147 и да вземе по-малко отколкото купувачите са били готови да платят). Е не са купили апартамента, за което евала им правя, принципни са и като са чули условията са се отказали.
Та май има причина през няколко страници да се коментират комисионните на брокерите, някои не ги заслужават просто.

Последна редакция: чт, 26 яну 2017, 11:02 от jenn_kata

# 406
  • София
Имате ли някакви притеснения, когато даден имот е с непогасена ипотека и ще купувате с кредит?
По принцип казват, че не би трябвало да е проблем, защото веднъж имотът е минало проверка от банката на продавача(когато го е купувал), сега ще мине втора проверка от вашата банка, а това че е с непогасена ипотека-просто продавачът няма да получи пълната сума, а каквото остане за него. Така ли е?

Пример: купуваш апартамент за 100 000 евро, като има ипотека, по която оставя да се изплатят 75 000. Това означава, че на практика продавача ще вземе само разликата - 25 000. Като цяло усложнението идва от това, че се чака малко по-дълго да се влезе във владение на апартамента, защото едната банка (избраната от купувача) трябва да преведе парите на другата банка (с текущата ипотека), тази ипотека да се заличи, това мисля се отразява в Агенция по Вписванията и тогава разликата се превежда на продавача и тогава вие получавате ключа. Мисля, че това е в общия случай, ако бъркам някъде нека по-светнатите да ме поправят Simple Smile

# 407
Имате ли някакви притеснения, когато даден имот е с непогасена ипотека и ще купувате с кредит?
По принцип казват, че не би трябвало да е проблем, защото веднъж имотът е минало проверка от банката на продавача(когато го е купувал), сега ще мине втора проверка от вашата банка, а това че е с непогасена ипотека-просто продавачът няма да получи пълната сума, а каквото остане за него. Така ли е?
Спокойно.Аз също се притесняваах първият път,когато купих имот с непогасена ипотека.Действително риск за купувача няма.Продавачът получи по-малко пари,отколкото банката.банката добре си е "опекла баницата".Такива продавачи са по-склонни да преговарят и са по-сговорчиви,особено ако купувачът е с "готови пари".
Друг беше неприятният момент за мене.Тъй като трябваше да преведа сумата в тяхната банка(т.е. няма как да накарам продавача да си отвори сметка в моята банка),това ми донесе допълн. разходи.Защото сумата в евро беше много голяма и ми взеха много за междубанковия превод.При др. ми сделки този момент липсва Laughing

# 408
  • София, Bulgaria
Реална история: наши познати харесват апартамент за 155К евро в престижен квартал на София, който се предлага само от една агенция, харесват апартамента и решават да се опитат да намалят цената на 153К. Брокерът, очевидно наясно, че продавача е притиснат от обстоятелства предлага апартамента за 147, като на него да му се дадат на ръка 3К и видиш ли и вълка сит и агнето цяло (и цялата работа, защото нашите познати са с брокер и този комисионна от купувача няма да види и що да не натовари още продавача, той да му плати комисионна на 148 и да вземе по-малко отколкото купувачите са били готови да платят). Е не са купили апартамента, за което евала им правя, принципни са и като са чули условията са се отказали.
Та май има причина през няколко страници да се коментират комисионните на брокерите, някои не ги заслужават просто.

Ужас, нали не се шегуваш... #2gunfire

# 409
  • София
Скрит текст:
Реална история: наши познати харесват апартамент за 155К евро в престижен квартал на София, който се предлага само от една агенция, харесват апартамента и решават да се опитат да намалят цената на 153К. Брокерът, очевидно наясно, че продавача е притиснат от обстоятелства предлага апартамента за 147, като на него да му се дадат на ръка 3К и видиш ли и вълка сит и агнето цяло (и цялата работа, защото нашите познати са с брокер и този комисионна от купувача няма да види и що да не натовари още продавача, той да му плати комисионна на 148 и да вземе по-малко отколкото купувачите са били готови да платят). Е не са купили апартамента, за което евала им правя, принципни са и като са чули условията са се отказали.
Ужас, нали не се шегуваш... #2gunfire

[/quote]

За съжаление не, а това не е и някоя малка и незнайна агенция.. Не ми се мисли, ако е практика и на други. Заради такива според мен хората тотално губят вяра в брокерите Sad Аз след тази история бих проверила много добре с кого работя.

