Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-13

• 101 429
  • 750
  •   1
Отговори
# 510
Аз нищо няма да атакувам, работа на агенцията е да докаже законността на идиотските си договори!
Самия факт, че подписалия договора уж трябва да носи отговорност за действията на трети лица е показателен за юридическата му стойност!

Интересно, ако брат ми закупи апартамент, показан от тях на мен, с какви правни доводи ще се аргументират, че аз им дължа комисионна? Или пък някой приятел?

Несериозно е дори да се коментират подобни „договори”, камо ли да се доказват правно в съда...

Цитат
Но за даден имот вече си пътник и има редица такива случаи при тях

Пътник какво означава? Пътник за „оня” свят? Мутри ли пращат, що ли?

# 511
  • In the shadows of my mind
Ето го техния договор за посредничество.
И за мен този договор не може да издържи в съда, ако човек има поне малко акъл и читав адвокат.

# 512
Мдаа извадиха договор тия хора... Просто никой не се е сетил да се обърне към КЗП или към КЗК... Няколко точки има наистина, които плачат проверяващи институции да ги разгледат. Много ми е чудно как точно отчитат пред НАП, че свързано лице на техен клиент е придобило имот и затова те вземат пари... 
Затова трябва да се чете преди да се подписва договор...

# 513
  • София
Аз нищо няма да атакувам, работа на агенцията е да докаже законността на идиотските си договори!
Самия факт, че подписалия договора уж трябва да носи отговорност за действията на трети лица е показателен за юридическата му стойност!

Интересно, ако брат ми закупи апартамент, показан от тях на мен, с какви правни доводи ще се аргументират, че аз им дължа комисионна? Или пък някой приятел?

Несериозно е дори да се коментират подобни „договори”, камо ли да се доказват правно в съда...

Цитат
Но за даден имот вече си пътник и има редица такива случаи при тях

Пътник какво означава? Пътник за „оня” свят? Мутри ли пращат, що ли?
Абсолютно съм съгласна за свързаните лице. Обаче придобиеш ли го ти някакъв апартамент как ще избягаш да не им го платиш. Юридически нещата не са на твоя страна

П.С. Чета договора им и наистина се чудя кой е луд да подпише тая бумага  Sick

# 514
  • София
Аз пък мисля, че брокерите вземат процент не само да ми предложат имот, а най вече да подготвят, проверят, отговарят, присъстват и изобщо всичко касаещо сделката. Точно с това си заслужават парите. Колкото до това да ми предложат имот, който така или иначе е обявен за продажба, не мисля, че ми разкриват някаква световна конспирация дето само те я знаят. Нали все пак брокер не значи собственик.
И в случай че свърши всичко касаещо сделката, издаде фактура за свършената от него работа, естествено и задължително е да си търси договорения процент. И то от страната с която работи и чиито интерес защитава. Отсрещната страна си отговаря за нейния интерес, може с брокер, а може и да представлява сам себе си (щом може)

Мисля, че не ме разбра. Твърдя, че примерно, ако имота се окаже с тежест или някакъв друг проблем брокера, който дефакто си наел да го провери не носи юридическа отговорност заради грешката си.
Иначе пак казвам, че има и в тяхната професия кадърни. Не всичко е плява и не е редно да ги поставяме под общ знаменател. Аз с моята дори договор не бях подписала. Заслужи си всяка стотинка и не бих я заменила за нищо на света. Нашите комшии също са имали късмет да попаднат на добър брокер. Те твърдят същото, с кеф както се казва са си дали парите. Хубаво е че ги има. Професията се създава поради нуждата и от такава.
Друго е дразнещо. Преди време с ММ отидохме на оглед след като аз видях обява и се обадих. Вдигна ми един киселяк, уредихме си среща. Дойде на срещата един кисел младеж с девойка, която очевидно сваляше. Доближи се до нашата кола, рече "Карайте след мен". Заведе ни в жилището и се курдиса на входната врата да ни чака, а ние да си разглеждаме. Shocked На всичкото отгоре продавачката хич не я еняше и си хапваше в хола филии с лютеница сякаш ни нямаше. Ние с ММ се поогледахме и направо тръгнахме да си ходим. До колите този т.н брокер извади една бланка/договор/ и ни поиска личните карти. Тогава не знаехме каква е практиката и направо се шокирах. Той дори не обясни за какво ни иска документ за самоличност. ooooh! След като отказахме спря да пощипва булчето и започна да се пеняви как сме нямали право и тн и да не ни виждал в тяхната агенция. Shocked Дори не помня името на агенцията, но това НЕ Е адекватно поведение.
Имам покъртителни случки.

# 515
А какъв е реда за разваляне на договор с Адрес? Гледам си сега моя - аз съм продавач, няма кой знае какво фрапиращо сякаш и задължаващо към мен, освен че трябва да ги известя, когато апартаментът се продаде без тяхно участие. Има го и това за свързаните лица. Аз нямам против да им платя комисионна, ако ми доведат клиент, но малко ме шашнахте с горната дискусия.
В договора ми е записана и цената на апартамента, а тя вече е по-ниска, както и че евентуални спорове се решават в арбитражен съд.

