Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-13

• 101 442
  • 750
  •   1
Отговори
# 480
killpop,  bouquet

# 481
  • София
Само в ДСК НЕ!! Лично мнение! Simple Smile
п.с трябваше без цитата! Хаха

# 482
О, да. Чета старите теми и темата за кредитите, та поне разбрах да стоя далеч от ДСК, ЦКБ и Пощенска.

# 483
Които са каналите по които търсите имот за купуване?
Не се скъпите за 3% комисионна и си наемате брокер, който да ви търси по определените от вас критерии.
И какво правите, чакате да получите бленуваното обаждане с покана за оглед или през това преглеждате сами обяви? Брокерът ви е дал бонус, като ви е казал да си гледате за обяви по всякакви канали и при интерес да му се обадите, да организира нещата. Кои са другите канали? Само сайтовете имот и хоумс ли, плю един-два вестника? То реално всички предложения на брокерите фигурират вече там...Иначе казано брокерът не може да ви предложи нищо повече от това, което вече сте видели в нета(2-3 сайта дублиращи обяви) и обратното, вие не може да покажете нищо на брокера, защото и той вече го е видял и ако е отговарящо на изискванията ви вече трябва да ви го е предложил.

Обезсмисля ли се да се оглеждате за имот при положение, че сте казали на брокер да го прави? Един вид правите сами това, за което ще си платите. Пасивно поведение-плащам си(не е моя работа да се занимавам) и чакам или активно-търсене по всякакви начини, въпреки, че вършите част от работата на брокера, за която така или иначе ще си платите? Кое е правилното поведение?

Последна редакция: пн, 30 яну 2017, 11:59 от aleksei.ivanov

# 484
Брокерката ни води на два огледа за апаратаменти, които още не бяха публукивани никъде, за единия бяхме първите, които го гледат въобще. Ние не ги харесахме, след 2 - 3 дни се появиха в сайтовете, вероятно през това време са ги гледали и други...
Апартамента, който ще купуваме също ни заведе брокерката, но същия ден обявата излезе в имот.бг, тъй като не решихме веднага, че го взимаме. Нищо не пречи според мен да се съчетават двата варианта - човек да си наеме и брокер и да търси и сам. Ние когато се опитвахме сами ни мотаха по всякакви начини, дори до оглед не стигахме, все беше - "ще ви звъннем" и си оставаме с обещанието. Води ли са ни и на огледи на имоти, които имат проблем с документите, което по - късно разбрахме от нашата брокерка.
Та, когато трябва пак да търся, отново ще ангажирам брокер  Peace

# 485
  • София, Bulgaria
Ако сте купувач и сте решили да си наемете личен брокер, но се чудете, дали и Вие да му изпращате оферти, които Ви харесват, ще Ви кажа, да, но само в началото. Това ще помогне на брокерът да влезе в Вашите критерии на " това е добро" , " това не става" ...и т.н. Почти винаги има разминаване и в двете посоки. Купувачи с доста високи на пръв поглед претенции и критерии, след изпратени няколко имота от тях се оказва, че всъщност изискванията им са доста компромисни или занижени.
След което е по-добре брокерът да си прави сам селекцията, а Вие да коментирате и да вземате решение кое да гледате и кое не, като се обосновете, за да знае той, защо  отхвърляте даден имот.
По-добре е, защото той игнорира директно всички фалшиви обяви, защото ги знае, че са такива. Но Вие не ги различавате и постоянно ще си мислите, че той пропуска прекрасни имоти на страхотни цени. Ако все пак имате такива съмнения, по-добре ги коментирайте с брокера си.

# 486
aleksei.ivanov, според мен е най-добре човек да работи с един брокер, който е препоръчан от познати + да си се оглежда за оферти от частни лица.
Ако офертата е на агенция, така или иначе комисионна ще се плати. Но ако работиш само с един брокер ще можеш по-лесно да договориш %-та, ако прецениш, че ти е много.
Освен това с него ще се избегнат многото фалшиви оферти, които брокерът разпознава и заобикаля, ще си спести и сметка за телефон, и времето за "празни" огледи, на които се оказва, че си подведен. Ако не бързаш и не работиш, тогава тези разкарвания нямат значение, но за повечето хора в активна възраст не е все едно, налага се да излизат от работа, да отлагат други ангажименти.
Няма да се налага да обикаляш и по държавните учреждения за документи, което при някои сделки става лесно и бързо, при други изяжда доста време, и то все в работни часове.
+ е напълно вероятно да успее да ти предложи нещо, което ти сам не би се сетил да погледнеш, дори да ти е пред очите.

А извън всичко това, не пречи да си следиш и обявите, които са пуснали собствениците и ако намериш нещо подходящо да си оправиш нещата сам  Peace

# 487
Нашият прехвален брокер дето уж избрахме, показва имоти само от неговата фирма...в случая Адрес. За други - каза сами да си търсим и да му звъннем той да се обади......

# 488
  • София
И на мен това ми прави впечатление. Брокерите показват оферти само от своята фирма. Това е така, според мен, за да вземат 3% комисионна от продавача и купувача. Ако харесаш апартамент на друга агенция, на която не си клиент (нямаш договор да ти търсят апартамент), те изнудват пак да им платиш 3% комисионна.
Това е много порочна практика, според мен, защото когато си от страната на купувача като мен, има риск имота да не е добре проверен и след време да имаш проблеми. Най-добре е документите да са прегледани от юрист.

# 489
  • На земята, която е всъщност звезда.
Дори да сте с агент, по- добре е да хвърляте по едно око на обявите в медиите. Защото има такива, в които изрично е уточнено, че са за частни лица и брокерът няма как да ви заведе.

# 490
Нашият прехвален брокер дето уж избрахме, показва имоти само от неговата фирма...в случая Адрес. За други - каза сами да си търсим и да му звъннем той да се обади......
Сами сте си направили изводите...
Просто игнорирайте агенции с подобна практика. Не са много.

# 491
Нашата брокерка ни водеше най - често по обяви на други агенции...
Апаратамента, който ще купуваме също е на друга агенция, ние ще платим комисионна на нея, а продавача на своя брокер...

# 492
Лиза за съжаление е подписала заробващ договор с Адрес и няма избор. Доколкото съм чела и чувала за техните "услуги", какъвто и избор да направи е длъжна да им плати на тях договорената комисионна, независимо дали сама си е намерила апартамента от частно лице. За мен това е недопустима за цивилизовано общество практика. Направо си е криминално мафиотско рекетиране.: "Ще те съдим, ако не купиш чрез нашето посредничество, което се изразява в ...% комисионна"  #Crazy Sick #2gunfire

# 493
  • София
Лиза за съжаление е подписала заробващ договор с Адрес и няма избор. Доколкото съм чела и чувала за техните "услуги", какъвто и избор да направи е длъжна да им плати на тях договорената комисионна, независимо дали сама си е намерила апартамента от частно лице. За мен това е недопустима за цивилизовано общество практика. Направо си е криминално мафиотско рекетиране.: "Ще те съдим, ако не купиш чрез нашето посредничество, което се изразява в ...% комисионна"  #Crazy Sick #2gunfire
Е как така сам ще си намериш примерно купувач и ще ти искат процент!
Още никой не ги е подбрал с дела!

# 494
Е как така сам ще си намериш примерно купувач и ще ти искат процент!
Още никой не ги е подбрал с дела!

трябва да се види текста на договора преди да се предприема каквото и да е  Peace

Общи условия

Активация на акаунт