# 410
Реална история: наши познати харесват апартамент за 155К евро в престижен квартал на София, който се предлага само от една агенция, харесват апартамента и решават да се опитат да намалят цената на 153К. Брокерът, очевидно наясно, че продавача е притиснат от обстоятелства предлага апартамента за 147, като на него да му се дадат на ръка 3К и видиш ли и вълка сит и агнето цяло (и цялата работа, защото нашите познати са с брокер и този комисионна от купувача няма да види и що да не натовари още продавача, той да му плати комисионна на 147 и да вземе по-малко отколкото купувачите са били готови да платят). Е не са купили апартамента, за което евала им правя, принципни са и като са чули условията са се отказали.
1.Не разбрах, кой е бил прецакан, ако това е бил продавачът, купувачите трябва да са доволни.

2. И пак май видях момента с "нашите познати са с брокер и този комисионна от купувача няма да види". Значи пак се придържаме към правилото, че щом не е брокер, който съм наел не му дължа нищо? Нали уж се разбрахме, че винаги дължим комисионна, независимо дали е през наш нает брокер или през чужд брокер?

3. От 155 К на 153 да искат да свалят цената...2000 или около 1,5 %. Спокойно на цени многократно по малки може да се вземе по-голямо намаление. Пример : От 50 000 ако свалят на 48 000(което не е нечувано и невиждано), пак разликата е 2000, но вече е 4%. Някак си няма съразмерност, няма пропорционалност нито в относително нито в абсолютно отношение. Най-вероятно търсеното намаление е било просто за гъдел и символика. Логиката, е че с нарастване на сумата трябва да намалява относително, но да нараства абсолютно.

Винаги някой трябва да бъде прецакан по веригата, на някое ниво, косвено или пряко. Това е във всяка една сфера, навсякъде по света. Нашата цел е да не сме ние, друг да плати за нашите блага. Така се трупа богатство, за сметка на някой, някъде, който ще получи по-малко, който ще бъде притиснат, който ще бъде излъган, който, който...

Последна редакция: чт, 26 яну 2017, 11:30 от aleksei.ivanov

# 411
Стига бе, защо трябва да искаш да прецакаш продавача? Поуката в случая е, че такъв брокер мошеник, който търси как да си прибере парите, прецаквайки своя клиент, едва ли може да бъде надежден посредник за сключването на каква да е сделка.

# 412
  • София
1.Не разбрах, кой е бил прецакан, ако това е бил продавачът, купувачите трябва да са доволни.
--> не знам дали накрая продавачът е бил прецакан - вероятно, не сме в играта, за да знаем какво е станало накрая, но да - продавачът е имал затруднения и продава имота си на под пазарна стойност, за да реализира сделката бързо, затова е поискано и символично намаление, но нещата излизат извън моралните норми И по мое виждане

2. И пак май видях момента с "нашите познати са с брокер и този комисионна от купувача няма да види". Значи пак се придържаме към правилото, че щом не е брокер, който съм наел не му дължа нищо? Нали уж се разбрахме, че винаги дължим комисионна, независимо дали е през наш нает брокер или през чужд брокер?
--> не съм се разбирала за такова нещо Simple Smile звучи ми нелепо, аз си наемам брокер, на когото ще платя, но да платя и на другия, защо?! Този другия нали си взима комисионна от който го е наел, защо и аз да съм му длъжна?