# 516
Предполагам, че може лесно да се прекрати по т. 4.2 - вече не търсиш имот. Според мен такива клаузи какво се случва след прекратяване на договор са нищожни и не издържат в съда.

# 517
  • София
В договора ми е записана и цената на апартамента, а тя вече е по-ниска, както и че евентуални спорове се решават в арбитражен съд.

Арбитражният съд вече не играе.  Peace

# 518
Арбитражния съд се ползва ако е посочен в договора

# 519
Мисля, че не ме разбра. Твърдя, че примерно, ако имота се окаже с тежест или някакъв друг проблем брокера, който дефакто си наел да го провери не носи юридическа отговорност заради грешката си.

Кики, възможно е да е така , но все си мисля , че като се подписва договор с агенция там трябва да се опише , че агенцията има ангажимента да събере ,подготви , провери .... документите за пред нотариус / който между другото също трябва да си направи негова проверка в деня на изповядването/ . Точно за това се плаща на агенцията според мен , а не само защото ти е показал някакъв имот .  Договора и фактурата , която ти издава брокера или агенцията , подписа ,печата и заверката на нотариуса мисля ,  носят юридическа отговорност .
 От договора с агенцията трябва да е ясно кой какви ангажименти и отговорности поема , кой какво трябва да свърши и кой трябва да плати . Фактурата се издава   след като е изпълнен договора , с плащането реално се прекратява договора. 
Това с договора е за отношения брокер – клиент ,няма нищо общо с предварителен договор за покупко –продажба .

# 520
# 521
# 522
Които са каналите по които търсите имот за купуване?
Не се скъпите за 3% комисионна и си наемате брокер, който да ви търси по определените от вас критерии.
И какво правите, чакате да получите бленуваното обаждане с покана за оглед или през това преглеждате сами обяви? Брокерът ви е дал бонус, като ви е казал да си гледате за обяви по всякакви канали и при интерес да му се обадите, да организира нещата. Кои са другите канали? Само сайтовете имот и хоумс ли, плю един-два вестника? То реално всички предложения на брокерите фигурират вече там...Иначе казано брокерът не може да ви предложи нищо повече от това, което вече сте видели в нета(2-3 сайта дублиращи обяви) и обратното, вие не може да покажете нищо на брокера, защото и той вече го е видял и ако е отговарящо на изискванията ви вече трябва да ви го е предложил.

Обезсмисля ли се да се оглеждате за имот при положение, че сте казали на брокер да го прави? Един вид правите сами това, за което ще си платите. Пасивно поведение-плащам си(не е моя работа да се занимавам) и чакам или активно-търсене по всякакви начини, въпреки, че вършите част от работата на брокера, за която така или иначе ще си платите? Кое е правилното поведение?

Има още един 'канал' Аз съм си разпечатвал обяви на принтера и ги поставям на видно място в блока, който съм си харесал. Ако имаш възможност, говори с домоуправителя, иначе ги късат.
ПС Дори да си написал частно лице, пак ще те налетят брокери - ако мине номера. Те се пробват винаги Simple Smile

# 523
На мен в две агенции са ми отказвали дори начален разговор без подписване на подобен договор. При отказ от моя страна и въпрос ще ми предложат ли нещо различно от това, което е в интернет и качено на собствената им страница, отговориха отрицателно.

Тоест аз така или иначе съм видяла всичко, което имат към момента и търся имот, който не е изкаран още, а те искат да им плащам луди проценти неустойки само защото са ми цъкнали по мейла апартамент, който отдавна съм огледала без тях.

Общо съм се опитала да работя с 4 агенции - две отхвърлих заради договорите, едната ми предлагаше нон-стоп да се включа в строеж, а аз изрично търсех готов имот. Четвъртата пък постоянно ме навиваше да си купя (към него момент търсех само под наем).

И сега я карам сама - ровя постоянно в нета, фейсбук групи, слухтя от познати, обикалям сама из града и се оглеждам за нещо подходящо. Разчитам най-вече на обяви в специализираните сайтове, точно така намерих последния. От частно лице беше обявата. Иначе предпочитам да работя с брокер. По-спокойно ми е, но още не съм попаднала на моя човек.

# 524
Фелис_Ф, мога да ти препоръчам нашата брокерка, аз съм доволна от нея. По стечение на обстоятелствата решихме да изчакаме малко и да натрупаме малко по-голямо самоучастие, за да си позволим по-приличен апартамент. За момента можем да си позволим нещо около 60 000 евро, но в моите предпочитани квартали няма такива 3-стайни жилища. Самата брокерка се представи отлично - да, ние си разглеждахме обяви в нета, тя веднага отсяваше измамните и ни заведе навсякъде, където няма голяма измама, независимо дали е към нейната агенция. Заведе ни и в изключително хубав апартамент в Дружба 1, който не е от обява, а явно си го знаят. Не се подписват никакви договори.

Общи условия

Активация на акаунт