3. От 155 К на 153 да искат да свалят цената...2000 или около 1,5 %. Спокойно на цени многократно по малки може да се вземе по-голямо намаление. Пример : От 50 000 ако свалят на 48 000(което не е нечувано и невиждано), пак разликата е 2000, но вече е 4%. Някак си няма съразмерност, няма пропорционалност нито в относително нито в абсолютно отношение. Най-вероятно търсеното намаление е било просто за гъдел и символика.

Винаги някой трябва да бъде прецакан по веригата, на някое ниво, косвено или пряко. Това е във всяка една сфера, навсякъде по света. Нашата цел е да не сме ние.

От отговора ми лъха, че подобна ситуация не представлява морален проблем за Вас.. Thinking Брокерът се възползва от обстоятелствата да намали цената, има купувачи готови да платят по-висока, но той формално я намалява и иска разликата за себе си...
Не я разбирам тази философия с неизбежното прецакване!

Последна редакция: чт, 26 яну 2017, 11:41 от jenn_kata

# 413
Не я разбирам тази философия с неизбежното прецакване!
Абсолютно винаги има някой прецакан, въпросът е да е интелигентно направено. Това е изкуство, човек да не си даде сметка, че е прецакан, че е обеднял, че са го ограбили...
Когато ви плащат възнаграждението, фирмата ви прецаква, защото ви плаща по-малко от колкото може да си позволи да ви плати и заслужавате. Когато ползваме някой предмет, някой по веригата далеч назад е прецакан, защото не са му платени осигуровки, защото е работил извънредно, а не му е платено, защото защото, той е измислим нещо което ползва фирмата, а не му е платено....Когато някой натиска за отстъпки и намаление в бизнеса или на дребно, едната страна обеднява, а другата се обогатява за нейна сметка.
Защото за да забогатее някой, друг трябва да обеднее някъде по света.

Последна редакция: чт, 26 яну 2017, 11:48 от aleksei.ivanov

# 414
Нали уж се разбрахме, че винаги дължим комисионна, независимо дали е през наш нает брокер или през чужд брокер?

Защо?

# 415
Защото я искат, да вярно те може много неща да искат, може и да не им се плати, но няма да се вземе и имота. Има имоти през чужди брокери, които са без комисионна за купувача, но най вероятно комисионната вече е отразена в цената.

Да, не е честно, не е справедливо, но май такава е практиката(масовия случай), купувачът да си плаща, независимо дали е през негов брокер или не. Знам ли може и да бъркам, но все си мисля, че се е наложило като практика.

То ако не се дължеше на чуждите брокери, щеше масово да се търсят само такива имоти, през чужди брокери и накрая само да платиш 200 лв на адвокат или ако си с кредит, тя си оправя...доста хора не биха си наемали свой брокер(на който е общоприето и справедливо да се плати), а брокер биха наемали само лица на които не им се занимава и не ги бърка.

Не, наистина, някой да каже. Е ли се дължи ли не комисионна на чужди, ненаети от нас брокери, през които само е предложен имотът и се явяваме като частни лица без нашия брокер(ако имаме такъв)?

Последна редакция: чт, 26 яну 2017, 12:23 от aleksei.ivanov

# 416
  • Бургас
Има ли тук брокер от Адрес, спешно ми трябва да питам въпрос.
Разиграват ни много неприятно.

# 417
  • София
Купувачите са били със собствен брокер, това става ясно от написаното. Какво сега, дължи се комисион и на техния и на чуждия ли?Simple Smile безумия просто:)

# 418
  • Beyond the stars
Купувачите са били със собствен брокер, това става ясно от написаното. Какво сега, дължи се комисион и на техния и на чуждия ли?Simple Smile безумия просто:)

То това остана  ooooh! Всеки си плаща на неговия брокер  Peace

# 419
'накрая само да платиш 200 лв на адвокат' Simple Smile Принципно всичко, което се върши от брокерите, може да го свърши и купувачът. Въпросът е дали му се занимава и колко струва.

Последна редакция: чт, 26 яну 2017, 14:06 от Лорд Самързби

Общи условия

Активация на акаунт